drva

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.150
4.131
113
Hrastov les je dokaj temen ko se posuši, enako kostanjev.

Če je bel, potem je verjetno plesniv? Bel pod lubjem in v notranjosti?

Če je les plesniv pomeni, da se zelo hitro razkraja (encimi) in posledično imaš zemljo v obliki polen. Reklamiraj ni druge!

luknjac

Pripravnik
21. feb 2008
374
13
18
Za naslednjič, kupi brezova drva, katera so najprimirnejša za v kamin. Zakaj? Ker ne pokajo, lepo gorijo, ter ne smrdijo. Hrasta se ne kuri, ker je pač predrag/pretrd/karkoli, smreka poka ko bi strelu, bukev pa je tudi vredu, če že breze ne moreš dobiti.

Moje mnenje, ne pa ga uzeti za sveto.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
dejmo od začetka

kurim bukev..vedno. imel sem prvoklasno. zmanjkalo
prosil hanzija, s ezmenil. ni bilo časa za prevoz..srečal gozdarja, naročil, iskal suho, stirnjal se hrast kostanj..pač izjema..silom prilike. če bi bilo suho..ok..ampak je..vse drugo, sam suho ne.

nasvet je na mestu. bom pa ostal na bukvi. s elazje dobi, za cevape je majka..jagnje tut lepo zasciva na njej

TRiK

Fizikalc
20. jan 2009
850
22
28
Na kratko: tako kostanj kot hrast imata svojo "logiko" sušenja in posledično kurjave. Beri: tanin. Kljub temu pa so stvari, ki si jih opisoval, netipične. Ma kako rezanje z nožem - še s cirkularjem se namatraš, ko to žagaš!
Omeni dobavitelju, da imaš probleme s kurjavo. Boš takoj videl njegovo reakcijo. Ne bi pa bil prvi, ki so ga gozdarji ... na suho.

suzica

hođa
21. jan 2011
1.914
0
36
48
PLANET ČVIČK
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
3 leta pustit v gozdu da ležijo na vlažnih tleh! Tole sem se sicer naučil na alterju (pri nas hrasta ne kurimo, nikoli ga nismo), nekdo je omenil in tudi podal neko dokazno literaturo. Sicer imamo pa tu nekaj lesarski majstrov pa bo mooče kakšen kaj vedel.

Ne mi bluzit da mora hrast tri leta ležat na tleh!!!!! To delajo ljudje
stupid-1.gif
, pol se da pa na žago in imamo v dilah na milijone luknjic od črvov!!! Kam čem take dile dat?? Ljubljančanu za jedilni kot??? Me ubije ko mačka.

Hrast in vsekakor vsaak les ko ga podreš TAKOJ NA ŽAGO DAT in takoj opucat žagovino stran in takoj španglat.

Za drva ista fora---posekat pozimi ko je zmrzjen les in ima minimalno vode v sebi in najkesneje marca ali aprila razsekat na pojičke in jih zložit POD streho s prepihom.

Softi bom jaz vprašal za bukova drva
smile-1.gif
Kdaj jih nucaš in koliko in ali imaš svojo furo???

Hrastova drva bodo pa ITAK GORELA .

Jst sem naprimer že toliko jelše (ne rakove) sežgal , da je še vidli niste in se sijajno ukuri z njo-čeprav modeli govorijo da ni za nikamor.

Breza je pa večinomaza kamine , ker ne presketa in ne oddaja svojega vonja.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nor si če jih boš kupil po 60€----počakaj še tri mesece-----40€----bukev

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
tzdej se menim z rednim dobaviteljem..dostavljena na naslov 60€ meter..menim se za 10metrov.. pa tudi 15 ni preveč.

mi pa ni jasno kako bo to uredil do jeseni..a bo 'trenutna' secnja ze ok, ali se ne.. je pa..znanec, prijatelj iz otrostva in me do sedaj ni antegnil.

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Ma kaj ga serjete..., kratko in enostavno. Softija je nategnil na suho, kupil je pirova drva. To je tako kot ce bi kupil gnila jabolka.

modras

Zelenc'
22. mar 2011
10
0
1
Zmeni se za nižje plačilo.
Pri nas je cena od 50-60 evrov in 70 za zelo lepa bukova drva, brez grč, razžagana. Za to leto imamo naročil za 70 metrov.
50 evrov so mešana, se pravi hrast-buku-malo češnje, kostanja pa ne dajemo vmes, za 60 evrov samo bukova.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
ksz

Kolikor se spomnim iz neke debate na PSS nej bi bil za hrast malo poseben postopek. Hrastova drva naj bil odležala eno leto (pa ne v gozdu) brez zaščite, tako da lahko dež spere tanin, drugo leto pa sušenje pod streho.

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.655
473
83
Tolmin
Citat:
Uporabnik suzica pravi:

Hrast in vsekakor vsaak les ko ga podreš TAKOJ NA ŽAGO DAT in takoj opucat žagovino stran in takoj španglat.

No pa smo malo vec izvedeli o kvaliteti (trajnosti) tvojih kozolckov
bonk.gif

Dej pojdi v nedeljo pohajat kam na kmete v kaksno staro gostilno, kjer v kotu igrajo karte stari mozje.
Naroci vsakemu kozarcek belega in zacni jamrati o kvaliteti plohov, ki si jih kupil prejsnji teden.
Priporocam, da s sabo vzames tudi magnetofon, ker se bodo iz njih vsipale ogromne kolicine koristnih in preizkusenih informacij
priden.gif

Citat:
Uporabnik suzica pravi:
posekat pozimi ko je zmrzjen les in ima minimalno vode v sebi in najkesneje marca ali aprila razsekat na pojičke

FAIL
shocked-1.gif

:Softi - po moje so te nategnili in ti prodali preperela drva
crazy1.gif

Hrast in kostanj sta precej trda za cepit .
Pa drugic zahtevaj brezo ali bukev za kamin

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Sicer je slika bolj slaba, so pa pirova.

Mater si naredil celo disertacijo okol tega.
grin1.gif

pa ne bo mene j*** lokalni gnojonosec. sma preden mu..se hocem prpericat..ker to bo vaska afera. priseljeni cefur j mamo staroselcu zarad 50€

mas se eno.

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Pa kaj ti ni jasno, a jih boš še na inštitut na analizo peljal?

Napisal si čisto vse klasične znake piravosti.
Je pa hecno, da se je treba o tem sploh pogovarjat saj smo sami cca. 30 in + kerlci.
Kot da večina njih v življenju še ni videla enega polena.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
jaz..nisem videl kaj dosti..in ob bok nekomu, ki se s tem ukvarja, se nočem postavt brez argumentov.

zdej bom pa reku..lalala.. notranj, patriot in drugi zemljoradniki so rekl, d aje to jajc..odpelj...

pe en se jezit. ravn vceri sem tuhtal kako se ti ne razjezis in te ne morem zdrazit..

btw
pr teb je en mizar..janez neki.. tam iz cerknice levo, ce gres iz psotojne.. ves katerega mislim