Je bilo treba podražiti zavarovanja

fittipaldi00

Pripravnik
10. sep 2007
380
9
18
Gledajo podatke iz najbližje vremenske postaje. Pa za par km/h oz. v primeru večjih naravnih nesreč ti ne bodo kompliciral, ne moreš pa prijaviti vetroloma pri "sunkih" 50 km/h.

• Všeč mi je
Reactions: Matey

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.243
4.801
113
Kake finte imajo:bonk:

Niso finte, treba je imeti samo malo logike in splošne razgledanosti, ter vedeti kašna so osnovna pravila.

Zavarovanje krije nenadne "nepričakovane" dogodke, VIHAR se smatra da je to, ko veter piha v sunkih več kot 62kmh,
zato morajo biti zavarovane stvari grajene/vzdrževane tako, da jih ne poškoduje/poruši nek običajen veter,
če pa pride do viharja, ko veter piha s tako ali višjo hitrostjo, pa zavarovanje krije škodo na predmetih, ki so zavarovani za primer viharja.

Pri viharju je pomembno vedeti še sledeče, zavarovanje krije škodo na tistih predmetih, ki so zavarovani za primer viharja:
Hiša je zavarovana za primer viharja, ob viharju odnese streho, streha pade na na tvoj avto in na sosedov avto.
-škodo na tvoji hiši (odkrita streha), krije zavarovanje tvoje nepremičnine.
-škoda na tvojem avtu, moraš imeti sklenjeno kasko zavarovanje, ki krije vihar.
-škoda na sosedovem avtu, sosed mora imeti sklenjeno kasko zavarovanje, ki krije vihar (ti nisi odgovoren za to škode ki jih povzroči vihar)

Enako kot je napisano zgoraj velja, če vihar podre (zdravo) drevo, ki pade na tvojo hiši, tvoj in sosedov avto,
problem je, če je drevo slabo/bolano/posušeno, saj bi ga kot dober lastnik moral podreti.

mukwai

Pripravnik
2. jun 2011
109
9
18
Kakšno zavarovanje nepremičnine je potem imel sosed, ki mu je veter z vrta odneslo plastično otroško hišico in je poškodovala avto drugega soseda? Po tvojih gornjih scenarijih ni možno, da bi to krilo zavarovanje hiše.

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.243
4.801
113
Kakšno zavarovanje nepremičnine je potem imel sosed, ki mu je veter z vrta odneslo plastično otroško hišico in je poškodovala avto drugega soseda? Po tvojih gornjih scenarijih ni možno, da bi to krilo zavarovanje hiše.
Če je bil vihar, ni njegova odgovornost...

sosed lahko popravlja avto iz naslova svojega kasko zavarovanja, če ga ima.

• Všeč mi je
Reactions: Matey

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.730
15.773
113
Niso ravno finte, sam splošne pogoje je treba prebrati.
Tako je, ne gre za nobeno finto ampak za že dolgo uveljavljeno zadevo. Zavarovanje krije škodo med drugim tudi zaradi viharja in vihar je pa pač točno definiran.

P.s. takoj, ko sem danes videl in prebral ta članek sem vedel, da se bo folk z manj poznavanja tematike zapičil v to, očitno sem imel kar prav.

• Všeč mi je
Reactions: BornSkeptic

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.730
15.773
113
Če je bil vihar, ni njegova odgovornost...

sosed lahko popravlja avto iz naslova svojega kasko zavarovanja, če ga ima.
Jaz imam zaradi tega trampolin kar dobro "zasidran" na več mestih ter se tako poizkušam izognit dogodku kot je bil ta z otroško hiško. Trampolini kar radi poletijo.

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.221
1.365
113
Zadnjic pri frizerku govoril moski, ki se je friziral na sosednjem sedezu.. Imel je konkretno zasidran trampolin, pa je kar nemilo gledal, ko ga je kot papir dvignilo in odneslo na sosednje njive.

5. apr 2015
1.402
726
113
Verjetno je biti konkretno zasidran širok pojem. Jst sem mel en star hlod pa ga bo prej strgalo kot pa odpihnalo. Če maš pa kake prane plošče pa verjamem, da so kot nič.

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.221
1.365
113
Jaz bi kar verjel, da je bil konkretno zasidran. Ker ga leta nazaj ni mel zasidranega, pa ga je 500m stran na njivi nasel :)

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.477
10.714
113
znanec je šel iskat svoj trampolin v 150metrov oddaljeno sosedovo hišo. pri tisti prvi ujmi...pred tedni

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.521
1.231
113
Ojs... Trampolini radi letijo.... Tudi mi smo našega iskali. Zdaj je bil zasidran pa je potrgalo mrežo.
Ahja

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Niso finte, treba je imeti samo malo logike in splošne razgledanosti, ter vedeti kašna so osnovna pravila.

Zavarovanje krije nenadne "nepričakovane" dogodke, VIHAR se smatra da je to, ko veter piha v sunkih več kot 62kmh,
zato morajo biti zavarovane stvari grajene/vzdrževane tako, da jih ne poškoduje/poruši nek običajen veter,
če pa pride do viharja, ko veter piha s tako ali višjo hitrostjo, pa zavarovanje krije škodo na predmetih, ki so zavarovani za primer viharja.

