Dvig denarja NLB

Seba81

Majstr
25. avg 2009
2.052
120
63
Doma
500 evrskega bankovca se povsod izogibajo če se le da, tako kot všasih 1000 dem.Za 1000 dem sem zmeraj moral menjati v menjalnici pa še to je nekaj računal da jih je razdrobil.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.573
5.136
113
Zdi se mi, da ima danes vsaka resna trgovina po nekaj urah za nekaj 1000€ gotovine v blagajni in lahko menja 500€... Ali pa tudi ne. Ne vem, ne poznam dobro tega posla. Mogoče tudi gotovino odnašajo sproti in ne šele na koncu izmene.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Mogoče tudi gotovino odnašajo sproti in ne šele na koncu izmene.
Res je, predvsem v večjih trgovinah. In to ne samo dvakrat dnevno.

Rambo013

Majstr
30. jan 2010
1.812
389
83
Vipavska dolina
V nemalo trgovinah sem videl napis da 500€ bankovca niti ne sprejmejo.
Če pa takega napisa nima, denar je denar in bi lahko z njim kupil tudi najmanjšo malenkost in ga mora vzet. Ni moj problem če nima drobiža...

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
NumY: zlate?
Keber: za nošnjo moraš biti najmanj bodi bodybildeg.
NigelM: kaj pa mizarji ala suzica

Mater, kajo crknilo, da v enem postu odgovarjaš trem?

Ponavidi z vsaj dvemi sporočili odgovarjaš enemu.

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
987
113
Na Cipru je sedaj najbolje imet čimbolj razdrobljen denar, da trgovcu ni potrebno vračat oz. če nima za vrnit. In s 500 bankovcem imaš samo težave. Vzemi tisto ponudbo po 100€ in basta.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.662
2.701
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik Rambo013 pravi:
V nemalo trgovinah sem videl napis da 500€ bankovca niti ne sprejmejo.
Če pa takega napisa nima, denar je denar in bi lahko z njim kupil tudi najmanjšo malenkost in ga mora vzet. Ni moj problem če nima drobiža...

Po vrsti:

1. vnaprejšnje zavračanje bankovcev visokih apoenov (npr. 200 ali 500 EUR) je v nasprotju z zakonom

2. velja pa "načelo" proporcionalnosti - pomeni, da ne moreš od trgovca pričakovati, da bo sprejel kot plačilo bankovec za 500,- EUR, če kupljeno blago (ali storitev) "malo vredno" (beri: vredno nekaj 10,- EUR ali pa recimo bil naročen kofe)

3. glede na točko 2. - rata tvoj problem, če strašiš s vijoličnim

4. SLO zakonska določila so seveda spet tako labavo napisana, da je kupec (dolžnik) spet nesorazmerno zaščiten oz. se ne ve kdo pije in kdo plača. V tujini ti ob mahanju s vijoličnim lepo povedo, da niso ne banka, še manj pa menjalnica in da pridi nazaj s primernim plačilnim sredstvo (če pa že dobil sotritev boš lepo nekaj pustil za garancijo - ženo, psa ali pa otroka - ti pa šetaj do banke oz. menjalnice
tongue-1.gif
).

ON TOPIC:
@avtorju - A misliš, da so "splošni pogoji poslovanja" napisani za "hec"? Vesel bodi, da si sploh lahko nenapovedano dvignil teh 5 čukov.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
To velja morda pri nas. V tujini sem pa večkrat videl napise, da ne sprejemajo niti 200€, kaj šele 500€. Očitno si ne morejo privoščiti testerjev ali pa imajo zaradi roparjev v blagajni vedno samo nekaj drobiža, drugo pa sproti odnašajo.

Rambo013

Majstr
30. jan 2010
1.812
389
83
Vipavska dolina
Glej kupec je kralj, če mi ne bi menjali bi blago pustil na blagajni in šel drugam...
smile-1.gif

Drugače pa ja, jaz tudi ko dvignem denar na banki zaprosim za bolj drobne, vsaj zgleda malce več.
Vem pa za primer ko natakarica ni imela za vrnit drobiž (pa ni bilo plačano z kakšnim hudim bankovcem) pa se je gospod lepo vsedel in ona ja zaprla bife in tekala okoli da je razmenjala.
In na koncu za nagrado tudi večino tistega drobiža dobila za napitnino.
hysterical-1.gif

stop

Majstr
5. sep 2007
3.205
399
83
Las Vegas
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Jaz sem šel pa včeraj za foro dva roza bankovca v kovance zamenjat, če nas slučajno doleti kak ciprski scenarij, da bom imel drobiž.
smile-1.gif

Ti to resno ? 4 kile četrt. metala ?

