Hujšanje

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Če to leti na t.i. paleo hrano (baje alfa in omega, zaradi katere je bila življenjska doba naših prednikov neverjetnih 20 let, če sploh toliko), prehranjevanje le v majhnem delu dneva ter izogibanje sadju in zelenjavi, dvomim, da to koristi prebavilom. Vsaj tisti, ki smo že imeli resnejše težave z njimi (in jih mogoče še imamo), je darjanov način slab oz. zelo slab. To bi itak potrdil vsak gastro zdravnik. Ampak linkov o tem pa ne vidim. Linkov kvazi strokovnjakov za prehrano pa kolikorhočeš.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Saj lahko daš kak link do raziskave, ali pa do pravega strokovnjaka, kje je razvidno, da sadje in zelenjava pomagata k boljšemu zdravju, torej nekoga, ki je zdrav in ne že bolan.

Tisti link, ki sem ga jaz pripopal na prejšnji strani, je pa od MD Peter Attia, dokaj priznanega dohtarja iz amerike.

Glede raka na prebavilih: http://www.webmd.com/cancer/stomach-gastric-cancer

Lifestyle factors such as smoking, drinking alcohol, and eating a diet low in fruits and vegetables or high in salted, smoked, or nitrate-preserved foods may increase your risk.

Samo en izmed 10 razlogov omenja sadje in zelenjavo pa še to zraven piše MAY (mogoče), torej ni 100%. Itak pa logično, če se napačno prehranjuješ že v osnovi (mucho OHs, cuker, predelana hrana, torej moderni način prehrane), lahko zelenjava in sadje pomaga, ampak ne zato ker je slednje "zdravilno", ampak ker je že osnova tako zgrešena.

Post pa je dokazano koristen za zdravje, 100%.

Ti pa je verjetno tudi jasno, da se življenjska doba v modernem času povečuje zgolj zaradi medicine in ne zato, ker bi osebki bili dlje zdravi. Bilo bi zanimivo videti statistiko, kaj pa vem, 30+ letnikov, ki so 100% zdravi, torej brez vsaj ene težave. Pol pa zdravila sem, zdravila tja, pa se komot podaljša lajf. Razen mogoče ustna higiena, dvomim da se je kaj izboljšalo.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Pišeš gluposti in navajaš stvari, ki niso res... kako lahko napišeš, da se ne je zelenjave? Zelenjava je osnovno živilo, res je pa da se je tudi kaki zelenjavi treba odpovedat ali pa jo uživat v zmernih količinah.

Sicer pa vse temelji na hrani z malo OH in veliko vlakninam, kar pomeni, da kaka sladka zelenjava odpade. Predniki kot praviš so se futrali periodično, ker niso meli zamrzovalnih skrin in niso poznali "konzervansov", tako da so se čez poletje redili in potem čez zimo skorajda samo meso, kako mleko in oreščke. To je povsem naravno, da so naša telesa tako prirejena na stare čase, saj smo tako jedli tisoče let, zdaj bi pa v obdobju 100 let popolnoma spremenili nekaj tako kompleksnega kot je naše telo.

Sicer sem pa jaz out....boli me patak, kaj jeste, tudi sam se ne držim stvari, ki vem da drugače delujejo in so hudo dobre za zdravje. Z low carb - high fat dietam se pa trenutno ZDRAVI že ogromno ljudi. Tudi American Heart organization je popolnoma zamenjala ploščo in se vdala tisočem raziskavam.

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Jaz nisem ravno dobro ujel ampak kakšen način prehranjevanja pa ubiraš ti? Mislim a govorimo o paleo prehrani a kaj? Ker ujel sem samo neke članke, o preskočitvi zajtrka, ali sem kaj falil?
Resno me samo zanima kateri tip prehranjevanja zagovarjaš?

thx

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Se motiš....tudi pri ustni higieni je veliko razlike.

Če ne bi jedli cukra in namesto tega jedli veliko notranjih organov živali (ja...ne samo lepo meso), bi bili naši zobje v veliko boljši kondiciji. Zadah je pa druga stvar.
grin1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Paleo način + mlečni izdelki, je dokaj dober opis mojega načina prehranjevanja. S tem, da pač po "fitnesu" se našopam s hidrati, cca 200g le-teh, ker so pač potrebni, ampak to so zelo enostavni hidrati, krompir, BELI riž, banane, dekstroza...

