Energetska preskrba gospodinjstev

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.709
1.062
113
Ne bom vec pameten, vem da NEK bremzajo ker preveč segreva Savo ko je majhen pretok.
Tule piše da gre para celo do 25C.
NEK že dolgo ni več odvisen od reke Save za hlajenje kondenzata.... Ima Hladilne stolpe... Je pa hlajenje s Savo cenejše, ker za hlajenje ni potrebno poganjat ventilatorjev hladilnih stolpov... Bo pa vsak naslednji Nuklearni blok (če bo zgrajen na tej lokaciji) Rabil svoj hladilni stolp...Kot Šoštanj...

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.709
1.062
113
Kako pa hladis vodo ki ima 25C ce je zunaj 35+ ;)
Hladiš lahko do temperature vlažnega termometra... Oz. Do točke, ko je zrak 100% nasičen z zračno vlago....
Mal pogoogli za DEV Point

PS... Sem mislil da ste Ihanci bolj razgledani...

Floki

Guru
6. sep 2007
10.130
3.185
113
Soproizvodnja v NEK bi pomenila samo slabši izkoristek.... Vse kar je fleksibilno ima slabši izkoristek...
Inženirji se matrajo, da izvlečejo kak dodatni MW elektrike v Nuklearki (predelava vodilnika parne turbine)... Drugi bi pa jemali paro za Ogrevanje ...
Lep video je na zgornjo temo nadgradnje parne turbine v NEK obstaja

Potem praviš da imajo procesi kogeneracije električne energije in toplote nižje izkoristke kot elektrarne same?
Res je da do sedaj v nuklearkah to ni bila praksa ampak v termo kot delujejo TETOL s precej večjim izkoristkom kot NEK.
Pare za kogeneracijo se ne jemlje ko pride iz turbine in nimaš nič od nje ampak pred vstopom kjer ima ca 300 stopinj. Seveda je zato proizvodnja elektrike nižja, je pa izkoristek uporabljene toplote v tem primeru višji kot tistih 36% kot jih proizvede turbina in zato tudi skupni izkoristek (izrabe proizvedene toplotne energije) višji.
Razlika pri obstoječih glede posega sigurno ni ekonomsko upravičena ker so stroški ogromni za nove bomo pa videli.

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.709
1.062
113
Potem praviš da imajo procesi kogeneracije električne energije in toplote nižje izkoristke kot elektrarne same?
Res je da do sedaj v nuklearkah to ni bila praksa ampak v termo kot delujejo TETOL s precej večjim izkoristkom kot NEK.
Pare za kogeneracijo se ne jemlje ko pride iz turbine in nimaš nič od nje ampak pred vstopom kjer ima ca 300 stopinj. Seveda je zato proizvodnja elektrike nižja, je pa izkoristek uporabljene toplote v tem primeru višji kot tistih 36% kot jih proizvede turbina in zato tudi skupni izkoristek (izrabe proizvedene toplotne energije) višji.
Razlika pri obstoječih glede posega sigurno ni ekonomsko upravičena ker so stroški ogromni za nove bomo pa videli.
Fantje... Ko se boste naučili del termodinamike, ki govori o eksergiji (zmožnosti opravljanja dela), se pa lahko naprej pogovarjamo...

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.709
1.062
113
Torej nimaš odgovora...vredu gremo dalje.
Seveda imam odgovor...
Elektrika je žlahtna energija, ki je zmožna opravljat delo. Samo ta del toplote je zmožen opravljati delo... To je tisti del, ki je na višjem temperaturnem nivoju.
Enačba za Teoretično možen maksimalni izkoristek je Eta=1-Tc/Th (T v °K)... Torej za Krško 0,44=1-308/553 (ko ima t kondenzacije 35°C), če bi imel T Kondenzacije 120°C kot TEŠ 0,29=1-393/553... Vidite razliko v izkoristku nuklearke, če deluje kot elektrarna oz, če bi delovala kot toplarna 44% proti 29% (to so teoretične vrednosti, praktične so nižje zaradi izgub zaradi trenja, prenosa toplote, delovanja motorjev, črpalk, ...)
Zdaj pa še za blok 6 v TEŠ, predpostavimo, da imata enako temperaturo kondenzacije... 0,55=1-393/873
In Nuklearka višje od 280°C oz 553°K ne more obratovati... Razlog je, ker iz vode primarnega kroga proizvaja paro. Temperatura vode primarnega kroga je 305°C... Vodo v primarnem krogu moramo namreč vedno držati pod kritično točko vode to je 647°K (374°C)... Razlika med Teoretično možno temperaturo vode v primarnem krogu je pa "Varnost"

Še to... Po vaše ima najvišji energijski izkoristek Toplarna... (kar je celo res, če merite kWh in medseboj celo enačite kWh iz elektrike in iz toplote, kar je pa termodinamično Nepravilno)
V resnici je pa tako, da z 1 kWh elektrike lahko proizvedete 4 in več kWh toplote na nizkem temperaturnem nivoju (napravi se reče pa toplotna črpalka)
1 kwh toplote bo pa vedno samo 1 kwh toplote... dokler je ne dovedete v stroj, ki zna narediti iz nje elektriko....

