Izjava mlade diplomantke družboslovja..

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
Jaz sem proti vsesplošnemu plačljivemu študiju, ker bodo potem spet imeli veliko prednost otroci dobro situiranih staršev, tisti malo manj dobro situirani bodo pa kljub volji, želji in sposobnostim ostali zunaj.
Jaz sem za varianto, da bi bil študij zastonj, dokler vse delaš v rednem roku. Ko se ti zalomi, pač nadaljevanje plačaš, dokler spet ne ujameš svojih sprva odrejenih rokov. Če fax pustiš, plačaš vse za nazaj.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.464
7.598
113
S tem se tudi slucajno ne strinjam. Sam prihajam iz slabo situirane druzine pa si sam placujem studij. ja delat ob soli sem zacel pa pri 16. ce zelis v zivljenju uspeti je treba garat. prej ko to mularija spozna bolje za njih.

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
Lej, izredni študij oz. šolanje je bilo potrebno vedno plačat, rednega pač ne. In tisto, kar sem jaz predlagal, velja le za redni študij.
Jebiga, tudi jaz sem študiral ob delu, ker sem bil takrat, ko bi lahko redno zastonj, pač prfuknen in so mi žurke, pijača, bluzenje keokol in neumnosti pomenile več od šole.
Potem človek z leti pride k sebi.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.464
7.598
113
Ja ampak ce sem si lahko jaz studij placal, si ga lahko vsak. Pa ne zato ker jaz ne bi drugim privoscil ampak ker je to ocitno izvedljivo. Al pa magar sistem da mas placanega ce delas v rokih in se to le deficitarni poklici. Recimo medicina - ok, naj bo zastonj ampak pol mors ostat v sloveniji in tu delat. etc

Ker je butasto d aplacujemo studije ki drzavi ne prinasajo koristi. Nekdo more to placat in enostavni ni dost dnarja da bi se vsak lahko preseraval.

juhica

Pripravnik
13. apr 2011
37
0
6
Tisti ki gredo danes po srednji šoli študirat so prava teleta!
Vejo da ne bodo dobili službe po faxu samo še zmeraj sili z glavo skozi zid.
Delodajalci danes rajše zaposlijo na isto primerno delovno mesto VII delavca t V ki ima vsaj kaj izkušenj!
Ta teleta iz faksa pa znajo samo kuli v roki držat in v zrak gledat.....čakat da bo kak žur!

Pravilno da so na zavodu...naj se zamuslijo za kaj so zabušavali 4,5 ali več let.
Jaz bi jim celo prepovedala da se po faxu sploh prijavijo na zavod vsaj 5 let!!

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.203
4.178
113
Citat:
Uporabnik jendomen pravi:
Lp
Seveda se lahko po končani srednji tehnični šoli z poklicno maturo vpiše naprej na faks, ne more se pa vpisat na družboslovni faks ala FDV, filozofska
Se pa strinjam, da se bo na faksu veliko več naučil, samo če ima že osnovo z srednje šole mu bo na potem faksu lažje. Profesorji tam izhajajo iz tega da osnove že poznaš in samo nadgrajujejo tvoje znanje.

Po izkušnjah ima recimo nek elektro tehnik (srednja šola) 2x več pojma od gimnazijca o vsem v prvem letniku FEja. Matematika dela pa vsem probleme in je bolj razlika med tem ali si za matematiko ali nisi, in eni s srednjih šol ki so že prej leta driblali uporabno matematiko (fiziko) tako in drugače so celo tu na boljšem.

Jasno nekdo ki je 4 leta delal elektro VE kaj pričakuje od faksa in se bo vpisal z namenom da naredi. Pa četudi ne naredi ima še vedno službo. Gimnazijec? Jah nima pojma o ničemer oz. o vsem malo, idelano delovno mesto zanj je "študent za vse"!

