Hobotnica !?

bansh28

Fizikalc
24. sep 2009
2.390
2
36
ORGINAL tm
Sem malo gledal po forumu pa nikjer nisem zasledil pripravo hobotnice.
Namreč letos na dopustu mislim enih par komadov ulovit.....
grims-1.gif


Zanima me kako jo pripravit ????
Jo je treba dati prej zmrzniti ? Kako je z kožo ? ........... In pa kak dober recept !
smile-1.gif



nahrung002.gif

939552-Hobotnica10.jpg
 

Priponke

  • 939552-Hobotnica10.jpg
    939552-Hobotnica10.jpg
    15,2 KB · Ogledi: 700

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
Hobico obvezno zmrznit, če se ti ravno ne nabija po njej nekaj ur
smile-1.gif

Priprava, sam jo ponavadi naredim pod peko ali pa v pečici s krompirjem.
Način priprave: Hobotnico odmrzneš, vzameš dva večja krompirja na glavo, na olivnem olju na hitro prepražiš malo nasekljane čebule, po možnosti šalotke, česna in peteršilja, ravno toliko, da se ogreje. v pekač-sač-peko naložiš oluščen krompir ga preliješ z mešanico prej prepraženega, lahko dodaš kakšen lovorov list na vse skupaj položiš hobico malo posološ in popopraš, nato preliješ z kašnim decilitrom olivca in dodaš obligatorna dva kozarčka belega suhega vina. Enega vase drugega po hobici
smile-1.gif

Pečeš cca uro do ure in pol mora biti vsaj malo kompaktna ne da popolnoma razpade. Če imaš občutek da je krompir popil preveč tekočine, jo dodaj, lahko vino lahko vodo.
Sam nikoli ne dodajam paradižnikov, paprik in podobnih zadev, lahko kakšen korenček za otroke pa še ta zna ratat ogabno sladek.

Možnost številka dve, je hobotnica v solati: eni ji dodajo še kuhan krompir, pa je tud dobro. Odmrzneš vraga ga skuhaš dodaš, česenj peteršilj, sol poper in na koščke narezano hobo. zaliješ z olivnim oljem, kvasino, limoninim sokom, pustiš odstati kake 5 do 6 ur in to je to.

Je pa še nekaj varjant, ki jih bom izdal drugič.

lp D
 

bansh28

Fizikalc
24. sep 2009
2.390
2
36
ORGINAL tm
če jo daš recimo v peko.....jo je prej tudi potrebno kej kuhati ???
Kaj pa koža ? Je treba kožo odstraniti ?
 

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
Načeloma ne, razen če bi bla ultra velika in bi jo že tako krivilo. Jo flikneš u lonc mal kisa zraven pa gasa, cca pol ure

lp D
 

xaxid

Pripravnik
22. avg 2007
576
0
16

Hobotnica po srbsko:

sastojci

1 malo prase (do 15 kg)
1 veæa hobotnica (cca 2 kg)
krompir


Priprema:

Dok se prasence vrti na ražnju, hobotnica se kuva sa krumpirima u puno vode i posoljeno.

Kad je hobotnica gotova, a prase ispečeno, izvade se krompiri, voda prolije, a hobotnica baci mačkama i kerovima, da ne zajebavaju dok mezimo.

Prase servirati uz hladno pivo.
 

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
Tale je lepa ampak stara,

Drgač, gre odlično na golaž, ja prav si prebral, tudi brodet sem jedel pa sušeno tudi, pri surovi me moti zateglost, pravijo, da se jo da ubiti z dosti limone
smile-1.gif


Jest limono/limeto raj v glaž z obilico belega ruma mete in sodavice, hobico pa pod peko

lp D
 

xaxid

Pripravnik
22. avg 2007
576
0
16
stara ko zemlja
grin1.gif


sicer pa jaz hobotnico takoj po izlovu pretepem, očistim na pomolu. vržem v velik vrele vode v kateri se kuha še šop kakega bližnjega zelišča, nato pa samo olivno olje, kanček soli in lop po njej. okusi so različni. meni v solati ne paše.

sem pa enkrat na korčuli jedel neverjeten golaž iz hobotnice. če bi tisti recept poznal, bi bil srečen človek.
tongue-1.gif
 

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
To so križanci med golažem in varjanto trieštino.
Kot vampi noro dobro, lahko z krompirjem, kruhom najtrbulš meni z pečeno polento lahko tudi belo.
lp D
 

pleXwriter

Majstr
3. avg 2009
3.376
303
83
Hobotnica je meni dobra čist tako, kot jo pripravljajo grki na kreti. Simple is the best. Voda, malo vina, 2 lovorova lista in pol ure kuhe. Ohrani okus in vse. Če pa tako, kot na ostalih otokih, paros, ....pa žar, samo se jo pol tudi malo posuši in nato da na žar. Sej pravim, po kretsko je simple in tudi okus ohrani, ni treba nič komplicirat, pa je čist fajn.
 

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
E ovako, smrznutu otopimo polako da omekša, stavimo toliko kapule koliko je mrkača, i dva glaviæa češnjaka, Opržimo na maslinovem ulju luk da počne postat steklucast, moremo ga i malo posolit, dodaj začine, kadulju, bosiljak, i majčinu dušicu, popirjaj malo. Moerš, dodat na komade isseckanog mrkača. Dodaj izpasiranu rajčicu i dosta biloga vina. Naročito u meštra kužine. dodaj lovor i soli te papra, na kraju u zadnjih 10 minuta, dodaj češnjak i pršun. Posluži je gostima uz pečenu palentu na gradele i malo parmiđana.

Tko na brzino, traja približno 2 uri
nahrung002.gif


lp D

PS lahko dodate mal čilija ali paprike, ostre da bo bolj veselo
evil.gif
 

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Citat:
Uporabnik xaxid pravi:

vržem v velik vrele vode v kateri se kuha še šop kakega bližnjega zelišča,

Če jo prekuhavaš v vodi je dobro v vodo vreči ene dva plutovinasta zamaška.
Čreslovine iz plute zmehčajo meso.

Jaz jo pa ponavdi odmrznem, malo potolčem z lesenim batom in vržem v lonec brez vode in pokrijem za 15 min.
V tem primeru sama izpusti tekočino zato brez vode. Le vmes jo malo obračaš da se ne prismodi.
Potem jo položim na krompir, ki sem ga prej predhodno narezal na večje kose, dodam čisto malo soli, zalijem z oljčnim oljem, pokrijem z alu folijo in hop v pečico.

Medtem pa v posodi, kjer se je hobotnica pokuhala naredim "začinko".
Za osnovo uporabim kar tisto tekočino - fond, ki jo je hobotnica spustila + česen, rožmarin, poper, peteršilj, belo vino, solim ne, ker je že osnova, tekočina, ki jo je izpustila precej slana.

To začinko potem 20 minut pred koncem peke polijem čez hobotnico in krompir - odlično.