Energetska preskrba gospodinjstev

veracoche

Fizikalc
15. nov 2012
106
45
28
Tudi jaz nimam veljavne dogovorjene/obračunske moči za letos v Moj elektro. Imam jo za naslednje leto.

Na oktobrskem računu sem dobil nižje vrednosti kot sedaj za november. Oktobra so bile najnižje možne glede na varovalke.
Če prav gledam, so mi za november vzeli vrednost iz najvišje 15-minutne moči v novembru, ki je nekje 25% višja od druge najvišje špice. Torej sem nekako že plačal ta "penal".

A drži, da so vzeli to špico, ker drug vir za to številko mi ni jasen?

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.115
6.685
113
Da. Ce nimas dogovorjene moci, potem bos plačeval najvisjo spico. Drugo leto, ko imas doloceno, pa kot se zdaj pogovarjamo. S tem da penali so se vedno "samo" informativni v 2025. Placevati se zacnejo 2026.

• Všeč mi je
Reactions: veracoche

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.922
6.830
113
pri taščici
Naj bi merili zimske 4 mesece.
Ne vem pa, ali to pomeni da lahko ostalih 8 mesecev na polno zges?
Meni so zaceli merit junija, zaracunavajo mi tekoci mesec

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.617
1.222
113
1733903819102.png

Elektrika je žabe. Koliko je pa ET? Po vseh omrežninah in davkih pod 18c / kWh.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.115
6.685
113
Huh, torej bo pestro tudi pri meni :).
Za koliko nazaj pa potrebujejo podatke, da upoštevajo povprečje treh špic? Tromesečje ali več?
iz onega linka tam gor:

12. člen
(določitev obračunske moči uporabnika sistema)
(1) Obračunska moč uporabnika sistema za namene obračunavanja omrežnine za moč predstavlja dogovorjeno obračunsko moč (ki je določena vnaprej) in presežno obračunsko moč (ki je izmerjena moč odjema nad dogovorjeno obračunsko močjo).

(2) Dogovorjeno obračunsko moč posameznega uporabnika sistema s priključno močjo nad 43 kW določi operater sistema, na katerega je uporabnik priključen, in sicer za posamezni časovni blok na podlagi uporabnikovih doseženih 15-minutnih moči posameznega časovnega bloka v zadnjih 12 mesecih pred določitvijo dogovorjene obračunske moči, pri čemer upošteva minimalne dogovorjene obračunske moči iz četrtega odstavka tega člena ter pogoj iz desetega odstavka tega člena. Dogovorjeno obračunsko moč posameznega uporabnika sistema s priključno močjo enako ali manjšo od 43 kW določi operater sistema, na katerega je uporabnik sistema priključen, in sicer za posamezni časovni blok od 1 do 4 kot povprečje treh konic posameznega časovnega bloka v obdobju zadnje višje sezone pred določitvijo dogovorjene obračunske moči. Pri tem upošteva minimalne dogovorjene obračunske moči iz četrtega odstavka tega člena ter pogoj iz desetega odstavka tega člena, ki ga upošteva tudi za določitev dogovorjene obračunske moči v časovnem bloku 5.

(3) V primeru izdaje novega soglasja za priključitev ali spremembe uporabnika na prevzemno-predajnem mestu dogovorjeno obračunsko moč novega uporabnika sistema:
- s priključno močjo enako ali manjšo od 43 kW določi elektrooperater v skladu z drugim odstavkom 14. člena tega akta, če je do spremembe prišlo do konca oktobra tekočega koledarskega leta;
- s priključno močjo enako ali manjšo od 43 kW določi elektrooperater v skladu s tretjim odstavkom 14. člena tega akta, če je do spremembe prišlo od novembra tekočega koledarskega leta;

.
.
.
(10) Dogovorjena obračunska moč (
image013.png
) se določi za posamezni časovni blok b, pri čemer mora biti dogovorjena obračunska moč v časovnem bloku b+1 enaka ali višja od dogovorjene obračunske moči za časovni blok b kot prikazuje enačba:
image014.png
1≤b≤ 4,
kjer oznake pomenijo:
image015.png
dogovorjena obračunska moč uporabnika sistema v časovnem bloku b [kW].

