Energetska preskrba gospodinjstev

roCkY

Majstr
2. sep 2007
2.541
446
83
To niso zeleni. To so ultra skrajno skrajno zeleni.

Menda so tisti z medijsko oznako skrajno kot označujejo AfD zreli za parlamentarno prepoved obstoja.

Je pa problem, da Zelenih v DE kolker vem nihče v medijih ne označuje s skrajneži. Tudi v naslednji vladi spomladi bodo v koaliciji...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.923
6.835
113
pri taščici
Lepo vreme pozimi pomeni katastrofo. Poleti je od solarja nekaj. Anticiklon je nemški smrtni sovražnik odkar so ustavili jedrske... Dobro so si tole skuhali in vsem ki smo po sili razmer v istem loncu.
Vseeno bo sonce zbil ceno preko dneva za vec kot polovico.
BLABLABLA po 80c/kwh se ti pa ze splaca zalaufat tvojo kogeneracijo?
Par ur zvecer in zjutraj. Toploto v nek zalogovnik, elektriko pa v omrežje.

B81

22. jul 2007
37.236
10.630
113
Eno glupo vprašanje. Vode za ogrevanje je v sistemu mislim da 150 litrov. Kaj če bi ta zalogovnik bil npr. 300 ali 500L? Si laično predstavljam, da bi TČ ogrevala to vodo z višjo močjo ponoči in jo imela na zalogi za čez dan, kjer bi zaradi količine delala z neko normalno močjo.
Ali mislim narobe in niti ne bi zmogla ogrevat take količne vode? Verjetno je 150L zalogovnik z razlogom.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.129
6.697
113
With max help of Alter friend: Jabe še enkrat hvala.

Rezime: sistem je nastavljen tako, da brez spremembe navad oz. "pametnega" upravljanja ne bo rezultatov.

Je pa se možnosti, da se kaki cent ujame in da ni preveč dela, da se 2x letno spremeni dogovorjena moč.

To bolj velja za tiste s TČ. In nižanje je bolj za 2.ČB. Mic po mic palača, a lahko že gre...

No, če se komu splača in da...

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.902
640
113
Verjetno je 150L zalogovnik z razlogom.
Edini razlog je da je cenejši in manj placa zasede....
Če bi imel večji zalogovnik bi seveda lahko vodo segreval samo ko je poceni štrom/tarifa in bi je bilo zadosti za preostanek dneva...
Seveda bi trajalo dlje časa, da bi TČ segrela več vode v zalogovniku ampak če nebi vsak dan porabil vse, potem bi TČ brez problema dogrela tisto vodo...

Alternativa je da 150l zalogovnik namesto na 45*C segreješ na npr 65*C, ko je poceni štrom... Posledično boš dobil ven več 37*C tople vode...
Minus tega je, da večja temp pomeni večje izgube, večji pritisk v sistemu in tudi prej kaj crkne...
Mi (4 članska familija) imamo 150l bojler na 45*C, pa zadošča... Če nebi imel SE in netmeteringa bi sigurno spremenil, kdaj naj TČ segreva vodo in do katere temp...

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.622
1.227
113
V sistemu? Jaz imam 500l zalogovnik v NEH, skupno je pa sistemske vode 1.000l, talno ogrevanje skupna površina 130m2. Nekaj ne bo.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.805
10.966
113
v teš naj začenjo biomaso korit, odpadke itd, ne rabiš premoga...

nekaj ljudi bodo imeli delo, nekaj bo elektrike in toplota, case closed.
Bo pa potrebno v gozd in malo počistit, zdaj 70% zgnije, ker ta veliki samo lepo ven potegnejo prodajo in se nazaj vležejo...

