Energetska preskrba gospodinjstev

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.829
9.529
113
Dojemanje...tam 3-4 kW dnevno porabi za gretje SV. To je bolj nic, kot da bi clovek sploh omenjal.

Zo verjetno bomo v prihodnosti sli na mesecni obracun, kjer bomo placevali porabo in poleti dobivali nazaj, s tem da bo poleti spet veliko lufta za razne prispevke, ki jih bomo placevali :bonk:

Tukaj si izračunaj. Dobil boš potrebno energijo za pripravo sanitarne vode z električnim grelnikom. Za stroške boš moral zdelit s faktorjem tvoje TČ. Mislim da te bo tudi če zdeliš z idealnim faktorjem še vedno zabolela glava. Pa recimo da grejo toplotne izgube itak v ogrevanje hiše.

sad

Guru
24. avg 2007
21.073
9.721
113
Ker sem ti "dolprsteka" stisnil ga bom še utemeljil, ker imam vpogled v tri normalna gospodinjstva in njihove račune:
1.: Oktober 28€ za skupaj 127 kWh, November 50€ za skupaj 125 kWh poraba VT/MT približno enaka v % 6kW določena moč v vseh ČB. PODRAŽITEV + 79%!!!
2.: drugi račun brez porabe oktober 3,90 €, november 12,70€ - 2 kW določena moč v vseh ČB! PODRAŽITEV + 230%!!!
3. skupne garaže 3X20 A dvižna vrata in cca 10 LED sijalk, poraba mesečno čez dve leti cca 10 kWh (torej nič) računi do oktobra 24 med 9 in 10€, oktobra slabih 8€ in november švoh 25€, določena moč 3,8 (mislim da je to minimum) PODRAŽITEV dobrih + 200%!!!

Pa tu sploh ne omenjam "samooskrbnih" SE, kjer je podražitev + 300% in več za povsem normalne določene moči.

In če kdo misli, da se ljudem na minimalcu, min. penziji,... ne pozna 10 € na mesečni ravni je popolnoma izgubil empatijo in stik z realnostjo!
No vidiš, tukaj imaš težavo. Vsi trije ste socialci neveedni Alterja, zato pa podrażitev, ker premalo porabite. Povprečno gospodinjstvo ima savno, ev, toplotno in bo porabilo ohoho elektrike in njim bo račun ostal enak oz. celo šel dol.

Saj si pa videl, kako je šlo. Ob prvi uvedbi naj bi baje denar šel za nadgradnjo omrežja. Potem smo kar naenkrat prišli, da pa saj za večino ne bo več za plačat. Sam te večine nikjer ni.

B81

22. jul 2007
37.234
10.630
113
seveda se pozna, to sta dve škatli čikov na mesec manj.
Svoj čas sem obiskoval stranke (Triglav) na terenu od Celja do Kuzme, do avstrijske in hrvaške meje, videl svašta...bla najboljša služba...
Problem niso toliko familije, kot stari penzionisti na nizkih dohodkih. Sem videl od bogih, ki so imeli poln predal BOSS štek čikov in smo veselo kadili noter zraven kafeja, do takih, ki dejansko niso imeli nič. Enega primera se spomnim v živo in še vedno me malo premakne v slabo voljo... hočem povedat, da čeprav je veliko takih, ki se izmikajo, nimajo visokih ciljev in v bistvu čist ok in nestresno živijo, obstajajo tudi taki ki jim je dejansko sila pri dnarju. Itak to vidiš v očeh, ne more skrit.

Tak da tvoj zgornji stavek ne drži za vse, niti ne upam pomislit, kako je še danes...

• Všeč mi je
Reactions: tony in Samo Svoj

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.396
2.624
113
No vidiš, tukaj imaš težavo. Vsi trije ste socialci neveedni Alterja, zato pa podrażitev, ker premalo porabite. Povprečno gospodinjstvo ima savno, ev, toplotno in bo porabilo ohoho elektrike in njim bo račun ostal enak oz. celo šel dol.

Saj si pa videl, kako je šlo. Ob prvi uvedbi naj bi baje denar šel za nadgradnjo omrežja. Potem smo kar naenkrat prišli, da pa saj za večino ne bo več za plačat. Sam te večine nikjer ni.
Brez skrbi - jaz sem tam kjer piše: pa sploh ne omenjam,....

