Eko 'vegiji' dobili svojo vas na Kočevskem

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
Citat:
Uporabnik vandrovec pravi:
Ti lahko dam kontakt do dveh zmešanih žensk, če vas je premalo....Konec januarja ni ravno pravi čas za naseljevanje. tisti, ko so to zemljo prodali so se izselili poleti

Kdo to nas? Jaz ne hodim med njih, jaz sem vsejedec, bi si pa z veseljem postavil kullo nekje v bližini, zdej če sta ti dve ženski plodni, vsejedi, vajeni domačih opravil in partriarhalne strukture, pošlji slike.

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Citat:
Uporabnik 8888 pravi:
Citat:
Uporabnik pediater pravi:
The Village (Vas ob gozdu) ?
sprasujem se.gif

Se nisi norčeval iz tega, če si dal ta film gor?
Asociacija na prebranih par vrstic! Si gledal film? Zakaj misliš, da je bila omemba tega filma negativen komentar?

Če bi isto napisal recimo NigelM, bi mu pa tole odgovoril...
tongue-1.gif

467716-post_slo.gif

Saj je prav, dokler me ne hvališ, vsaj vem, da sem na pravi poti.
pozdrav.gif

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
V osnovi ni nič narobe s tem. Zmoti me dvoje:
1. Kraj je sameval desetletja. Sedaj pa so v članku opisani pametnjakoviči, da je bila zemlja prepoceni prodana (kako je sploh prišla v občinsko last
sprasujem se.gif
in zakaj ni kdo drug kupil, če je bilo zastonj) in da bi bil primernejši kraj za eko vas drugje. Naj se o tem odloča tisti, ki je kupil. Za občino je očitno bilo to lastništvo breme, ker se je zemljišče zaraščalo. Torej ni skrbela zanj po pravilih "dobre kmetijske prakse". Je kdo plačal kazen zato?
2. Hiter pogled dokumentacije na spletni strani zadruge eko vasi kaže, da že sanjajo o EU sredstvih. Namen ni čisto jasen. Ali delajo črpališče EU sredstev ali pa mislijo tam živeti?

Na našem koncu imaš zemlje za najem ali nakup kolikor hočeš. Je na desetine zapuščenih vasi, ki kar čakajo, da bi jih kdo ponovno naselil. Prav čudno, da se že prej niso našli taki idealistični naseljenci. Kočevska je slovenski Divji zahod.
smile-1.gif

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
idealistični naseljenci ponavadi nimajo dovolj denarja za nakup večjih povšin. se pa zgodi. enkrat se se naselili v neko idilično primorsko vasico kjer so potem ljudje poročali da so zdravi zboleli in... no v glavnem začelo so trihat kamne ograjevati svoje in tuje parcele... mogoče so bili narobe razumljeni mogoče so povzročali težave. v glavnem kakor so prišli tako so odšli.
teli gotovo ne bodo motili sosedov saj sosedov nimajo. turej ne vem zakaj kogarkoli motijo. če bodo naredili kako čudno sekto jim še vedno lahko specialce pošljemo.

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
ne vem točno kdo so bili. sedaj berem neke članke. menda so imeli živali, potem so jim te živali (koze) pocrkale (vprašanje če so kdaj videle veterinarja) potem so enega prosili za pomoč potem je ta tip postavil kamne potem so zaradi kamnov ljudje zboleli (vaščani) potem so bolani prosili za pomoč nekoga drugega in potem odstranili kamne saj je ta rekel da so krivi kamni. potem so kamne prestavili kolikor vidim v vipavo nakar so rekli da so tam bolani... če se ne motim so kamni še vedno v vipavi.
neke čudne kolobocije vse skupaj. sicer povsod piše samo o kamnih ampak kolikor vem so tisti (če so res frutafarjanci ne vem) kupili nekaj zemlje in to temeljito ogradili. skupaj z ostalimi nenjihovimi parcelami in požarnimi potmi.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.181
4.147
113
Sicer pri nas smo 100 let za leseno žlico, čehoslovaki so se šli tramping že precej let nazaj!
cheer.gif

Anyway sam podpiram take projekte oz. sem takoj za to da se neobdelano zemljo (sploh če je v državni/občinski) lasti lepo da neprofitno v najem interesnim skupinam ki bi jo obdelovali. Ker je te zemlje veliko (sploh če bi še ustanova od 8888 kaj prispevala) bi se lepo lahko šli taka mini delovna taborišča v katera bi strpali brezposlene.

V bistvu sam bi dal opcijo tako da ima brezposelni 1 leto časa da išče službo in je upravičen tlake (dobi tudi socialno pomoč oz. nadomestilo za brezposelnost kot/če mu pripada), če v tem letu še vedno sedi na zavodu se ga enostavno pošlje v eno od takih vasi kjer mora opraviti tedensko XX ur dela (osebno bi dal 40h dela, na kmetiji se itak dela 12h na dan tako da če prideš v ponedeljek in delaš ves čas boš v četrtek po kosilu že končal tlako, v petek pa si iščeš redno službo). Od dela ki ga opravi dobi vsak plačano v (pridelanih) naturalijah sorazmerni delež (glej dalje kako se deli), enako se mu zmanjšajo socialni prejemki za nek faktor. Potne stroške do delovišča se mu plača 1x tedensko, ostali dni ali se regresira sam da se vozi ali pa spi pač v vasi.

