Fakultete in angleščina

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.181
4.147
113
Slovenci na splošno obvladamo angleščino precej nad nivojem evrope, pa če gledaš procentualno po številu prebivalstva v EU smo recimo v zgornjih 5% v znanju komuniciranja v angleškem jeziku (kot tuj jezik jasno). V bistvu razen skandinavcev nimam pojma kje še toliko znajo angleško?!

A je kdo že šel kdaj na vzhod? Madžarska, češka, slovaška, poljska? Stari itak samo debelo gledajo, ok se niso učili. Mladina? Nima pojma s tem da se učijo povsem enako kot mi (zelo podoben šolski sistem).

Nemci? Francozi? Taljani?
hysterical-1.gif

Veliki narodi itak na splošno nimajo smisla za tuje jezike.

Torej ja, verjetno nas je tukaj precej v zgornji polovici obvladovanja angleščine, ampak na splošno je nivo v sloveniji precej visok. Šola (sistem) da dobre osnove je pa itak tako da če jezika NIKOLI po šoli ne boš aktivno uporabljal ne boš znal 0. Jezik se uči s prakso in tu imamo majhni narodi prednost (potreba) pa očitno smo slovenci še toliko v stiku s tujci da se učimo zadeve malo več.

mckmck

Fizikalc
20. mar 2013
525
201
43
Vse je v uporabi, koliko rabiš stvar. Ne vem sam recimo angleščino razumem prav dobro, ko je za govorit se mi pa zatika ker ne komuniciram govorno v angleščini skori nikoli! Italijanščino razumem odlično vse, že od malih nog tam 7 let ko sem imel, vendar sem jo takrat bolje govoril kot sedaj saj sem jo večrkat uporabljal, sedaj če jo 1x na leto je že super.

sass

Guru
1. sep 2007
5.238
872
113
Citat:
Uporabnik geronimo pravi:
Citat:
Uporabnik brgo pravi:
mogoče, ampak nismo imeli vsi težav, tako da...

je pa hec ja, da so imeli tile fantje v OŠ angleščino 4 ali 5 v nekih ruralnih šolah, potem je pa prišla streznitev

Mislim da je ključna beseda tukaj na ruralni šoli. Poznam kar nekaj otrok, ki hodijo na šolo recimo 10km izven večjega mesta. sedaj 8 in 9 razred OŠ, kako angleško besedo še znajo, da bi pa kak stavek sami tvorili, pa samo smeh. Vprašaš ja kolk pa imajo oceno, pa rečejo 3 ali pa 4. Potem pa pride v "mesto" na srednjo šolo pa jok in stok, ker nima nobene osnove. Ne rečem, da je povsod tako, samo učitelji delajo medvedjo uslugo otrokom.
to ni problem lokacije šole, ampak je to nesposobnost učiteljev. moja žena je pred časom nadomeščala eno učiteljico nemščine na neki drugi ljubljanski OŠ in bila šokirana nad neznanjem otrok. v enem letu je bilo vse, kar so se naučili, da se predstavijo, povejo od kod so ter koliko so stari, pa koliko je ura. in nihče ni imel manj kot oceno 3. enostavno se tisti učiteljici ni dalo z njimi ubadati in je šla po liniji najmanšega odpora.