fax posiljanje

halo

Fizikalc
22. jul 2007
2.211
0
36
52
Ljubljana
Zanima me kako se obracunava posiljanje faxa.
Gre to po straneh oziroma je cena druga ce gre v tujino evropa ali druge bolj oddaljene drzave.
Ne zanima me za posiljanje faxa na posti ampak ce jefax priklopljen doma npr.

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Uf, a to folk se uporablja? :D

Poglej po koliko tvoj operater telefonije zaracuna minuto klica v tujino. Pri 9.600 (ajde, 14.400) baudih racunaj, da bo ena stran okoli 45sec-1min.

ghibli

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
18. sep 2007
2.132
1
38
Citat:
Uporabnik Evrofil pravi:

Poglej po koliko tvoj operater telefonije zaracuna minuto klica v tujino. Pri 9.600 (ajde, 14.400) baudih racunaj, da bo ena stran okoli 45sec-1min.

a to sploh še obstaja
hysterical-1.gif

kaj ena A4 stran tolk časa melje al kaj? če je tako se manj zamudiš scan-email
grims-1.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Fax se žal šteje kot uraden dokument, scan/email pa ne.

(bo kaki pravnik točne definicije povedal)

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik stein pravi:

Za kaj naj bi scan ne bil uraden, kjer fax je? Kje pa je razlika, razen v načinu prenosa podatkov? Skeniranje - prenos - tiskanje

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Jabi ga, če so v zakon tak zapisali...
Nisem rekel, da je smiselno.

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
256
83
Citat:
Uporabnik Evrofil pravi:

Ne bi verjel.

Jest od ene angleške firme, ki so zastopniki za top materiale v določeni stroki po e-mailu dobim poskeniran predračun. Ampak samo zato, ker težim naj mi pošljejo na mejl in ne na faks, ker po defaultu gre pri njih vse na faks. Program v katerem napišejo predračun je očitno še iz časov industrijske revolucije v 19. stoletju, da ne omogoča exporta v .pdf, .doc ali vsaj .jpg format.
grin1.gif

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Nekatera podjetja res še veliko delajo s fax-i. Tako da ga preprosto moraš imet

ghibli

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
18. sep 2007
2.132
1
38
Citat:
Uporabnik stein pravi:

nemrem belivit
hysterical-1.gif
a to res al kaj???
a se scan ne prekopira 100% kao oriđiđi?

me je mal to presenitilo ker jaz tut delam vse prek emaila.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.399
1.267
113
???
Fax je na strabiu sprejemnika navaden ČB print. Torej ga poskeniraš, popraviš in sprintaš še 1x.

sass

Guru
1. sep 2007
5.244
889
113
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
???
Fax je na strabiu sprejemnika navaden ČB print. Torej ga poskeniraš, popraviš in sprintaš še 1x.
skratka en korak več, ki pa ga težko narediš, če nimaš pri roki nobenega skenerja. poleg tega ga moraš natančno skenirati (pogosto so skeni malo zamaknjeni ali zasukani, sploh če gre skozi podajalec papirja), pa tudi pri tiskanju moraš ulotivit približen odtenek, kontrast, itd, da bo popravljen sken od faxa podoben originalu.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Prednost faksa je v hitrosti.

Samo vstaviš papir, odtipkaš cifro in greš. Nobenih dodatnih pojasnil ne rabiš pisat v mail pa iz scenerja fajle delat itd. Pri mailu je nekaj več korakov, so pa seveda druge prednosti (boljši scan, barvni scan)

gasdopodna

Majstr
22. jul 2007
3.717
128
63
Citat:
Uporabnik keber pravi:

Samo vstaviš papir, odtipkaš cifro in greš. Nobenih dodatnih pojasnil ne rabiš pisat v mail pa iz scenerja fajle delat itd. Pri mailu je nekaj več korakov, so pa seveda druge prednosti (boljši scan, barvni scan)

So tudi barvni faxi. Jaz imam npr. takega...
evil.gif

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.399
1.267
113
Citat:
Uporabnik sass pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
???
skratka en korak več, ki pa ga težko narediš, če nimaš pri roki nobenega skenerja. poleg tega ga moraš natančno skenirati (pogosto so skeni malo zamaknjeni ali zasukani, sploh če gre skozi podajalec papirja), pa tudi pri tiskanju moraš ulotivit približen odtenek, kontrast, itd, da bo popravljen sken od faxa podoben originalu.

Vsak skener 6x bolje skenira kot skenerji od faksa. Sicer pa: sprintaš recimo na taisti faks (večinoma gre itak za MF naprave), pa ne bo noben zgruntal, da je bilko popravljeno ...
S tem bi s ečlovek itak ukvarjal samo, če je nujno (recimo v sporu okoli uradnih papirjev poslanih po faksu) ... Takrat si pač vzameš čas.
Bistvo je, da je faks jemat (kot ga jemlje naš zakon) za neko uradno metodo komunikacije, popoln debilizem. Popolnoma enako zanesljiv je kot navaden poslan mail ...
Ali elektronsko podpisan mail ali pa original po pošti. Drughe zanesljive variante ta hip ni.

Mimogrede: a obstaja kaka uraden predpis, da mora firma imeti faks?

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.399
1.267
113
Citat:
Uporabnik keber pravi:

Predvsem pa pri mailu dokumenta ni treba najprej sprintat. Pri faksu je pa prav cover page zraven dat (s katerim je tudi delo), da se ve komu in zakaj pošiljaš.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
No, to je vse odvisno, kaj in kako si zmenjen. Jaz načeloma ne faksiram, dokumente pošiljam skenirane ali v originalu, kdaj pa kdaj gre pa tudi kaj po faksu, bolj ali manj na zahteve tistega na drugi strani.
Če tako hočejo, naj imajo. Zame je manj dela.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.399
1.267
113
Vsakega, ki mi omeni faks, najprej vprašam, kaj je to. Potem še zakaj ne po mailu.
Večina jih odneha in pristane na mail.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.863
396
83
Ma ti faksi so samo še lenoba dinozavrov po pisarnah, ki so tako pač navajeni. Potem pa neki sprinta, faksira in vrže print v koš.

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
256
83
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Vsakega, ki mi omeni faks, najprej vprašam, kaj je to. Potem še zakaj ne po mailu.
Večina jih odneha in pristane na mail.

Odvisno v katerem fohu delaš, ane?

Ko boš rabil kakšne specializirane zadeve in boš prisiljen sodelovati s firmo, ki je na IT področju par let za leseno žlico, se boš pač prilagodil. Razen, če imaš prevelik ego, da bi se spustil na nivo faksiranja.
smirk-1.gif