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.709
1.062
113
Teš v pregrevalnikih pregreva paro z dimnimi plini na 600°C... V Nuklearki pa Jedrsko gorivo segreva vodo in šele z vodo delajo paro za turbino...
No v Arabskem svetu celo obstaja kombinacija Termoelektrarne (no plinska turbina je v resnici), ki z dimnimi plini segreva/pregreva paro pridelano v Nuklarki in s tem dviguje izkoristek parnega procesa v Nuklearki... Sam to je pa res eksotika... Obstaja pa

Floki

Guru
6. sep 2007
10.130
3.185
113
No v Arabskem svetu celo obstaja kombinacija Termoelektrarne (no plinska turbina je v resnici), ki z dimnimi plini segreva/pregreva paro pridelano v Nuklarki in s tem dviguje izkoristek parnega procesa v Nuklearki... Sam to je pa res eksotika... Obstaja pa

Mednarodna agencija za jedrsko energijo pravi drugače . Trenutno v svetu 67 nukleark, ki ne proizvajajo samo električne energije ampak uporabljajo paro za druge procese (IAEA, podatek je iz 2019.)

1695583357178.png

v tem članku jih je nekaj naštetih, ki uporabljajo toploto za ogrevanje in paro za industrijske procese

nam najbližja je v Švici, večina pa jh je v aziji in rusiji.

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.709
1.062
113
Mednarodna agencija za jedrsko energijo pravi drugače . Trenutno v svetu 67 nukleark, ki ne proizvajajo samo električne energije ampak uporabljajo paro za druge procese (IAEA, podatek je iz 2019.)

Poglej priponko 72472

v tem članku jih je nekaj naštetih, ki uporabljajo toploto za ogrevanje in paro za industrijske procese

nam najbližja je v Švici, večina pa jh je v aziji in rusiji.

Ne pametuj, tam, kjer ti ni treba...

Normalno se naprave projektirajo glede na potrebe oz želje naročnika... Kar naročnik naroči, to mu projektanti sprojektirajo. Pri nas rabimo nuklearko za pridobivanje elektrike in vse ostale funkcije so zato nepotrebne in škodljive.
Če nekdo rabi procesno toploto ali paro na nekem temperaturnem nivoju se temu ustrezno dizajnira odvzem pare/toplote s procesa... To je lahko takoj za kotlom/reaktorjem, za vsako turbinsko stopnjo (termoelektrarne jih imajo lahko tudi do 7...pozanimaj se zakaj je tako in odgovori če veš) ali pa se na koncu uporabi toploto kondenzata.

Jaz sem tebi z argumenti in osnovno enačbo napisal zakaj pri nas NEK deluje kot deluje.

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.134
5.077
113
Nuku`Alofa
Jaz sem tebi z argumenti in osnovno enačbo napisal zakaj pri nas NEK deluje kot deluje.

Glede na to da očitno nič ne vem te prosim odgovor na dve vprašanji.

1. Od kod vakuum na izstopu iz turbin, ki je nujen, da je voda pri 35 stopinjah uparjena

2. Kam gre razlika med toplotno energijo reaktorja (skoraj 2000 MW) in izhodno električno močjo iz generatorjev (slabih 700 MW) in zakaj je ta razlika neuporabna za ogrevanje

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.709
1.062
113

1. Od kod vakuum na izstopu iz turbin, ki je nujen, da je voda pri 35 stopinjah uparjena

2. Kam gre razlika med toplotno energijo reaktorja (skoraj 2000 MW) in izhodno električno močjo iz generatorjev (slabih 700 MW) in zakaj je ta razlika neuporabna za ogrevanje

Vakuum se kreira s parnimi ejektorji... Paro se skozi ejektor pošilja z visoko hitrostjo (ki jo razvije zaradi visokega tlaka in temperature, ko ekspandira v okolico), ta za sabo potem kreira vakuum.. "Trobenta" na sliki je Ejektor.

Razlika med Energijo (toploto), ki jo generira reaktor in električno energijo (delom) je tako velika zaradi tega, ker Fizikalne omejitve povedo, da več ni možno (Carnotov zakon, ki pove kakšen je idealni izkoristek stroja in večji ni možen) Enačba je pa neverjetno enostavna Eta=1-Th/Tv... Ker smo pri nuklearkah omejeni z Tv (na cca 280°C=553°K), Moramo še bolj navzdol tiščati Th Zato je Th 35°C=308°K.
Cilj naše nuklearke je seveda čimvečja proizvodnja elektrike... Če bi želeli več uporabne toplote z vsak 120°C (uporabno za daljinsko), bi Eksergijski (ta del porocesa, ki je zmožen opravljati delo.torej elektrika) močno padel...
1695617748692.jpeg

Floki

Guru
6. sep 2007
10.130
3.185
113
Ne pametuj, tam, kjer ti ni treba...