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.586
996
113
v teš naj začenjo biomaso korit, odpadke itd, ne rabiš premoga...

nekaj ljudi bodo imeli delo, nekaj bo elektrike in toplota, case closed.
Bo pa potrebno v gozd in malo počistit, zdaj 70% zgnije, ker ta veliki samo lepo ven potegnejo prodajo in se nazaj vležejo...
A bi že nehali s svojimi Bednimi insinuacijami...
TEŠ Je te dni Zlata vreden... Drži nam omrežje, da nam ne razpade...
raje pojdite v Cerkev in zmolite kak Očenaš

oby

Fizikalc
20. jul 2008
386
130
43
petrol mi piše da je letos zadnjič 40 eur dobropisa za višek elektrike. A jih zdej že kdo odkupuje pa da se splača s 1.1. prebacit?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.923
6.835
113
pri taščici
E+ je ze znizal iz 4.3c na 2.5c
Prodajal jo bo pa po 14c.
Skratka viske je bolje sosedu za pivo senkat preko podaljska ali pa da pri tebi avto fila kot pa tem dati, da bodo potem v TES6 vtaknili 320mio. "Nasega" denarja.

raners

Majstr
4. mar 2008
2.838
449
83
Še jaz bi nekaj vprašal glede "dogovorjene obračunske moči" in obračuna le te..
Na naši položnici izgleda takole:
1733999015822.png

Torej dogovorjena mož za časovni blok 1 predstavlja polovico stroška omrežnine..

Zanima me naslednje:
1. Kako se torej določi ta "dogovorjena moč" za določen časovni blok? Kolikor jaz razumem, se ta dogovorjena moč računa glede na povprečje lanskih mesecev porabe. Ali to drži?
2. Se lahko kako zniža to "dogovorjeno moč" za določen časovni blok?
3. Ali bi kaj vplival na to "dogovorjeno moč za časovni blok 1", če bi nastavil urnik TČ, naj takrat ne laufa? Bi se to poznalo vsaj naslednje leto? Ali bi se sploh kaj poznalo? Mogoče naslednje leto? Ker drugih velikih porabnikov v časovnem bloku 1 nimamo...

B81

22. jul 2007
37.236
10.630
113
Edini razlog je da je cenejši in manj placa zasede....
Če bi imel večji zalogovnik bi seveda lahko vodo segreval samo ko je poceni štrom/tarifa in bi je bilo zadosti za preostanek dneva...
Seveda bi trajalo dlje časa, da bi TČ segrela več vode v zalogovniku ampak če nebi vsak dan porabil vse, potem bi TČ brez problema dogrela tisto vodo...

Alternativa je da 150l zalogovnik namesto na 45*C segreješ na npr 65*C, ko je poceni štrom... Posledično boš dobil ven več 37*C tople vode...
Minus tega je, da večja temp pomeni večje izgube, večji pritisk v sistemu in tudi prej kaj crkne...
Mi (4 članska familija) imamo 150l bojler na 45*C, pa zadošča... Če nebi imel SE in netmeteringa bi sigurno spremenil, kdaj naj TČ segreva vodo in do katere temp...
Ogrevalne, ne sanitarne vode je 150L. SV je 285L.
Sem mislil da bi lepo po malem 24/7 ogrevala brez potrebe po grelcih..

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.411
2.626
113
Vseeno sem se oglasil na Elektro MB in tukaj so zaključki oz. potrditve:
- kot že ugotovljeno vsaka sprememba na merilnem mestu za sabo potegne brisanje določenih ČB vrednosti za do dve leti (tekoče + naslednje leto). Tako padeš pod sistem "maksimalno odvzete moči" v mesecu. Se pravi 1X v mesecu rukneš na 1ČB 10 kW, pa imaš vse ČB na 10 kW, čeprav imaš na primer ves ostali čas max 5 kW.
- še bolj absurdna je situacija na enem drugem merilnem mestu - garaža s 15 parkirnimi mesti: priključek 3X25A, poraba max. 200W, minimalna moč = 3,8 kW v vseh ČB. Če gremo s soglasjem na 1X16A bo pa 2,5 kW, kar bo razlika nekih 5 € na mesec pozimi. :bonk:
- in za konec - ne vedo še kako bodo obračunavali manjko za sončnice, ali se bo računala tudi omrežnina za prevzeti manjko in po kakšnem ključu.

