Garancija na rabljen avto

I

Izbrisan uporabnik #488

Imel sem eno zadevo enkrat, šlo je za novo vozilo, kjer se je čez čas v sprednjem predalu, kjer se je videla ogrodje vozila, pojavila korozija.

So ugotovili, da je samo površinska in da ne gre za napako, ampak le za vizualni "defekt", ki pa je zakrit=v predalu.

Prodajalec je odpravil, zaščitil, a je kupec hotel novo
wink-1.gif

Če nekdo prodaja avto s klimatsko napravo in je ta defektna od samega začetka, napaka pa se pojavi kasneje, je to nekaj čisto drugega.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.525
5.066
113
Če prav razumem, gre za preprodajalca rabljenih vozil. Ta je mogoče popravljal kompresor, še bolj verjetno pa ga je prejšnji lastnik in preprodajalec bi to kar težko odkril. To je, kar se tiče pravice. Drugo zgodba je seveda, kar se tiče prava.

I

Izbrisan uporabnik #488

To, da je prodajalec vedel ali ne za skrito napako, ni pomembno, odgovarja ne glede na to.

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
To, da je prodajalec vedel ali ne za skrito napako, ni pomembno, odgovarja ne glede na to.

Seveda da je pomembno... V bistvu je najbolj pomembna stvar pri celi zadevi. Ni mogoce iti po rikverc postopku.
Nekaj se je pokvarilo -> je stvar napaka -> je bilo v casu nakupa -> bla bla bla.

Prvo se ugotovi ali je sploh bila napaka in v tem primeru ni stvarna napak. Potem se pa zgodba tukaj neha.

To da je nekaj "popravljano" ni dovolj za karkoli. Avtu pri 100.000+ km je "popravljenih" ze dober del sklopov in bi lahko uveljaval stvarno napako na skoraj karkoli zaradi popravljanja.

V tem primeru bi slo za stvarno napako ce bi prodajalec nekaj uspicil na kompresorju in to podtakni kupcu. Dokazno breme je na kupcu. Kako zaboga lahko kdorkoli da lahko prodajalec pri rabljenemu avtu z n lastnikov in nn kilometrov dokazuje neoprecnost cesarkoli
crazy1.gif

Okvara kompresorja na tako starem avta ni nic posebnega in se lahko zgodi komurkoli in kadarkoli. Kdor bi rad bil "ziher" (v smislu stroskov) bo moral kupiti nov avto ali primerno zavarovanje.

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik luxx pravi:
Eazy
eno je garancija, ki jo dajo trgovci, drugo je pa ta, ki ti dejansko pripada po predpisih. Osebno mi ni problem dati 400€ za popravilo a zakaj bi, če ni to moja krivda, če verjamem trgovcu, da je pregledal avto in mi garantira, da je z avtom vse ok.

Garancija ,ki jo dajo trgovci je tista "predpisana po predpisnih" in je tebi potekla. Druge "garancije" ti oni prodajo, pa ne enacin garancije med sabo samo zaradi istega naziva. To ni ista stvar. Iz naslov "garancij" nimas nobenih pravic vec.

Iz naslova taksnih ali drugacnih napak pa tudi ne ,ker je taksno napako nemogoce predvideti oziroma opaziti pri pregledu. Sploh ce je bila ze "popravljena". Stvarna napak je lep izraz za nateg in dokazujes da te je prodajalec nategnil oziroma podaknil pokvarjeno stvar. Tukaj je vsekakor kdo vazno kdo je kaj vedel ali ni vedel.

Btw....
Kako si ti predstavljas da lahko z 50 avtu na zalogi v nekem momentu vsakemu avtu preglede vsak k. sklop in da za vsak sklop jamci se NN let. Misli, povsem prakticno kako tocno si ti to predstavljas? Priklopijo avto in mu SMARTGIGASUPEDUPER tehnologija javi ETA naslednje napake? Ali pa mogoce da na vsakem avtu naredijo generalko? Ves kaj je osnovni razlog prodaje rabljenega (izrabljenega) avta?

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:Če nekdo prodaja avto s klimatsko napravo in je ta defektna od samega začetka, napaka pa se pojavi kasneje, je to nekaj čisto drugega.

Klima se je pokvarila naknadno. Ce bi bila klima defektna bi uveljaval garancijo in ne stvarno napako.

I

Izbrisan uporabnik #488

Garancija je potekla po enem mesecu, sedaj ima na voljo institut jamčevanje za napake, al je skrita al "navadna".

Težava s klimo je bila očitno od začetka.

Zato se pa reče skrita napaka, ker je z običajnim pregledom ni mogoče odkriti.

Enako kot če ti čevelj razpade, se odlepi, ker je lepilo defektno že od začetka. Jasno da nima tak predmet garancije, ima pa jamčevanje.

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:

37. člen
Prodajalec mora potrošniku izročiti blago v skladu s pogodbo in odgovarja za stvarne in pravne napake svoje izpolnitve.
Napaka je stvarna:
1. če stvar nima lastnosti, ki so potrebne za njeno normalno rabo ali za promet;
2. če stvar nima lastnosti, ki so potrebne za posebno rabo, za katero jo kupec kupuje, ki pa je bila prodajalcu znana oziroma bi mu morala biti znana;
3. če stvar nima lastnosti in odlik, ki so bile izrecno ali molče dogovorjene oziroma predpisane;
4. če je prodajalec izročil stvar, ki se ne ujema z vzorcem ali modelom, razen če je bil vzorec ali model pokazan le zaradi obvestila.
Primernost blaga za normalno rabo se presoja glede na običajno blago enake vrste in ob upoštevanju kakršnihkoli prodajalčevih izjav o značilnostih blaga, ki jih je dal prodajalec ali proizvajalec zlasti z oglaševanjem, predstavitvijo izdelka ali navedbami na blagu samem.
Za odgovornost za stvarne in pravne napake se uporabljajo določbe zakona, ki ureja obligacijska razmerja, če ta zakon ne določa drugače.

Defektna klima je stvarna napaka, dejstvo, razen če se je oglaševalo in povedalo, da ne deluje.

Preprodajalce je pač treba zaključiti.

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Citat:
Uporabnik luxx pravi:
Pozdravljeni,
zanima me na katerega odvetnika se lahko obrnem, ker sem pred dvema mesci kupil rabljen avto letnik 2009, ki je izgledal ok, Imel je na števcu 100.000km. Prodajalec mi je dal garancijo na 1, mesec. Pred teden dni se je začel slišati zvok, ki ni bil vedno prisoten, Danes sem šel na pregled z vozilom in so na servisu ugotovili, da je je težava v klimi in sicer v kompresorju, ki je bil že popravljan in da ne dela ok.
Na koga naj se obrnem, ker strošek je velik, za obnovljen del 450€.
Hvala

Kolikor znam pretolmačiti tvoje slovnične napake, vidim, da je klima oz,kompresor crknil po izsteku enomesečne garancije.
Kaj sedaj? Nič, ker nimaš kaj.
Žal.

I

Izbrisan uporabnik #488

Ampak crknila je, ker je bila že v štartu defektna, ko pa je začel uporabljati pa so zvoki postajali vedno močnejši...

Nekako tako a ne.

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.509
780
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Ni nujno... To pac pomoje ne more biti stvarna napaka... ampak okvara ... Vec ali manj vsi mehanski gibljivi deli se lahko pokvarijo... zaradi obrabe, slabega vzdrzevanja, mehanske napake na materialu... zaradi visje sile... Ampak konec koncev gre pomoje le za okvaro... in je tako stvar garancije in ne stvarne napake...

ThaShizznitt

Fizikalc
13. jan 2008
4.781
4
38
Sam fak no, rabljen avto se kup, pol bi pa garancijo....pa pejt po novga, ce bi rad taksne ugodnosti....aja ni dnarja a?
bonk.gif

luxx

Zelenc'
18. jun 2014
9
0
1
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Ampak crknila je, ker je bila že v štartu defektna, ko pa je začel uporabljati pa so zvoki postajali vedno močnejši...

Nekako tako a ne.
Tako ja.

Prej sem imel vse avte zavarovane za leto dni za skoraj vse napake, sedaj mi je trgovec trdil, da tega ni potrebno, ker je avto brezhiben in da je to metanje denarja.

Prodajalec je obveščen in bo javil kaj bo naredil.

Nazadnje urejeno:

luxx

Zelenc'
18. jun 2014
9
0
1
Citat:
Uporabnik Simon_Vi pravi:
Citat:
Uporabnik luxx pravi:
Pozdravljeni,
zanima me na katerega odvetnika se lahko obrnem, ker sem pred dvema mesci kupil rabljen avto letnik 2009, ki je izgledal ok, Imel je na števcu 100.000km. Prodajalec mi je dal garancijo na 1, mesec. Pred teden dni se je začel slišati zvok, ki ni bil vedno prisoten, Danes sem šel na pregled z vozilom in so na servisu ugotovili, da je je težava v klimi in sicer v kompresorju, ki je bil že popravljan in da ne dela ok.
Na koga naj se obrnem, ker strošek je velik, za obnovljen del 450€.
Hvala

Kolikor znam pretolmačiti tvoje slovnične napake, vidim, da je klima oz,kompresor crknil po izsteku enomesečne garancije.
Kaj sedaj? Nič, ker nimaš kaj.
Žal.
aplauz.gif

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:

Nekako tako a ne.

Ce je stvar v startu "defektna" se uveljavlja garancija. Ce se okvara pojavi po poteku garancije mora on dokazati da ga je prodajalec nategnil. To je pa v tem primeru nemogoce. Nekaterim se kr ni jasno da se pri starem avtu stvari lahko pokvarijo tudi brez zarote.

Sicer ce peljem to nebulozo korak dalje...
Kupim avto....ga vozim mesec, dva tri, leto... ga zaribam in pripeljem nazaj trgovcu. Pokvarjen je bil od zacetka, vedno glasnejsi je bil in pricakujem da placate racun za generalko
stupid-1.gif

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik luxx pravi:
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:

Nekako tako a ne.
Tako ja.

Prej sem imel vse avte zavarovane za leto dni za skoraj vse napake, sedaj mi je trgovec trdil, da tega ni potrebno, ker je avto brezhiben in da je to metanje denarja.

Prodajalec je obveščen in bo javil kaj bo naredil.

Kaj naj bi pa rekel? Da bo vse crknilo in da naj brz kupis avto? Na podlagi cesa bi on lahko vedel kdaj bo crknil star avto? Taksnim nebulozam dejansko verjames?

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik eazy pravi:
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:

Nekako tako a ne.

Ce je stvar v startu "defektna" se uveljavlja garancija. Ce se okvara pojavi po poteku garancije mora on dokazati da ga je prodajalec nategnil. To je pa v tem primeru nemogoce. Nekaterim se kr ni jasno da se pri starem avtu stvari lahko pokvarijo tudi brez zarote.

Sicer ce peljem to nebulozo korak dalje...
Kupim avto....ga vozim mesec, dva tri, leto... ga zaribam in pripeljem nazaj trgovcu. Pokvarjen je bil od zacetka, vedno glasnejsi je bil in pricakujem da placate racun za generalko
stupid-1.gif

Nope.

Garancija se uveljavlja, če je bila zadeva že v štartu brezhibna in se tekom garancijskega roka pokvari.

Skratka, stvar je bila izročena z vsemi lastnosti in brez napak.

Stvarna napaka=skrita pa je obstojala že ob nakupu, tudi zakon pravi, da se šteje, da je obstojala že ob nakupu, če se pojavi kasneje...
Lahko pa prodajalec dokazuje drugače.

Uporabnik je kupil avto, ki je imel skriti defekt na klimatskem sistemu, ki se je pa seveda pokazal ob uporabi klime.

Zato ima zahtevke iz naslova jamčevanja za napake.

priden.gif