Izjava mlade diplomantke družboslovja..

ermej

Fizikalc
3. sep 2007
726
34
28
Problem je tudi v tem, da se število vpisnih mest popolnoma nič ne prilagaja. S tem bolonjskim sistemom se je pa vsip še bistveno zmanjšal in bo sedaj vsak papak imel diplomo, in vsak drugi magisterij ...

Kasius

Hugo Boss Opanæiæ
15. dec 2007
4.061
0
36
Pri tvoji
Ja, država dejansko proizvaja nezaposljive ljudi in si potem pred problemom umiva roke.

Se pa po drugi strani sprašujem, če bi res manj folka študiralo FDV, pravo, ekonomijo..če bi država rekla..zastonj lahko študiraš to pa to, če pa hočeš na družboslovje, pa si sam plačaj.

Po moje bi potem folk še vedno rinil na družboslovje in peezdil, kako drago plačuje za faks.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.879
699
113
Citat:
Uporabnik ermej pravi:
Problem je tudi v tem, da se število vpisnih mest popolnoma nič ne prilagaja. S tem bolonjskim sistemom se je pa vsip še bistveno zmanjšal in bo sedaj vsak papak imel diplomo, in vsak drugi magisterij ...

Bolonjski sistem ni nič kriv, krivo je financiranje, ki je že kar nekaj časa (od leta 2004?) glede na prehodnost.
Večja je prehodnost študentov, več denarja dobijo, posledično je tudi nivo kar precej padel. Zdaj se že nekaj časa govori, da bi te kriterije ponovno spremenili, če pa bo kaj iz tega pa bomo videli...

Maxi25

Fizikalc
4. maj 2009
2.341
0
36
Citat:
Uporabnik Kasius pravi:
Danes berem v Večeru, da je 14 000 diplomantov na zavodu.

Ej, 14 jurjev. Od tega, zanimivo, največ ekonomistov!

Kdo torej še kar naprej laže mladini "študirajte, da ne boste rabli bit šoferji, natakarji"..

Ta folk bo moral slej ko prej poprijeti za kakršnokoli delo, ali pa bo na zavodu do smrti.

Ko se bodo naši ljubi diplomanti sprijaznili z dejstvom, da pač prva plača ne bo 1000 neto, bo tudi manj folka na zavodu.

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.980
40
48
Citat:
Uporabnik Maxi25 pravi:
Ko se bodo naši ljubi diplomanti sprijaznili z dejstvom, da pač prva plača ne bo 1000 neto, bo tudi manj folka na zavodu.

Verjetno tako hitro, kot se bodo nasi ljubi najemodajalci sprijaznili z dejstvom, da najemnina v LJ za manjse stanovanje oz. garsonjero glede na trenutni standard ne bo vec mogla presegati ~220 EUR na mesec. 9-10 EUR/m2.
smirk-1.gif

Kasius

Hugo Boss Opanæiæ
15. dec 2007
4.061
0
36
Pri tvoji
Ja, odvisno, kje živiš. Ni isto, če ti delodajalec obljubi 800 eurov v Murski, ali pa v Ljubljani.

Jaz čist razumem folk, ki v Ljubljani noče delat pod jurja.

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.980
40
48
Citat:
Uporabnik Kasius pravi:
Ja, odvisno, kje živiš. Ni isto, če ti delodajalec obljubi 800 eurov v Murski, ali pa v Ljubljani.

Seveda. Formula je:
mesecna najemnina statusu primernega (t.j. brez preseravanja) stanovanja * 3 = minimalni mesecni neto prihodki
nahrung002.gif

ermej

Fizikalc
3. sep 2007
726
34
28
Citat:
Uporabnik Kasius pravi:
Ja, država dejansko proizvaja nezaposljive ljudi in si potem pred problemom umiva roke.

Se pa po drugi strani sprašujem, če bi res manj folka študiralo FDV, pravo, ekonomijo..če bi država rekla..zastonj lahko študiraš to pa to, če pa hočeš na družboslovje, pa si sam plačaj.

Po moje bi potem folk še vedno rinil na družboslovje in peezdil, kako drago plačuje za faks.

Mislim, da bi še vedno rinli tja. Pač preprosto bi se moralo število vpisnih mest omejit, prilagodit vsakih N let.

Drugače pa prvo kar bi bilo nujno potrebno narediti je sistem, ki bi onemogočal fiktivne študente. Jaz bi še vedno pustil, da je študij "zastonj", ampak bi pa uredil nek sistem, da vsak letnik nekaj stane, za kar ti država posodi denar, če ga ne narediš moraš ta denar seveda vrniti z obrestmi vred! Po moje bi že od 1000€ po letniku bila zadostna številka.

Drugo kar je bi pa takoj morali ukiniti študentske servise. Ker sedaj te že delodajalci silijo, da se fiktivno vpišeš, da lahko delaš,...

