Greta

Feniks

Fizikalc
16. dec 2021
161
37
28
Ozelenitev ni ravno samo trosilec je treba zemljo prej še vsaj malo dvigniti in pri nas je trenutno edini stroj za to plug. Torej mi preostane samo ali kupim gruber in sejalnico ali pa orjem in sejem, oboje je povezano s kar precej stroški, v katere bo očitno treba zagrizti.

Me pa veseli, da se je našel vsaj nekdo toliko pameten, da je umaknil določbo o obveznem oranju ozelenitev, torej lahko sedaj posejem ljulko in inkarnatko, jo spomladi enkrat pokosim in gor s koruzo, ter upam na najboljše. Je strošek, je ozelenjeno amoak vsaj nekaj hrane za živino ostane.

Nekaj let nazaj smo dejansko celo delali tako, da smo jeseni posejali travo, jo naspomlad pokosili in potem posejali koruzo, vendar smo to nehali prakticirati, ker smo imeli potem zaradi pozne setve koruze hude težave s sušo.

Par minut nazaj mi je celo nekdo zaposlen na kombinatu dejal, da boš strnišče lahko predelal z gruberjem, ne boš pa ga smel preorati, zdaj če to drži ali ne pa ne vem.

Tole o plačilih za peso mi ne rabiš niti razlagati, mi smo jo vsa leta sejali, celo peš smo jo nosili iz njive, ko je bilo premokro, zadnje leto ali dve pa je nismo sejali, ker smo morali pripraviti hrano za krave. No so jo pa tisto odločujoče leto sejali vsi tisti, ki je prej nikoli niso, ker so bili očitno obveščeni o točno tem, kar ti omenjaš. Večina teh ljudi sicer že leta in leta ne obdeluje več zemlje, so pa z veseljem vlekli ta plačila vse doslej, država pa ni naredila popolnoma nič, da bi se to preprečilo. Še sedaj se nekateri oklepajo gerkov ravno zato. Nekateri so z 5 ha zemlje dobili polovico tega, kar sem jaz dobil za 27 ha, potem pa delaj z veseljem.

Jaz od biodiverzitete prahe ne morem živeti, živim od tega, da kolobarim z 7 kulturami in skušam od tega preživeti. Prazna zemlja za biodiverziteto pa je zame samo strošek. Naj se dovoli vsaj setev metuljnic, ki so ravno tako dobre za zemljo. Tole pišem iz njive, kjer ravno pripravljam za setev krmnega graha, zelo hvaležna rastlina.

Nekaj je s temi analizami da bi moral za kopop imeti analizo ob oddaji vloge, v zakonu pa je zapisano, da analize narejene pred 1.7.23 ne bojo veljavne. Meni pa na prevzetih gerkih manjkajo analize.

Ne razumem; nimaš pluga? Drugače strnišče poseješ s trosilcem in malo zabranaš pa je.

Ta s kombinata je najbrž malo pomešal zadeve.Ja, ni veliko informacij prišlo do vas kmetov, sem že rekel zadeve se ta trenutek še finiširajo, pa smo pred kampanjo. To je nevzdržno za vas in tudi za nas. Strnišče za ukrepe (SOPO, KOPOP) se pravi za dosevke se komot preorje. Prepoved oranja je samo v varovalnih pasovih, pa še za to je za letos majhna izjema, plus se pripravlja sprmemba uredbe, ki bo dopuščala pripravo zemljišča za setev dovoljenih rastlin v varovalnih pasovih.

Sem že zapisal da se Komisija, se pravi Bruselj (in Slovenija se načelno strinja s tem) zelo zavzema za varovanje narave. To je potem okvir za tvoje delovanje znotraj SKP. Tako to je.

Tole z analizami tudi meni ni čisto jasno, je pa tako kot sem povedal prej; je nekaj zmešnjave z veljavnostjo analiz. Kolikor vem kolegica na KOPu to rešuje kolikor lahko v korist kmetov. Je pa spet tako; gre za prostovoljen ukrep, ki ti ga ni treba vzeti, če ti povzroča več težav kot daje koristi.

Feniks

Fizikalc
16. dec 2021
161
37
28
Moral bi bolj natančno prebrati, trenutno samo tako na hitro, tretja alineja, ki sicer še zmeraj zahteva nerazumne 3 procente neobdelanega. Verjetno bi tistih 7 procentov lahko dosegel z DTM in Krmnim grahom, DTM imam letos 4 h, graha bo 2.5 ha, za noheno ne rabim FFS, ornih zemljišč je "uradno" 28 ha.

