elektroliza vode

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
956
148
43
Živjo,

moj cilj je balon napolniti z vodikom.
Gre za balon iz folije - ni torej tako raztegljiv, kot običajni (gumijasti?) baloni in je verjetno potrebno tudi manj pritiska, da ga napolniš.

Včeraj sem za hec dve bakreni žici priklopil na akumulator in ju dal v plastično kadico vode. Čakajoč na mehurčke, ki jih kar ni bilo, sem dodal malo kisa, da bi izboljšal prevodnost vode. Nič.
Ker si želim nadaljevat, se obračam na alter po pomoč. Kaj bi lahko bilo narobe, kako naj zadevo naredim, da bo delovala?

Napetost na akumulatorju je.
Bi rabil katodo in anodo iz drugačnega materiala ali bi kljub temu morala zadeva delat? Nekje sem prebral "vzemi velike žeblje", nekje drugje "grafitni svinčnik olupi". To oboje imam, ne ravno včeraj pri poskusu, ampak rad bi neke take elektrode, da lahko potem na njih plin tudi lovim.
Bi moral dodat drug elektrolit (sol?). Pri soli me skrbi, da bi si proizvedel preveč klora, da bi bilo to zdravo vdihavat. Konec koncev bi to potem lahko naredil zunaj.
Je problem to, da sta se bakreni žici dotikali dna (plastične posode)? Med sabo se seveda nista dotikali.

Mal sem brskal po wikipedii in podobno, vse izgleda sila enostavno in tako sem tudi pričakoval. Večji problem bo verjetno plin spraviti v balon. Ampak - ustavilo se je že pri prvem koraku.

Skratka, na pomoč iz prakse kličem!
17758-icon_confused.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Koliko je pa balon velik?

Ker s takim načinom (elektroliza iz 12V accujua in šalce vode) boš ravno do novega leta (nisem ziher če tega) napolnil nek normalen balon!
grin1.gif

Poleg tega verjetno veš da elektroliza prozivaja dva plina, in moraš lovit pravega. Če boš kar postavil balon nad lonc ne bo pomagalo.

Da malo pospešiš lahko uporabiš dve kovinski ploščici za anodo katodo in ju potem počasi razmikaš/približaš da dobiš idealno razdaljo. Ampak res nabirali se bodo počasi in je potrebno bit potrpežljiv.

Za začetek lovi v epruvetko in naredi klasičen poskus z vžigalico.

(sicer so kemijski načini pridelave vodika bolj enostavni in hitrejši)

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
V vodo vrži KOH ali NaOH. Lahko tudi kuhinjsko sol, ampak ne držat nosa preblizu vodi, ker se sproša tudi klor, ki pa ni najbolj blagodejen. Ampak za probo je tudi sol dobra. Kis ni najboljša izbira. Pa seveda žice naj ne bodo predaleč narazen. Večja površina elektrod je načeloma boljša.
Kakemu hudemu čaranju se odpovej, ker nima smisla za to kar bi ti rad dosegel.

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
956
148
43
Hvala za prva odgovora.

Balon je otroški, folijast - kot rečeno - kot jih na kravjem balu ali koprski noči nosijo otroci okrog (smrkci, pikapolonice, bambiji, obrazi naših politikov,...). Predstavljam si, da polnjenje ne bi smelo trajati tako dolgo, kot misliš Utiševalec. Takole, čez palec, bi rekel, da je prostornine 10-12 litrov.
Kovniski ploščici, praviš. Ampak - jaz sek kovinski (bakreni) žici že imel v vodi. Je bil problem v razdalji, je bil problem v površini, je bil problem v materialu? Seveda, lovil bi rad H in ne HHO - jasno mi je, da bo nad katodo (-).

Za začetek bi rad sploh videl te mehurčke, preden jih začnem lovit
smirk-1.gif

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
956
148
43
Hvala, kje pa dobim KOH ali NaOH? Sol imam v kuhinji, kis tudi.
Res je, ne nameravam razviti fabrike ali razstreliti poslopja, zato me zanima zelo enostavna elektroliza. Tudi če potem traja malo dlje.

Koliko Cl pa se bo sprostilo, če bom "pridelal" 10 litrov vodika. Je to opasno po život, če je v zaprtem prostoru, ali bo samo ustvarilo vtis, da sem na bazenu in lahko poskus opravim v kopalkah?

cat

Fizikalc
3. sep 2007
910
63
28
Problem je površina, razdalja med elektrodami in napetost. Višja napetost (enosmerna, da ne bo pomote), večja površina, manjša razdalja, več bo nastalo plina. V vsakem primeru boš z elektrolizo lovil H2 in O2, tako da ne bodi preveč optimističen glede vzgona. Tudi če napolniš balon na ta način, bo verjetno padel na tla.

Enostavneje je, kot je že nekdo pred mano omenil : v steklenico nalij en deci HCl (klorovodikovo kislino), olupi eno staro baterijo, da prideš do ovoja iz cinka, to zabriši v kislino in na vrat povezni balon. Bo poln za 20 sekund - tokrat samo z vodikom. Ne vem na pamet za te iz mylarja, ampak navaden gumijasti balon je spustil ves vodik že po par urah.

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
956
148
43
Se sliši zelo OK ideja, hvala!
HCl dobim v Merkurju?

Kar se cinka tiče - a prav razumem:
odprta baterija

zunanji ovoj je neka jeklena pločevina, noter so te male zaporedno zložene celice, to vmes med ovojem in celicami (na sliki izgleda kot eno blago???) je pa cink?
Imajo vse/večina nepolnilnih baterij ta ovoj iz cinka?

