Durs - Vabilo za predložitev obrazložitve izračuna

karamarko

Pripravnik
29. sep 2014
365
0
16
Odprl sem s.p. in podal oceno prihodkov 0 eur. Referentko, ki je izpolnjevala vlogo sem vprašal, če je višina te ocene predpisana z zakonom in mi je odgovorila, da ne.

Poslali so mi Obračun akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti, ki naj bi ga izpolnil in da je zagrožena globa od 800 do 10.000 eurov za vsakega, ki ga ne predloži.

Ampak ne morem izpolniti že prve točke tega obračuna, kjer moram obkrožiti način ugotavljanja davčne osnove (dejanski ali normirani) na podlagi DEJANSKIH prihodkov. Jaz dejanskih prihodkov še nimam.

Kakšne izkušnje?

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Gre za sistem obdavčitve:
- Ali na podlagi dejanskih prihodkov in dejanskih stroškov
- Ali na podlagi dejanskih prihodkov in normiranih stroškov

Priglašaš samo NAPOVED za odmero akontacije davka iz dejavnosti. Vpiši podatke koliko meniš, da boš zaslužil v letu 2015.
Od napovedi ti bodo odmerili potem akontacijo davka.......dejanska obdavčitev pa je potem odvisna od dejansko doseženih prihodkov v prvem poslovnem letu.

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.331
4.909
113
kot je napisal zgoraj....

naprimer planiraš da boš imel 18.000€ prihodkov .... od tega bo 13.000€ stroškov... in na podlagi tega ne boš plačal dohodnine,
za točne zneske se pa raje obrni na svojega računovodja...

karamarko

Pripravnik
29. sep 2014
365
0
16
Vem za kaj gre. Ampak obe vrsti obračuna temeljita na podlagi dejanskih prihodkov, ki pa jih jaz še nimam.

Na podlagi katerih podatkov naj napovem prihodke? Nimam še nobene pogodbe, nisem izdal še nobenega računa. Lahko, da ga tudi ne bom in bom zaprl. Ne razumem kakšna podlaga je za to. Si naj preprosto izmislim eno cifro? Koliko? 100, 487, 972382?

Sem normiranec in ne bom imel računovodje.

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
DA, glede na tvojo napoved kako boš posloval.

Lahko tudi določiš 1.000€ prihodka 1.000€ stroška in napoveš 0,00 dobička posledično ne bo akontacij davka.

karamarko

Pripravnik
29. sep 2014
365
0
16
Prijam mal pomoči prosim (normiranec):

prihodki: 100
odhodki: 100x0.7 = 70
davčna osnova: 30
osnova za obračun dohodnine: 30
dohodnina: 6 (30x0.2)
davčna obveznost: 6
osnova za določitev akontacije dohodnine: ???
predhodna akontacija (zgornja osnova x davčna stopnja): ???

Spodnji dve mi nista jasni.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.427
2.428
113
Jooooj, daj si dobit računovodjo če pač vidiš da nimaš osnov? Nevem zakaj vsak misli da si lahko vodi računovodstvo... vsaj prvih nekaj mesecev plačaj da ti nekdo nekaj pokaže in razloži.... pa brez zamere....

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.173
3.637
113
Marlbor
Zakaj že? Kaj pa je to 800 do 10.000eur kazni za enega privatnika?

karamarko

Pripravnik
29. sep 2014
365
0
16
Za to si bom najemal računovodtsvo? Da mi izpolni en obračun akontacije dohodnine oz. zadnji dve postavki? Al da mi bo vodil evidenco izdanih računov?

AvtoFun povej mi prosim, kje sem se zmotil. Na obračunu je naveden kvocient 0.7 za priznane odhodke.

Aja pa še nekaj. A ne znašajo priznani odhodki po novem 80%. Na obračunu piše 70%.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.173
3.637
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik karamarko pravi:
Za to si bom najemal računovodtsvo? Da mi izpolni en obračun akontacije dohodnine oz. zadnji dve postavki? Al da mi bo vodil evidenco izdanih računov?

