Gradbeno dovoljenje za enostaven objekt

sparkyboy

Pripravnik
1. nov 2008
548
0
16
Vem, da enostaven objekt GD ne potrebuje.
Zanima me ali kljub temu dejstvu, jaz lahko pridobim GD za enostaven objekt, ker tako želim?
Vem, da je neverjetno, zakaj bi človek to potreboval, vendar potrebujem odločbo o izdaji GD iz specifičnih razlogov.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.026
11.150
113
zdajen vem več napamet, ampak obstaj aobrazec, nakaterem z roko narišeš, kako bi naj objekt izgledal.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
V MB za enostavnega ne boš dobil GD, nam za nezahtevnega - nadstrešnico z vsemi soglasji "pacajo" tri mesece.
Da ne omenim, da me je včeraj klicala, da naj pridem naredit prostoročno skico na tisti karo obrazec, ker sem priložil "projekt" na dveh listih, ampak ne, mora bit na roko.

Saj odvisno kak objekt imaš, pa daj vlogo za nezahtevnega - recimo povečaš za par m2.

matej_

Guru
25. okt 2007
2.152
672
113
enostavni objekt tudi rabi GD odvisno od tlorisne površine.
recimo nadstrešek (npr.za avto) do 20m2 ne potrebuješ nič (seveda, če so odmiki od sosedov, komunalnih vodov,...), do 50m2 pa potrebuješ GD za enostavni objekt, sprintaš si obrazec, ga izpolneš, na roko narišeš, greš na UE plačaš cca 24€ takse, in čakaš na izdano odločbo.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Citat:
Uporabnik matej_ pravi:
enostavni objekt tudi rabi GD odvisno od tlorisne površine.
recimo nadstrešek (npr.za avto) do 20m2 ne potrebuješ nič (seveda, če so odmiki od sosedov, komunalnih vodov,...), do 50m2 pa potrebuješ GD za enostavni objekt, sprintaš si obrazec, ga izpolneš, na roko narišeš, greš na UE plačaš cca 24€ takse, in čakaš na izdano odločbo.

Nov pravilnik si preberi. Tako je bilo prej, sedaj je enostavni brez (moraš pa imeti LI in vsa soglasja iz LI !!!), nezahtevni pa z GD.

matej_

Guru
25. okt 2007
2.152
672
113
ja narobe sem napisal enostavni, mislu sem nezahtevni.

LI ni več. ne obstaja. Moreš pa imeti vsa soglasja. Recimo za nadstrešek nad teraso imam usto soglasje od soseda, da ga lahko postavim na rob meje. on je pa postavil vrtno lopo skoraj na mejo z mojim ustnim soglasjem. če je pa kak čuden sosed, j epa boljše, da se to soglasje napiše.

drugače je pa tu razvrstitev:
http://www.uradni-list.si/files/RS_-2013-024-00866-OB~P001-0000.PDF#!/pdf

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.188
3.639
113
Marlbor
Mogoče kdo ve, kako je z "nadomestno gradnjo" pri enostavnih objektih? Smo lani kupili vikend, ki ima postavljen tudi enostavni objekt - lopa z drvarnico. Ker je bila naknadno zraven delana še neka streha za drva, zadeva glede na mere verjetno več ni enostavni objekt (v kolikor je meja 20m^2). Ker je zadeva stara, s salonitkami pokrita, pa tudi ne zgleda več lično, bi vse skupaj podrli in postavili novo lopo, ki bi tudi bila znotraj zahtevanih norm za enostavne objekte. Je pa problem, ker je ob meji, sosedovi dediči so v Kanadi, delno je pri sosedih solastnik tudi občina, tako da so ponovna soglasja lahko problem.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Klasične nadomestne gradnje v smislu dovoljenj ni več, le novo GD in obračun komunalnih prispevkov, kar pa pri tebi nima veze.

Večina bi obnovila pa "mirna Bosna" (ampak je na Lentu ravno en tak problem, ko mora investitor obnove vse rušit in vzpostavit prvotno stanje + kazni), če hočeš po PS pa LI + soglasja iz LI, če je taka gradnja sploh dovoljena.