Se opravičujem za mogoče začetniška vprašanja
redface-1.gif

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Ne.
Cink imajo cink-ogljikove baterije, ki pa jih sedaj že malo težje dobiš.
Sicer pa je ok tudi alu-folija. Samo je reakcija še bolj burna, tako da vse skupaj zavre
Aja, pa balon niti slučajno ne bo nafilan v 20s, kot trdi en višje
wink-1.gif

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
956
148
43
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Ne.
Sicer pa je ok tudi alu-folija. Samo je reakcija še bolj burna, tako da vse skupaj zavre
wink-1.gif

Da mal povzamem.
V steklenico (litrsko) vlijem 1 dcl HCl, noter vržem koliko (1dm2?) zmečkane gospodinjske alu folije, nataknem balon in v "x" času bo 10 litrov vodika v njem.
Kako burna bo reakcija? Bo vroče? Bomo v radiju 100m oslepeli? Koliko časa naj pričakujem, da bo trajalo?
Mal heca, ampak rad bi, da bi bila zadeva varna, zato hvala za še kakšen bolj podroben nasvet.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Tebi se vidi da nisi bil ravno podjeten v uničevanju ko si bil otrok.

Malo kemije:
Zn(s) + 2 HCl(aq) --> ZnCl2(aq) + H2(g)

Material lahko v celoti kupiš v merkurju ipd. trgovinah, kislina je sicer verjetno "švoh" ampak bo delovala. Cink se je včasih uporabljal za lotanje žlebov tako da je verjetno na voljo tudi kje v merkurju v obliki palice sicer pa je v precej žicah za lotanje (ne v vseh v enih imaš baker, kositer in bolj malo ali nič cinka).

Glede na molsko maso, specifično težo in pa velikost balona lahko tudi zračnaš koliko sestavin rabiš.

Zetor5011

Fizikalc
14. dec 2010
639
28
28
Citat:
Uporabnik Sulc pravi:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Ne.
wink-1.gif

Da mal povzamem.
V steklenico (litrsko) vlijem 1 dcl HCl, noter vržem koliko (1dm2?) zmečkane gospodinjske alu folije, nataknem balon in v "x" času bo 10 litrov vodika v njem.
Kako burna bo reakcija? Bo vroče? Bomo v radiju 100m oslepeli? Koliko časa naj pričakujem, da bo trajalo?
Mal heca, ampak rad bi, da bi bila zadeva varna, zato hvala za še kakšen bolj podroben nasvet.

Al bo precej bolj vrela; preveri tole: https://www.youtube.com/watch?v=7otzCKc47R8

Mavrica (Merkur) ima 35% HCl, to je vrh glave dovolj. Bolj bo koncentrirana, hitreje se ti bo balon napolnil, ampak tudi reakcija bo bolj burna, še posebej z aluminijem. Jaz bi se držal cinka, na tvojem mestu. Da ne bo jutri v Novicah, kako se je en požgal v kopalnici, ko je razčefukalo flašo...

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Citat:
Uporabnik Zetor5011 pravi:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Ne.
wink-1.gif

https://www.youtube.com/watch?v=yOS45xk-58M
20s
confused-1.gif

In balon odpiralca teme ima večjo prostornino

Slick

Majstr
18. sep 2007
2.281
191
63
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
cink v palici

Malo mešate vse skupaj. Cink (kemijski element s simbolom Zn) meni ni enako kot cin (kositer, Sn, ponavadi še s kako primesjo, v konkretnem primeru s svincem, Pb, kot je tudi navedeno med sestavo). Prvi se uporablja recimo kot protikorozijska zaščita (pocinkan pleh), drugi pa za spajkanje.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Citat:
Uporabnik Slick pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
cink v palici

Malo mešate vse skupaj. Cink (kemijski element s simbolom Zn) meni ni enako kot cin (kositer, Sn, ponavadi še s kako primesjo, v konkretnem primeru s svincem, Pb, kot je tudi navedeno med sestavo). Prvi se uporablja recimo kot protikorozijska zaščita (pocinkan pleh), drugi pa za spajkanje.

Sorry sem zajebal, pisalo je cink in sem vzel za resno. Vidim da piše podrobno da je kositer+svinec kar je danes klasika.

Vseeno se dobi tudi cink (Zn) v palicah.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Citat:
Uporabnik Zetor5011 pravi:
Mavrica (Merkur) ima 35% HCl, to je vrh glave dovolj. Bolj bo koncentrirana, hitreje se ti bo balon napolnil, ampak tudi reakcija bo bolj burna, še posebej z aluminijem. Jaz bi se držal cinka, na tvojem mestu. Da ne bo jutri v Novicah, kako se je en požgal v kopalnici, ko je razčefukalo flašo...

Saj več kot 38% HCl pa niti ni možno dobiti, ker višek takoj izhlapi.

Zetor5011

Fizikalc
14. dec 2010
639
28
28
ok, avtorju teme (ki ni kemik in ima dostop le do reagentov ki so v prodaji v konvencionalnih trgovinah, poleg tega imam občutek da ne bi rad preveč skeširal denarja in niti nima izkušenj z mešanjem raznih župc):

vzami pocinkane šraufe, matice ipd... daj v solno kislino in nafilaj tisti balon in to je to...

ostalim:
- ja, komercialno dostopna kislina v običnih trgovinah se običajno prodaja do 40%, bolj je koncentrirana bolj zahebano jo je skladiščit/transportirat/bolj hitro gre v q-rac
- ok, ni 20 sekund, link sem prilepil da dobi občutek kako hitro to gre... v rangu par minut, ne pa kot pri hidrolici...