Hiša ali stanovanje

Fiat007

Fizikalc
1. apr 2009
1.065
0
36
43
Gorenjska in okolica (Bled)
Prosim za mnenje.

Na razpolago bi imeli 120.000,00€ gotovine.
Kaj je bolje narediti:
1. Kupiti kakšno 2-sobno stanovanje nekje na Gorenjskem
2. Postaviti montažno hiše, nekje okoli 100 - 120m/2

Predpostvaljati je potrebno, da je na voljo tudi brezplačna zazidljiva parcela na ketero bi lahko potegnili vse priključke iz hiše staršev (sosednja parcela).

Jaz iskreno povem, da sem popoln laik glede tega. Za stanovanja vem neke cene, ki jih najdem na internetu. Nikjer pa ne vidim koliko stane kakšna sonovna montažna hiša. Ne potrebuje se luksuza. Hiša je lahko ena kocka in streha. Velikost za eno normalno družino.

Kaj bi vi svetovali/naredili?

Lp

Maxi25

Fizikalc
4. maj 2009
2.341
0
36
Hm, to je malo denarja za postavitev hiše. Odbi še 30k evrov za papirje...

Predlagam stanovanje. Imel boš več časa zase, ne da boš suženj pucanju. Kasneje si omisli vikend. Predlog pač...

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
Tudi če boš vlekel od staršev boš plačal vse....., da dobiš na koncu uporabno dovoljenje

najrej ubanist
posnetek stanja in zaris kje potekajo priključki
izbira projektanta, ki ti naredi PGD in PZI
soglasja
soglasja od sosedov, ki so udeleženi v postopku
komunalni prispevek od 0-30 jurjev koker kje glej v pup
po plačilu pripevka vložiš za gradbenega
dobiš gradbenega
od tu naprej se začne zidat.....

mal da boš razumel kako gre

v tvojem primeru ti montažno odsvetujem za tolko mal dnarja kolikor ti ga bo še ostalo, ampak zidava itong ali cegu, pa čim več sam narest..... potem mogoče bo šlo mogoče tudi skeletno gradnjo...

v stanovanje se samo vseliš, ga mal porihtaš in to je to...

Če si pa laik, boš verjetno vse plačal od a do ž.... predvsem poglej si pup od občine pod katero spadaš in si zračunaj komunalca za začetek...

veliko inf. dobiš na forumu pod mojo streho.......

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.097
454
83
45
dolenska
120 jurjev je dost, če boš sam delal. Predvidevam, da ni znaš veliko (pa ne jemlji kot žalitev) , bo ta denar premalo. Ko imaš hišo, boš vedno nekaj delal. Stanovanje je sicer omejeno na ZELO blizu sosede, a je manj, dost manj dela. Pač imaš tist prostor in to je to.
Kake maš pa želje in potrebe boš pa verjetno že sam vedel.

OFF
Osebno bi zelo težko šel v blok. Švogr pa ne gre iz bloka.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik Maxi25 pravi:

Predlagam stanovanje. Imel boš več časa zase, ne da boš suženj pucanju. Kasneje si omisli vikend. Predlog pač...

stanovanje lahko po mojem predlaga samo nekdo, ki ni nikoli živel v hiši

živel sem od svojega 1-9 leta v bloku, 10-18 v hiši, 18-23 v bloku in 24-zdaj spet v hiši... raje mala hiša kot stanovanje

Fiat007

Fizikalc
1. apr 2009
1.065
0
36
43
Gorenjska in okolica (Bled)
Ravno to je to.
Jaz sem že celo življenje v hiši in si kar težko predstavljam, da bi šel v stanovanje. Čeprav dobiš že kar lepe novogradnje. Ampak vseeno...

Ima kdo kakšen podatek, koliko sploh stane ena montažna hiša na ključ. Majhna in enostavna. Ne rabim neke oblike v L, 300m/2 in tako naprej. Nekja enostavnega...

Lp

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Hiša je le hiša vendar za 120.000 eur dobiš osnovo in da ti jo postavijo in to je to: ti moraš potem oz. prej še urediti: vso projektno dokumentacijo, vsa zemeljska dela ipd., ter vsa zaključna dela, ter vso notranjo opremo. To pa nanese denarja. Drugače pa v iskalnik vpiši montažne hiše in ven ti vrže podjetja ki prodajajo te hiše, izbire je kar nekaj. Je pa super vsaj to da je že parcela.

Nazadnje urejeno:

Seba81

Majstr
25. avg 2009
2.052
120
63
Doma
Glas za hišo, sem šel s težkim srcem iz bloka v hišo, zdej me pa nebi spravil nazaj v blok z nobenim denarjem.
redface-1.gif

D_K

Guru
24. sep 2007
3.066
844
113
Če ti dovoljujejo finance, definitivno hiša.

Večinoma časa sem živel v hiši in si ne znam predstavlat kako bo, ko se bom preselil v stanovanje. No znm si, ker sem en čas živel v stanovanju, oz občasno še živim.

Ker mi finance trenutno ne dopuščajo, da bi naredil hišo, bom najprej začasno po vsej verjetnosti kupil stanovanje.
Kolko sem bil po evropski državah, premožnejši sloj vedno živi na obrobju mesta, kjer imajo v nulo urejena naselja.

