Hiša ali stanovanje

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
ojej kako vprašanje
evil.gif

predpostavljam da si živel v hiši?

pejdi za štos kake pol leta v eno stanovanje (podnajemniško)...pa se vidimo čez 6 mesecev in odločitvijo.
grims-1.gif

Glede cen...montažna ni zaradi izvedbe (montažna) nič cenejša..le običajno moraš imeti ves denar pri sebi (ker gre na ključ)...z zidano delaš dokler gre, potem lahko malo zajameš sapo in jo počasi dokončaš...seveda jo lahko daš delat tudi na ključ.

Fiat007

Fizikalc
1. apr 2009
1.065
0
36
43
Gorenjska in okolica (Bled)
OK.

Vidim, da se je tema kar razširila. Hvala vsem za konstruktivne odgovore.
Situacija je naslednja:
- Celo življenje že živim v hiši in si nekako težko predstavljam, da bi šel živeti v stanovanje. Po drugi strani mi pa časa za kakšno individualno zidanje res primanjkuje. Mislim, da so minili tisti časi, ko so naši starši pol hiše sezidali s pomočjo sosedov, prijateljev.
- Budget 120.000€ je v tem trenutku okviren. Lahko bo to 150.000 ali pa 100.000. Tako da v tem trenutku sprašujem bolj informativno in brez obveznosti.
- Sestri se ravnokar končuje gradnja energetsko varčne hiše v Komendi. Ne vem kako se že reče temu naselju. In meni osebno je to zelo zelo draga investicija, saj dvojček pride nekaj manj kot 300.000€. Res je energijko varčna hiša in res je na ključ. Ampak meni osebno je vseeno predrago.
- Po hitri kalkulaciji se mi zdi, da je najbolj ugodno v tem trenutku kupiti neko prehodno stanovanje in v roku nekaj let počasi seziodati hišo. Torej ne montažne hiše, ampak bi jo kar sezidali. Kot ste nekateri rekli, je končni znesek zanemraljivo malo nižji pri montažni hiši. Poleg tega sodelujemo z eno firmo, ki bi zgradila hišo od A do Ž. za cene papirjev se še nisem zanimal, naj bi pa časovno trajao nekje pol leta v naši občini.
- Že narejena hiša me nikako ne privlači. Že stanovanje je neka alternativa, ampak da bi pa do konca življenja investiral v hišo, mora biti pa popolnoma nova in nareja vsaj približno po mojih željah.
- Končna računica je nekako taka - investirati v neko manjše stanovanje, vmes pa še malo prišparati in vzeti še kakšnih 70.000€ kredita in potem zgraditi hišo v budgetu nekje do 200.000€. S tem, da je parcela gratis. Mislim, da to bi pa šlo veliko lažje.
- Oprema stanovanja ni takšna sila, ker so se družinski dobrotniki že javili za investicijo
smile-1.gif

Hvala vam za mnenja.
Če pa ima še kdo kakšno pametno idejo kako in kaj pa naj mi lepo prosim predlaga. Jaz sem bolj ali ne laik v teh zadevah...

Lp

zajfa

PEPČEK 2007
26. nov 2007
1.022
0
36
Mrzli vrh nad Žirmi
...in kaj jaz pa živim na podeželju na 700 metrih na kmetiji do prve trgovine imamo 10 km tud šola 10 km pa si tud sam ne predstavljam živet v stanovanju resnično si raje "poženem metek v glavo", kot pa grem tam v bloke živet, jaz sem tesno povezan z naravo.

Fiat007

Fizikalc
1. apr 2009
1.065
0
36
43
Gorenjska in okolica (Bled)
Citat:
Uporabnik zajfa pravi:
...in kaj jaz pa živim na podeželju na 700 metrih na kmetiji do prve trgovine imamo 10 km tud šola 10 km pa si tud sam ne predstavljam živet v stanovanju resnično si raje "poženem metek v glavo", kot pa grem tam v bloke živet, jaz sem tesno povezan z naravo.

