"Inflacija", podražitve in izkoriščanje situacije za dvig marž

msenjur

Guru
11. sep 2007
26.952
-393
113
Ker se isce vedno cenejše dobavitelje ki sedaj gagajo in dokler se proda....to vam hicm dopovedat ....bojkot

ja, seveda bojkot. ampak zivet je pa tud treba.

hrana in goriva so nujno potrebna in tukaj lahko trgovci zdrzijo dlje kot potrosniki. ali se motim? ker denar za hrano in gorivo se bo vedno nasel. lacen nihce noce bit, pa nemobilen tud ne.

tomi

Guru
1. sep 2007
18.575
9.810
113
40
MB
sem, hvala.

ampam tukaj ne vidim trgovca. trgovec izdelek postavi na polico. na eni strani stiska dobavitelja, na drugi potrosnika.

sej mi je jasno, tudi trgovec ima svoje stroske, ki so zapakirani v to ceno.

ampak, od kje potem vsi te mega dobicki?
3 % je mega dobiček ?

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
ja, seveda bojkot. ampak zivet je pa tud treba.

hrana in goriva so nujno potrebna in tukaj lahko trgovci zdrzijo dlje kot potrosniki. ali se motim? ker denar za hrano in gorivo se bo vedno nasel. lacen nihce noce bit, pa nemobilen tud ne.
Lahko pa še zbiraš kje kupiš. Ali pri kmetu ali v trgovini.

Feniks

Fizikalc
16. dec 2021
161
37
28
EU politika že od priključitve Krima naprej računa, da pravzaprav ruski plin v energetskih potrebah EU predstavlja zanemarljiv % vse potrebne energije (MMC 2016: Mit o odvisnosti Evrope od ruskega plina). Rusi pipce zaenkrat (še) niso čisto zaprli, ker bi jo tudi težko zaradi fizikalnih in tehničnih zakonitosti pri črpanju plina, nekako pa že vlada panika, da je tudi teh par % hudičevo pomembnih. Tudi nekaj % kmetijske predelave v natura 2000 bo pomembnih, če jih ne bo. Takih strašnih viškov v pridelavi hrane v EU in po svetu ni. Sistem, ki se je bolj ali manj sam po zakonitostih trga brez nekih velikih strateških načrtov vzpostavljal stoletja, s slabimi političnimi ukrepi zelo hitro uničiš.

Dajva drugače; države EU naturo 2000 jemljejo resno, sploh zahodni del, pa tudi večina novih in novejših članic. To pomeni, da se na teh območjih dejansko čuva habitate (in vrste) in prilagjeno kmetuje že od vzpostavitve nature (dobrih dvajset in več let nazaj). Se pravi na teh območjih resne kmetijske pridelave ni že zelo dolgo (če bi bila, tam ne bi bilo habitatov za čuvanje). Torej te površine na prehransko "varnost" vplivajo plus minus nula v tej situaciji. Se jih pa seeda da ponucat za kakšen pridelek; odvisno od samega območja. Praviloma niso najbolj uporabna za kmetijstvo.

Pri nas smo pa tudi kar se tega tiče malo, recimo temu, posebni. Natura je bila kot kaže v veliki meri zarisana hudo na široko in še to več ali manj iz pisarne. Vključuje tudi precej rodovitna območja, ker se je pač oblikovala v času, ko se je kmetijstvo šele dobro postavljalo in prestrukturiralo v devedestih. Ukrepi na teh območjih so bili več ali manj prostovoljni, naravovarastverna zakonodaja je bila pisana bolj v obliki želja kot zavez. Razen na par zaščitenih območjih in krajinskih parkov. Posledično kmetje niti nimajo občutka da je za njih kaj drugače. Zdaj ko se jih začenja stiskati z bolj zavezujočimi zahtevami iz naslova SKP (in ne naravovarstvene zakonodaje) pa se zavedanje kje so čedalje bolj krepi. Zaenkrat hujše panike še ni. Bo pa.

