evidenca zavoda za zaposlovanje

binebane

Fizikalc
30. avg 2012
1.229
0
36
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Saj nisem
wink-1.gif

Sem ziher, da je kje v aziji kak iber pimp, ki ima pod sabo nekaj 100 delavcev, s iber hudo plačo. Odvisno pač, kakšno dodano vrednost imajo, ne.
rekel, si da so v tujini večje razlike v plačah to je zame že primerjava...
kar pa se tiče, da je v tujini kakšno podjetje s 100 delavci, ki ima veliko rezliko v plači delavca in direktorja - ja seveda je tam, kjer delavci dobijo par dolarjev na dan, ampak ponovno tega ne moreš s slovenijo primerjati

Rambo013

Majstr
30. jan 2010
1.812
389
83
Vipavska dolina
Citat:
Uporabnik binebane pravi:
Citat:
Uporabnik Rambo013 pravi:
KSZ

Kam pa smatrate nekoga, ko itak več ali manj ti ponudijo minimalno plačo...
Za nesposobnega ali za lenega?

Leni so tisti ki so večni študentje, za ostale se vsaj meni zdi je treba biti malce bolj uvideven. Če vzamem primer samo mojega okraja, v par letih se je zaprlo več kot pol firm, delodajalci pa tudi nečejo plačevat kakšnih večjih prevoznih stroškov, tako da nekdo z nižjo izobrazbo ravno ni zaželjen.
kaj pa če večni študenjte vidijo situacijo? aje ne oni so leni za vse ostale je pa treba biti uvideven...

Se oproščam študentom, kateri študirajo najprej eno, potem pa drugo. V mislih (pa je moja krivda ker nisem bil dovolj natančen), sem imel bolj tiste ki se vpišejo na en faks, pavzirajo, pa na drugega pa tako vlečejo dalje. Dokler imajo status mogoče kaj malega oddelajo, ampak to so bolj pobožne želje...
In na koncu končajo pri 30 ali celo 35 letih brez 1 samega dne delovne dobe in s končano srednjo šolo in na socialnem dodatku.

To je moja definicija "večnega študenta", ostalim se pa še enkrat oproščam.

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.922
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Večni študenti sami sebi kopljejo jamo, saj so po doooolgem dokončanem študiju še težje zaposljivi - podjetniki gledajo tudi to.

Sicer pa glede same zaposljivosti v SLO.

Kolikor se spomnim... leta 2007/2008 je imela SLO nekaj čez 60.000 brezposelnih in preko 20.000 razpisanih prostih delovnih mest. Torej je okoli 60.000 meja naravne brezposelnost - torej toliko je ljudi, ki so nezaposljivi tudi, ko so delovna mesta na razpolago.

Glede ljudi na zavodu je pa tudi tako, da mnogi raje sedijo doma dokler imajo nadomestilo. Poznam kar nekaj takih primerov. So pa seveda tudi primeri, ko ljudje iščejo službo in jo ne dobijo. Pa za to ni kriva njihova lenoba kot tudi ne žlehtnoba delodajalev - je pač razkorak med ponudbo na trgu dela in ponudbo služb. Poznam kar nekaj podjetnikov, ki imajo pri preko 110.000 brezposelnih velike težave najti strokovne delavce za svoje potrebe - in to z različnih področij.

Tako, da problemi so večplastni - od fakultet, ki razpisujejo programe po katerih se ve, da diplomanti ne bodo dobili služb, do mladih, ki imajo glede na svoja znanja, veščine in posledično praktično uporabnost v delovnem procesu pogosto previsoka pričakovanja kot tudi pri podjetnikih, ki mnogi na zaposlene še vedno napačno gledajo. Kot je že nekdo pred mano dejal - plača je pri veliki večini zaposlenih higienik, motivatorji so pa vse kaj drugega - odvisno od vsakega posameznika.

Trenutno situacijo dobro ponazarja finančni sektor, kjer zaposljujejo recimo temu "finančne strokovnjake", po izobrazbi večinoma dipl. ekonomiste. Pred krizo so se za dobrega bančnika prilagajali iskalcem zaposlitve, ponujali ločene ponudbe, se pogajali glede višine plače - vse, da bi dobili kvaliteten kader. Sedaj delujejo po principu "vzami ali pusti" - trg dela je prenasičen s "finančnimi strokovnjaki".

Sodelujemo tudi z enim od zavodov za zaposlovanje, kjer se realno trudijo pomagati brezposelnim vendar je dejstvo: delovnih mest ni veliko razpisanih, brezposelnih je mnogo, konkurenca za delovna mesta je velika. In mnogim potem zmanjka energije - in, ko prideš na razgovor brez energije si odpisan... žalosten začaran krog.

Glede plač in ostalega pa dve pomembni dejstvi:
- stroški dela za 1.200€ neto plače v Avstriji so enaki kot pri nas za 800€ neto plače
- stroški odpustitve delavca v Avstriji so enaki eni plači (en mesec odpovednega roka), pri nas je cel postopek + odpovedni rok + odpravnina + pogosto tožbe ipd...