Da ne rečem da če bi sam zaposloval in bi dobil dva identična primerka UNI FEja, bi raje vzel nekoga, ki ima srednjo elektro kot pa tistega z gimnazijo. Tako bi vsaj vedel da zaposlen ne bo pri menjavi varovalke/žarnice vtaknil oslinjenega prsta v podnožje in se med tem praskal po svojih diplomiranih jajcih! To da bo sposoben delat samostojno od prvega dne niti ne omenjam.

Skratka usmerjena pot od srednje šole dalje (in sedaj že v osnovni šoli delajo nekaj na tem) je idelana in vodi lahko do doktorata. Ni nobene omejitve da ga ne moreš naredit. Pot od gimnazije dalje vodi pa v bleferstvo in je smislena pri nekaterih specialnih vedah (ampak takega kadra rabimo relativno malo).

Sin naj se ti vpiše tja kamor si želi in če ga sedaj neka tehnična stvar zanima naj gre tja. Lažje mu bo v srednji šoli, lažje bo naredil faks, lažje bo našel zaposlitev ... če to svetovalec/učitelj ne priporoča je bedak oz. gleda skozi 20 let staro logiko kjer je nekdo z odličnim uspehom moral it na gimnazijo.

Shai

Fizikalc
25. maj 2009
1.205
0
36
@Utisevalec S tem, da naj grejo ljudje študirat kar jih veseli sem imela v mislih tudi, da to pomeni, da ima izdelane svoje cilje in kot si rekel ve, zakaj gre to študirat.

Se popolnoma strinjam, da je problem v gimnazijah, kot si napisal.
zmaga.gif

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.464
7.598
113
Citat:
Uporabnik juhica pravi:
Tisti ki gredo danes po srednji šoli študirat so prava teleta!
Vejo da ne bodo dobili službe po faxu samo še zmeraj sili z glavo skozi zid.
Delodajalci danes rajše zaposlijo na isto primerno delovno mesto VII delavca t V ki ima vsaj kaj izkušenj!
Ta teleta iz faksa pa znajo samo kuli v roki držat in v zrak gledat.....čakat da bo kak žur!

Pravilno da so na zavodu...naj se zamuslijo za kaj so zabušavali 4,5 ali več let.
Jaz bi jim celo prepovedala da se po faxu sploh prijavijo na zavod vsaj 5 let!!

Lumpenproletariat je govoril.

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
...
Recimo medicina - ok, naj bo zastonj ampak pol mors ostat v sloveniji in tu delat. etc

Ker je butasto d aplacujemo studije ki drzavi ne prinasajo koristi. Nekdo more to placat in enostavni ni dost dnarja da bi se vsak lahko preseraval.

To se strinjam.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.203
4.178
113
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
S tem se tudi slucajno ne strinjam. Sam prihajam iz slabo situirane druzine pa si sam placujem studij. ja delat ob soli sem zacel pa pri 16. ce zelis v zivljenju uspeti je treba garat. prej ko to mularija spozna bolje za njih.

Sej je bil že omenjen sistem kreditiranja, tisto je nek kompromis.

Če greš na nek specialen študij in imaš dve levi roki (poznam par takih s filofaxa, FDVja) bolje da ne delaš nič ker delaš samo škodo. Ko te enkrat fax izobrazi si pa prepuščen trgu in se "intelektualno" znajdi.

Bistveno je da s vpisom na fax dobiš račun (letnik 5k EUR) če ga narediš se ti dolg odpiše, če ga ne moraš plačat. Vsak dodaten vpis je samoplačniško.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:

Od takega brezveznega študija imajo korist lastniki fakultet, ki jim država plačuje, imajo koristi profesorji, ki vlečejo fajn plače, imajo koristi študentje, ki delajo prek študenta in ne plačujejo davkov,na konc pa dibijo še zveneč naziv, pa nenazadnje je tudi za državo bolje, da se neka populacija 7 let s čim zamoti (študira) kot pa da bi se potikali po ulicah ali zganjali nemire.