Normalno se naprave projektirajo glede na potrebe oz želje naročnika... Kar naročnik naroči, to mu projektanti sprojektirajo. Pri nas rabimo nuklearko za pridobivanje elektrike in vse ostale funkcije so zato nepotrebne in škodljive.
Če nekdo rabi procesno toploto ali paro na nekem temperaturnem nivoju se temu ustrezno dizajnira odvzem pare/toplote s procesa... To je lahko takoj za kotlom/reaktorjem, za vsako turbinsko stopnjo (termoelektrarne jih imajo lahko tudi do 7...pozanimaj se zakaj je tako in odgovori če veš) ali pa se na koncu uporabi toploto kondenzata.

Vsa ta debata gre na tvoj odgovor:

Uporabnik BLABLABLA je napisal:
Soproizvodnja v NEK bi pomenila samo slabši izkoristek

Jaz pa na podlagi tega dokumenta trdim drugače

In zaenkrat si en kup teorije spesnil ki ne dokazujej v ničemer trditev da je pri souporabi toplote izkoristek elektrarne višji, kar si lahko tu prebereš. Zajebano da en alterjevec ve več kot nekaj deset jedrskih strokovnjakov ki so dokument spisali.

• Všeč mi je
Reactions: Gavran

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.709
1.062
113
Vsa ta debata gre na tvoj odgovor:

Uporabnik BLABLABLA je napisal:
Soproizvodnja v NEK bi pomenila samo slabši izkoristek

Jaz pa na podlagi tega dokumenta trdim drugače

In zaenkrat si en kup teorije spesnil ki ne dokazujej v ničemer trditev da je pri souporabi toplote izkoristek elektrarne višji, kar si lahko tu prebereš. Zajebano da en alterjevec ve več kot nekaj deset jedrskih strokovnjakov ki so dokument spisali.
Ko boš enkrat razločil med namenom elektrarne in toplarne se pa lahko začnemo naprej pogovarjat...

Skladno s tvojo miselnostjo imajo Toplarne seveda višji toplotni izkoristek... Ampak ljudje preko večine leta rabijo elektriko močno bolj kot toploto...
Elektrika je proizvod višjega ranga kot toplota, zato mora del toplote biti odveden v okolico, da je proces proizvodnje elektrike sploh možen.
Tako za Informacijo.... TE-TOL je toplarna, ki ima prigrajen še del za proizvodnjo elektrike.... Za razliko od TEŠ6 , ki je elektrarna in ima za dobavlja še toploto Velenju. V TE-TOLu ob visokih potrebah po toploti enostavno zmanjšajo ali ukinejo proizvodnjo elektrike... V TEŠ imajo plinske bloke za primer izpada bloka &, da Velenjčani pozimi nebi zmrznili brez ogrevanja...

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Vsaka elektratna s parno turbino zaradi njenega izkoristka, poleg el. energija ustvarja tudi enormno veliko toplote...a tu nastopi problem lokacije. Če gre za termoelektratno in ti dol visi za okoliške prebivalce, jo postaviš blizu mesta in z odpadno toploto segrevaš mesto, segrevaš jim sanitarno vodo, nudiš toploto/paro industirji v bližini.
Pri kaki neukleraki je malo teže, ker se teži da so locirane stran od prebivalstva zaradi morebitnega sevanja.

• Všeč mi je
Reactions: Gavran

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.136
6.953
113
pri taščici
Pri Petrolu boste dobili 40€ dobropisa na placilno ali darilbo kartico samo v primeru da ste celo leto pri njih na samooskrbi.
Jaz sem SE priklopil junija in se bom pod nosom obrisal za višek.
Ali pa bom poskrbel (na zalost neracionalno) da viska ne bo veliko.

• Jezen sem
Reactions: trance0

sad

Guru
24. avg 2007
21.192
9.829
113
Ali pa bom poskrbel (na zalost neracionalno) da viska ne bo veliko.
:obesise:
Upam, da si za to poskrbel vsaj poleti, ne pa da boš ''kuril'' vse možno pozimi, ko bo kolen laufal.
To mi je res fascinantno, kako je treba vse do konca namerno, nepotrebno porabit, ker bog ne daj, da bi komu pa kaj šenkal.
In seveda taki bedaki to delajo tako, da energetski sistem dvakrat spravljajo na kolena. Poleti, ko je itak dovolj/preveč elektrike s predimenzionirano elektrarno in potem še pozimi, ko mora energetika laufat kolen ali kupovati elektriko drugje.
Res, fascinantno.
No, nekaj pa je le, da te to vsaj žalosti. Si eno stopnjo nad tistimi, ki jim pri takem početju še špricne zraven.