Energetska preskrba gospodinjstev

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.829
9.529
113
Vzemi si za zgled SJTV1 ki mu je jasno od kje višji račun in se zaveda, da filanje avta ne bo več zastonj, bo pa še vedno zelo poceni.

B81

22. jul 2007
37.234
10.630
113
Enako preprosta logika, kot je izračun potrebne energije za segretje 285 litrov vode za toliko in toliko stopinj, je tudi logika, da ogrevanje neizolirane hiše ne more bit zastonj. Ti te logike več kot očitno nisi sposoben in se zdaj jokaš in iščeš krivce za to, da boš pa nekaj le moral plačat. Če v familiji ponucate skor 300 litrov SV na dan in živite v neizolirani hiši je račun 500 EUR letno za ogrevanje še vedno smešno nizek in sploh ne rabiš jokat, sam rožice so mal manjše, kot si mislil da bodo, še vedno jih je pa kar veliko.
Vsa ostala navlaka z jezo, Golobom in podobnim šitom je tukaj odveč.
To si zdaj spet nekaj skup nametal, ker pač morš dat ven svoje frustracije in kazat svoje "nadčloveške verbalne sposobnosti" in kolikor zgleda, niti nisi prebral mojega posta, tako da ponovi vajo. In ja, ko dobiš ti nekaj za plačat, česar prej nisi rabil, je vedno kriva vlada, oz. v tem primeru robi.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.829
9.529
113
To si zdaj spet nekaj skup nametal, ker pač morš dat ven svoje frustracije in kazat svoje "nadčloveške verbalne sposobnosti" in kolikor zgleda, niti nisi prebral mojega posta, tako da ponovi vajo. In ja, ko dobiš ti nekaj za plačat, česar prej nisi rabil, je vedno kriva vlada, oz. v tem primeru robi.
Prav nič ni skupaj nametano. Napisana so dejstva, ki jih ti težko razumeš in potem se pač zatečeš k poboldanem, pa še ostalim zadevam, ki kažejo prej tvoje frustracije kot moje. Za razumet zadevo pa ne rabiš nadčloveških sposobnosti, ampak enostavno osnovnošolsko fiziko, ki si jo očitno prešprical. Ko boš pa odrasel, boš pa dojel, da si za svoje odločitve odgovoren sam. Zdej pa hitro zračunat, koliko bi plačeval za elektriko brez SE. Mislim da boš Robija, ali pa tistega ki bo namesto njega kušnil.

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.587
4.518
113
50
Na sončni strani ALP
Lahko morda razlago na konkretnem primeru. Jasna sta mi dogovorjena moč v kW in jasno mi je koliko energije v kWh sem porabil.
Zdaj me pa zanima, kako hudiča si preračunam za koliko sem prebil ali pa še imam fore v posameznem bloku do dogovorjene moči?!
Rad bi porabo prilagodil oz. prerazporedil v druge bloke v kolikor presegam v posameznem terminu.
Iz grafov na portalu mojelektro ne dobim konkretnega odgovora.

Npr.:
1733384712899.png

Torej. Poraba v 157 kWh v ČB2 - sem prebil dogovorjenih 4,2 kW ali imam še fore?!
Se da to izračunati ali moram telovadi po portalu mojelektro in iskati odgovor tam?!

B81

22. jul 2007
37.234
10.630
113
Prav nič ni skupaj nametano. Napisana so dejstva, ki jih ti težko razumeš in potem se pač zatečeš k poboldanem, pa še ostalim zadevam, ki kažejo prej tvoje frustracije kot moje. Za razumet zadevo pa ne rabiš nadčloveških sposobnosti, ampak enostavno osnovnošolsko fiziko, ki si jo očitno prešprical. Ko boš pa odrasel, boš pa dojel, da si za svoje odločitve odgovoren sam. Zdej pa hitro zračunat, koliko bi plačeval za elektriko brez SE. Mislim da boš Robija, ali pa tistega ki bo namesto njega kušnil.
ja, jaz zdaj "iščem krivce", izračune sem dobil pa seveda še pred investicijami. Ker se hiša samooskrbuje in od nje nič ne pride v blagajno, si bomo namislili omrežnino. Saj lahko olepšuješ, kolikor češ...

