Jaz imam okrogel bazen s 15 m3 vode. Čez zimo je voda notri, sredstvo za prezimovanje, spomladi jo menjam. Tako sem navajen. Če bi hotel vodo spomladi ohraniti, bi moral nujno preprečiti, da mi nanese listja v jesensko zimskem času. Na moji lokaciji, ko pihne veter, še nisem uspel pokrivala ohraniti gor.
Za menjavo vode si moram rezervirati toliko časa kot izteka voda in še kake pol ure za finalno čiščenje. Stene čistim sproti, ko voda odteka. Sicer se takoj kaj zasuši gor (denimo insekti, ki so se utopili) in imaš več dela. Če bi folijo pospravljal, sumim, da bi na pregibih crknila. pa tudi ne vem, kam bi to čez zimo spravljal.
Ta bazen sem kupil leta 2000. Peščeni filter je še prvi, sem pa nekajkrat menjal ležaje na črpalki. Prva folija je vzdržala 15 ali 16 let, potem je začelo po nekaj 10 litrov dnevno izginjati in sem jo menjal. Malo več kot bi bilo normalno za hlapenje. Crknejo kaki plastični deli. Za novo sezono bom moral menjati skimer, ki še je prvi in je konec z njim.
Meni vsekakor manjka avtomatski sesalec. Zaenkrat še sesamo ročno in v zakup to mora vzeti tisti, ki bi se rad kopal. Otroci so vsi dovolj veliki, da to lahko opravijo. Sosedovi pa tudi, če pridejo naokoli.
Kemijo uporabljam klasiko, velike klor tablete, merjenje pH, pH minus, klor granulat za začetni start in je to v glavnem to. Razen, ko so ga med našim dopustom pred leti eni "vzeli v najem", sem imel malo več dela in sem rabil algicid in sredstvo za kosmičenje.
Meni pravzaprav tak mali bazen zadošča, ker imam pol km stran stran 50 metrski zunanji bazen, kamor grem plavat za 2 ali 3 € za eno uro zvečer preden zaprejo.