Citat:
Uporabnik johannes pravi:
Lahko napišeš, kaj sodi zraven k postopku? Uradno!
Sodi mogoče:
Če te takrat ne bo doma, ti bomo vlomili?
Dretje na dolžnika?
Grožnje pred rubežem, nalepljene na vrata: "Če ne plačaš, ti bomo izpraznili stanovanje*'
Mora biti dolžnik med postopkom na kolenih?
Ali se mora nagniti naprej in sleči hlače, pa kdor ga pohebe, ga pohebe?
In kje je v tem primeru povsod delujoči/vplivajoči Matjaž Hanžek in njegov gobec, poln človekovih pravic? A zdaj so pa pravice naenkrat izginile?
Navedi torej postopek, ali pa bodi tiho!!!
Pozdravljeni,
običajno se sicer ne vključujem v razne forumske debate, ampak tale neskončna razprava glede (ne)krivde dolžnikov, upnikov, izvršiteljev, sodišč me resnično jezi. Torej, kaj spada k postopku rubeža? Še preden sploh pride do sodne izterjave, je prišlo do nekega posla. Nekdo je nekomu nudil določeno storitev/prodal izdelek, za kar bi moral dobiti plačilo. A ga ni. Nastopi opomin, dolžnik je neodziven. Sledi drugi opomin, dolžnik še vedno nič. Morda še kakšen upnikov klic, ki največkrat izzveni v prazno. Običajno je upnik potem že zelo besen, ampak dolžniku vseeno pošlje še zadnji opomin pred izvršbo. Glej ga zlomka, dolžnik se nikakor ne odzove. Ko mine že nekaj mesecev, morda let od nastanka dolga, se upnik odloči za sodno izterjavo. Najprej je dolžniku vročen sklep o izvršbi, s katerim mu je naloženo vračilo dolga. Ampak običajno se ljudje (iz meni neznanih razlogov) enostavno ne zmenijo za sodno pošto. Naj še omenim, da ima dolžnik po prejemu sklepa o izvršbi 8-dnevni rok za ugovor. Recimo, da je dolžnik svoj dolg že poplačal - ni problema, napiše ugovor, predloži potrdilo o plačilu in je zadeva zaključena. V nasprotnem primeru dolg še vedno obstaja. Kakorkoli, sklep o izvršbi seveda prejmeta tudi upnik in izvršitelj, v kolikor je bila predlagana tudi izvršba na premičnine. Izvršitelj poleg sklepa o izvršbi ter potrdila o pravnomočnosti in izvršljivosti slednjega prejme še odredbo SODIŠČA za nasilen vstop. Torej, naj bo jasno, izvršitelj opravlja dejanja izvršbe na podlagi odredbe SODIŠČA, s katero mu je dovoljen nasilen vstop, v primeru, da dolžnik ne odpre ali ga ni doma. In ja, naj bo jasno, izvršitelj LAHKO vstopi v objekt tudi, če lastnik ni prisoten, ob predpostavki, da sta zraven 2 polnoletni osebi. Če tega ne bi imel, bi potem vsi dolžniki zapirali vrata in kam bi prišli? Ampak še preden sploh pride do razpisa rubeža, je dolžnik s strani izvršitelja ponovno pozvan k prostovoljni izpolnitvi dolga, torej je to že njegova X možnost za PROSTOVOLJNO vračilo dolga. In kaj pravi zdrava kmečka logika, jah, če do zdaj ni poravnal dolga, ga verjetno tudi v nadalje ne bo. Potem se razpiše rubež - izvršitelj pride, popiše zarubljene predmete, napiše zapisnik, običajno tudi fotografira. Potem sledi dražba itd.
To je torej postopek. Kakorkoli, tudi jaz se ne strinjam z nasilno izterjavo, grožnjami ipd. Ni korektno, da na človeka pošlješ "gorile", jim groziš. Želim pa poudariti, da je danes služba izvršitelja v družbi močo osovražena, ampak po mojem mnenju povsem neupravičeno. Če si nekaj dolžan, za božjo voljo plačaj! Če si že plačal in te terjajo neupravičeno, dokaži, da si plačal (ampak to ni tako enostavno, če mečeš odrezke v smeti, kajne?!?)! Če si dolžan in si resnično na psu, bodi aktiven - kontaktiraj upnika, dogovori se za obročno odplačevanje (verjemite mi, da se da), ampak se tega drži!!!! Če ti ne uspe plačati obroka, se ne potuhni, ponovno pokliči upnika - pojasni zadevo, poglejte, resnično mi ta mesec ne gre, bom naslednjega poskusil plačati več. Vsekakor pa se drži dogovorov in ne pometaj dolgov pod preprogo, ker ne bojo izpuhteli. Neplačevanje je očitno postalo slovenski nacionalni šport, potem pa bi čisto vsi radi imeli pravno državo. Ja, dragi moji, če nekateri še osnovnih vrednot (poštenost) nimajo, kako bi se šli pravno državo? Tako kot je napisal tomi: niso sami dolžniki tisti, ki morajo dajati v usta, tudi upniki imajo svoje družine in običajno še zaposlene, ki imajo spet svoja usta.
Polagam na srce vsakemu posamezniku, imejte račune pod kontrolo, shranjujte dokazila o plačilu (kar danes res ne bi smel biti problem, glede na to, da večina ljudi uporablja spletno bančništvo), vsekakor pa ne zapravljajte mimo svojih zmožnosti, če pa se že kje zalomi, pa se ne skrivajte - lepa beseda lepo mesto najde, če verjamete ali ne.
Pa lep dan še naprej vsem skupaj