Fakultete bi se morale povezovati s podjetje in študente pošiljati na delo. Namesto tega so še obvezno prakso skrajšali na večini fakultet
bonk.gif

ermej

Fizikalc
3. sep 2007
726
34
28
Citat:
Uporabnik Commodore pravi:
Citat:
Uporabnik Kasius pravi:

Seveda. Formula je:
mesecna najemnina statusu primernega (t.j. brez preseravanja) stanovanja * 3 = minimalni mesecni neto prihodki
nahrung002.gif

se pravi, recimo:

Najemnina: 300€
Ogrevanje cc: 100€ skozi celo leto, če nimaš ravno 16 stopinj zadosti
Elektrika: 50-60€, če si kaj kuhaš in se umivaš
RTV: 12€
Internet+TV: 30+ €
Komunala, voda: 30+ €
Dodatno zavarovanje: 25 €
Telefon: 15+ €

Najbrž sem še kaj pozabil, je to 570€ na mesec, seveda moraš še kaj pojest, da si kadilec si mimogrede še ob dodatnih 100€, kje je še avtomobil, kako obleko treba kupit,... Ko imaš pa še otroka moraš pa z 900€ v najemniškem stanovanju že pošteno čarat znat.

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Citat:
Uporabnik ermej pravi:
Drugo kar je bi pa takoj morali ukiniti študentske servise. Ker sedaj te že delodajalci silijo, da se fiktivno vpišeš, da lahko delaš,...

Saj so jih hoteli ukiniti ne prav dolgo nazaj. Referendumski rezultat poznamo.
tongue-1.gif

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.236
11.264
113
zakaj bi moral bit kadilec? zakaj nebi telefon imel samo 10€, itd..., kako potem preživijo tisti z minimalcem...

Kasius

Hugo Boss Opanæiæ
15. dec 2007
4.061
0
36
Pri tvoji
To če si sam. Samsko življenje je pač drago. Če sta dva, je vse dost lažje, ker je najemnina ista, plači pa dve.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik Kasius pravi:
To če si sam. Samsko življenje je pač drago. Če sta dva, je vse dost lažje, ker je najemnina ista, plači pa dve.

ker dva rabita enako kvadraturo kot eden a ne?

Kasius

Hugo Boss Opanæiæ
15. dec 2007
4.061
0
36
Pri tvoji
Tudi če vzameta malo večje stanovanje, je še vedno boljše. Mala stanovanja so najdražja z vidika najemnine.

Da ne omenjamo ostalih stroškov. Če si sam, ravno tako plačuješ elektriko, vodo, telefon, TV naročnino, avto, filaš hladilnik..In ne, če sta dva, se vsi ti stroški ne podvojijo.

Nazadnje urejeno:

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.980
40
48
Citat:
Uporabnik ermej pravi:
Ko imaš pa še otroka moraš pa z 900€ v najemniškem stanovanju že pošteno čarat znat.

Rekel sem "minimalni neto prihodki". Poudarek je na minimalni. Torej taki, da prides skozi, ce pa imas profit (ki tud mora bit, ce je vse ok), pa se bolje.
Prenekateri delodajalci pa so tisti, ki pricnejo vihati nos, ko jim poves pricakovano placo (in potem omenjajo "astronomske zahteve")...
smirk-1.gif

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.396
1.263
113
Včasih se več pač ne da plačat. Ali najdeš nekoga, ki bo delal za malo, ali pa lahko zapreš firmo. Potem je od trga delovne sile odvisno, kaj se bo zgodilo.
1000 minimalno, drugače sem doma pa itak laufa samo do takrat, dokler otroci niso lačni (vsaj pri normalnih ljudeh) ...

Kasius

Hugo Boss Opanæiæ
15. dec 2007
4.061
0
36
Pri tvoji
Jaz bi vsakomur, ki živi v osrednji Sloveniji in dela za manj kot jurja neto, ob tem pa ima diplomo, diplomo vzel. Ker je osel, osli pa ne rabijo diplom. Jurja zasluži z napitninami vsak malo boljši kelnar v Ljubljani.

maddog

Fizikalc
16. avg 2007
1.817
0
36
okolica MB
Citat:
Uporabnik Thrivial pravi:
Citat:
Uporabnik ermej pravi:

Saj so jih hoteli ukiniti ne prav dolgo nazaj. Referendumski rezultat poznamo.
tongue-1.gif

Sej, zacne se ze pri tem, zakaj se lahko razpise referendum za vsako figo ter nato lahko manj kot 50% slovencev sploh odloci o rezultatu ... Nevem zakaj imamo sploh parlament, dajmo poknit samo referendume, najbrz bo na koncu se ceneje, efektiva pa je ista
grin1.gif