Maxi25

Fizikalc
4. maj 2009
2.341
0
36
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Citat:
Uporabnik Maxi25 pravi:

živel sem od svojega 1-9 leta v bloku, 10-18 v hiši, 18-23 v bloku in 24-zdaj spet v hiši... raje mala hiša kot stanovanje

Živim v hiši že 25 let. Sem predlagala samo zato, ker nam službe ne dopuščajo pucanja in pospravljanja hiše ves čas. Bolš, da nimaš hiše, kot da je nimaš časa vzdržvat.

eee, bil je predlog...

kill me
redface-1.gif

mp_63

Pripravnik
30. jul 2007
480
0
16
Z duhom povsod...
Se po xx letih selim iz hiše v stanovanje in je po svoje uredu (manj skrbi, manj dela...) ampak, že sedaj vem, da bom pogrešal dejstvo, da ko si v hiši si v njej sam, nimaš nikogar nad, pod zraven sebe
wink-1.gif

Pa še to je minus, da ne moreš piknikov prirejat na isti način, kot na vrtu poleg hiše
frown-1.gif

Pomoje je to čist stvar lastne presoje, želje, navade... obe varianti pa imata svoje pluse in minuse.

karantanka

alterka & vizitka 2007
19. jul 2007
7.108
0
36
Notranjska
www.mojaknjiga.si
Primerjat hišo z dvo sobnim stanovanjem je kt primerjat hruške in krompir. Jaz bi bila v dilemi če bi rekel štiri ali večsobno stanovanje in pa hiša. Tako pa je odločitev več kot jasna. HIŠA definitivno. Mogoče bo 120.000,00€ res premalo (teško je kar tako na uč nekaj rečt) sam če si umisliš še kakšen lahek kreditič potem ne vidim problema.

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Dokler si sam oz. ne planiras druzine se mi zdi cist ok tudi stanovanje. Vedeti pa moras to, da so novogradnje precej slampasto narejene, ce nic drugega jim precej fali zvocne izlokacije kar ti bo prej ali slej paralo nerve. K temu dodas se prtegnjene prebivalce in imas stalo. Selis se pa ravno ne vsako leto, tako da dobro premisli.

Ce bi imel đabe parcelo ne bi nic razmisljal ampak se odlocil da hiska bo stala tam, prej ali slej. Dalo bi se pa jo postaviti tudi s tvojim proracunom, seveda pa je vse odvisno od apetitov, zelja, znanja etc. Ce delas dosti sam in da ne bi sel gradit prevelike zadeve bi ti znalo mogoce malce sfalit ampak ogromno pa ne. Sicer pa delas pocasi, za montazno sem vedno navijal, danes pa ne vem glede na to kaj poslusam, ce bi jo vzel.

Sem pa zivel vec kot 20 let v bajti in sedaj ene 5 v bloku in ti recem, da blok je dokler si sam, te ni veliko doma in se ti jebe za cel svet okoli tebe. Ostalo samo bajta, sploh ce ze skoz zivis v njej.

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Citat:
Uporabnik karantanka pravi:
Primerjat hišo z dvo sobnim stanovanjem je kt primerjat hruške in krompir. Jaz bi bila v dilemi če bi rekel štiri ali večsobno stanovanje in pa hiša. Tako pa je odločitev več kot jasna. HIŠA definitivno.

Točno tako. Sploh če imaš đabe parcelo. Tudi če imaš dolgoročno gledano veliko več dela s hišo (vzdrževanje same hiše, parcele) kot s stanovanjem, bi osebno šel v stanovanje le, če ne bi imel druge izbire oziroma začasno.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik Maxi25 pravi:
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Citat:
Uporabnik Maxi25 pravi:

Živim v hiši že 25 let. Sem predlagala samo zato, ker nam službe ne dopuščajo pucanja in pospravljanja hiše ves čas. Bolš, da nimaš hiše, kot da je nimaš časa vzdržvat.

eee, bil je predlog...

kill me
redface-1.gif

zakaj bi pa moral imet 200+ kvadratov hišo? in zakaj bi imel manjše stanovanje
smile-1.gif

kebab

Pripravnik
23. jan 2008
612
1
18
Zakaj pa ne kupiš hiše? Malce izven mesta, stran od staršev. Daš še kaj zraven daš in nimaš zezarije z gradnjo, priljučki, raznimi majstri ki jih nikoli ni ko se zmeniš itd. Parcelo pa prodaš.

Pongo

Pripravnik
19. jul 2007
644
0
16
Obišči stran
Jaz bi ti svetoval stanovanje, ker je samo vzdrževanje hiše precej dražje, da o gradnji in stroških, ki pridejo z gradnjo ne govorim.
(Če računaš montažno hišo+papirje ne dobiš veliko za 120 K Eur.)

Hišo bi se ti splačalo graditi, če želiš urejevati okolico, morda imeti še kakšen avto za hobi(oldtimer in kaj podobnega), če pa takih ambicij nimaš je enostavneje in ceneje kupiti stanovanje.
Seveda bi primeru, da želiš graditi hišo moral upoštevati da daš teh 120k Eur+še kakšen kredit, za finiš.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik Pongo pravi:
Jaz bi ti svetoval stanovanje, ker je samo vzdrževanje hiše precej dražje, da o gradnji in stroških, ki pridejo z gradnjo ne govorim.
(Če računaš montažno hišo+papirje ne dobiš veliko za 120 K Eur.)

Hišo bi se ti splačalo graditi, če želiš urejevati okolico, morda imeti še kakšen avto za hobi(oldtimer in kaj podobnega), če pa takih ambicij nimaš je enostavneje in ceneje kupiti stanovanje.
Seveda bi primeru, da želiš graditi hišo moral upoštevati da daš teh 120k Eur+še kakšen kredit, za finiš.

kupiš stanovanje in pridobiš, veliko število potencialno sitnih sosedov, veliko število potencialno praznih parkirišč, veliko število stopnic po katerih boš vedno nosil stvari polno naložen

potem pa sta še 2 (zame) največji težavi - stari bloki imajo stene iz papirja (vse se sliši), novogradnje pa imajo (večinoma-vsaj kar sem jih jaz gledal) obupno razporeditev prostora