Aja pa še nekaj. A ne znašajo priznani odhodki po novem 80%. Na obračunu piše 70%.
Mene zanima, kdo bo pa tebe najel šalabajzerja in te plačal, da mu boš žarnico zamenjal?

karamarko

Pripravnik
29. sep 2014
365
0
16
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Citat:

Mene zanima, kdo bo pa tebe najel šalabajzerja in te plačal, da mu boš žarnico zamenjal?

Aha užaljeni geniji računovodje. Glede na to, da ti znam spisat tisti program v katerega kucaš številke, bi verjetno znal tudi žarnico zamenjat. Res, da se pa ne ukvarjam s takšno papirologijo ampak to pa ja niso neki hudi izračuni, če veš kaj moraš seštevat/množit.

In resno te sprašujem. Zakaj naj kot normiranec najamem računovodjo? Povej mi en dober razlog.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.427
2.428
113
Citat:

AvtoFun povej mi prosim, kje sem se zmotil. Na obračunu je naveden kvocient 0.7 za priznane odhodke.

Seveda boš plačal, zakaj pa ne? Jaz če nekaj ne znam in ne vem plačam. A se ti zdi to takšna katastrofa? Nismo vsi za vse. Sicer pa glede na tvoje vprašanje, letos je 80 20, lani je bilo 70 30. Sicer pa kot prvo, nisem računovodja niti davčni svetovalec, kot drugo pa si dal premalo podatkov da bi ti lahko svetoval. Kaj pa jaz vem kdaj si ti odprl s.p., kako dolgo že slučajno nisi dal nobene napovedi in kdaj ter zakaj si ti poslali vlogo? Če si s.p. odprl pravkar je možno da si dobil še stare obrazce kjer je 70 30 in morda je referantka sledje napačno sprintala ali pa pričakuje da ročno popraviš na 80 20
smile-1.gif

karamarko

Pripravnik
29. sep 2014
365
0
16
Odprl pred dvema tednoma. Poslali so mi povabilo na obrazložitev ali izpolnitev obračuna, ker sem napovedal 0 eur prihodkov. Obrazložitev že poslal, zdaj bi rad izpolnil še obračun za drobiž za vsak slučaj, da mi ne morejo očitat, da ga nisem poslal.

Aprila smo. Stari obrazci???

In ne ne bom plačeval za en jeb*ni obračun.
hysterical-1.gif
Grem rajši jutri na durs in tam izpolnim do konca skupaj z referentko/svetovalko al kako se že nazivajo zdaj.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.427
2.428
113
Citat:

In resno te sprašujem. Zakaj naj kot normiranec najamem računovodjo? Povej mi en dober razlog.

Sicer sprašuješ njega, bom pa ti jaz odgovoril, ne rabim najet računovodje, lahko pa plačaš urco ali pol urce računovodskega svetovanja...

Mamca

Carica
12. avg 2009
2.404
116
63
Slej ko prej boš nabasal na mino. FURS ni svetovalni temveč nadzorni organ.
Izobrazi se, ali pa najemi računovodkinjo. Nismo vsi za vse.
rolleyes-1.gif

Srečno.

karamarko

Pripravnik
29. sep 2014
365
0
16
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Citat:

Sicer sprašuješ njega, bom pa ti jaz odgovoril, ne rabim najet računovodje, lahko pa plačaš urco ali pol urce računovodskega svetovanja...

Zakaj bi za to plačeval uro pri računovodji, če mi lahko brezplačno svetujejo na dursu? Ker se mi ne da hodit med službo na durs, sem vprašal na alterju. Kaj ni jasno?
confused-1.gif

karamarko

Pripravnik
29. sep 2014
365
0
16
Citat:
Uporabnik Mamca pravi:
Slej ko prej boš nabasal na mino. FURS ni svetovalni temveč nadzorni organ.
Izobrazi se, ali pa najemi računovodkinjo. Nismo vsi za vse.
rolleyes-1.gif

Srečno.

Kakšno mino pri normirancu? Lepo te prosim. Prihodki x 0.04. To je to. Oddam obračun. Plačam. Basta.

Mamca

Carica
12. avg 2009
2.404
116
63
Jaz, haha? Jaz mam cajta do groba.
smile-1.gif

Nič ne pametujem, ker ti nisem nič povedala
hysterical-1.gif

Razen toplega priporočila, da nejmi nekoga, ki zna.
evil.gif