Kaj ima ruski plin z naturo in ostalimi povezavami, ki ti jih je uspelo najti pa ne bom niti poskušal razvozlavat.

• Všeč mi je
Reactions: Daniel

Feniks

Fizikalc
16. dec 2021
161
37
28
Cena kg semenskega krompirja na drobno je bila letos že precej preko 1kg+ na kilo, poraba odvisna od sorte ampak je tam okoli 2t/ha, hektarski donos krompirja z bazičnim gnojenjem (NPK) brez analize tal je okoli 10-15t. Gnojenje cca. 200kg NPK na ha (2x načeloma).

Torej od oka od ene posejane kile krompirja nekmet-ameter-poljedelec dobi ven 5-7kg krompirja. Recimo letos je bila suša in vzemimo 5kg kot osnovo, 1 EUR stroška na teh 5kg je seme, 1eur stroška je gnojenje, smo na razmerju 1:3 brez štetja vloženega dela. Imaš strune, hrošča, plesen, nimaš izpita iz fitofarmacije deli pridelek z 2 ali 3. Pride še kakšna toča da poklesti liste v rastni dobi gre takoj 50% dol. Če temu dodamo še lasten čas, najem njive/vrta pa še kakšno orodje si v izgubi, tudi če se krompir 3x podraža. Torej trenutno tisti krompir kupljen v merkatorju za 1 eur na kg (une vrečke specialnega po 2.5kg) te pride sumarno ceneje kot lastna pridelava, če pa imaš malo placa za "ozimnico", pa kupiš sedaj par žakljev ko se pobira si že precej v plusu glede na lastno pridelavo (tudi če ti ga do spomladi 20% zgnije).

Zanimive cifre. In večinoma napačne. Če za pridelek govoriš za letos, potem mogoče.
Ampak; 2t semenskega krompirja recimo, če je drobna frakciija (35 do 55). Ta je tudi dražji in praviloma elita. Če je elita, potem imaš pridelek praviloma večji ob enaki obdelavi. Dobri pridelki se običajno gibljejo preko 40 ton, tipični pridelki so okrog 20 ton. Letos je to nekaj manj, ampak kar velik delež Dolenjske ima letos recimo čisto normalen pridelek, ne nujno slab.
Normalne frakcije, ki se jih tudi večina proda (več kot 55) se je posadi v rangu 3 tone. I. množitev še vedno da dobre pridelke.
Krompir se po kmetijah sadi za samooskrbo ravno zato, ker cenovno ne morejo konkurirati recimo nizozemcem. Se dela s tem izguba? Mogoče. Noben čistokrvni kmet tega ne dojema tako (ker bi drugače sedel na balkonu v bloku in računal kako se mu to splač bolj).

• Ljubezen
Reactions: sandra

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Ker beri pri nas je isto okol barja. Prej sejal koruzo sedaj se lahko qx letnommrva.pokosi in to je to. Nč.koruze nč žit. Čez noč.

Feniks

Fizikalc
16. dec 2021
161
37
28
Feniks : pubec, potem bo pa že tako, če ti rečeš. Ni mi jasno, kaj Nemci protestirajo, če na natura 2000 območjih ni nobene kmetijske pridelave.
Nemci protestirajo
Pubec te je naredil.

Članek je precej velik zmazek. Jaz iz njega razberem samo to, da nemci poskušajo uzakoniti zaveze iz startegije od vil do vilic. Del te strategije je zmanjšanje uporabe FFS za 50 %. To je kmete poslalo na ulice, ne natura. Ko smo pri njihovi naturi; tistih 15 % je skupna natura, se pravi skalovje, gozd, vodna in seveda tudi natura na kmetijskih zemljiščih. Sem poskušal najt koliko je tega pa mi ni uspelo. Če najdem bom prilepil.