Posledica: mnogi, predvsem mikro podjetniki - delodajalci, se ne upajo zaposlovati

sad

Guru
24. avg 2007
21.263
9.891
113
Citat:
Uporabnik MadMitch pravi:
pri nas je pripadnost podjetju nična, ker tega vodstva podjetij ne gojijo, potem pa pričakujejo čudeže v proizvodnji in jamrajo, da je učinkovitost slaba.
Maš point. Gledam v živo tak primer. Počasi poteka tudi menjava vodstva z mlajšo generacijo, ki nadaljuje enako. Ni čudno, da gre potem vse v 3pm.

binebane

Fizikalc
30. avg 2012
1.229
0
36
Citat:
Uporabnik Rambo013 pravi:
Se oproščam študentom, kateri študirajo najprej eno, potem pa drugo. V mislih (pa je moja krivda ker nisem bil dovolj natančen), sem imel bolj tiste ki se vpišejo na en faks, pavzirajo, pa na drugega pa tako vlečejo dalje. Dokler imajo status mogoče kaj malega oddelajo, ampak to so bolj pobožne želje...
In na koncu končajo pri 30 ali celo 35 letih brez 1 samega dne delovne dobe in s končano srednjo šolo in na socialnem dodatku.

To je moja definicija "večnega študenta", ostalim se pa še enkrat oproščam.
problem je tudi, ker hočejo vsi najcenejše - najcenejši so študenti in so tudi preimeri ko so delali dokler so imeli status potem, ko so kančali pa dela niso več dobili
tako tudi ne moreš vseh večnih študentov v en koš dat, tako kot vseh ostalih ne
nekateri ti večni imajo tudi končan faks pa se vpisujejo samo zaradi statusa, da lahko še naprej delajo...

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.575
5.140
113
Citat:
Uporabnik softi pravi:a se vrtimo blizu 150k, ali ne?
Mednarodno primerljiva brezposelnost v Sloveniji je bila zmeraj še nižja kot po evidenci Zavoda. Ugotavlja se z anketo enako v vseh državah in tam se med brezposelne ne štejejo osebe, ki dela niso iskale v zadnjih dveh tednih, oziroma tiste, ki danes ne bi sprejele dela, če bi ga dobile in tiste, ki so nekaj zaslužile z delom v zadnjih dveh tednih. Približno tako gre, če me spomin ne vara.
Torej, ko slišiš pri poročilih stanje v drugi državi, je običajno ta vir in ne prijave pri njihovih zavodih za zaposlovanje. Pri nas se običajno navaja stanje na ZRSZ.

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Lej, če vlada daje vzor v JS, kjer naj bi po njihovem ljudje, tudi vrhunski strokovnjaki delali za mezdo al pa pest riža, se bo to odrazilo tudi na gospodarstvu. Če je edina državna zveličavna mantra varčevanje, pa naj stane kolikor hoče, bo to okužilo gospodarstvo, ki bo gledalo samo še na ceno.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.575
5.140
113
Citat:
Uporabnik MadMitch pravi:Lej, če vlada daje vzor v JS, kjer naj bi po njihovem ljudje, tudi vrhunski strokovnjaki delali za mezdo al pa pest riža, se bo to odrazilo tudi na gospodarstvu. Če je edina državna zveličavna mantra varčevanje, pa naj stane kolikor hoče, bo to okužilo gospodarstvo, ki bo gledalo samo še na ceno.
Imaš kak citat, da boš to o pesti riža natančno razložil? Oziroma zakaj si mi to zapisal?
Kakor pišeš, verjetno še ne delaš ali pa nisi delal nikjer drugje kot v javni upravi. Večina firm v gospodarstvu že dolgo gleda predvsem na ceno. Ne more drugače. Konec koncev to diktira tudi javna uprava že nekaj vlad. Najnižja cena je že dolgo odločilni kriterij na razpisih. Seveda na pravih razpisih. Izpusti tiste, ki so dogovorjeni.

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Ne, niti minute nisem delal v JS niti v JU in ja, sem že sila dolgo zaposlen, večinoma tako, da si sam plačo pišem.
Torej ti praviš, da ko podjetja iščejo strokovnjake, je edini ali pa vsaj eden glavnih kriterijev, da je pripravljen delati poceni? Genialno!

Drugače pa, nisi razumel, kaj sem napisal. Nima veze, ne obremenjuj se.

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.142
14
38
Zakaj gre marsikdo studirat? Ker je imel petke v OS in so ga tastari porival na gimnazijo s kateri nimas nic in je treba studirat! Govoris, da se nekomu za trakom jebe, oddela 8 ur in cao, kaj pa studentje? Mnogi svicajo vec kot traja program, ampak ne ob knjigah!

A ves kaj je problem pri nas? Vsi bi vse imeli, gledamo kaj ima povprecen svaba vec od nas, vidimo samo stvari, ki so koristi, jih ne damo, posljemo Kolacka v akcijo, da leze v rit vladajocim, se smehljajo pred kamerami pa igrajo! A kdo vidi kaksno visoko produktivnost? Jaz je prakticno on daily basis ne, morda jebejo sivilje za strojem sicer pa delajo vsi po liniji najmanjsega odpora! Ze 3 mesece dve ulici razkopavajo zaradi plina, skopljejo, zakopljejo in isto jamo spet odpirajo, a ves kako kopljejo? K bi dal otroka v peskovnik! Pridejo na razgovor pa jih zanima kaj jim nudis, avto, comp, telefon, potovanja, na vprasanje kaj ti oni nudijo obmolknejo! Kolega je imel razpis za srednjesolsko izobrazbo, placilo po opravljenem delu, visina 35% njegove cene, ampak to je to! V osmih urah lahko nekdo s petlenimi izkusnjami nekdo zasluzi brez problema 1500 neto ali vec! Ga klice bejba, e povrne potne. Ji rece ja, e jih zasluzis, bejba pade v trans kaj je zdej to, da bo delala pol mesca za potne!

Ne vem kdo je tocno dal izjavo! So ljudje, ki iscejo delo in so ljudje, ki iscejo sluzbo!

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.430
7.080
113
So ljudje, ki iscejo delo in so ljudje, ki iscejo sluzbo!

Problem je, da so dandanes službe zelo zelo težko dosegljive, moraš biti res iskan na svojem področju ali pa imeti veze.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.575
5.140
113
Citat:
Uporabnik MadMitch pravi:Drugače pa, nisi razumel, kaj sem napisal. Nima veze, ne obremenjuj se.
Res ne, ker ne vem, kaj je imel tvoj odgovor s približno razlago enotne metodologije za merjenje brezposelnosti v EU, ki sem jo podal jaz.

Alex

Fizikalc
21. jul 2007
966
96
28
Ljubljana
Citat:
Uporabnik softi pravi:
917k aktivnega prebivalstva
810k zaposlenih

torej 107k na zavodu, 50k brisanih, nekaj neprijavljenih..

150/917..

810k futra 2mio.

Zadnjič mi je nekdo razlagal, da na svetu "dela" samo 4% prebivalstva. Torej smo v Sloveniji nad povprečjem.
cool-1.gif

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik softi pravi:
917k aktivnega prebivalstva
810k zaposlenih

torej 107k na zavodu, 50k brisanih, nekaj neprijavljenih..

150/917..

810k futra 2mio.

Daj še mal razčleni-odbij uradnike in vse ostalo, kar živi od davkoplačevalskega denarja.

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Citat:
Uporabnik brgo pravi:
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
BTW: Resno pa me zanima koliko plače moraš imeti, da te vržejo na maksimalni vrtec?

Deveti razred, kar je maksimum, je mislim 77% polne cene. Če imata oba starša švoh jurja pa pol neto plače si na maksimumu. Tajkun poredni.

tnx.

Polna cena pa je odvisna od vrtca ali je enaka v posameznih regijah? 100% =

Citat:
Uporabnik 8888 pravi:
Še rodil niste pa že razmišljate o tem!

Bomo kmalu, pa me zanima.

v navisjem razredu si ko dohodek na člana doseže več kot 650 € al nekaj takega...približno...se pravi za tročlansko družino ko si preko 2000 plačaæ vse polno brez otroškega dodatka.

zraven pa štejejo še fiktivni dobiček, recimo avto ki je po njihovo vreden 10000 jurjev ti obdavčijo po 3,86 obrestni meri in to upoštevajo kot fitkini dohodek,zreven štejejo še otroške dodatke, varčevalne račune, nagrade ob odrtju takih računov, ter pogledajo stanje na tvojih računih kjer tolerirajo znesek v višini dveh tvojih popvrečnih plač...ostalo potem spet fiktivno obdavčijo...

pač tak ti je to dve popvrečni plači in si ze skoraj brez...

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Baje da je prepovedano dvojno obdavčevanje, ampak država ti vse večkratno upošteva. Najprej ti upoštevajo plačo, potem avto, ki si ga kupil z isto plačo, potem varčevalne račune, kamor si seveda dal denar od svoje plače. Če imaš pa stanovanje na kredit se ti pa kredit ne upošteva ampak je stanovanje čisto tvoje premoženje.

Očitno si baraba če si priden in šparaš in je najbolje da vse zapraviš in ti ne bojo nič našli.

Bananistan.

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Citat:
Uporabnik HEPAN pravi:
v navisjem razredu si ko dohodek na člana doseže več kot 650 € al nekaj takega...približno...se pravi za tročlansko družino ko si preko 2000 plačaæ vse polno brez otroškega dodatka.

V najvišjem razredu si, ko dohodek na družinskega člana preseže 99% povprečne neto plače, se pravi nekaj manj kot jurja. Se pravi pri tričlanski družini to nanese nekaj manj kot 3 jurje.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Kaj pa ko vzameš kredit in ga imaš na računu, ker pač čakaš, da boš plačal mojstre, opremo itd...
jezen.gif