Energetska preskrba gospodinjstev

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.300
1.924
113
Plačaš glede na to koliko si obremenjeval omrežje v prejšnjem mesecu. Ni potrebe po dogovorjenih močeh. Večje kot so bile špice, več boš plačal. S tem da ne sme biti prevelikih razlik med bloki.
Če hočejo tak sistem, kot so ga zastavili, potem morajo redno prilagajati omrežje dogovorjenim močem in presežkom dogovorjenih moči. To v praksi ni mogoče. Transformatorje bi morali menjavati večkrat na mesec. Zdaj so nekateri isti že nekaj desetletij.

Tu gre potem spet za povprečke. Z vidika zagotavljanja nemotene oskrbe z energijo 24 h dnevno mora el. gospodarstvo skrbeti za naše nihajoče potrebe (tekom dneva) in tu je prav (moje mnenje), da tisti, ki v največjih špicah porablja največ energije, da le to plača nekoliko več (da se temu ne reče kazen ampak višja cena za prekomerno porabo v špicah).
K sreči trenutno energetsko omrežje še uspe sledit potrebam komplet države, torej tudi višje cene pri prekomerni porabi ne rabijo biti kaznovalne.

• Všeč mi je
Reactions: sad in Gonzo

Rekreacija

Guru
7. avg 2019
1.191
694
113
Ima še kdo podobne težave?
Screenshot_20241230_070516_si.informatika.nmc.MojDistributerEE.jpg

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.353
6.903
113
Jaz mislim da se 10kw nisem prebil od poletja ko imam podatke na ME..
Kje je se 17 ;)

Sem sla zdele pogledat.

pri nas 14,35kW. Če bi na tem stroje zalaufala (pomivalc, SS in PS) bi ven vrgla, če ne bi bilo dinamične polnilnice. Ali pa v štartu nastavit naj ga fila na manj. Na kok? Da bo za zih, mi ob savni, 3kw grelcu v bojlerju in 3kw grelcu v garaži, samo se šuko ostane. Za kar se pa preveč vozim in potem raje EVja nimam.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

sad

Guru
24. avg 2007
21.124
9.762
113
Katero dinamično polnilnico pa imaš? Od kje dinamična polnilnica dobiva podatke o trenutni porabi hiše?
Ker recimo polnilnica od Solar Edga naj bi sama znala preko merilca porabe prilagajati polnjenje in upoštevati tudi proizvodnjo EE.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.353
6.903
113
V2C, od energymetra Inepro, ki povezan rudi s SolarEdge inverterjem. Nastavis lahko tudi casovne bloke.

Npr...
ČB 2 je 8kw. In ne zelim, da gre odjem iz omrezja preko tega. Ce sonca ni in gre vse iz omrezja, bo avto filal z 8kw - trenutna poraba hise. Ce pa recimo soncna dela tisti moment s 3kw, bo avto filal z (8+3) - trenutna poraba hise.
Preko dneva lahko nastimas 6 takih casovnih intervalov

Naj bi znala tudi s hranilnikom operirat, ampak jaz ga nimam.

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.452
567
113
44
Še vedno Rdeči revirji
Tu gre potem spet za povprečke. Z vidika zagotavljanja nemotene oskrbe z energijo 24 h dnevno mora el. gospodarstvo skrbeti za naše nihajoče potrebe (tekom dneva) in tu je prav (moje mnenje), da tisti, ki v največjih špicah porablja največ energije, da le to plača nekoliko več (da se temu ne reče kazen ampak višja cena za prekomerno porabo v špicah).
K sreči trenutno energetsko omrežje še uspe sledit potrebam komplet države, torej tudi višje cene pri prekomerni porabi ne rabijo biti kaznovalne.
O kakšnih povprečkih pišeš? Ne pišem o povprečkih. Možnost, ki jo vidim je, da se zaračunava po največji izmerjeni 15-minutni špici v bloku.