Konstruktivno
rolleyes-1.gif

sad

Guru
24. avg 2007
21.169
9.803
113
Če je le možno hiša.
Sam sem iz hiše in sedaj v drugem stanovanju. V nobenem nisem imel nobenih težav s sosedi, itd. Vse dobro, vendar je živeti v hiši vseeno malce bolj kvalitetno. Za tiste, kateri sanjate, da potem samo delate okrog bajte: ni vsaka hiša z enim hektarjem zemlje okrog, njivo, drevesi, itd. Če to vam to ne paše, si pač kupite hišico z malo zemlje in še tam naj bo le travca. Tiste pol ure na teden za pokosit se bo pa že našlo, a ne?
In zakaj smo trenutno še vedno v stanovanju? Enostavna odločitev: cenovno je šlo ravno čez, bajt v okolici ni bilo ravno pametnih, če bi šel v nakup parcele in bajte, bi bil na 2x ceni stanovanja, kar je bilo absolutno preveč. Druga možnost je bila zidanje bajte v lastni režiji, kar bi pomenilo vsaj 5 let totalnega izčrpavanja samega sebe (služba, bajta, spat in jovo na novo). Vidim pri bratu kako to gre. Poleg tega sploh ne bi videl ta malih. Tako da, odločitev je padla, zaenkrat se mi zdi pravilna, enkrat v prihodnosti pa gremo na bajto (morda). Namreč, bajta je super, ampak mislim, da ni vredna, da se totalno izčrpaš in zamudiš otroštvo svojih ta malih. Potem sem pa že rajši v stanovanju in prenašam tečne sosede.
grin1.gif

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik Benady pravi:
Če doma gradiš hišo si še vedno...doma
smirk-1.gif

jap.

kako že pravijo?

vsaj 7 avtobusnih postaj proč?

Ali pa vsaj toliko da tašča ne more v copatah do tebe?
evil.gif

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik GSMobil pravi:
No, sam sem že osem let v Ljubljani v svojem stanovanju. Zakaj ga ne menjam za nič na svetu? Kamorkoli (trgovina, pošta, pijača, družba, banka) grem lahko peš, vse imam okoli.

Ja in?

To imam tudi jaz, pa je bajta "na selu".

Onslow

Fizikalc
15. jul 2009
825
55
28
Definitivno je s stanovanjem enostavneje.

Si življenje kompliciram na šihtu in si drugod postavljam čimmanj ovir, kot je mogoče.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
ksz

Vsak mora sam pretehtati, kaj mu bolj ustreza. Tako stanovanje kot hiša imata svoje prednosti in slabosti. Veliko je odvisno od lokacije - obstajajo stanovanja, kjer je do osnovnih zadevdaleč in hiše (parcele), kjer je "vse" na dosegu roke.

120.000 EUR - za nepodkleteno hišo z mansardo, precej lastnega dela in poudarkom na ceni pri izbiri materialov (okna, izolacija, ogrevanje itd.)

Steve

Guru
13. avg 2007
10.011
1.904
113
če imaš hišo, moraš imet veselje do dela oz. ne smeš bit lenuh. meni se zmeša da me nekdo vtakne v neko rupo. če imaš bajto končano, nimaš 15 let kaj delat razen travico pokosit in par vejic porezat na leto in listje pograbit. očitno je to gromozanski napor za nekatere. recimo če mi je dolgcajt, grem nekaj delat okrog bajte in to z veseljem. eni bi pač z večjim veseljem šli v prvo gostilno. in neverjetno, tudi v petek se mi sprdne da grem na morje čez vikend in zaklenem vrata in adijo.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
men je tašča rekla, da mora zraven bajte bit:
- cerkev
- bankomat
- trgovina
- pošta

nič od tega. kdor verjame, sp ač vozi in moli, drugi spimo v miru. bankomat ne pogrešam, ker ni trgovine in pošte kjer bi gonil denar, lokalni oštir da pa na kredo.

delamo pa itak več ali manj vsi v civilizaciji imenovani mercatorpoštabankomatvsesamzadnarposrat.

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
KSZ

Sam sem za stanovanje, mogoce, ker sem mlajse sorte.

Me pa cudi kako nekateri opisujete kot, da so stanovanja najtemnejsi trenutek zivljenja. Obstajajo stanovanja tudi vecja kot 45m2. Obstjajo duplex stanovanja, v drugem nadstropju se nahaja velika terasa, kjer lahko v miru rostiljas, pijes s kolegi itd.
Imam oboje stanovanje ter hiso, hisa na selu, stanovanje v Ljubljani. Hisa je super za cez vikend, da se spocijem od delvanika ter dirkanja cez center. Vseeno mi stanovanje trenutno vec pomeni kot hisa. Parking urejen v podzeni garazi, dvigalo iz garaze, terasa, varaovano, lepa okolica, sosedi katere ne vidis pogosto. To so lastnosti sodobnega stanovanja.

Trenutno ne vidim nobene prednost v hisi. Tisto travo ter drevje, ki ga nekateri tako opisujete pa lahko mirne duse spustite, ker to ni prednost, kvecjemu nadloga.

