Islandske reforme?

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Zdaj pa to razloži britanskim in angleškim varčevalcem, ki so tam noter spušili vse svoje prihranke - ja, večinoma so bili taki varčevalci kot sva jaz in ti.

Oz. drugače povedano, kakorkoli so se Islandci uprli tujemu diktatu in lastnim bančnikom in politikom, dolgove bo treba vseeno vrniti.
smirk-1.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Commodore pravi:
Tole je nekako prislo do mene, samo nisem uspel nikjer preveriti, ce drzi 100 %, me pa ne bi presenecalo, glede na to kako selektivni so rezimski mediji pri porocanju (pri cemer niti pod razno ne mislim "zgolj" na slovenske):

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=3120300206562&set=p.3120300206562&type=1
Kdaj je to bilo objavljeno? Nikjer ne vidim datuma.

(zakaj folk datume ne piše na svoje članke, to je ključna informacija za večino tem)

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Spodaj piše "Sobota", torej 12.5.2012.

Ampak da so mirno odpisali dolgove do britanskih in nizozemskih varčevalcev, pa kar ne verjamem. Mogoče kak del, jaz osebno bi močno popizdil, če bi mi kar tako iznenada "odpisali" recimo 30.000 € dolga do mene (pa veliko jih je najbrž imelo še bistveno večje cifre).

Je pa vseeno ena zelo bistvena razlika z ostalimi bolj južnimi državami: Islandija ne živi od najetih kreditov tako kot Grčija, pa tudi narod je za nekaj faktorjev bolj delaven.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Spodaj piše "Sobota", torej 12.5.2012.

Ampak da so mirno odpisali dolgove do britanskih in nizozemskih varčevalcev, pa kar ne verjamem. Mogoče kak del, jaz osebno bi močno popizdil, če bi mi kar tako iznenada "odpisali" recimo 30.000 € dolga do mene (pa veliko jih je najbrž imelo še bistveno večje cifre).

Je pa vseeno ena zelo bistvena razlika z ostalimi bolj južnimi državami: Islandija ne živi od najetih kreditov tako kot Grčija, pa tudi narod je za nekaj faktorjev bolj delaven.
Saj Ljubljanska banka je tudi kar mirno "odpisala" dolgove hrvaškim in bosanskim varčevalcem.

13. jul 2011
2.677
626
113
Kolikor vem, sta britanske in nizozemske varčevalce poplačali državi, ti pa sedaj terjata Islandijo. Če bosta VB in Nizozemska te dolgove kar tako požrli, bo Islandija imela prekleto srečo, ni pa zdaj to recept za izhod iz krize.
Avtor članka misli, da je našel recept za države v krizi. Po njegovem je potrebno le zamenjati oblast, aretirati nekaj ljudi, devalvirati valuto in reči "ne bomo vrnili denarja, ki smo ga dolžni". Islandija je lahko močno devalvirala svojo valuto in s tem ljudem znižala standard, ki je bil precej visok. Kaj pa države, katerih prebivalci so že sedaj na robu preživetja? Kako naj oni devalvirajo?

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Čisto mogoče, čeprav sem prebral tudi drugo razlago (tisto o varčevalcih, ki niso hoteli narediti to, kar bi morali, zdaj so pa drugi krivi).

Ampak to ni razlog. Ne v normalnem civiliziranem svetu - dolg se lahko odpiše samo s strinjanjem tako upravičenca kot dolžnika.

13. jul 2011
2.677
626
113
Stvar je vse prej kot zaključena in varčevalce LB bo treba poplačati. Vprašanje je le, kdo jih bo poplačal.

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Uporabnik pinkobalinko pravi:
Stvar je vse prej kot zaključena in varčevalce LB bo treba poplačati. Vprašanje je le, kdo jih bo poplačal.
Sukcesija, tista ista, ki bo vrnila denar od kreditov LB, ki so ga še dolžni.

13. jul 2011
2.677
626
113
Citat:
Uporabnik MadMitch pravi:
Citat:

ja, ali pa famozne zlate in devizne rezerve, ki so verjetno že davno na računih na Cipru.

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Ja, tko nekako. LB bodo zbalansiral na nulo, HR in BiH bodo dale svojim ovčicam nekaj drobiža in karavana bo šla dalje.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Citat:
Citat:

Hrvatje ne čujejo dobro, ko je govora o njihovih dolgovih!

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Varčevalce LB bi bilo treba že zdavnaj poplačat, z zamudnimi obrestmi. Ampak če jih vlečejo že 20 let in se stvar nikamor ne premakne, jih komot lahko vlečejo še 80 let.
Moje mnenje je, da bi jih moral poplačat tisti, komur so hrvati zaupali prihranke, torej LB oz njena naslednica NLB. Ta pa naj naprej terja koga drugega, če meni da bi moral kdo drug poplačat njihove varčevalce.

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Kdo pa je poplačal varčevalce Jugobanke? Srbi al Slovenija? Po dogovoru bi jih morala poplačati domicilna država, ki je, preko svojih komercialnih bank prevzela in pobirala plačila kreditov LB. Pred leti je Slovenija Hrčke lepo prosila, da bi se zmenili, zračunali debet in kredit na obeh straneh in bi zadevo zaključili, samo Hrvatom to ni pasalo, ker so rabili pulfr proti Sloveniji. Saj veš, stokrat izrečena laž postane resnica in to so Hrčki delali neprestano z LB, JEK, mejo...

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik bizi pravi:
Citat:
Citat:

Hrvatje ne čujejo dobro, ko je govora o njihovih dolgovih!
To se opeharjenih varčevalcev prav nič ne tiče.
Kaj bi pa ti rekel, ko prideš v NLB dvignit svoje prihranke, pa bi ti rekli da ti ne dajo, ker jim je nekdo drug iz tvoje vasi še nekaj dolžan?

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Kdo pa je poplačal varčevalce Jugobanke? Srbi al Slovenija? Po dogovoru bi jih morala poplačati domicilna država, ki je, preko svojih komercialnih bank prevzela in pobirala plačila kreditov LB. Pred leti je Slovenija Hrčke lepo prosila, da bi se zmenili, zračunali debet in kredit na obeh straneh in bi zadevo zaključili, samo Hrvatom to ni pasalo, ker so rabili pulfr proti Sloveniji. Saj veš, stokrat izrečena laž postane resnica in to so Hrčki delali neprestano z LB, JEK, mejo...
Mene kot varčevalca ni prav nič brigalo, kdo je plačal MOJ denar, denar sem dobil vrnjen na istem šalterju kot sem ga POLOŽIL. In enako bi morali dobit tudi Hrvaški varčevalci LB.

O kakšnem dogovoru prvič slišim, ampak kot pravim, to naj se banke in država zmenijo med sabo, ni to stvar varčevalca. Ta je SVOJ privarčevan denar prinesel v banko, in prav tam bi ga moral tudi dvignit.

13. jul 2011
2.677
626
113
Če bi iz tistega šalterja šel denar v Ljubljano, ne bi bilo problema. Pripeljali bi ga nazaj na šalter in mirna Bosna. Pa ni bilo tako.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.201
11.114
113
kod Džej-Zija
Spet bluziš, kot običajno. Ob razpadu Juge je bilo dogovorjeno, da narodna banka vsake republike jamči za vloge. Hrvati so mimogrede pozabili na dolgove, ki so jih imela podjetja do LB, hkrati bi pa radi imeli vloge državljanov v LB. Sorry, ampak obojega hkrati pač ne morejo dobiti. Zato bi se varčevalci morali obrniti na svojo oblast in od nje izterjati svoje vloge, a kaj, ko jih je ta populistično pitala s krivdo Slovenije, ki je v resnici ni. Da o raznih podjetjih, ki so jih na Hrvaškem čez noč nacionalizirali in pokradli cela podjetja slovenskim firmam, niti ne začnemo.

Da Hrvati glede dolga nimajo kaj praskati, se je lepo videlo, ko je morala njihova vlada gladko umakniti zahtevo po reševanju tega spora. Tudi oni so marsikaj podpisali in zdaj jih je Evropska unija spomnila, da morajo spoštovati podpisane dogovore, če želijo priti v Unijo. Tvoji varčevalci se bojo morali pa na žalost sprijazniti s tem, da so se razmere spremenile in da LB ne obstaja več.