Situacija: pri Adriatic-Slovenici trenutno teče peto leto, kar sem pri njih zavarovan z dopolnilnim zdravstevnim zavarovanjem. Vsaki dve leti mi enostavno pošljejo pogodbo za naslednji dve leti, kar sem seveda normalno podpisal (to je bilo 1.8.2010, številka pogodbe je NOVA). Sedaj pa bi rad zadevo prekinil in normalno je 3 mesečni odpovedni rok, kar seveda sprejemam. Težava je pa v tem, da me sedaj prepričujejo, da lahko zadevo prekinem šele po 1 letu od začetka veljavnosti pogodbe in takrat pa prične teči še 3 mesečni odpovedni rok. Torej to praktično pomeni, da lahko prekineš šele po letu in treh mesecih. Jeb.. zavarovalnice sem si mislil in šel pogledat Splošne pogoje. Pač, če me že nategnejo naj me vsaj s pravno podlago
.
In v Splošnih pogojih ( http://www.adriatic-slovenica.si/bin?bin.svc=obj&bin.id=21030) je ena zelo zanimiva zadeva:
7) Pogodba se ob izteku dogovorjene dobe vsakokrat podaljša za enako časovno
obdobje, za katerega je bila sklenjena, razen če zavarovalec takšnega dogovora
ne prekliče s pisnim obvestilom, ki mora biti dano zavarovalnici najmanj 60 dni
pred potekom tekočega obdobja. Navedeno ne velja za primere, ko je tovrstno
podaljševanje pogodbe na polici izrecno izključeno. V primeru preklica pogodba
preneha z iztekom tekočega obdobja.
8) V primeru podaljšanja pogodbe po prejšnjem odstavku se šteje, da je bila podaljšana
obstoječa pogodba in ne da je bila sklenjena nova. Določilo prejšnjega
odstavka ne posega v pravico zavarovalca, da odpove pogodbo skladno z
devetim odstavkom tega člena.
9) Zavarovalec lahko odpove pogodbo po poteku enega leta od začetka veljavnosti
pogodbe. Odpovedni rok je tri mesece.
Torej, kaj to pomeni. Glede na to, da piše, da se šteje, da je OBSTOJEČA pogodba podaljšan predvidevam, da imam potem zgolj normalen 3 mesečni odpovedni rok, saj je od začetka že minilo več kot 4 leta. Namreč na zavarovalnici so mi ustno pojasnili, da nimam pojma in da je pač 1 leto + 3 mesece. Potem ko sem jih vprašal, če so si sploh prebrali ta člen, so mi pojasnili, da če mi kaj ne ustreza naj pošljem pisno. In sem poslal, sedaj bo kmalu 14 dni in enostavno ni odgovora. Po telefonskem urgiranju so mi zatrdili, da žal te pošte niso prejeli. Da jim j… nekaj. Torej, kaj naredit? Ali imam prav in se pustim pojeb.. ali grem do konca in vzamem odvetnika ter bom dobil zadevo?
In v Splošnih pogojih ( http://www.adriatic-slovenica.si/bin?bin.svc=obj&bin.id=21030) je ena zelo zanimiva zadeva:
7) Pogodba se ob izteku dogovorjene dobe vsakokrat podaljša za enako časovno
obdobje, za katerega je bila sklenjena, razen če zavarovalec takšnega dogovora
ne prekliče s pisnim obvestilom, ki mora biti dano zavarovalnici najmanj 60 dni
pred potekom tekočega obdobja. Navedeno ne velja za primere, ko je tovrstno
podaljševanje pogodbe na polici izrecno izključeno. V primeru preklica pogodba
preneha z iztekom tekočega obdobja.
8) V primeru podaljšanja pogodbe po prejšnjem odstavku se šteje, da je bila podaljšana
obstoječa pogodba in ne da je bila sklenjena nova. Določilo prejšnjega
odstavka ne posega v pravico zavarovalca, da odpove pogodbo skladno z
devetim odstavkom tega člena.
9) Zavarovalec lahko odpove pogodbo po poteku enega leta od začetka veljavnosti
pogodbe. Odpovedni rok je tri mesece.
Torej, kaj to pomeni. Glede na to, da piše, da se šteje, da je OBSTOJEČA pogodba podaljšan predvidevam, da imam potem zgolj normalen 3 mesečni odpovedni rok, saj je od začetka že minilo več kot 4 leta. Namreč na zavarovalnici so mi ustno pojasnili, da nimam pojma in da je pač 1 leto + 3 mesece. Potem ko sem jih vprašal, če so si sploh prebrali ta člen, so mi pojasnili, da če mi kaj ne ustreza naj pošljem pisno. In sem poslal, sedaj bo kmalu 14 dni in enostavno ni odgovora. Po telefonskem urgiranju so mi zatrdili, da žal te pošte niso prejeli. Da jim j… nekaj. Torej, kaj naredit? Ali imam prav in se pustim pojeb.. ali grem do konca in vzamem odvetnika ter bom dobil zadevo?