izolacija odprtin za okna

Karakala

Fizikalc
3. okt 2007
2.394
59
48
Republika Prlekija
Večina monterjev oken mi je rekla, da naj izoliram gradbvene odprtine za okna okrog in okrog.

torej s čim se naj tega lotim? Kateri proizvod ima najboljšo toplotno izolativnost oz s čim se to dela? Stiropor, stirodur, kaj drugega?
confused-1.gif

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.068
11.168
113
jaz se nagibam 3 cm strodoru okol in okol potem pa okno noter.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.531
7.050
113
3cm stirodur. Imaš pa možnost še nabave oken, ki imajo izolacijo v okvirjih, takrat pa ni potrebno nič "pripravljati" špalet. Mogoče na tanko ometati, če se boste šli zrakotestnost.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.164
6.976
113
pri taščici
lepilo lažje ker "vakumira" na steno.
takapur boš moral pa opirati. pa manj lahko štelaš natsnčnost se mi zdi.
Boš imel okno poravnana z zunajim robom zidu?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.302
1.925
113
Striodur..3 cm (ali več)..

Lepiš ali z lepilom za izolacijo (v žaklju) ali s purpeno..ali z objem. Vse bo držalo.

(pri lepilu je ta prednost, ki ježe omenjena...ko pritisneš na steno bo plato držalo..pri purpeni pa zna čofnit stran.)

vogel

Majstr
1. sep 2007
1.550
289
83
Čudno, meni so to sami naredili z stirodurjem, res pa je da je šlo za menjavo oken (torej stare izštemati ven in nove notr)

Karakala

Fizikalc
3. okt 2007
2.394
59
48
Republika Prlekija
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Striodur..3 cm (ali več)..

Lepiš ali z lepilom za izolacijo (v žaklju) ali s purpeno..ali z objem. Vse bo držalo.

(pri lepilu je ta prednost, ki ježe omenjena...ko pritisneš na steno bo plato držalo..pri purpeni pa zna čofnit stran.)

Moram lepilo potem namazati po celi površini stirodura, al je dovolj po sredini al pa po robovih ?

nora vprašanja ne?
uf-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.164
6.976
113
pri taščici
če boš samo po robovih bo donelo še bolj kot sicer.
Ne vem kako se obnese če bi ga z zobato lopatko potegnil (tako kot za ploščice).
Zunanji rob okna poravnaš z zidom (modularcem) zato da preprečiš toplotni most preko špalete in (običajno kamnite) police. Nato pa narediš še fasado in rabiš polico nekaj cm širšo od debeline fasade.
mogoče dobiš pri 2 minutah kak nasvet
sicer gre za fasado ampak

Nazadnje urejeno:

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.302
1.925
113
S kelo narediš mrežo na površini...najprej okoli in okoli potem pa vmes delaj še prekate...ker bojo ozki in dokgi kosi. Debelina nanosa cca. 2-3 cm, potem plato pritisneš ob špaleto da se lepilo pritisne ...jaz sem na konsu pritiskal prek libele lahko kosa dile...karkoli ravnega in dolgega...da je enakomeren pritisk ter ravna plata.

Če imaš še pištolo za purpeno znotraj mreže iz lepila naredi še par štrahen s purpeno...če ti potres podre bajto bo ta izolacija še stala
evil.gif

Si že kdaj delal z lepilom za izolacijo? Narediti moraš dokaj redkega...da ne bo presuh, ker potem ga ne moreš pritisnit ob steno paše zapeče ti ga lahko ker ga prehitro posuši. Nekako tako mokro lepilo mora biti da ce ga primeš z zidarsko žlico da bo že hotel sam lesti dol (ne sme pa teči seveda).

Karakala

Fizikalc
3. okt 2007
2.394
59
48
Republika Prlekija
Kdo je za RAL montažo naj dvigne roko ! ???

OK, resna zadeva, se splača dat 2500 eur za RAL montažo oken ali ne? Ali je ta montaža res boljša, da odtehta ta denar?

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.531
7.050
113
Če imaš celo hišo narejeno zrakotesno, potem da, drugače porabi denar za kaj drugega.

torej, ali:
- vrata tudi dihtajo
- je zrakotesna mansarda
- imaš rekuperator
- elektroinštalacije dihtajo

če na to niste pazili, potem tudi zdaj ni treba.

Aja, pa faktor Ekosklada:
- mislite (ali sploh lahko?) uveljavljati kako subvencijo. Če da, potem mora biti ta višja od dodatnega vložka, ker če ne ste spet na minusu...

Nazadnje urejeno:

Karakala

Fizikalc
3. okt 2007
2.394
59
48
Republika Prlekija
Citat:
Uporabnik Jabe pravi:
Če imaš celo hišo narejeno zrakotesno, potem da, drugače porabi denar za kaj drugega.

torej, ali:
- vrata tudi dihtajo
- je zrakotesna mansarda
- imaš rekuperator
- elektroinštalacije dihtajo

če na to niste pazili, potem tudi zdaj ni treba.

Aja, pa faktor Ekosklada:
- mislite (ali sploh lahko?) uveljavljati kako subvencijo. Če da, potem mora biti ta višja od dodatnega vložka, ker če ne ste spet na minusu...

Subvencije za okna ne bo... rekuperator je, mansarde ni, vrat še ni, elektro inštalacije so narejene, da bi dihtale nevem ( so ometane)..