Imam še en račun za pregledat in tista stanovanja s porabo 100-300 kWh bodo kar reprezentativni vzorec "navadnega malega človeka" in ne Alter übermenscha!

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.804
10.966
113
Svoj čas sem obiskoval stranke (Triglav) na terenu od Celja do Kuzme, do avstrijske in hrvaške meje, videl svašta...bla najboljša služba...
Problem niso toliko familije, kot stari penzionisti na nizkih dohodkih. Sem videl od bogih, ki so imeli poln predal BOSS štek čikov in smo veselo kadili noter zraven kafeja, do takih, ki dejansko niso imeli nič. Enega primera se spomnim v živo in še vedno me malo premakne v slabo voljo... hočem povedat, da čeprav je veliko takih, ki se izmikajo, nimajo visokih ciljev in v bistvu čist ok in nestresno živijo, obstajajo tudi taki ki jim je dejansko sila pri dnarju. Itak to vidiš v očeh, ne more skrit.

Tak da tvoj zgornji stavek ne drži za vse, niti ne upam pomislit, kako je še danes...
tisti ker res res res nimajo jim država pomaga in skupnost, ker drugače bi tak že spali na klopci.

tisti ki pa nimajo pa vseeno imajo za čike, je pa lep primer v trgovinah.. S-budget košarica noter stvari v skupni vrednosr 3,12 €, potem pa 2 škatli čikov na blagajni - to so stari mladi vse sorte, odpri oke mal, v trgovini je vedno zanimivo in gledat kaj folk kupuje posledično kako živi. Dober soc. experiment.
Tak se mi nič ne smili.

B81

22. jul 2007
37.234
10.630
113

Tukaj si izračunaj. Dobil boš potrebno energijo za pripravo sanitarne vode z električnim grelnikom. Za stroške boš moral zdelit s faktorjem tvoje TČ. Mislim da te bo tudi če zdeliš z idealnim faktorjem še vedno zabolela glava. Pa recimo da grejo toplotne izgube itak v ogrevanje hiše.

Gledam na mojelektro. SV greje med 2 in 3. Danes je npr. grela 53 minut in porabila 2,87 kWh presneta opica morm servis klicat. Potem naprej je TČ v normalnem režimu in ogreva bajto. Ta kalkulator ni lih nekaj...

B81

22. jul 2007
37.234
10.630
113
tisti ker res res res nimajo jim država pomaga in skupnost, ker drugače bi tak že spali na klopci.

tisti ki pa nimajo pa vseeno imajo za čike, je pa lep primer v trgovinah.. S-budget košarica noter stvari v skupni vrednosr 3,12 €, potem pa 2 škatli čikov na blagajni - to so stari mladi vse sorte, odpri oke mal, v trgovini je vedno zanimivo in gledat kaj folk kupuje posledično kako živi. Dober soc. experiment.
Tak se mi nič ne smili.
Brez zamere, ampak upam si trdit, da sem videl več iz prve roke kot marsikdo in vem, kaj govorim. In napisal sem te, ki se izmikajo in imajo predale čikov - ti ok živijo.

Težava so starejši. Nebroj primerov, že v hiši vidiš, "da ni".

• Všeč mi je
Reactions: Jabe in Samo Svoj

tony

Guru
23. jul 2007
9.707
1.506
113
Tudi za socialno mora obstajati najprej znanje kaj je mogoče dobiti in kako jo pridobiti brez da obvisiš nekje v birokraciji IN še volja jo sploh zahtevati. So ljudje, ki bi bili do nje upravičeni, pa izvisijo ali pa se sploh ne zagrebejo.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.804
10.966
113
Brez zamere, ampak upam si trdit, da sem videl več iz prve roke kot marsikdo in vem, kaj govorim. In napisal sem te, ki se izmikajo in imajo predale čikov - ti ok živijo.

Težava so starejši. Nebroj primerov, že v hiši vidiš, "da ni".
tisti starejši, ki si jih ti videl, ne kadijo.
Jaz sem pisal za pač grupo socialcev, (sklepam da ni tako mala), ki imajo za iphone, čike, pir na dan...drama bo pa pri 10€ na mesec.

• Všeč mi je
Reactions: B81

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.829
9.529
113
Gledam na mojelektro. SV greje med 2 in 3. Danes je npr. grela 53 minut in porabila 2,87 kWh presneta opica morm servis klicat. Potem naprej je TČ v normalnem režimu in ogreva bajto. Ta kalkulator ni lih nekaj...
Kalkulator ni lih nekaj? A pol se v tvoji hiši drugač voda greje?