Evo, najdu; nemci imajo 10% i kusur kmetijskih zemljišč v uporabi v natura območjih. Več kot sem pričakoval, ni pa to odločilno ali bo EU lačna ali ne. Francozi recimo imajo okrog 7 % KZU v naturi.

Nazadnje urejeno:
  • Haha
Reactions: Pepe

Feniks

Fizikalc
16. dec 2021
161
37
28
Ker beri pri nas je isto okol barja. Prej sejal koruzo sedaj se lahko qx letnommrva.pokosi in to je to. Nč.koruze nč žit. Čez noč.

Ne drži. Kar je njiva v naturi (tudi na Barju) je lahko še naprej njiva; seveda pa je na tej njivi treba delat v skladu z obstoječio zakonodajo, v primeru barja pač uredbo o barju (ne grem iskat same uredbe) - če je recimo v prvi coni, moje sožalje. Do trenutka, ko bo Komisija objavila uredbo, ki je sedaj v delu pod delovnim naslovom "nature restoration act". Potem se bo pa veselica začela.

B81

22. jul 2007
36.933
10.500
113
sem, hvala.

ampam tukaj ne vidim trgovca. trgovec izdelek postavi na polico. na eni strani stiska dobavitelja, na drugi potrosnika.

sej mi je jasno, tudi trgovec ima svoje stroske, ki so zapakirani v to ceno.

ampak, od kje potem vsi te mega dobicki?
Nekateri npr. točno vemo za vse, koliko imajo marže. Seveda ne vemo, koliko imajo stroškov z zaposlenimi in prevozi. Skladiščenje, prevoz do trgovine in zlaganje police.
Ampak... vsi ti megalomanski marketi in bowlingi ne nastanejo iz zraka. Ti "so dražji". Oni mali marketi, ki so vsi isti, pa ne tako, če malo metaforično povem...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.661
6.705
113
pri taščici
Obrni .
Katerih bi več tistih ki jih bo pizimi zeblo in bodo lacni ali sistih ki imajo drva plin ....za gretje in kuhanje.

To da si ne pridelaš niti krompjrja je samomizgovor.
Angleska travca in robotska kosilnica imajo.prioriteto.
Evo, ti mojo robotsko kosilnico, danes zjutraj.

Priponke

• IMG_20220824_082726.jpg
    IMG_20220824_082726.jpg
    1.005 KB · Ogledi: 116
  • Všeč mi je
Reactions: ales85

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.661
6.705
113
pri taščici
€ je bil nedolgo nazaj 1,2 $, danes je 1:1 (se spomnim pa da je bil € tudi 1.5$).
In tvoji 10% prištej še cca 20% pa imaš koliko.

Težava slovenske trgovine (če govorimo o špeceriji) je preveč m2 in število trgovin na prebivalca. Posledično veliko robe, čeprav trgovci nižajo pred rokom še vedno preteče. Nekaj krijejo trgovci sami, nekaj stiskajo dobavitelje, nekaj vkalkulirajo v končno ceno, ko bo pa tega preveč bo pa tudi izdelek izginil iz polic.
Vedno kupec potegne takratko, na koncu pa še proizvajalec.

Da bi pa znižali DDV pa dvomim da bi komu koristilo razen trgovcu, enostavno zaradi nižjega DDV ne bo nihče končne cene spreminjal, ampak samo maržo v +.
Ne bom imensko o trgovcu, vem pa da se dnevno odvaza roba s pretecenim rokom. V kolicinah ki bj lahko komot kaksno solo zalagal. In to ze pred Covidom.
Kam gre ta roba nimam pojma. Vem pa da jo je vsaj 90% se uzitne. Uzjemaje kaksno sadje in zelenjava ki je res konktetno segnilo nekje na dnu.
Zaposleni kot vem do nje niso upravičeni, niti po nizji ceni

Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je
Reactions: ales85

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.661
6.705
113
pri taščici
Je potrebno včasih tudi razumet prehransko verigo in kje so največje izgube oz. stroški. Recimo pšenica vs kruh. Cena surove pšenice je (strošek kmeta + dobiček kmeta) je še najmanjši strošek v celi proizvodnji kruha. Prvi večji strošek je skladiščenje pšenice, ker to se požanje 1x letno in mora jo bit dovolj/na voljo celo leto. Tega ne dela kmet ker se mu ne splača saj je hranjenje pšenice povezano z borznim tveganjem. Kmetu je najbolj enostavno pšenico peljat nekomu in ta mu da denar. Potem hranjenje in manipulacijo ter prodajo pšenice delajo namenski "posredniki" z velikimi silosi, ki imajo potem pogodbeno vezavo prodaje te pšenice (ponavadi že v obliki moke) do pekov. Silosi stanejo, vzdrževanej stane, pobijanje podgan ni zastonj, morebitne bolezni (gniloba, plesen) morajo bit vkalkulirane v ceno, morebitna tečajna in drugačna nihanja na trgu morajo bit vkalkulirana v ceno, mletje pšenice stane (recimo trenutno več kot je cena pšenice), prevoz te pšenice/moke stane in na koncu ko pride do peka tudi on ima strošek z dražjimi energenti ki je dejansko večji kot je cena moke ki jo kupi.

Torej če se cena energentov poveča za 10% se cena kruha poveča za več kot 10%, ker se na vsaki stopnji predelave vsaj toliko dvignejo cene. Več je stopenj vmes, večja je cena. Tudi doma če pečeš kruh te danes pride vsaj 3x dražje kot pred 5mi leti, pa se cena moke ni povišala 3x niti ni inflacija 300%.

Glede domače pridelave. Jst imam domač paradižnik, solato, krompir, korenje, zelje pa še kaj večino časa. Samo klinc ker je vse skupaj še vedno dražje kot v trgovini, edina prednost je to da je "domače". Če bi gojil še pšenico sem prepričan da bi težko hleb kruha spekel pod 3 eur.
Zato pri nas doma prakticno ni vec krompirja.
S tehniko smo ostali v orejsnjem stoletju, s povrsinami tudi.
Vrtickarska pridelava krompirja pa stane 5€/kg. Kmet in trgovina pa ga prodajata po pol evra. Kaj naj zdaj? Probal bom recimo s cesnom itd.ki je po 10€.

I

Izbrisan uporabnik #9334

:D Moja svakinja ga je posadila v tisti mrežasti žakelj kot je za čebulo ali krompir. Not je nafilala zemljo, od strani vtaknila nekaj semenskega krompirja in - pridno zalivala. Ko je potem zadevo razdrla, je ostala za žakelj velika kopica krompirja, pa še debel je bil :valjamse: .

• Ljubezen
Reactions: sandra

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.661
6.705
113
pri taščici
Kaksna racunica pa je to? Ne mislim, da bi moral biti 0.1 EUR, ampak 5 se mi zdi pa zelo veliko.
Ce svojo uro racunas samo po 5€.... Sem se premalo rekel.
Vrtickarstvo je za mene prakticno vse, dokler se krompir pobira na roke. Kombajn odnese precej dela. Ampak da kombajn postavis na naš vrtiček, le ta postane pol manjsi..

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Ne bom imensko o trgovcu, vem pa da se dnevno odvaza roba s pretecenim rokom. V kolicinah ki bj lahko komot kaksno solo zalagal. In to ze pred Covidom.
Kam gre ta roba nimam pojma. Vem pa da jo je vsaj 90% se uzitne. Uzjemaje kaksno sadje in zelenjava ki je res konktetno segnilo nekje na dnu.
Zaposleni kot vem do nje niso upravičeni, niti po nizji ceni
Tole je v vsaki trgovini z živili.
Ponavadi plačajo da gre naprej bioplinarna.

Saj vcasih so.tudi nosl ostanke z restavracij ....sedaj še odpadnega olja nesmejo - ala biodizl.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi