Fakultete in angleščina

Gal

Pripravnik
18. mar 2013
384
0
16
Saj verjetno zdaj ni več aktualno, toda ravno sem po radiu slišal nekoga, ki se je trudil lomiti angleško.

Spomini so me vrnili v preteklost, kako je bilo s tem z nami v osnovni šoli, gimnaziji, na fakulteti.

Spomnil sem se sošolca iz osnovne šole (7. razred), ki mu angleščina ni šla ter njegove govorne angleščine, saj me je ta oseba na radiu spomnila nanj.

Potem je prišla gimnazija, kjer smo imeli poleg angleščine še nemščino. Oba jezika smo morali precej obvladati za pozitivno oceno.

Nato je prišla še fakulteta, kjer ustno znanje ni bilo tako pomembno, pisno pa (sicer je bilo lažje, kot v gimnaziji).

In ob poslušanju radia in osebe, ki se je trudila lomiti angleščino, ob spominu na sošolca iz 7. razreda osnovne šole, ki je imel podobno znanje tej osebi, sem se spomnil še na video posnetke naših politikov (vseh barv), ko govorijo angleško.

Ob tem pa se vprašam, kako so lahko te osebe ob tem znanju angleščine sploh lahko končale osnovno šolo?

Dobro, so jim malo spregledali.

Pa gimnazija?
hysterical-1.gif

O.k. kakšna poklicna šola brez tujih jezikov bi še šla.

Fakultetna izobrazba pa, ki jo imajo baje vsi, na katere leti post?
10.gif

tony

Guru
23. jul 2007
9.784
1.565
113
Hja... (bi napisal en mali milijon razlogov, pa mi zmanjkuje časa)
smile-1.gif

Saj veš, da je bila pred leti narejena raziskava, ki je ugotovila, da se da na povprečni fakulteti iz uni-lj diplomirati s sposobnostmi malo boljšimi od debila?
smile-1.gif

Bush

Fizikalc
19. okt 2008
1.735
0
36
Citat:
Uporabnik Gal pravi:
Ob tem pa se vprašam, kako so lahko te osebe ob tem znanju angleščine sploh lahko končale osnovno šolo?
Mogoče so se učili kakšen drug jezik v OŠ
grims-1.gif

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
Če ne uporabljaš, pozabiš.
Jaz sem nemško dokaj dobro znal, pa danes (po 20+ letih neuporabe) znam naročit samo še vinr šnicl pa noh cvaj bir.
redface-1.gif

Zastopim sicer še kar, povedat kaj je pa jecljanje na kvadrat.
Angleško isto (po cca 6 letih neuporabe): brat, pisat bp, govorno razumet ... khm, 70%, povedat kaj... khm... 50% želenega (brez indijanščine, kakopak).
Pa sem imel anglo tako v sš kot na faxu pravdobro, nemščino pa 3 (na faxu nč).
Če bi te butnl nekam npr v ameriko bogu iza nogu za deset let, brez možnosti govoriti slovensko, tudi ti ne bi več znal kaj prida slovensko.
Tko da jaz se iz nobenega ne delam norca in jih čist razumem, človek pač ni več v formi in ne govori kot v sš ali na faxu.
Kolk pa ti znaš še kaj od matematike in fizike?
wink-1.gif

erikson

Guru
25. avg 2007
22.761
6.537
113
Prejšnje generacije niso imele toliko stika z angleščino kot današnje, ki so mladost preživljale ob gledanju Cartoon network. Nove možnosti čezmejnega komuniciranja in predvsem pojav globalnega omrežja so spremenile komunikacijo. Včasih si članke bral v slovenskem jeziku, sedaj pa pogosto neposredno pri viru prebereš.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
Citat:
Uporabnik Gal pravi:
Fakultetna izobrazba pa, ki jo imajo baje vsi, na katere leti post?
10.gif

Na fakultetah nekako ni glavni poudarek na tujem jeziku (razen če študiraš ravno to), zato je tudi nivo in znanje temu primerno.
Bi pa se lahko enako vprašal tudi za slovenščino. Na fakultetah jih je že skoraj večina polpismenih in potem se lahko vprašaš kaj so delali celo osnovno in srednjo šolo.

Moje mnenje: nivo zahtevanega znanja močno pada, ocene pa so kljub temu vedno višje. Očitno bi vsi starši radi imeli odličnjake al kaj
rolleyes-1.gif

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Citat:
Uporabnik tony pravi:
Zato je logično, da se mora za ohranitev ene normalne prehodnosti kriterije spuščati ...
tongue-1.gif

Tipično po naše. Potem pa med čisto povprečnim in super perspektivnim ni nobene razlike, oba sta odličnjaka in veljata za nadarjena. In potem kasneje isto pri plači, vsi v praktično isti bedi.

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Jaz sem imel v SŠ sošolce, ki niso imeli pojma od pojma o angleščini. So komaj stolkli tisto 2 po velikem matranju in spodbujanju. Danes so vsi uspešni in diplomirani. Pa ne zato, ker doštudira vsak butelj, ampak zato ker so bili zelo uspešni na drugih področjih, recimo v matematiki in fiziki.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.291
7.059
113
pri taščici
V to bi se tudi sam spodtaknil. Res se mi zdi čudno da družboslovci ne obvladajo angleščine, pri naravoslovcih pa to niti ni toliko čudno. Ponavadi naravoslovci bolj na nemščino prisegajo, ker je več literature (bilo) v nemščini.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
Časi se spreminjajo in trenutno je praktično vsa znanstvena literatura objavljena v angleščini.

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
ponavadi je tako, da imajo naravoslovci manj težav z družboslovjem kot pa obratno.

to veliko pove.

tony

Guru
23. jul 2007
9.784
1.565
113
Citat:
Uporabnik brgo pravi:
Jaz sem imel v SŠ sošolce, ki niso imeli pojma od pojma o angleščini. So komaj stolkli tisto 2 po velikem matranju in spodbujanju. Danes so vsi uspešni in diplomirani. Pa ne zato, ker doštudira vsak butelj, ampak zato ker so bili zelo uspešni na drugih področjih, recimo v matematiki in fiziki.

To pravzaprav ni sramota za dijake, pač pa za profesorje.

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
mogoče, ampak nismo imeli vsi težav, tako da...

je pa hec ja, da so imeli tile fantje v OŠ angleščino 4 ali 5 v nekih ruralnih šolah, potem je pa prišla streznitev

tony

Guru
23. jul 2007
9.784
1.565
113
Glej, tudi jaz sem imel v OŠ zlato priznanje iz angle, pa je bilo znanje povprečnega učenca precej (zelo?) slabo. Prfoksi bo morali biti precej bolj zahtevni in kdaj naravnost zajebani. Ni druge.

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
aha saj opomine pa popravce so tolkli ves čas

kako pa zakaj so potem prišli čez pa ne vem, samo v 1. letniku jih je padlo enih par

na koncu so tudi maturo naredili, če že misliš, da so jim prfoksi šenkavali letnike. maturo pa ocenjujejo zunanji.

Nazadnje urejeno:

geronimo

Fizikalc
9. sep 2007
2.442
73
48
Citat:
Uporabnik brgo pravi:
mogoče, ampak nismo imeli vsi težav, tako da...

je pa hec ja, da so imeli tile fantje v OŠ angleščino 4 ali 5 v nekih ruralnih šolah, potem je pa prišla streznitev

Mislim da je ključna beseda tukaj na ruralni šoli. Poznam kar nekaj otrok, ki hodijo na šolo recimo 10km izven večjega mesta. sedaj 8 in 9 razred OŠ, kako angleško besedo še znajo, da bi pa kak stavek sami tvorili, pa samo smeh. Vprašaš ja kolk pa imajo oceno, pa rečejo 3 ali pa 4. Potem pa pride v "mesto" na srednjo šolo pa jok in stok, ker nima nobene osnove. Ne rečem, da je povsod tako, samo učitelji delajo medvedjo uslugo otrokom.

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.142
14
38
Vem za dve osebi, stari okol 20 let, ki nimata pojma o tujem jeziku. Kar je znanega je južni jezik ali španski (oboje muzka). Končana osnovna in srednja poklicna šola. Se ne morem načudit, da ni niti ene osnove. Pol pa jasno zmrznejo. Katastrofa.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.291
7.059
113
pri taščici
To mi je jasno da s poklicno nimajo pojma. Ampak da s faksom ( pa ne tistim plačljivim ob delu, čeprav smo morali tudi tam nekaj znanja pokazat) ne zna kolikor tekoče tujega jezika in tem da je še precej po tujini najbrž je pa čudno.

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.142
14
38
Sorry, mam poklicno pa se bom po 5 min navajanja na tujo komunikacijo tekoče pogovarjal angleško, za silo spacam še par nemških besed. Zame mora človek s končano osnovno šolo razumet angleško in se osnovno znat sporazumevat. Za tiste s faksom edino pričakujem, da zadevo res obvladajo, a da niso ravno spet native speaker. Kam pa dons mularija gleda mi pa ni jasno.