Energetska preskrba gospodinjstev

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.460
572
113
44
Še vedno Rdeči revirji
Se kar nisem dovolj odprte glave da bi razumel ta sistem. Sem premal v sole hodil, sploh pa ne v stromarske.
Zakaj za vraga je sedaj postalo omrezje "presibko" ko vsi "peglamo" spice (ajd nekateri se kar EV filajo z 11kw, ampak to je itak obicajno filalo ponoci ko omrezje no obremenjeno, hkrati pa smo vsai dvignili letno porabo vsako desetletje za 50%.
Pred 30 leti so po hišnih delavnicah po sluzbi nekaj ur ropotali takšni in drugacni stroji z 10+ kw odjema lahko.
Danes teh strojev ni vec, so pa TC ki ropotajo z 2 ali tremi kw non stop, cel kup polnilcev in standby naprav ter naprav 24/7 ki zrejo pol kw non stop, je pa omrezje problem?
Jaz se vedno vztrajam da je problem kolicina elektrike po kablu.
Kar se lepo vidi.
Ponoci brez greha polnim z 11kw avto. Zvecer ob 7 pa nikakor ne.
Pa ceprav zvecer ob sedmih nihce v vasi ne vlece vec kot 5kw.
Vsi pa vlecemo med 2 in 5kw.
Pisem bedarije, grem spat.... ;)

Koliko pa ostali v vasi pomoči vlečejo, ko ti polniš svoj EV?
Tole se da primerjati s prometom. Energija (kWh) je število vozil, ki gredo skozi eno točko v nekem času, moč je pa število vozil, ki hočejo čez neko točko v nekem trenutku. V rush hour, ko vsi hočejo iz Ljubljane se vse ustavi, to je primerljivo s tem, da vsi vse porabnike priključimo naenkrat - velika moč. Sama cesta je sicer zmožna prenesti komplet količino prometa, če se le ta enakomerno porazdeli čez cel dan - prenesena energija oziroma kWh.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.482
6.986
113
in zdaj maš dogovorjeno 1. ČB 16,1 in ostale 17kW. Si glede na moj zgornji post kaj pokalkuliral, koliko te pride, če se poigraš z dogovorjeno močjo na omenjen način?

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.986
3.640
113
in zdaj maš dogovorjeno 1. ČB 16,1 in ostale 17kW. Si glede na moj zgornji post kaj pokalkuliral, koliko te pride, če se poigraš z dogovorjeno močjo na omenjen način?
Ni izvedljivo, ker kot vidiš sta špici vsak dan, 365 dni na leto.
Ti si potem dejansko en od tistih, ki bi mu baterije dejansko koristile. In finančno in v reali.
To smo že nekaj raziskovali in ugotovili, da tak baterijski sistem nanese za več kot desetletje plačevanja omrežnine. In po tem času so baterije že kar iztrošene.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.081
6.929
113
pri taščici
Koliko pa ostali v vasi pomoči vlečejo, ko ti polniš svoj EV?
Tole se da primerjati s prometom. Energija (kWh) je število vozil, ki gredo skozi eno točko v nekem času, moč je pa število vozil, ki hočejo čez neko točko v nekem trenutku. V rush hour, ko vsi hočejo iz Ljubljane se vse ustavi, to je primerljivo s tem, da vsi vse porabnike priključimo naenkrat - velika moč. Sama cesta je sicer zmožna prenesti komplet količino prometa, če se le ta enakomerno porazdeli čez cel dan - prenesena energija oziroma kWh.
Glej
Cesta bo pozrla ves promet prej ali slej. In tudi elektrika bo vse nafutrala
Ce ne drugace pa z 190V..pol bo pa mrk.
Kaj naredi vecjo gneco je pa stvar debate.
50. 000 vozil med ljubljano in mariborom v 24 urah(3 kwh stalno), ali 5 tisoc med ppsameznimi izvozi (uvozi) na AC preko polovice dneva. (Danielovo pomivanje molzisca 2x dnevno pol ure z 10+kw).
Ce ima Daniel se 10 sosedov z molzisci v istem casu imamo tezavo. Ce pa so sosedje porabiniki v drugem pbdobju pa ni panike..
Skratka, jaz priblizno tretjino porabe prilagajam omrežju. Ali ob soncu za vikende ali med 1 in 6 uro zjutraj, ce rabim tudi med tednom polnjenje..

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.482
6.986
113
To smo že nekaj raziskovali in ugotovili, da tak baterijski sistem nanese za več kot desetletje plačevanja omrežnine. In po tem času so baterije že kar iztrošene.

zgoraj omenjeni račun ti pokaže, da lahko nažigah ne samo v špicah, ampak cel dan na 17kW v 1.ČB, pa plačaš enako. Ker so penali omejeni.