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.829
9.529
113
ja, jaz zdaj "iščem krivce", izračune sem dobil pa seveda še pred investicijami. Ker se hiša samooskrbuje in od nje nič ne pride v blagajno, si bomo namislili omrežnino. Saj lahko olepšuješ, kolikor češ...
Evo, tukaj si nasedel na pravljico, rožice, piramidni sistem. Tvoja hiša je zelo zelo daleč od samooskrbne. Kot že rečeno, če nisi računal na to da bo pravljice o viških, ki jih boš še sosedom vozil enkrat konec, si sam kriv, ne Robi, ne Janez, ne Tonin, ne ... vstavi poljubno. 500 EUR za tvojo porabo energije je zelo malo. Tko da si še vedno močno v plusu. Na tvojem mestu bi računal še na to, da bo enkrat konec netmeteringa, nateg stoletja, vem, samo tud na to se pripravi.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.125
6.694
113
Netemteringa mu nihce ne bo vzel. Naj se pa pripravi na to, da bodo prodajali baterije, reklamirali pravo samooskrbo, potem pa bo ugotovil, da se ne bo mogel odklopiti od omrezja in cetudi bi bil samooskrben lahko, bo se vedno minimum od omreznine plačeval. Analogija komunale in RTV...

Pa ta zgodba je stara ze ohoho let. In zgodilo se je, kot sem napovedala. Pa ne zato, ker bi bila pametna, ampak ker se ponavlja nonstop. Ampak ce je lazje vekat, da je to Robi osebno kriv, naj ga pa mrznja do neljubih poltikov greje se naprej. To je pa zastonj...

• Ljubezen
  • Všeč mi je
Reactions: B81 in Valhalla

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.620
1.225
113
Kulm - drva - kurilno olje - mogoče peleti - TČ vseh sort - SE

začne se s subvencijo, konča se z davkom

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.829
9.529
113
Netemteringa mu nihce ne bo vzel. Naj se pa pripravi na to, da bodo prodajali baterije, reklamirali pravo samooskrbo, potem pa bo ugotovil, da se ne bo mogel odklopiti od omrezja in cetudi bi bil samooskrben lahko, bo se vedno minimum od omreznine plačeval. Analogija komunale in RTV...

Pa ta zgodba je stara ze ohoho let. In zgodilo se je, kot sem napovedala. Pa ne zato, ker bi bila pametna, ampak ker se ponavlja nonstop. Ampak ce je lazje vekat, da je to Robi osebno kriv, naj ga pa mrznja do neljubih poltikov greje se naprej. To je pa zastonj...
Mislim, pa sej ne rabiš bit Ajnštajn, da je jasno, da je bla to o viških sosedom pa prjatlom sam prodajna zgodba in je blo prelepo, da bi blo res. V njegovem primeru, če številke držijo je še vedno v pravljičnih cifrah in se lohk sam smeje, ne joka.

Sicer pa težko je človeku, ki misli da mu SE ogreje 300 litrov vode usput, najbolj logične stvari dojet.

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.451
4.226
113
Lahko morda razlago na konkretnem primeru. Jasna sta mi dogovorjena moč v kW in jasno mi je koliko energije v kWh sem porabil.
Zdaj me pa zanima, kako hudiča si preračunam za koliko sem prebil ali pa še imam fore v posameznem bloku do dogovorjene moči?!
Rad bi porabo prilagodil oz. prerazporedil v druge bloke v kolikor presegam v posameznem terminu.
Iz grafov na portalu mojelektro ne dobim konkretnega odgovora.

Npr.:
Poglej priponko 95190

Torej. Poraba v 157 kWh v ČB2 - sem prebil dogovorjenih 4,2 kW ali imam še fore?!
Se da to izračunati ali moram telovadi po portalu mojelektro in iskati odgovor tam?!
Tu ni nič, saj poraba kwh ni nujno sorazmerna z priključno močjo in mesec je dolg in če vlečeš 0,5 KW celi mesec ne presežeš moči, če pa vlečeš 4,2 kw 16 minut v ČB 1 pa greš preko.

Sicer pa mislim, da so nam itaq vsem te ČB dali dovolj velike na prejšnjo porabo.
In glede kako malo elektrike porabiš se vsedi dol in uživaj.

Samo glej da ne kuhaš na 4 ploščah naenkrat, pečeš v pečici in še daš prat posodo perilo in sušilni stroj naenkrat, ker te boš pa poletel preko.
Tako da lepo po vrsti, kot so hiše v Trstu pa bo.

• Všeč mi je
Reactions: sad in Zgaga

B81

22. jul 2007
37.234
10.630
113
Mislim, pa sej ne rabiš bit Ajnštajn, da je jasno, da je bla to o viških sosedom pa prjatlom sam prodajna zgodba in je blo prelepo, da bi blo res. V njegovem primeru, če številke držijo je še vedno v pravljičnih cifrah in se lohk sam smeje, ne joka.

