geografska uganka

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.032
10.788
113
kod Džej-Zija
aplauz.gif

dekca

alter gentleman
25. jul 2007
3.964
0
36
123
Citat:
Uporabnik mosseero pravi:
Če je začetni problem res tako formuliran, kot si ti napisal, sem odgovor že podal. Rezultat je ena krivulja na zemeljski obli, in sicer je to krožnica, ki jo dobiš tako, da skozi Zemljo na slikici potegneš navpično os in jo zavrtiš okrog te navpične.

sonce-zemlja2.jpg

Torej, na slikici Zemljo zavrtiš okrog zelene osi, ne okrog originalne črne, okrog katere se vrti sicer. Rezultat je tista turkizna krožnica.
Še vedno ne razumeš.
Tirkizna krožnica ima množico točk, ki se v enem dnevu oddaljijo od Sonca za 6300km, ker se vsaka točka zasuče skupaj z Zemljo.
Pola se nikoli ne premakneta za tolikšno razdaljo, kljub letnim časom zaradi nagiba osi Zemlje.

dekca

alter gentleman
25. jul 2007
3.964
0
36
123
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:
Vse točke na zemlji so "absolutno" in "relativno" enako blizu soncu.
(prosim, bodite milostni z mano...
smile-1.gif
).
Še posebej FIS točke.
grin1.gif

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.032
10.788
113
kod Džej-Zija
Potem naj se pa izjasni, da to hoče. Ker potem je tako, kot je napisal Jernej. Išče točko s povprečno najnižjo letno oddaljenostjo od Sonca. Ta izračun pa ni čisto trivialen, bo treba en tak luštkan integralček na vse skupaj vžgat.
wink-1.gif

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Khem, dekca,

Kaj pa, če bi za hec sassa počakali, da pojasni tisti del vprašanja, ki se glasi "v enem trenutku je ena, v drugem druga,... katera OD TEH je pa absolutno najbližje"

To, da mora biti točka na miru čez dan, si namreč nakracal ti.

Samo predlog.
(Ne me tepst.)

dekca

alter gentleman
25. jul 2007
3.964
0
36
123
Nisem rekel, da mora biti na miru čez dan, džizs
rolleyes-1.gif

Samo, če gledaš povprečno dnevno oddaljenost katerekoli točke na ekvatorju od Sonca, je to 150 miljonov km + 6300km/2 in ta povprečna oddaljenost se proti poloma zmanjšuje. Pola v nobenem letnem času ne opletata okoli za več, kot vse druge točke na Zemlji.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
Uporabnik dekca pravi:
Sej v bistvu se mi ne da več plozat, ampak - to jaz pravim že od prvega replaya naprej, ampak se vam nikakor ne da dotajčat.
najjbližji, ja - s tem, da se mu čez cel dan ne spreminja oddaljenost od Sonca zaradi vrtenja Zemlje.
cool-1.gif

Kaj hudiča si pa potem tule napisaril?

Še enkrat - NAJ SE NEKDO LEPO PROSIM POTRUDI NATANČNO NAPISATI VPRAŠANJE!
Hvala!
roza.gif

@mosseero - kaj hudiča je pomenil tisti smeško v komentarju moje rešitve?

sass

Guru
1. sep 2007
5.220
857
113
he he, ste se pa razpisali. philips misli isto kot jaz:

"Se mi zdi da ga nobeden ne razume najbolje, kaj je mislil z absolutno najbližje. Ker glede na vprašanje, bi si jaz to tako razložil: imaš množico točko, ki je v danem trenutku najbližje Soncu (zraven si še zapomniš razdaljo do Sonca), ta točka se seveda sčasoma spreminja. Nato pa vse te točke beležiš skozi leto in na koncu leta pogledaš katera izmed teh točk je imela najkrajšo."

seveda pa prva predpostavka ne pomeni, da je zemlja okrogla. še vedno je treba upoštevati gore na zemlji, zanemariti je potrebno le sploščenost zaradi vrtenja

dekca

alter gentleman
25. jul 2007
3.964
0
36
123
Tu sem napisaril, da se točkam na Zemlji čez dan spreminja oddaljenost od Sonca, ker se Zemlja vrti (razumeš? dan, noč, pa to - a še narišem?
rolleyes-1.gif
). Polu se čez dan oddaljenost od Sonca spreminja manj, kot ostalim krajem na Zemlji. Še največ se oddaljenost spreminja na ekvatorju, ker je točka podnevi ob poldne oddaljena od Sonca 150.000.000 km - 6300km/2, ponoči ob polnoči pa 150.000.000 km + 6300km/2.

dekca

alter gentleman
25. jul 2007
3.964
0
36
123
Gore na Zemlji s svojimi 8 km so zanemarljivi v primerjavi s polmerom Zemlje 3100 km, za kolikor se taista gora ponoči odmakne od Sonca.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.032
10.788
113
kod Džej-Zija
Smajli pomeni, da je zelo fino debatirati o problemu, ki je slabo definiran. Tu ima zdaj vsak čisto svoj pogled na to, kaj je sploh bil originalni problem. Vprašanje, če originalni poster sploh ima jasno predstavo, kaj hoče povedati.
grin1.gif

sass

Guru
1. sep 2007
5.220
857
113
če bi gore zanemarili, potem bi bil odgovor preprosto vse točke na zemlji, ki se nahajajo med obema povratnikoma. če pa gor ne bi zanemarili, je verjetno odgovor najvišja gora med obema povratnikoma

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.032
10.788
113
kod Džej-Zija
Ne drži. Tudi v primeru, da se gore zanemari, je rešitev krivulja in ne ploskev. Grafično rešitev ob upoštevanju nagnjene osi vrtenja sem podal že zgoraj. Ob upoštevanju gora bi se pa oblika krivulje malenkostno spremenila, ker višina gora minimalno prispeva k razdalji Zemlje do Sonca.