Ugotavljali smo čez prst in brez številk - porabe in investicije. Assumption is the mother of all fuck-ups.
Pridobi ponudbe - konkretne, izvozi iz Moj Elektro podatke in poračunamo vse.
Koliko te stane, če pustiš vse bloke na 17kW.
Koliko te stane, če nižaž dogovorjene bloke in plčauješ penale.
Koliko te stane, če držiš bloke na minimumu in nabaviš baterijo. Filaš jo lahko preko SE ali ponoči v 4 ali 5. ČB.

Po želji. Lahko pa kocko vržeš in upaš, da je padla na najoptimalnejšo opcijo.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.081
6.929
113
pri taščici
SJTV1
Glede obremenjevanja;
"Agencija za energijo je tarife določila za mesece oktober - december 2024 in za leto 2025, teh pa Mervar po Elesovih pojasnilih ni podpiral in se do njih ni javno opredeljeval. »Še zlasti ni soglašal z nizkimi tarifami za obračunsko moč in izrazito visokimi tarifami za porabljeno električno energijo pri negospodinjskih odjemalcih in visokimi tarifami za moč in nizkimi za porabljeno električno energijo pri gospodinjskih odjemalcih,« so dodali."

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.081
6.929
113
pri taščici
Jabe, 3(pozimi), 4 in peti blok.
Verjetno bi rabil vsaj 30kwh baterijo.
Ce bi ob ppstavitvi SE mislil na baterijo, bi bilo lahko danes to ceneje izvedljivo

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.986
3.640
113
zgoraj omenjeni račun ti pokaže, da lahko nažigah ne samo v špicah, ampak cel dan na 17kW v 1.ČB, pa plačaš enako. Ker so penali omejeni.

Ugotavljali smo čez prst in brez številk - porabe in investicije. Assumption is the mother of all fuck-ups.
Pridobi ponudbe - konkretne, izvozi iz Moj Elektro podatke in poračunamo vse.
Koliko te stane, če pustiš vse bloke na 17kW.
Koliko te stane, če nižaž dogovorjene bloke in plčauješ penale.
Koliko te stane, če držiš bloke na minimumu in nabaviš baterijo. Filaš jo lahko preko SE ali ponoči v 4 ali 5. ČB.

Po želji. Lahko pa kocko vržeš in upaš, da je padla na najoptimalnejšo opcijo.
Seveda lahko nažigaš cel blok 17 kW, nihče ne trdi, da ne moreš. Ampak ne rabim, ker kot vidiš preostala poraba čez dan ne pride do 10 kW.

Kolikor sem se informiral bi primeren hranilnik, ki bi rezal špice, skupaj z razsmernikom nanesel tam okrog 10k eur. In če sedaj v 10 letih plačam 5500 eur omrežnine se računica nikakor ne izide. Nekaj drugega je, če bi šel v samogradnjo, ampak ker nisem električar se takih zadev pač ne želim lotevati, ker lahko gre marsikaj narobe.

Tako čez palec bi rekel, da bi moral imeti dogovorjeno moč tam nekje okrog 7 ali 8 kW, če bi razliko pokrival iz hranilnika.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.482
6.986
113
10k€ je baterija? S subvencijo, brez ali je možna in kolikšna? Torej koliko pod črto na koncu plačaš.

Seveda lahko nažigaš cel blok 17 kW, nihče ne trdi, da ne moreš. Ampak ne rabim, ker kot vidiš preostala poraba čez dan ne pride do 10 kW.

Point je bil, da bi jo lahko pa bi plačal enako kot zdaj. s to razliko, da če puščaš predlagano dogovorjeno moč, plačuješ ko žut za isto zadevo. Torej VEČ, kot bi bilo treba, pa če ne spremeniš nič. Jaz ne vem, zakaj je to tak problem razumet in zakaj ni problem tega financirat, ko pa praviš, da denarja nimaš ravno za stran metat (to pa je ravno to)

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.986
3.640
113
10k€ je baterija? S subvencijo, brez ali je možna in kolikšna? Torej koliko pod črto na koncu plačaš.

Point je bil, da bi jo lahko pa bi plačal enako kot zdaj. s to razliko, da če puščaš predlagano dogovorjeno moč, plačuješ ko žut za isto zadevo. Torej VEČ, kot bi bilo treba, pa če ne spremeniš nič. Jaz ne vem, zakaj je to tak problem razumet in zakaj ni problem tega financirat, ko pa praviš, da denarja nimaš ravno za stran metat (to pa je ravno to)
Brez subvencije. Naprej se zaenkrat nisem informiral. Elektrarna sicer še ni odplačana. Trenutno bo treba počakati, da vidimo, kaj se bo sploh izcimilo iz tega omrežninskega sistema, vmes je pa sicer tudi možnost, da cena baterij še nekoliko pade. Pa še to mora biti montirano zunaj, v objekt je niti slučajno ne dam.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.986
3.640
113