Hitro branje vs. fotobranje

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.164
1.140
113
Po metodi hitrega branja sem prebral "Vojno in mir".
Govori o Rusiji.

(Woody Allen)

Nazadnje uredil moderator:

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.070
110
63
Kje si pa ti "prosti cas in druzina" zadel?

Poglej si. http://en.wikipedia.org/wiki/Photoreading

iz mojih izkusenj so te zadeve do neke mere nujne (tako kot 10prstno tipkanje) vendar se jih je bistveno tezje nauciti, saj ne treniras motorike ampak mozgane.

Vecinoma tehnike delujejo na zanemarjanju redundantih in nepomembnih informacij. Zato niso primerne za leposlovje ali studij, so pa bolj ali manj potrebne v profesionalnem zivljenju, kjer pa si delas na svojem strokovnem podrocju. Meni osebno dobro deluje skimming oz. diagonalno branje, kjer moram "preskenirati" veliko kolicino strokovnih publikacij (tudi vec sto strani na dan) kjer skeniram strani in iscem kljucne besede in tako dolocim katere strokovne zadeve je potrebno sprintati in uporabi marker.

P

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.376
1.240
113
www.adriamedia.si
A 10prstno tipkanje je nujno ali kaj?
Bemti, jaz pa tega nisem videl, pa pišem že celo življenje ... In večino tega časa sem od tega živel.

s22b

Fizikalc
1. sep 2007
3.199
1
36
40
Če delaš nekje, kjer moraš tipkat hitro, potem ti prav pride slepo 10 prstno tipkanje. Vsaj za policijo vem, da za tajnika si moral dati te preizkus skozi, pa sodišče domnevam, da tudi, pa v bolnišnici, ko tipkaš po nareku, kaj več mi ne pade na pamet kje bi ga še uporabljal.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.434
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Bemti, jaz pa tega nisem videl, pa pišem že celo življenje ... In večino tega časa sem od tega živel.

Če maš šiht pri katerem dost tipkaš pride to več kot prav.
zmaga.gif

Sam znam 10-prstno tipkat, se nisem nikoli učil..., samo veliko tipkal in je prišlo v kri.

Poševnega branja pa sem se naučil s teletekstom brat kot mali. Skeniranje teksta če je zanimiv...

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.376
1.240
113
www.adriamedia.si
Jaz ogromno pišem že 20 let, pa še vedno uporabljam 4 prste max (večinoma pa 2). Sicer včasih komaj svoje misli lovim, amak je dovolj ok, da se mi ne da 10-prstnega učit ...

Berem pa itak samo poševno, še leposlovje ... Poklicna deformacija pač.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Nujno ni, je pa praktično. Napišeš neko stvar v enem dnevu namesto v enem tednu. Ali pa napišeš mail v eni minuti namesto desetih.
cheer.gif

Glede hitrega branja je pri meni problem to, da ne znam počasi brat. Zato moram vsako reč nekajkrat prebrati, če si hočem zapomniti večino podrobnosti. Zato pa leposlovje berem kot strela, dolge članke na alterju pa dobesedno preskočim, ker v njih ni pomembnih podatkov.
evil.gif

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.376
1.240
113
www.adriamedia.si
Hehe ... 12 tisoč znakov dolg tekst (avtorski, torej ga je treba tudi sproti v glavi skreirat) spišem v eni urci in pol. Vkljuuje sprotno brskanje za fakti. Po moje dosti hitro. Sicer pa:
Pravilno pretipkanih znakov: 192
Delež pravilnih znakov: 192 od 195 (98.5%)
Hitrost: 192 znakov na minuto, 23.04 metrov na uro, 0.023km/h
Besed na minuto (1 beseda = 5.27 znakov): 36

Pa tisti trije so kiks branja pri pretipakavnju, ne pisanja. Se mi zdi kar OK hitrost za dva prsta ...

Pri hitrem branju sva pa zgleda v istem k...

B81

22. jul 2007
37.617
10.911
113
Kak lahko poševno bereš, če z očmi niti ne zajameš vseh ali večine besed?
Kako to sploh izgleda v praksi?

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Saj ni ravno poševno, se samo reče temu, ko tako hitro letiš čez besede. Pač v glavi prebereš po tvojem mnenju samo pomembne zadeve, stvari, ki pa niso tako pomembne, izločiš, pravzaprav jih sploh ne vidiš. S tem, da mora biti besedilo slovnično dokaj pravilno in lepo urejeno po vrsticah in odstavkih. Večjega bloka besedila v narečju (magari v mojem nativnem dolenjskem) ne morem brati hitro, pravzaprav ga sploh ne morem brati (velja za kake malcomove tekste, recimo). Ali pa branje Uliksesa, to je nekaj, kar ne bom nikoli mogel narediti.

Ti pa ne znam to razložiti točno, pač takle mamo.
grin1.gif

Nazadnje urejeno: