Citat:
Uporabnik Mare2 pravi:
Kako se obnesejo asistenčni sistemi, ki jih vidite na sliki.
Drži pravo varnostno razdaljo? V povezavi s tempomatom?
Na prvi sliki je prikazan aktivni tempomat ACC s sistemom Front Assist. Sistem deluje s pomočjo radarja na sprednjem delu vozila (pod logotipom VW) in vseskozi spremlja dogajanje pred vozilom. Voznik enostavno nastavi željeno hitrost (tako kot pri klasičnem tempomatu), poleg tega pa še razdaljo od spredaj vozečega vozila (na razpolago so štiri stopnje - dejanska razdalja je pa odvisna od hitrosti spredaj vozečega). V praksi pa sistem deluje super in vseskozi drži razdaljo do spredja vozečega (če spredaj vozeči pospeši / zavira, tudi naš avto pospeši / zavira in drži enakomerno razdaljo. Tudi če se nek drug avto "vrine" med naš avto in sledeni avto, naš avto ustrezno zavira in prilagodi razdaljo do tega "vrinjenega" avta. Sistem v normalnih okoliščinah zavira z do približno 30% razpoložljive zavorne moči in drži željeno razdaljo...če se razdalja na hitro preveč zmanjša (in je npr. nevarnost naleta) sistem pošlje zavorni sunek (skupaj z zvočnim signalom), ki opozarja voznika, da mora prevzeti kontrolo in zavirati "na polno".
Na drugi sliki je prikazana kamera za vzvratno vožnjo, ki ti na zaslonu navigacije prikazuje dogajanje za vozilom...hkrati pa ti (glede na trenutni zasuk volana) tista rumena linija riše predvideno pot. Kamero za vzvratno vožnjo sem sprobal na Audiju Q7 in razen nekaj prvih vzvratnih voženj, ko je za vzvratno vožnjo zanimivo gledati na zaslon navigacije se mi je sistem zdel dosti brezveze?!
Na zadnji sliki je pa prikazan sistem za samodejno bočno parkiranje Park Assist...in če katera igračka navdušu, potem je to ravno Park Assist! Ko vključiš sistem se z avtom enostavno pelješ po ulici (do max. 30 km/h) in ko sistem zazna zadosti veliko parkirno mesto (0,7 m na vsako stran avta), ti to javi na zaslonu potovalnega računalnika in točno prikaže, kje se moraš ustaviti...potem pa samo še prestaviš v vzvratno prestavo in sistem sam vrti volan in bočno parkira (ti moraš samo ustrezno dodajati plin in zavirati). Jaz sem Park Assist nekajkrat preizkusil na Touranu in sistem je vedno parkiral v nulo (avto lepo poravnan v box in vedno oddaljen ~5 cm od robnika)...res impresivno!