14. člen
(določitev obračunske moči in prevzete energije uporabnikom sistema, katerim se ne evidentirajo 15-minutne meritve za prevzeto energijo)
(1) ...

(2) Če se uporabniku sistema iz prejšnjega odstavka najkasneje do konca oktobra tekočega koledarskega leta omogoči evidentiranje 15-minutne porabe, elektrooperater za namene obračunavanja omrežnine za moč do izteka tekočega koledarskega leta in za novo koledarsko leto kot dogovorjeno moč upošteva doseženo moč posameznega časovnega bloka ob upoštevanju pogoja iz desetega odstavka 12. člena tega akta.

(3) Če se uporabniku sistema iz prvega odstavka tega člena od novembra tekočega koledarskega leta omogoči evidentiranje 15-minutne porabe, elektrooperater za namene obračunavanja omrežnine za moč do izteka tekočega koledarskega leta in za naslednji dve koledarski leti kot dogovorjeno moč upošteva doseženo moč posameznega časovnega bloka ob upoštevanju pogoja iz desetega odstavka 12. člena tega akta.

Priponke

• 1733907596199.png
    1733907596199.png
    485 bajtov · Ogledi: 10
  • Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.394
2.622
113
Torej sploh ne rabim hodit na Elektro.

Po prebranem sem kuhan in pečen še eno leto. Sem sedaj počekiral vse ČB in vse štima skladno z zgoraj pripetim od Jabe (še enkrat hvala).
Torej vsak naslednji ČB ima najmanj vrednost predhodnega ali višjo in tako do ČB5. Torej če že v prvem dosežeš najvišjo vrednost imajo vsi naslednji enako (to se mi je zgodilo oktobra v ČB2, ker enke še ni bilo), če je v tretjem recimo višja pa 3, 4 in 5 poberejo to vrednost.

OK vse lepo in prav, zdaj pa lahko grem računat, kaj se zgodi, če bi sam določil max. in plačeval penale.

Tisti, ki ste doma v excelu in imate nastavljeno formulo za samooskrbo: bi kdo vnesel moje podatke recimo za oktober in november in se bi poigrali z različnimi močmi, ali pa mi za "telebane" razložite kako to sam naredim? HVALA!

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.115
6.685
113
Tisti, ki ste doma v excelu in imate nastavljeno formulo za samooskrbo: bi kdo vnesel moje podatke recimo za oktober in november in se bi poigrali z različnimi močmi, ali pa mi za "telebane" razložite kako to sam naredim? HVALA!
Velika verjetnost, da imam ustrezno tabelo že narejeno, drgač bom pa prilagodila.

Pošlji excelovo tabelco na PM - prosim, pusti mi vse kolone, ker imam tako nastavljeno, lahko pa seveda merilno mesto v prvi zbišeš. torej vrednost, ne kolone.

in povej katere moči te zanimajo.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.394
2.622
113
With max help of Alter friend: Jabe še enkrat hvala.

Rezime: sistem je nastavljen tako, da brez spremembe navad oz. "pametnega" upravljanja ne bo rezultatov.

• Všeč mi je
Reactions: Jabe

Rekreacija

Guru
7. avg 2019
1.110
643
113
Sam lahko rečem da je električna energija kljub vsem "komplikacijam" ki so sedaj že malo bolj jasni ti časovni bloki kljub vsemu kar precej ugoden energent. Če me bo kdo "razjezil" mu pripnem položnico za zemeljski plin ki sem jo prejel danes. To je pa res prava kraja kar počno s tem plinom in njegovo ceno.

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.582
987
113
Jutri zvecer bo cena elektrike na borzi 8x visja kot zjutraj ob 4. 80c:10c
Dunkelflaute v Švabelandu....

Letos že drugič... Nazadnje je konstantno trajal 3 tedne...

Boga zahvalite in molite zato, da imamo TEŠ (Blok 6, Blok 5, 2 plinska bloka in en manjši uliliti s 5-6 MG). Zadnjič je bila moč na pragu TEŠ 910MW.
Lani je blok 5 laufal 3 dni, ko je bil blok 6 v remontu... Letos je do prejšnjega tedna konstantno obratoval 30 dni... Verjetno s bliža 40 dnem... In še nič ne kaže da bo zaustavljen, oz. nepotreben...

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi in Utisevalec