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Tako bi vsaj vedel da zaposlen ne bo pri menjavi varovalke/žarnice vtaknil oslinjenega prsta v podnožje in se med tem praskal po svojih diplomiranih jajcih!

hysterical-1.gif

Drugač se pa strinjam z napisanim.

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
ksz

Moj predlog bi bil takšen:

Zastonj naj bodo študiji, katerih diplomante država (gospodarstvo in javni sektor) rabi. Kateri so to, naj se določa recimo vsake 2 leti. Kdor konča takšen študij, mora biti vsaj 5 let zaposlen v SLO, sicer mora vrniti sorazmerni del šolnine, ki jo je zanj plačala država.

Ostali študiji naj bodo plačljivi, a obenem se reformira sistem štipendij. Da bi sistem deloval oz. bi bila podjetja pripravljena štipendirati študente, je seveda treba ukiniti študentsko delo. Delodajalec, ki bi nekoga štipendiral in ga nato zaposlil, bi bil deležen ugodnosti v obliki nižjih prispevkov. Za manj premožne se ohrani še sistem republiških štipendij, a se jih ne podeljuje več na "lepe oči", ko jih dobijo tudi otroci privatnikov, ki prikazujejo minimalne prihodke, temveč mora prosilec pripraviti "študijski načrt", ki vključuje tudi načrt za iskanje zaposlitve po zaključku študija. Neke vrste "poslovni načrt", kot pri podeljevanju subvencij za s.p.-je. Če je "študijski načrt" ok in realen, študent dobi republiško štipendijo, s katero pokrije šolnino + nujne stroške, a se mora zavezati, da bo po zaključku študija vsaj 10 let ostal v Sloveniji, sicer mora vrniti sorazmerni del šolnine. Prav tako mora vrniti štipendijo, če študija ne konča.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.464
7.598
113
Vprasanje kako bi ljudje potem dobili prov sluzbo. Pac karierni sistem, zaposli jih 10, po pol leta jih 5 odpade in tisti potem grejo naprej po sistemu.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik panoramic pravi:

Zastonj naj bodo študiji, katerih diplomante država (gospodarstvo in javni sektor) rabi. Kateri so to, naj se določa recimo vsake 2 leti.
Tukaj naj se točno določi, koliko takih diplomantov se rabi. Sicer bo kulturologov še precej več kot danes.

Dr_S

Pripravnik
22. avg 2007
900
6
18
Kako pa bo nekdo brez izkušenj, dobil izkušnje, če ga nihče noče, ker nima izkušenj?

Je pa res, da je zelo težko dobiti pridnega in odgovornega delavca. Če pa je še sposoben je pa že luksuz
smile-1.gif

Vidim v naši firmi, ko se menja kar veliko delavcev (taka narava dela).

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Citat:
Uporabnik panoramic pravi:

Zastonj naj bodo študiji, katerih diplomante država (gospodarstvo in javni sektor) rabi. Kateri so to, naj se določa recimo vsake 2 leti.
Tukaj naj se točno določi, koliko takih diplomantov se rabi. Sicer bo kulturologov še precej več kot danes.

Logično. Mogoče sem premalo natančno napisal.

digg

Pripravnik
10. okt 2008
316
0
16
Citat:
Uporabnik Steve pravi:
Če bi se lahko še 1x odločil bi šel strojništvo. Ker bi ob vpisu vedel da me na koncu čakata vsaj 2-3 službe v perspektivni panogi

Ti to malo na pamet, poizkusi pa boš videl. Sodelavci s 30,35 let delovne dobe (uni dipl. ing) z dobrih 1000 eur plače, to ti je perspektiva??? Halo, kaj je s tabo? Pa dobro vem kaj je za to plačo treba narediti in kdo ti cele dneve kenja po glavi.

Nikol več se nebi odločil za strojništvo oz. delam na tem da se ga čimprej rešim!