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Zna biti težava, če znaš štet samo do deset, pa še to "na prste"
Zakaj pa bi bil to problem?
Lahko znaš šteti samo do pet, pa z eno roko opraviš stetje 5000€.
grin1.gif

Najprej našteješ pet bankovcev po sto in jih daš na kupček. Potem našteješ naslednjih pet in jih daš na kupček itd, dokler nimaš pet kupčkov. Potem te kupčke porovnaš na en kup in odrineš h kraj, da te ne begajo. Ponoviš vajo še enkrat, združiš sedanji kup s prej odrinjenim in - voila, imaš 5k€, preštetih na prste ene roke.
cool-1.gif

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.861
395
83
Citat:
Uporabnik stop pravi:
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Jaz sem šel pa včeraj za foro dva roza bankovca v kovance zamenjat, če nas slučajno doleti kak ciprski scenarij, da bom imel drobiž.
smile-1.gif

Ti to resno ? 4 kile četrt. metala ?

Zakaj pa ne, sploh ni veliko, rolice po 50€. Drugače bo pa za avto tankat pa hitro blagajno na Sparu
smile-1.gif

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
ne to ne gre skozi, številka postane prevelika. razen če ne zna šteti do več kot 5 zna pa množiti do več kot 5, pa kaj seštevnja bi tudi moral uporabljati...

Srandi

Pripravnik
16. feb 2011
338
0
16
Jaz vidim pri dvigu gotovine v večjih apoenih predvsem prednost v tem, da je manjša verjetnost, da dobiš ponaredek - oz. imaš 5x manj dela, ko preverjaš, če so vsi pravi. Osebno sem na banki na šalterju že prejel ponarejen bankovec in od takrat sem kar se tega tiče paranoik.

Srandi

Pripravnik
16. feb 2011
338
0
16
Na žalost ne. V mojih dijaških letih (cca 15 let nazaj) sem se bavil s preprodajo deviz - študentska dela mi niso preveč dišala, sem rajši tistih 8 ur zaslužil v 15 minutah
smile-1.gif
Pač pogledal tečajne liste bank, našel najcenejšo in najdražjo ter se sprehodil. Za obrniti sem imel takrat 200 tisoč tolarjev, kupil devize v banki z niszkim prodajnim tečajem (ponavadi lire, ker so bile velike denominacije in se je že na eni decimalni na tečajni listi dalo lepo zaslužiti; včasih tudi dolarje). No in sem jih šel takoj prodati v banko z višjim nakupnim tečajem. Sem zaslužil pri eni transakciji cca 5 tisoč tolarjev (je bil lep donos za 15 min čakanja in hoje).
No enkrat sem pa v A banki prejel bankovec za 100 dolarjev (seveda jih je bilo več, ampak ponarejen bil samo 1), šel prodati v mislim da NLB, kjer so pa ugotovili, da je ponarejen. Seveda so me povabili v zadnje prostore, poklicali kriminaliste, jaz seveda čisto posran, vendar sem jim lepo razložil moj potek poslovanja in smo skupaj s kriminalisti šli v A banko. Seveda tam so rekli, da oni pač ne lifrajo ponarejenega denarja, jaz sem seveda se skliceval na potrdilo o nakupu dolarjev, vendar ni nič pomagalo. So njim kot inštituciji pač prej verjeli kot enemu 15 letnemu pokovcu. K sreči nisem kasiral kakšne ovadbe ali kaj podobnega, so mi pa zasegli bankovec. In sem potem cel mesec moral skakati okoli in preprodajati, da sem pokril izgubo.
Seveda so mi po tem dogodku dekleta na šalterjih pisala serijske številke bankovcev, ki sem jih kupil pri njih. Aaaahh so bli časi tole
smile-1.gif