Hisa 1 ima gradbeno vrednost ocenjeno pri Triglavu na 200k€. Premija je 100 enot. Na polici mu bo pisalo zavarovano do 500k€, ampak dejansko ob totalki seveda ne dobi vec kot 200k€, kolikor je vredna.
Hisa 2 ima gradbeno vrednosti 250k€. Premija ni 100 enor ampak recimo 125 enot. Na polici pise zavarovano do 500k€.
Torej prvi in drugi ne plačujeta enake premije za enako ZV, dejansko placujeta kot drugje, glede na vrednost hise. ZV bo pa ogromna pisala, ker je to pac reklamna poteza in se ljidem fino zdi, da pise pol milijona, nekateri pa celom verjamejo, da jih bodo dobili. Tako torej tolmacita pbutec in uncle_sam, jaz samo povzemam, ker pojma nimam, kaj triglav pocne.
In ce je to res potem meni to kot zavarovancu lahko bolj odgovarja. Ker je v celoti na triglavu, da azurira in prilagaja premijo vsako leto, jaz hise ne morem imeti podzavarovane dokler ne doseze gradbena vrednost pol milijona. Kar je vazno pri vsakem uveljavljanju skode, ki je krita z ZV. Po drugi strani pa ne morem spekulirati z nizjimi ZV, pa "samoudelezbo".
In kok je zdaj ZV za m2 zidane hise na novo vrednost?