• Všeč mi je
Reactions: sass

sad

Guru
24. avg 2007
21.124
9.762
113
V2C, od energymetra Inepro, ki povezan rudi s SolarEdge inverterjem. Nastavis lahko tudi casovne bloke.

Npr...
ČB 2 je 8kw. In ne zelim, da gre odjem iz omrezja preko tega. Ce sonca ni in gre vse iz omrezja, bo avto filal z 8kw - trenutna poraba hise. Ce pa recimo soncna dela tisti moment s 3kw, bo avto filal z (8+3) - trenutna poraba hise.
Preko dneva lahko nastimas 6 takih casovnih intervalov

Naj bi znala tudi s hranilnikom operirat, ampak jaz ga nimam.
Koliko te je pa prišla cenovno?

shootek

Fizikalc
3. sep 2007
915
102
43
select 1 from dual;
Moja 3 fazna (neumna (lahko nastaviš moč polnjenja 6,8,10,12,16A in časovni zamik v urah)), me je na amazon.de prišla 200€ z DDV in si ne predstavljam, kdaj se ta razlika amortizira... če bo obveljal ta sistem omrežnine bom itak polnil avto med 22 in 5h zjutraj ali ob vikendih, za tisti € ali 2 med dnevom ko bi mi dinamična preprečila penale pa se ne bom sekiral.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.135
4.114
113
Ja sam če imaš SE nočeš dajat elektrike v omrežje ker jo ceneje pokuriš doma.

Sicer kar sem sam gledal večina "osnovniih" pametnih polnilnic ima opcija nastavitve omejitve toka preko modbus (IP/TCP) protokola. Skratka zna brat modbu register ene druge naprave v domačem omrežju in glede na to prilagajat* moč polnjenja. Modbus register s poljubnimi vrednosti ki so odvisne od nekega X parametra (poraba hiše, delovanje SE) lahko recimo dokaj preprosto nastaviš na HA. Torej ne rabiš namenske polnilnice ki ima namenski merilec elektrike in vse to ti mora prikjučit nek "namenski" majster za kar plačaš trikratno ceno.

* problem je da izredno malo če ne sploh nič teh polnilnic dejansko zna dozirat moč resnično dinamično. Imajo par nastavitev toka in to je to. Skratka tudi če ti na vhodu dobiš na sekundo točen podatek (<1% napake) o odjemu moči, še vedno bo polnilnica delala recimo na 10A ali pa na 16A, ne bo pa delala na 13A kolikor imaš na voljo na priključku do nastavljene "omejitve".

• Všeč mi je
Reactions: sad

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.353
6.903
113
Torej ne rabiš namenske polnilnice ki ima namenski merilec elektrike in vse to ti mora prikjučit nek "namenski" majster za kar plačaš trikratno ceno.

Hja, rabis, ce ne znas, oziroma, ce ne znas, ko to rabis.

Jaz sem si tokratni dopust namenila, da se naucim osnov programiranja na sploh, ker rabim še druge, lastne stvari avtomatizirat, in da bom lahko v bajto pripeljala HA in se zafrkavala. Ko/ce bom to znala ali bi znala v trenutku, ko sem polnilnico rabila, bi bila mogoce odlocitev drugacna. Zdaj pac zaradi lastne nevednosti nisem imela kaj dosti izbire.

Zaenkrat pa meni to ni nic kaj še preprosto. Lahko kode copy/pastam in zazenem. Ce dela, ful fajn, lahko celo dobim obcutek, da sem "sprogramirala", ce ne dela, blage nimam zakaj in kaj lahko naredim.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.135
4.114
113
Če imas HA server potem rabis HA štručkota, ki zna tole nastavljat pa ti nastavi tudi polnilnico kot želiš (povsem razumem da ne more tega delat vsak sam). Hotel sem samo povedat da proizvajalci polnilnic prodajajo overkill gizmote z lastnim servisom in montažo in ti jasno to tudi precej zaračunajo.

• Všeč mi je
Reactions: BLABLABLA