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.829
9.529
113
Potrebna toplota za dvig temperature vode za en kelvin je približno 4181 joulov na kilogram. Tole je nekak tole na zemlji, kje maš ti bajto ne vem.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.125
6.694
113
ja, no... ne greje 300L iz 8 na 45 stopinj ali koliko ima. Ampak je razlika v T bistveno manjša, poleg tega TČ ne dela s COP 1. Tale poraba je cca 100kWh/mesec za ogrevanje vode, kar je nekako povprečje.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.829
9.529
113
Seveda ne. In COP sem tudi omenil. Ne greje pa zadeve usput, tko kot on misli. Toliko kot vode porabiš, toliko je moraš segret iz T vodovoda na toliko kot imaš naštimano. In ta energija bi bila prihranjena, če ne bi bilo SV, ne pa da to dela TČ usput, kot je on govoril.

B81

22. jul 2007
37.234
10.630
113
Seveda ne. In COP sem tudi omenil. Ne greje pa zadeve usput, tko kot on misli. Toliko kot vode porabiš, toliko je moraš segret iz T vodovoda na toliko kot imaš naštimano. In ta energija bi bila prihranjena, če ne bi bilo SV, ne pa da to dela TČ usput, kot je on govoril.
voda v zalogovniku ni nikoli 8 st, ker je noter še vedno voda zvišjo temp. Ker pri 30 st. nehaš tankat vodo iz pip, ostane noter in se zmeša s tisto, ki ima 8 st. Ne začne pa je ogrevat prej, kot imaš naslavljeno po urniku (če imaš).
Aja ne dela usput ne, ker takrat ko greje vodo, to uro ne greje bajte, zato pa dela to ponoči.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.829
9.529
113
Kakorkoli obračaš, levo ali desno, če porabiš 100 litrov vode iz zalogovnika s temperaturo 48 stopinj, moraš 100 litrov vode, ki jo nadomesti v zalogovnik iz vodovoda ki ima 8 stopinj segret za 40. Za to porabiš 40*100*4181 J toplote. To pomeni toliko in toliko drv, odvisno od lesa in izkoristka peči, olja, elektrike. Pri TČ je še odvisno še s kakšnim COP dela. Nikakor se pa to ne zgodi usput. Mi je pa jako zanimivo, da tega nisi pobral pri fiziki iz OŠ.

PS: Ko ti ne greje bajte, ima bajta še vedno toplotne izgube in mora potem to nadomestit. Torej, gretje SV te stane točno toliko kot je porabiš + izgube zalogovnika seveda.

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.125
6.694
113
Dobro, če poskrbi, da to naredi, usput ali ne, ponoči je naredil, kar lahko. Če ima pa čez dan bloke se v vedno tako visoke in predvsem na račun TČ, potem pač bajta toliko rabi. Če bi bil lahko drug energent ali logika, bi porabil še bistveno več. Nekaj vec ga je stal izbor TČ, se vec je pa prihranil s tem, da NI vzel kake druge variante. Ker investicije poberejo tu vec, kot prihranki vrnejo.

Energenti, cene do njih ipd bodo pa spreminjale barve odslej, kot so doslej. Mrbit samo z večjim obratom. Edina varnost pred tem je - zmanjsanje potrebe po njih. Nekaj v bajto vreči pod pretvezo 15, 20, 25 let in misliti, da bo vse tako, kot na dan konse je zmonitralo (upostevajoc stroske energentov in njih dobave na eni strani in vzdrževanje dandanasnjih elektronskih naprav na drugi), je pa naravnost naivno. Gre za potrošno robo, kjer se nobena investicija visja od nujne ne povrne.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.829
9.529
113
To je druga matematika, ki njemu glede na stroške, ki jih piše kar šiba. Govorim o splošnem prepričanju da SV ne stane nič, ker se greje usput s hišo. To misli marsikdo ne glede na energent.
Neizolirana bajta, kar moja ni, po možnosti v kombinaciji s slabim izkoristkom bilokerega energenta je pa vedno jama brez dna. Moja investicija, če to ciljaš, bo notri prej kot v petih letih. Če bi šlo za daljše obdobje se za to ne bi odločil.