Da lenuhi ne bodo samo ležali in "igrali Gobo" bi v vsaki taki vasi uvedel nadzornika. Ta bi imel za vsakega delavca na voljo 100 enot ki jih potem podeli kakor jih hoče. Torej če ima v vasi 10 ljudi je to 1000 točk, lenuhom jih da konec meseca 50, tistemu ki se trudi pa 200. Po številu teh točk se potem deli pridelek. Del pridelka (10%) gre v državne silose kjer se ga uporabi kot strateško rezervo. Torej tudi če bi neko vas oklestila toča bi iz te skupne rezerve bili delavci še vedno izplačani. Enako velja za nekoga ki bi dobil službo prej kot bi se delo s pridelkom "povrnilo" (če od aprila do junija okopava krompir in potem dobi službo se mu pač iz državne rezerve da par gajb krompirja od lani).

Vse te male enote (vasi) bi bile zakonsko organizirane kot neke zadruge in bi bile tudi upravičene do prodaje oz. menjave blaga pod posebnimi pogoji. Pri menjavi bi bili recimo upravičenena bilokakšnih davščin, prodaja na trg dirketno pa ne bi bila dovoljena (da ne bi bili tlačani nelojalna konkurenca kmetom). Tako bi lahko neka vas ki prideluje krompir brezplačno menjala del krompirja za kaj drugega.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.130
11.220
113
Nek pojem EKOvas niti ni napačna.. samooskrbna skupnost par hiš ali pa recimo dvajset hiš, ni nič narobe, bi se skoraj šel kaj takega, če bi bilo možno in s pravimi ljudmi v "vasi". Če pri tem nastanju počrpaš EU sredstva, hvala bogu.

Kar se grejo pa kakšne maginalne skupine je pa drugo vprašanje. Kdo so tile ne vem in kam spadajo..

Izjava bogi otroci, je pa seveda ena bolj neumnih v tej temi.

KKK

Pripravnik
18. maj 2009
897
0
16
imate kaj tako poceni zemlje tudi v prekmurju?

tam nekje, okoli Murske Sobote bi se zanimal za kak hektar na ravnici. Bi tudi etno/eko/scifi kmetijo imel

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.176
16.446
113
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:
Citat:
Uporabnik ThorZEN pravi:
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Bogi otroci...

Res hudo se jim godi, ja. V naravi se mora igrat, ko pa bi rajši doma gledal TV. Takoj pokliči CSD.
uf-1.gif

pa brez interneta so, pa brez fb...

matr, tud sam sem že razmišljal zakaj za kur.ac nam je treba živet v tem norem svetu, kjer je telefon tvoj gospodar in stranke tvoji šefi, država te ima za norca, molze te na vsakem koraku... in potem se vedno spomnim zakaj - zaradi denarja s katerim si kupujemo materialne dobrine, od katerih smo na žalost odvisni.

Ko grem na obisk h sorodnikom na vas na manjšo kmetijo, in sem kdaj cel dan tam, je to res čisto drug svet... nobenih bednih senzacijskih poročil na radiju vsako uro, nobenih prometnih informacij, političnih afer cel dan, nobene preganjavice, nobenemu se ne mudi, če se pa že mudi, je pa tak tempo kot v mestu ko se ne mudi, mir, zelenje okoli, kure se šetajo gor in dol, malo se kosi, seno obrača, drva napravlja, ampak vse je na easy. ko nehaš nehaš, greš jutri naprej... pač da so čimbolj samozadostni. V trgovino hodijo po kruh, olje, ipd...

Če bi imel polno vrečo denarja, bi si omislil tak domek nekje na podeželju, in imel vikend v mestu. seveda bi pa ta domek moral imeti vsaj 1/1 internet povezavo!
smile-1.gif

Tko da svaka čast tej ekipi, če so se odločili vzeti si malo odmora od tega norega sveta. Pa tudi če so bio, eko, vegi, geyi, lezbijke, hribovci ali verniki... Važn da se majo fajn.

+1

Meni se takšna vas tudi povsem dopade...tudi sam sem že večkrat razmišljalo kakšni takšni samooskrbovalni sceni nekje sredi narave, hiša v stilu večje brunarice itd itd....samo kaj ko ni to spet tako simpl, da vse spustiš in se vržeš v to
smile-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.366
7.061
113
Otroci potrebujejo prave hranilne snovi za normalen razvoj, tega samo s uživanjem "trave" ne dobijo. Vprašanje tudi kako dolgo jih vegi matere sploh lahko dojijo, ker se tudi one ne prehranjujejo pravilno, potem pa pridejo na sceno razni praški, itd.

Imajo pa na voljo naravo in svež zrak, ampak tega imajo tudi otroci v afriki, pa jim to ne pomaga kaj dosti...