Smo pa tisti iz prve alineje na boljšem, ker če sedaj spremenimo navade se nam to že pozna na naslednjem računu, ker bodo prevzete moči ČB takoj nižje, medtem ko tisti, ki so vam določili ČB precej visoko nimate kaj naredit, ker če boste šli sami menjavat moč (mimogrede: do 8. v mesecu za naslednji mesec) boste začeli takoj plačevat eventualne penale.

Torej kot sem zaključil že včeraj - brez sprememb navad ne bo šparanja!

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.411
2.626
113
E+ je ze znizal iz 4.3c na 2.5c
Prodajal jo bo pa po 14c.
Skratka viske je bolje sosedu za pivo senkat preko podaljska ali pa da pri tebi avto fila kot pa tem dati, da bodo potem v TES6 vtaknili 320mio. "Nasega" denarja.
70€/MW odkupujejo od proizvajalcev SE.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.411
2.626
113
Zanima me naslednje:
1. Kako se torej določi ta "dogovorjena moč" za določen časovni blok? Kolikor jaz razumem, se ta dogovorjena moč računa glede na povprečje lanskih mesecev porabe. Ali to drži? Poraba iz 2022 in 2023
2. Se lahko kako zniža to "dogovorjeno moč" za določen časovni blok? Lahko, ampak padeš takoj pod sistem "penalov"
3. Ali bi kaj vplival na to "dogovorjeno moč za časovni blok 1", če bi nastavil urnik TČ, naj takrat ne laufa? Bi se to poznalo vsaj naslednje leto? Ali bi se sploh kaj poznalo? Mogoče naslednje leto? Ker drugih velikih porabnikov v časovnem bloku 1 nimamo... NE! Nič ne vpliva, dokler si na "dogovorjeni" = določeni moči. Če boš sedaj nižal se bo poznalo v 2026.
Sem ti dopisal v citat.
Pa še nekaj ne pozabi - vsak naslednji ČB mora biti najmanj enak (ali višji) od predhodnega.

• Všeč mi je
Reactions: raners

Fusionn

Majstr
5. sep 2007
2.219
497
83
Sem vprašal chat gpt :norec:

".Živijo. Mi lahko poveš ali sem presegel priključno moč, glede na nove obračunske bloke?

Glede na priloženi račun si imel dogovorjeno moč za vse časovne bloke 3,7 kW, medtem ko je obračun priključne moči pokazal sledeče:

Časovni blok 1: 4,3 kW

Časovni blok 2: 4,3 kW

Časovni blok 3: 4,3 kW

Časovni blok 4: 4,3 kW

To pomeni, da si v vseh časovnih blokih presegel dogovorjeno moč (3,7 kW). Pri preseženi priključni moči se običajno obračunajo dodatni stroški, kar je razvidno iz tvojega računa. Priporočam, da preveriš s svojim ponudnikom energije, če bi bilo smiselno povečati dogovorjeno moč, da se izogneš dodatnim stroškom v prihodnje.

Koliko več sem plačal, zaradi presežkov?

Na računu je jasno navedeno, koliko presežna moč v posameznem časovnem bloku stane. Tukaj je izračun presežnih stroškov:

1. Dogovorjena moč (3,7 kW):
Plačuješ za 3,7 kW po dogovorjeni ceni: 3,61 EUR/kW, kar je skupno 13,37 EUR.

2. Presežna moč (razlika med 4,3 kW in 3,7 kW = 0,6 kW):
Presežki se obračunavajo kot:

Blok 1: 0,6 kW x 0,88 EUR/kW = 0,53 EUR

Blok 2: 0,6 kW x 0,82 EUR/kW = 0,49 EUR

Blok 3: 0,6 kW x 0,06 EUR/kW = 0,04 EUR

Blok 4: 0,6 kW x 0,06 EUR/kW = 0,04 EUR

Skupaj za presežke: 0,53 + 0,49 + 0,04 + 0,04 = 1,10 EUR.

Torej si zaradi presežene moči plačal dodatnih 1,10 EUR.

Če bi zmanjšal porabo ali povečal dogovorjeno moč, bi se tem stroškom lahko izognil.

1000112772.jpg