Sicer pa težko je človeku, ki misli da mu SE ogreje 300 litrov vode usput, najbolj logične stvari dojet.
Nimam pojma kaj pomeni viške sosedom oz. kdo je kdaj te rožice sadil, potemtakem bi gor dali več panelov, ne pa toliko, da pokrijemo porabo preteklih mesecev/let... pa vem da je še vedno "zastonj" proti 3000L kurilca ali veliko vozov drv iz šume...vseeno, šamar je. Pobiranje skrito za omrežnino.

300 litrov ogreje prej kot v eni uri ponoči med 2 in 3 uro. Ne ogreva čez dan, ne prej in ne pozneje, le med 2 in 3. Kaj te to toliko moti :bonk:

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.829
9.529
113
Nimam pojma kaj pomeni viške sosedom oz. kdo je kdaj te rožice sadil, potemtakem bi gor dali več panelov, ne pa toliko, da pokrijemo porabo preteklih mesecev/let... pa vem da je še vedno "zastonj" proti 3000L kurilca ali veliko vozov drv iz šume...vseeno, šamar je. Pobiranje skrito za omrežnino.

300 litrov ogreje prej kot v eni uri ponoči med 2 in 3 uro. Ne ogreva čez dan, ne prej in ne pozneje, le med 2 in 3. Kaj te to toliko moti :bonk:
Pol ti pa prevedem pravljico za tvoj primer. Polet boš delal viške in jih pozim kuril namest 3000 litrov olja. Če ti že prej ni blo jasno, da bo od nekje šamar, pol ti jest res nisem kriv. Tvoj šamar je tak mali šamar, da so te praktično sam pobožal.

Tvoje dojemanje gretja SV me ne moti, ampak ti misliš da to naredi usput, kar niti slučajno ni res, vsako gretje je poraba energije. SV je kar velika postavka, ko potegneš črto, čeprav zgleda, da se greje usput.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.804
10.966
113
če misliš da ne obremenjuješ omrežja, in da je to fake in nateg, potem pa potrebno dat prijavo na policijo. Tako enostavno.

• Všeč mi je
Reactions: KrNeki99

B81

22. jul 2007
37.234
10.630
113
Pol ti pa prevedem pravljico za tvoj primer. Polet boš delal viške in jih pozim kuril namest 3000 litrov olja. Če ti že prej ni blo jasno, da bo od nekje šamar, pol ti jest res nisem kriv. Tvoj šamar je tak mali šamar, da so te praktično sam pobožal.

Tvoje dojemanje gretja SV me ne moti, ampak ti misliš da to naredi usput, kar niti slučajno ni res, vsako gretje je poraba energije. SV je kar velika postavka, ko potegneš črto, čeprav zgleda, da se greje usput.
Dojemanje...tam 3-4 kW dnevno porabi za gretje SV. To je bolj nic, kot da bi clovek sploh omenjal.

Zo verjetno bomo v prihodnosti sli na mesecni obracun, kjer bomo placevali porabo in poleti dobivali nazaj, s tem da bo poleti spet veliko lufta za razne prispevke, ki jih bomo placevali :bonk:

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.396
2.624
113
Zakaj že? Na večino gospodinjstev nov sistem (preverjeno) nima vpliva. Tisti, ki na polno žgejo špice, so bodo pa malo prilagodili. In ne, ne rabiš nujno hranilnika. Samo malo pameti.
Seveda obstaja tudi nekaj podjetij, ki ima stalno zelo visoke moči. Ampak za take je čisto OK; da to tudi plačajo, ker pač neproporcionalno veliko obremenjujejo omrežje.
Ker sem ti "dolprsteka" stisnil ga bom še utemeljil, ker imam vpogled v tri normalna gospodinjstva in njihove račune:
1.: Oktober 28€ za skupaj 127 kWh, November 50€ za skupaj 125 kWh poraba VT/MT približno enaka v % 6kW določena moč v vseh ČB. PODRAŽITEV + 79%!!!
2.: drugi račun brez porabe oktober 3,90 €, november 12,70€ - 2 kW določena moč v vseh ČB! PODRAŽITEV + 230%!!!
3. skupne garaže 3X20 A dvižna vrata in cca 10 LED sijalk, poraba mesečno čez dve leti cca 10 kWh (torej nič) računi do oktobra 24 med 9 in 10€, oktobra slabih 8€ in november švoh 25€, določena moč 3,8 (mislim da je to minimum) PODRAŽITEV dobrih + 200%!!!

Pa tu sploh ne omenjam "samooskrbnih" SE, kjer je podražitev + 300% in več za povsem normalne določene moči.

In če kdo misli, da se ljudem na minimalcu, min. penziji,... ne pozna 10 € na mesečni ravni je popolnoma izgubil empatijo in stik z realnostjo!