Pri viharju je pomembno vedeti še sledeče, zavarovanje krije škodo na tistih predmetih, ki so zavarovani za primer viharja:
Hiša je zavarovana za primer viharja, ob viharju odnese streho, streha pade na na tvoj avto in na sosedov avto.
-škodo na tvoji hiši (odkrita streha), krije zavarovanje tvoje nepremičnine.
-škoda na tvojem avtu, moraš imeti sklenjeno kasko zavarovanje, ki krije vihar.
-škoda na sosedovem avtu, sosed mora imeti sklenjeno kasko zavarovanje, ki krije vihar (ti nisi odgovoren za to škode ki jih povzroči vihar)

Enako kot je napisano zgoraj velja, če vihar podre (zdravo) drevo, ki pade na tvojo hiši, tvoj in sosedov avto,
problem je, če je drevo slabo/bolano/posušeno, saj bi ga kot dober lastnik moral podreti.

Tega pa nisem vedel. Če bi me vprašal, bi bil 100%, da v primeru da pride do viharja in po zraku odnese otroško hiško in jo zabije sosedu v fasado, da gre škoda iz moje police, če nimam zavarovano pa iz mojega žepa, če pa ne bi hotel poravnati, pa da me lahko sosed celo toži. Drži da na tak dejavnik težko vplivaš (vihar) ali ipak je hiška tvoja. Zanimivo.

• Všeč mi je
Reactions: zakajaltersuxu

Gamero

Majstr
13. avg 2007
5.077
136
63
okolica mesta
Aja pa še tole (žal ne morem dopolnit v predhodni post) - zaradi neurij se malo po malo vedno dražijo zgolj nova zavarovanja, obstoječa sklenjena na večletno obdobje pa držijo enako ceno oz. se dražijo zgolj na podlagi indeksacije, ki pa z vedno bolj pogostimi in močnejšimi neurji nima nobene veze. Kar v praksi pomeni, da se ljudje z že sklenjenimi zavarovanji nimajo kaj sekirat zaradi tega, ker je nekaterim "razmetalo" hiše.
In kolikšna je indekscija na letni ravni? Imamo sklenjeno zavarovanje za 10l in smo po pošti prejeli da gre gor za 100%. Ne ujema se s tem kar pišeš.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.730
15.773
113
In kolikšna je indekscija na letni ravni? Imamo sklenjeno zavarovanje za 10l in smo po pošti prejeli da gre gor za 100%. Ne ujema se s tem kar pišeš.
Dvig premije za 100%?!? Kaj so nori? Načeloma se to ne bi smelo dogajati, imam pa tudi sam en primer, ko je Sava neki moji stranki pri zavarovanju obrtne delavnice ter stanovanjske hiše dejansko dvignila zavarovalno vsoto za podoben procent (malo manj kot 100%) a smo situacijo rešili z dopisom, da takšnega povišanja ne sprejmemo saj nam nadzavarovanje ni v interesu. Na koncu smo se dogovorili za cca. 30% povišanje zavarovalnih vsot ter cca. 20% povišanje premije, kmalu za tem pa je sledil tudi dopis o odstopu od zavarovanja. Tebi predlagam enako (dopis o sprejetju povišanja za manj %) razen, če se s tem povišanjem slučajno pridete na realno zavarovalno vsoto in ste imeli do sedaj zadevo podzavarovano, tudi na takšne primere sem že naletel (spet pri Savi).

Indeksacija je vezana na inflacijo, indekse gradbenih stroškov itd. in to kar se dogaja sedaj oz. zadnjih nekaj mesecev je res izjemno saj je indeksacija običajno v višini zgolj nekaj procentov, zdaj pa se pogovarjamo o več deset procentni indeksaciji. Zavarovanje se sklene na dobo 10ih let ravno zaradi tega, da imaš bolj kot ne enako premijo skozi vso dobo, nanjo lahko skozi zavarovalno dobo vpliva zgolj in samo indeksacija, zapovrh vsega pa dobiš še dodaten trajnostni popust. Kot nasprotna opcija je sklenitev enoletnega zavarovanja, ki je že v osnovi dražje in se ob vsaki novi sklenitvi (obnovi) dejansko lahko konkretno podraži saj v tem primeru pa pride v poštev tudi povišanje premije posodobljenega produkta, ki ima polehg morebitnih sprememb v kritju vračunano tudi podražitev zaradi preteklih škodnih dogodkov in za zavarovalnico negativne spremebe statistike.

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.243
4.801
113
Kar zelo nenavadno... katera zavarovalnica, kater produkt in koliko časa nazaj je bilo sklenjeno?

Pri vsej tej zadevi, bi se najprej vprašal ali je zavarovalna vsota prej bila prava ali je sedaj prava?
Koliko je površine stanovanja, kakšna je bila zavarovalna vsota prej in kakšna je sedaj?

Sem pa doživel par dni nazaj zanimiv primer, stranka prišla k meni v pisarno in je rekla da je imel
pri Triglavu sklenjeno permanentno polico za dom in da so mu poslali dopis, da polico prekinjajo
z skadenco in da naj si poišče zastopnika in uredi novo polico.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.730
15.773
113
Sem pa doživel par dni nazaj zanimiv primer, stranka prišla k meni v pisarno in je rekla da je imel
pri Triglavu sklenjeno permanentno polico za dom in da so mu poslali dopis, da polico prekinjajo
z skadenco in da naj si poišče zastopnika in uredi novo polico.
Jaz sem imel nekaj časa nazaj 2 takšna primera. Triglav je kot vzrok navedel, da je bil produkt po katerem je bila sklenjena polica ukinjen in posledično (sicer avtomatska) obnova ni mogoča, brez problema pa se na novo sklene permamentno polico po novejšem produktu.

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.221
1.365
113
V cem je potem sploh fora, ce ti lahko zavarovalnica lastnorocno ukine polico. Brez da bi ti seveda karkoli krsil.