Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Za razne double IPA, bolj močne ameriške IPA, black IPA sam vedno postaram osnovo, naredim šele potem dry hopping in na koncu stekleničim. Še za ostala navadna piva redkokdaj stekleničim pred 4mi tedni, tako da dry hop rekdokdaj delam pred 3mi tedni v fermentorju!
Glede priminga če imaš dovolj kvasa se ne sekiraj, gre skozi tudi po 3h mesecih ali več.
Pretakas v skundar,ali pustis v primarcu 4 tedne? koliko casa si upas pustit v primarcu brez posledic?
uporabljam pa kvas 05 ali pa 04...
Čisto odvisno. Zadnje čase za dry hopping ki ga delam bolj "zgodaj" ponavadi pustim v primarcu in pretočim na hmelj v sekundarca ... potem po koncu dry hoppinga še cold crash, v točilni sod in v steklenice.
Za tiste ki jih pustim dalj časa pa pretočim "by the rules" v prvem tednu / 10 dneh in potem v sekundarca namečem hmelj ko je pripravljen. Ostala procedura dalje je enaka.
Sem kakšne bolj ekstremno hmeljene pretakal tudi že v 3 fermentorje, torej 3x pretakanje všteto s polnilnim sodom. Oksidacija ni problem če pivo popiješ v roku recimo 3 mesece, pri bolj močnih pa se čas še podaljša.
Glede max. v primarcu se ni za hvalit ampak sem tudi že 2-3 meseca tenstal pa je čisto ok izpadlo!
Na splošno se pivovarji bojimo napačnih stvari zaradi česar velikokrat naredimo slabše pivo čisto brez osnovanega razloga. Oksidacija recimo realno ni problem, mnogo večji problem je da piješ zaradi strahu pred tem slabše pivo! Ne rečem da to sedaj vedno in za vse drži, ampak poskusi enkrat naredit drugače pa vidiš a je kaj efekta in če je koliko je pozitiven in koliko je negativen.