Morda sem pristranski, ker sem dete betona imam vse blizje iz mladosti v mestu.

beyonce

Pripravnik
9. sep 2009
53
0
6
41
Hey,

sama sem za hišo, ker še nikoli nisem živela v stanovanju/ bloku/ stolpnici. Živi pa v stolpnici/stanovanju moja teta, pa mi ni prav nič pri srcu, ker je stalno neko razbijanje, srečevanje težkih sosedov in tako ... v hiši imamo mir pred vsem tem hrupom, pa še zelenica pred hišo, da o neposredni bližini gozda ne izgubljam besed.
Pošto imamo (kao, da jo rabim?), šolo tudi, avtobus vozi v vse smeri (samo, da so avtobusi nabasano prazni), bankomat je blizu, prav tako trgovina/e ... sicer pa se za poti, ki so malce daljše lahko uporabi tudi avto (če ti je tistih 1000 m preveč).
Morda je prednost življenja v večjih mestih (in s tem v stanovanju) le ta, da ne potrebuješ avtomobila ... pa čeprav tudi to ravno ne drži preveč ... ljudje, ki živijo v stanovanjih (in v mestih), se MORAJO (vsaj sklepam tako) konec tedna umaknit nekam v naravo, mogoče bi šlo z busom ali vlakom, čeprav dvomim. Meni tega ni treba, saj 24/7/365/or 366 preživim v stiku z naravo. In nikoli ne bi tega zamenjala za življenje v stanovanju, niti za življenje v mestu ...
(živim pa na obrobju Ljubljane, da si boste lažje predstavljali, torej tudi to ni neka strašna težava, priti v prestolnico)

Torej: hiša, pa čeprav ne luksuzna, lahko je povsem skromna (govora je o bivanjski površini)

In pa še: če imaš (boš imel) budget 120.000 EUR, si pridobiš še za polovico tega zneska kredita (na 15 let, recimo) in si skorajda na konju ...

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Kam pa v sluzbo hodis?

Da se dodam, koliko casa rabis v ponedeljek ali petek popoldne, da prides domov? Jaz rabim cca. 15 min. Pa ti?

Nazadnje urejeno:

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Vsak bi moral napisati kje je preživel otroštvo...stanovanje ali hiša.

Potem mu bodo tudi bolj jasni odgovori kaj si kdo želi in zakaj česa ne.

naliM

Majstr
26. sep 2007
1.400
235
63
Odločitev je zelo odvisna od tega, koliko si star, kakšen tip človeka si in kaj nameravaš živiljenjem.
Če nisi praktičen tip, ne rabiš prostora za hobije, otroke, domače živali, potem ti bo stanovanje v bloku čisto dobro služilo.
Sicer razmisli o tem, ali ti bo hiša, katero trenutno rabiš, predstavljala breme na stara leta in ali se boš takrat pripravljen spraviti v kaj manjšega.
Sam sem do študija živel v hiši na deželi, sledile so sobe/stanovanja od 7m2 do 90m2, zadnja tri leta pa spet večja hiša z veliko parcelo, čisto v naravi, a še vedno pod 10 minut hoje od šole, vrtca, pošte, trgovine, ... (meni osebno točno to, kar sem si želel).
Okrog hiše in s hišo je vedno kaj dela, a sem šel namerno v to varianto, da bodo otroci imeli čim več od otroštva, jaz pa še kaj prostora za svoje hobije.
Na stara leta, ko bodo otroci na svojem, planiram selitev v manjšo pritlično hišo, nekaj garažami, prostorom za avtodom in pod 1000m2 ravnih površin za košnjo.
smile-1.gif
Pogojno bi šel tudi v kakšno večje stanovanje na vrhu manjšega bloka s teraso na strehi, a potem bo verjetno problem z garažiranjem voznega parka.

LP,

Milan

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
Kolikor jaz vem, pride zidana hiša na ključ okoli 800 EUR/m2, montažna pa cca 600 EUR/m2 (jasno brez zemlje in papirjev).

MUC

Majstr
4. sep 2007
1.751
108
63
ksz
Moj glas za stanovanje. Prej sem živel v bloku, sedaj imam lastno hišo, ampak dela doma je neprimerno več.
V stanovanju nimaš skrbi s košenjem trave, s tem ali je dovolj plina v plinohramu, bo topla voda ali je ne bo... pa še miljon stvari, na katere v stanovanju ne rabiš pazit.
No, res pa je, da smo imeli v bloku normalne sosede, če bi imeli kakšne glasne ali tako kot pri kolegu, ko vsak dan vohajo kaj drugi jejo
smile-1.gif
bi verjetno drugače mislil..