Zelo tipičn jedilnik, oz katerega največkrat prakticiram (ko je v igri fitnes):

- 4-5 jajc, 50g slanine (ob 13h)
- sledi kava s ~60g maščob (kokosova, MCT, maslo, omega3)
- 150g sira, 30% smetana, grški jogurt, home made mafin (jajca, maslo, kakav, 85% čokolada...)
- 200g belega riža, 250g domačega "čilija" (200g mletega mesa, bučke, rdeča paprika, čebula, česen, paradižnik), občasno še zraven kislo zelje

To je nekje to, od 3300 do 3600 kalorij.

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
še ure pripiši pri ostalih obrokih in kdaj imaš trening
smile-1.gif

Sice nisem tok poznavalec Paleo prehrane (je pa ena kolegica že kakšni 2 leti intenzivno na tem) ampak kaj a pri tem tudi "zagovarjajo", da se zajtrk preskoči? Ali ej tam zgolj predvsem kaj jesti, ne toliko kdaj?
Mal razloži, ker sem neuk na tem področju, literature je pa preveč za na hitro predelati tematiko
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Rezime vsega 'prerekanja' kaj je zdravo in kaj ne je to da so OH smrt za zdravje in vitko linijo in da je totalno nepomembno kdaj ješ, koliko ješ in kolikokrat...če porabiš več kot si vnesel hujšaš obratno se rediš.

Hujšaš pa ali poješ manj ali se giblješ več ali pa oboje kar je idealno.

Pika.
wink-1.gif

Jaz sem od novega leta spravil dol cca. 15 kil. 5 jih še moram, deset bi jih rad. Začel sem se gibat...najprej telovadba doma, sobno kolo, potem 1 x tedensko košarka. Po novem letu sem začel delat na teži.
Trenutno,,,,pon...fitnes, torek kolo (cca. 2 uri oz. 1200 kalorij)...če je slabo vreme hoja v hrib (1 ura), sreda fitnes, čet. hoja v hrib. Petek vadba doma. Sobota in nedelja kolo ali hrib...odvisno od vremena.
Hrana...načeloma se držim diete brez OH a priznam da kršim zato kile ne grejo toliko dol. Ko pridem s kolesa me razfuka in spraznim hladilnik in vse kar je sladkega...drug dan nato jem mogoče enkrat.
Z vidika hujšanja + gibanja meni osebno najbolj paše fitnes ker je poraba energije bolj kontrolirana (počasna) in telo raztaplja maščobe namesto da bi kurilo oh.je kot npr. pri kolesu.
Če se le da se dobro najem okoli pete popoldne (enkrat dnevno morajo možgani dobiti signal da sem nažrt) potem pa poskušam zaključit s hrano...a če sem pred tv.jem me kdaj nese...ko me..je spet tornado po policah s sladkarijami in slanarijami. Tako da če le gre se umaknem v 'halo B' kjer si prižgem muziko, sem na tablici, telovadim...pač nekaj počnem.

A trenutno je počutje odlično..kondicijo imam, kile grejo dol..v glavnem super. Se pa najboljše počutim če pojem meso ter solato...občutek sitosti a nisi zapacan. Če in ko se pregrešim je počutje podobno dreku ako grem še spat za nameček še celo noč švicam...al me to matra da ko se pregrešim se ne morem ustavit..me noge same nesejo v kuhinjo.

...tkolele mamo pr' nas.....

Mora pa vsak sebe naštudirat...kaj mu paše, kje ga nese kaj mu koristi kaj ne..ni univerzalnega recepta. Se pa vse da..le v glavi moraš poštimat kar pa ni lahko. Bit karakter ni enostavno.

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Kar si napisal je meni vse jasno
smile-1.gif
Pa vsseno hvala za lepo, obsežno razlago.

Sam sice ne sprašujem oz. ne sodelujem v temi ker bi sam hotel shujšati. To sem že. S športom oz. intenzivim miganje. Pa tudi sicer mene številka na tenhitnici ni motila, sem e pa slabo počutil. Sedaj sem lahkorečem kar zelo telesno aktiven. Trenigov oz. število aktivnosti bi ob otrocih, službah in še marsikatero obveznostjo težko še kaj povečal. TVja že tako nimam čsa gledat
smile-1.gif

Pa čestitam za vstrajnost, tudi sam vem, da se splača
smile-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Citat:
Uporabnik Pakul pravi:
še ure pripiši pri ostalih obrokih in kdaj imaš trening
smile-1.gif

Sice nisem tok poznavalec Paleo prehrane (je pa ena kolegica že kakšni 2 leti intenzivno na tem) ampak kaj a pri tem tudi "zagovarjajo", da se zajtrk preskoči? Ali ej tam zgolj predvsem kaj jesti, ne toliko kdaj?
Mal razloži, ker sem neuk na tem področju, literature je pa preveč za na hitro predelati tematiko
smile-1.gif