No, preberi v miru. Ja, 7 % niti ni tak problem, problem je še vedno zagotavljati najmanj 3 % neproduktivnih. Za razliko 1 % (ker prva alineja, ki jo povzemo pravi 4 % neproduktivnih) pa moraš še veno imeti posejanih tistih dodatnih 4%. Se pravi nimaš blokiranih 4 % ornih ampak 7 %, od katerih moraš nujno imeti 3 % neproduktivnih. Jeba.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.559
3.074
113
Ne razumem; nimaš pluga? Drugače strnišče poseješ s trosilcem in malo zabranaš pa je.

Ta s kombinata je najbrž malo pomešal zadeve.Ja, ni veliko informacij prišlo do vas kmetov, sem že rekel zadeve se ta trenutek še finiširajo, pa smo pred kampanjo. To je nevzdržno za vas in tudi za nas. Strnišče za ukrepe (SOPO, KOPOP) se pravi za dosevke se komot preorje. Prepoved oranja je samo v varovalnih pasovih, pa še za to je za letos majhna izjema, plus se pripravlja sprmemba uredbe, ki bo dopuščala pripravo zemljišča za setev dovoljenih rastlin v varovalnih pasovih.

Sem že zapisal da se Komisija, se pravi Bruselj (in Slovenija se načelno strinja s tem) zelo zavzema za varovanje narave. To je potem okvir za tvoje delovanje znotraj SKP. Tako to je.

Tole z analizami tudi meni ni čisto jasno, je pa tako kot sem povedal prej; je nekaj zmešnjave z veljavnostjo analiz. Kolikor vem kolegica na KOPu to rešuje kolikor lahko v korist kmetov. Je pa spet tako; gre za prostovoljen ukrep, ki ti ga ni treba vzeti, če ti povzroča več težav kot daje koristi.
Ravno obratno plug imam, ampak tole je najdražja setev, da potem na koncu podorješ drugo leto, torej oranje, predelava, sejanje, brananje. Ravno zato pravim, da moram kupiti nek gruber, drugače bom za vse te prehode zemlje porabil kup časa in denarja, samo da zadostim osnovnih zahtevam.

Sedaj sem se že jaz zmedel in moram zadevo preštudirati pred računalnikom, ker sedaj več ne vem, zgoraj piše, da sloj varovalnih pasov se ne bo upošteval, tukaj pa prepoved oranja v varovalnih pasovih.

Konkretno imam eno njivo, ki se zaključi v stari strugi potoka, ki je že 50 let drugje. Gor imam vrisan varovalni pas in sedaj dejansko ne vem ali mi bo prepovedano obdelovanje zadnjih 5 ali 10 metrov njive ali ne. Čista zmeda.

Za kopop vem, da je izbirno ampak če mene zmede, da se objavi, da morajo biti za vstop v ukrep veljavne analize in gnojilni načrti, obenem pa ta zmeda z datumi veljavnosti, kako šele mora zmesti nekoga, ki je 60+. Moram zdaj to posejati, potem se pa vsesti za mizo in preštudirati vse skupaj. Pa še na kako predavanje iti. Dvojno sem že poslušal, pa mi še zmeraj marsikaj ni jasno.

roCkY

Majstr
2. sep 2007
2.523
425
83
Sem iz okolice Ljubljane. Že ohoho let zemlja v našem koncu ni premrznjena, kakšen cm in to je to. Če imaš pa peščeno zemljo ali pa zemljo s slabo strukturo pa verjamem, da je spomladi rahla. Ampak to ni dober znak, prej obratno.
Ja, so kraji z nižjimi temperaturami in tam so tla premrznjena. So kraji z drugačnimi temperaturami in padavinami. Me prosim usmeriš na uradne podatke, ki se jih bo dalo prevesti na nivo gerkov? Ne? Jaz tudi ne vem za njih. Obstajajo različni podatki, ampak nič kar bi lahko neposredno aplicirali na meje parcel. Ker če nismo na mejah parcel (gerkov) je takoj naslednje vprašnje zakaj moram pa jaz izpolnjevati obveznosti, moj sosed zraven pa ne. Ali pa on ima ugodnosti, jaz pa ne.
In smo pri ukrepih ki so približek in plus minus enaki za vse. So tudi sloji, ker nekaterih ukrepov ne moremo izvajati brez njih. In dobivamo vsako leto vprašanja kot sem opisal.
Z roki, omejitvami in obdobji je pač tako, da so to meje. Do tam gre, naprej ne. Kamorkoli postaviš endatum, vedno se njade nekdo, ki mu to ne ustreza. Tako pač je.
Na severu Lj kotla kar konkretno premrzne. Ni to tista zmrzal, ki je bila morda (pregovorno) včasih. Ampak vsaka zmrzal do 15-20 cm je OGROMNA razlika v primerjavi s spomladanskim oranjem.

Na področju zelenjave bomo pomoje zaradi nepreoranosti morali uvest "italjanski sistem". Verjetno veš kaj dol laufa. Freza na frezo za frezo. Nekaj se orje, kadar imajo premokro za direktno frezo nekaj ne. "Freza" mišljeno vse kar je za obdelavo gnano prek kardana.

Nihče ne reče kaj je z zadelavo ostankov. Vse glive bomo od sedaj proti jeseni (od sredine avgusta naprej??) pustili na vrhu? Največ se uporaba FFS v naslednjii kulturi zmanjša, da čimprej po pobiranju ostanke spraviš v tla. Veliko gliv napada množico rastlinskih vrst. Kolobar nekaterih sploh ne odreže. Če imaš zeleno pa so plevelne vrste iz vsega spektra. Pa še strune ti pridno "serjejo" doklr so pogoji... Podobno ostae škodljive žuželke. Tle enostavno vidim same velike minuse s tem kar se zapoveduje. In ja verjetno bom po 20 letih letos izstopil iz certificiranja integrirane pridelave. Glede na trenutne info (ki jih na začetku sezone ni) nima smisla. Bomo pa tuje certifikate obdržali z lokalno birokracijo pa se ne bomo šli.

Procent določen v DKOP6 je vsaj za 10-15% previsok. Tole nikakor ni bilo nujno tako ztegnit za prvo uvedbo. Če ja, povej na osnovi česa.

Feniks

Fizikalc
16. dec 2021
161
37
28
Ravno obratno plug imam, ampak tole je najdražja setev, da potem na koncu podorješ drugo leto, torej oranje, predelava, sejanje, brananje. Ravno zato pravim, da moram kupiti nek gruber, drugače bom za vse te prehode zemlje porabil kup časa in denarja, samo da zadostim osnovnih zahtevam.

Sedaj sem se že jaz zmedel in moram zadevo preštudirati pred računalnikom, ker sedaj več ne vem, zgoraj piše, da sloj varovalnih pasov se ne bo upošteval, tukaj pa prepoved oranja v varovalnih pasovih.

Konkretno imam eno njivo, ki se zaključi v stari strugi potoka, ki je že 50 let drugje. Gor imam vrisan varovalni pas in sedaj dejansko ne vem ali mi bo prepovedano obdelovanje zadnjih 5 ali 10 metrov njive ali ne. Čista zmeda.

Za kopop vem, da je izbirno ampak če mene zmede, da se objavi, da morajo biti za vstop v ukrep veljavne analize in gnojilni načrti, obenem pa ta zmeda z datumi veljavnosti, kako šele mora zmesti nekoga, ki je 60+. Moram zdaj to posejati, potem se pa vsesti za mizo in preštudirati vse skupaj. Pa še na kako predavanje iti. Dvojno sem že poslušal, pa mi še zmeraj marsikaj ni jasno.

Konkretno na strugi , ki jo imaš suho; ne, tam varovalnega pasu ne nihče preverjal. Tak je dogovor, ne vemo pa še kako bo na to odločitev reagiral vodovarstveni del. Se bodo pa preverjali varovalni pasovi ob živih vodotokih na kraju samem ob kontroli. Zaenkrat prepoved oranja v varovalnih pasovih ostaja.
Če bo bolj jasno; na kraju samem vemo samo za vodotoke, v katerih dejansko teče voda. Za vse vodotoke, suhe, prestavljene in podobno pa lahko vemo samo iz hidrografske mreže. S katero se ne strinjamo, vsaj za potrebe SKP ne.

Kar se tiče analiz in gnojilnih načrtov je tako kot sem predvidelval; dela se na tem da bo najugodnejše za kmete.

A potem nima oziroma ni imela pravice do svojega mnenja? In kako je bilo to mnenje tako napačno, da so ga posvojili milijoni ljudi na svetu.
ne vem kako je tam v bolj svobodni državi, ampak pri nas je osnovna šola obvezna, ona jo je pa vsak petek špricala, da je širila svoje mnenje. da o kampiranju na bodočem rudniku niti ne govorim. Bi rekel da poleg tega da ima svoje mnenje, želi le tega zacementirati kot vesoljno resnico

• Všeč mi je
Reactions: ales85

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.668
15.716
113
Si pa slišal, da so Hitlerjevo mnenje posvojili milijoni ljudi kljub temu, da je bilo to mnenje zelo napačno kajne? Poanta - če se milijoni ljudi strinjajo z neko idejo, je to strinjanje še ne naredi pravilne oz. ta milijonska podpora ni potrditev, da ideja ni napačna tako kot ti sedaj zagovarjaš mimosune Grete na podlagi strinjanja več milijonov ekofanatikov. Matr ej kakšno sprenevedanje :bonk::zavijazocmi: