Citat:
Uporabnik stieber pravi:
Ne pametuj preveč...ogromna prednost lastniške je to, da greš lahko na barko, kadar te je volja.
Ne pametujem, samo pišem iz mojega vidika. Ker on je napisal 3 tedne, ne vsak vikend oz. kadar te je volja. Seveda lastniki hodijo dol pogosteje, magari samo poležavat (namesto vikend bajtice).
Meni je jasno, kaj pomeni lastniška barka.Pred časom sem razmišljal o nakupu + charter management v rangu 40ft, se pravi cirka 200k. Izračun iz boljših časov (15 tednov čarterja) bi v najboljšem recimo pokril stroške financiranja brez pologa, ostane vzdrževanje, privez, registracija, zavarovanje... Recimo, da je v idealu financiranje "zastonj", ampak tega danes ne bo več doživel. Da sploh ne omenjam rizika, da ti razsujejo barko.
Zato pravim, da (zame) ni prednosti. Lansko jesen sem z ekipo trofnil elanko 40, 5 dni za 600€. Recimo, da si v sezoni rezerviraš termin (kdor pač želi jadrat takrat) za 2k, izven tega pa si dol vsak drugi vikend - ki te stane 300€: marec, april, maj, junij, sept, okt - 6 mesecev po 2 tedna =12*300 = 3600€. Pa tisti v visoki sezoni in smo na 5600€. Pri popolnoma "lastniški" uporabi. Pri čemer ne pozabi, da kogar srbi 6mestna cifra za lupinico, ponavadi nima časa na pretek. 3 tedni so že max, ker verjetno je fino skočit še kam drugam.
In tudi če podvojiva cene, ker želiš vedno novo barko s top opremo - še vedno toliko kot privez + vzdrževanje.
Na koncu se seveda vsak odloči sam, ampak za jadranje je meni nakup (tak ali drugačen, španovija, keš na roke, čarter... whatever) no-go. Sploh, ker je ponudbe za najem ogromno. Da dol visiš vsak teden v marini pa je brezveze imet barko. Z vidika nekoga, ki mu 100k ni padlo z neba, ampak se zaveda, da je to treba zaslužit. Pa še nekaj: mogoče je fino odjadrat tudi kam drugam, kot samo po jadranu - grčija, afrika, baleari, karibi... kamor s svojo barko ne greš.
Si pa lepo napisal tisto razmišljanje: MOJA to, MOJE ono. Meni recimo malo zgrešeno (oz. sam ne razmišljam tako, ker si z njim lahko privoščim bistveno manj, kot sicer), večina pa razmišlja, kot praviš ti. Pomembno jim je, da si nekaj lastijo. In ravno zadnjič debatirava s kolegom na to temo. Katamaran, razmišlja o boljšem, zakaj ne najameš? Neee, mora biti moj. In ugotoviva: v 1. letu 30x na vodi, letos 2x in grem stavit, da bo ostalo pri tem. Z milijon izgovori zakaj temu tako. Ok fino, ampak a ni potem najem cenejši in elegantnejši? Ja, ampak potem to ni moje.