Med 13 in 21 mam obroke, kasneje oz prej pa ne. Paleo je zgolj to, kaj jesti, ne kdaj. Eni gredo celo tako daleč, da pravijo da ko si na paleo in imaš občutek lakote si dejansko res lačen in ne zgolj zaradi "padca cukra", torej pač jejo ko so lačni...če je to 1x al 10x na dan pa jim je vseeno.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
ksz

so tudi takšni, ki so moral povečat količino hrane, da so hujšal:) Vrjetno fora obramba telesa, da se je bal, da ne bo dobil dovolj hranil in tako kopičil zaloge...

Tudi sam sem na paleo, brez mleka, vendar s sadjem, rižom in krompirjem.
Mleko, sem si dokazal, da mi škodi za sinuse.
Sadje, ker mi pač paše, sploh ko sladica zadiši.
Riž in krompir, ker drguač hujšam, kar mi pa ni v interesu.
Zajtrk je pri men obvezen obrok. V 99% 4 jajca s slanino ali ocvirki, če se kaka zelenjava valja po hladilniku...
Vagam nič. Jem kolk mi paše. Tudi ob 10 zvečer si salamo al pa špeh narežem, če mi paše:)
Željo po testeninah nadomestim s krozunimi, ki so brez gso, glutena... kupim jih v šparu.

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
in v čem je največja fora paleo...saj normalno ješ glede na napisano, dobro razen testenin a kako?

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
normalno? probaj samo en teden, pa boš vidu, kako hitro ne bo več zgledalo normalno in te bo tašča čudno gledala kaj se finiga delaš;)
ne jem; sladic, sladkorja, žitaric (tudi polnozrnatim foram ne vrjemi;) ), kruha, alkohola, sokov, mlečnih izdelkov, kupljenih predelanih mesnin oz zlooo redke, glutena...

na hitro res ne zgleda velik drugače, ko pa začneš prakticirat, pa vidiš, da je kr težava.

nisem frik kot vegiji, tko da na zabavah ne kompliciram in jem isto kot ostali. pa tudi sam se kdaj "za dušo pregrešim".

Enormno sem povečal uživanje domačih mesnin (špeh, suhe salame, ocvirki...) To sem prej jedel bolj ob vikendih, če se je kak narezek naredil. Sedaj je to vsakodnevno na jedilniku.

Krompir se lahko zamenja s sladkim krompirjem. Samo ima enak okus kot buče, tko da se ga v sezoni buč ne splača kupovat:)

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Citat:
Uporabnik Pakul pravi:
in v čem je največja fora paleo...saj normalno ješ glede na napisano, dobro razen testenin a kako?

Morda pa si eden redkih, ki od nekdaj jedo "paleo", ampak večina folka ne. Večina folka dnevno konzumira žitarice (kruh), procesirano hrano (razne klobase, paštete, vnaprej pripravljene obroke...) in pa sladkor (ki je itak prisoten skoraj povsod), da ne omenim da imajo na jedilniku razne "low fat" jogurte, 1.6 mleko, itd...aja...pa razne pijaže, aka "naravni sok", pol pa je not skoraj tolko cukra kot v koka koli...itd...pa...seveda...sončnično olje za pripravo hrane, mmm, visoka vsebnost omega6 maščob
wink-1.gif

Mogoče si tole stran na hitro preberi: http://www.archevore.com/get-started/

je lepo, na kratko, v alinejah navedeno kaj bi se naj jedlo in kaj ne

tomi

Guru
1. sep 2007
18.594
9.813
113
40
MB
kak mi paše trenutno ko nimam nekih službenih obveznosti fiksnih ... jedel včeraj zvečer po treningu, danes pa:

9:00 prebujanje
amino x
10:00 plavanje
2 dcl kave + 20 g masla + 20 g kokosovega olja
zdaj pa pečem lososa z zelenjavo

kaj bi me kdo sponzoriral da lahko skoz to furam ?
evil.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Kokos je drag ja, če še ne, ga kupuj v tušu, je cca 8€ za 400ml, ceneje pa pri nas žal nisem našel...

Maslo pa maš v lidlu, irsko maslo, 1.5€ za 250g, kar je solidno. Losos je v hoferju, divji ulov(!), 3.19 (al je 3.09) za 250g.

tomi

Guru
1. sep 2007
18.594
9.813
113
40
MB
mislim da imaš za dobro ceno, več interesentov, jaz ga trenutno jemljem od vegalife ... 15 €
crazy1.gif