Domača pizzerija

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.717
9.493
113
Ksno priporocilo za napolitana style testo z drozi? Kruh dela dobr, pica se pa ne napihne tok k bi blo treba.
Drožem moraš dat čas. Naredi malo večji štarter kot navadno pa pusti čez noč na sobni, če štarterja nimaš čez noč na vrhu kozarca, imaš slabo aktivne droži. Potem zamesi testo in počakaj, da res začne delat, pol pa v hladilnik za 24 do 48 ur, vsaketolk premeči seveda. Zjutraj daš ven iz hladilnika, počakaš kako urco in nardiš kepce, ko to pride na toplo, bi moralo delat.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.717
9.493
113
Ista, jest jo delam med 65 in 70 %. Sam računaj, da je štarter najboljš hidrirat 100% in pol to preračunaj v končno zadevo. Sej droži niso nič drugega kot kvas, le da ni izoliran sev, ki je usmerjen v obilno prdenje, ampak kolonija.
 
  • Všeč mi je
Reactions: dentex

R0KY

Guru
30. apr 2010
3.830
715
113
drozi so aktivni, tud float test bp prestanejo. nism pa zih za razmerje. Kokr sm bral dajejo navadn kvas krat 10? Lahko delis razmerja?
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.717
9.493
113
Razmerja? Kakšna razmerja? Ne preveč komplicirat. Droži imam v dveh malih kozarcih za vlaganje v hladilniku. Ko se lotim delat štart za recimo testo za pico iz 2-3 kil moke, gre v ogromni kozarec za vlaganje cca pol kile moke, pol litra vode in večina vsebine obeh kozarcev. Kozarce nazaj nafilam z 1:1 razmerjem moka voda in postavim nazaj v hladilnik.
Tavelik kozarec s štartom pa odvisno, kdaj bom mesil, če bom mesil zjutri, pustim čez noč zunaj, če ne dam v hladilnik. Ko ti štart naraste na 2x velikost je redy. Pol pa 2 kili moke, 1,3l vode, štart, eno zvrhano čajno žličko soli na kilo vse moke, v tem primeru cca šest in pol. In gasa. Ko ti začne zadeva delat, beri zraste na dvojno količino, pregneteš in rukneš v hladilnik.
 

Oakey

Majstr
3. feb 2016
868
504
93
Meni se pica iz droži pečena v Ooniju ni dopadla, na koncu sem zabrisal tisti droži stran.

Še najboljša je pica iz testa, ki se je pacal vsaj 12h na sobni temperaturi in še 12h v hladilniku in je narejeno iz prave moke... razlike med mokami so ogromne, pa s tem ne mislim samo po tipih moke ampak tudi po znamkah. Sem sprobal kar nekaj moke tipa 0 in 00 različnih znamk in so občutne razlike.

Costa d'Amalfi je daaaaaleč najboljša. Drugače je pa dobra tudi Sparova Manitoba, se dobi kar dober rezultat.

S hidracijo se je brezveze zajebavat v višave, ker je 63% čisto dovolj. Večja je hidracija, več imaš potem komplikacij s tem, da dobiš pico dol z loparja, pa tudi znat moraš delat s testom, ki je hidriran 70% ali več.
 

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.228
1.366
113
Meni je zadnjic ratala res vrhunska. Moka tale iz spara, na zalost one prave nimam vec. 30ur v hladilniku, nato vzel ven, na hitro zamesil (10sek), razdelil na manjse kose in pustil vzhajat se 2 uri od oka. Rob fajn napihnjen in hrustljav, znotraj mehka.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.717
9.493
113
Meni se pica iz droži pečena v Ooniju ni dopadla, na koncu sem zabrisal tisti droži stran.

Še najboljša je pica iz testa, ki se je pacal vsaj 12h na sobni temperaturi in še 12h v hladilniku in je narejeno iz prave moke... razlike med mokami so ogromne, pa s tem ne mislim samo po tipih moke ampak tudi po znamkah. Sem sprobal kar nekaj moke tipa 0 in 00 različnih znamk in so občutne razlike.

Costa d'Amalfi je daaaaaleč najboljša. Drugače je pa dobra tudi Sparova Manitoba, se dobi kar dober rezultat.

S hidracijo se je brezveze zajebavat v višave, ker je 63% čisto dovolj. Večja je hidracija, več imaš potem komplikacij s tem, da dobiš pico dol z loparja, pa tudi znat moraš delat s testom, ki je hidriran 70% ali več.
Sej veš, da je med kulturami droži ogromna razlika. Je pa res, da za dobro pico droži nikakor niso pogoj. Važna je v prvi vrsti počasna fermentacija. Pol pa seveda moka. Jest italianske 00 ne prebavljam dobro, beri prdim k svinja po tem. Uporabljam klasično tip 500, tud tale zlata od Žita se je nazadnje super obnesla. Pa premetat je treba testo, tp je tud važno.
 
Nazadnje urejeno:

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
kalbo eno hitro vprašanje, delal pice v unniju naletel na problem z testom
ok, zamesil 1,5 kg moke sol cca 850ml vode mešal kot je treba v kitchenaidu dal na mirovanje za 36 ur, naredil hlebčke dal na hladno še za 8 ur pol pa ven pa hajat na pultu, pol pa peka. Nisem še nikoli doživel da je šarža, ki je lepo hajala in ratala vrhunsko tako različna v testu. Pa mislim, da je bil v mašini eno uro. Nekaj kep se mi je enostavno pocalo, da so bile neuporabne.
Kje bi ga lahko posral. Mi ne potegne kje a maš kakšno modro misel in idejo
 

Oakey

Majstr
3. feb 2016
868
504
93
Pa je ta kitchenaid zmožen kvalitetno zmešat skoraj 2,5kg testa?

36 ur si vzhajal v hladilniku ali na toplem? Ker za na toplem je to kar mal predolgo. To si moral dat manj kot pol grama suhega kvasa?
Kolk časa je bil na pultu na toplem preden si začel z oblikovanjem?
 
  • Všeč mi je
Reactions: x5x

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
Pa je ta kitchenaid zmožen kvalitetno zmešat skoraj 2,5kg testa?

36 ur si vzhajal v hladilniku ali na toplem? Ker za na toplem je to kar mal predolgo. To si moral dat manj kot pol grama suhega kvasa?
Kolk časa je bil na pultu na toplem preden si začel z oblikovanjem?
Jap brez težav, v hladilniku 36 ur, naredu hlebčke in še skor 8 ur frižiderja, pol pa na pult
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.717
9.493
113
kalbo eno hitro vprašanje, delal pice v unniju naletel na problem z testom
ok, zamesil 1,5 kg moke sol cca 850ml vode mešal kot je treba v kitchenaidu dal na mirovanje za 36 ur, naredil hlebčke dal na hladno še za 8 ur pol pa ven pa hajat na pultu, pol pa peka. Nisem še nikoli doživel da je šarža, ki je lepo hajala in ratala vrhunsko tako različna v testu. Pa mislim, da je bil v mašini eno uro. Nekaj kep se mi je enostavno pocalo, da so bile neuporabne.
Kje bi ga lahko posral. Mi ne potegne kje a maš kakšno modro misel in idejo

Zelo je odvisno, kako napet hlebček daš hajat. Čist možno je, da si bil pri teh parih mal površen pri napenjanju površine in pol se ti poca in ne steguje, kot bi se moralo. Se pa zmer zgodi, da kakšna ne rata kot bi morala.
 

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
Zelo je odvisno, kako napet hlebček daš hajat. Čist možno je, da si bil pri teh parih mal površen pri napenjanju površine in pol se ti poca in ne steguje, kot bi se moralo. Se pa zmer zgodi, da kakšna ne rata kot bi morala.
Ok hvala, bom v naslednjem krogu bolj pozoren na formiranje. Mogoče sem malo pohitel, enostavno bli so vlažni in že uno po občutku zoprni. Se je stegnil lepo sam ko sm ga na lopar fliknu pa je bil pomokan je pol kr gor ostal, pa nisem grosiral z pelati pa mozarelo
 

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
kalbo eno hitro vprašanje, delal pice v unniju naletel na problem z testom
ok, zamesil 1,5 kg moke sol cca 850ml vode mešal kot je treba v kitchenaidu dal na mirovanje za 36 ur, naredil hlebčke dal na hladno še za 8 ur pol pa ven pa hajat na pultu, pol pa peka. Nisem še nikoli doživel da je šarža, ki je lepo hajala in ratala vrhunsko tako različna v testu. Pa mislim, da je bil v mašini eno uro. Nekaj kep se mi je enostavno pocalo, da so bile neuporabne.
Kje bi ga lahko posral. Mi ne potegne kje a maš kakšno modro misel in idejo

Zanimivo... za 1.5kg moke bi jaz dal skor liter vode, tako da odstopaš v drugo smer z rezulatom.
 

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
Zanimivo... za 1.5kg moke bi jaz dal skor liter vode, tako da odstopaš v drugo smer z rezulatom.
Hec je v tem, da s to moko 00 italjansko, sem dajal zmeraj malo manj kot60% pa se je izkazalo za ok, ker prvič ko sem jo delal, sem šel na 65% pa sem testo zlil iz mikserja. Laho in z veseljem pa sem odprt za nasvete. Nisam majstor ampak se rad učim, tudi experimentiram.
 

R0KY

Guru
30. apr 2010
3.830
715
113
Razmerja? Kakšna razmerja? Ne preveč komplicirat. Droži imam v dveh malih kozarcih za vlaganje v hladilniku. Ko se lotim delat štart za recimo testo za pico iz 2-3 kil moke, gre v ogromni kozarec za vlaganje cca pol kile moke, pol litra vode in večina vsebine obeh kozarcev. Kozarce nazaj nafilam z 1:1 razmerjem moka voda in postavim nazaj v hladilnik.
Tavelik kozarec s štartom pa odvisno, kdaj bom mesil, če bom mesil zjutri, pustim čez noč zunaj, če ne dam v hladilnik. Ko ti štart naraste na 2x velikost je redy. Pol pa 2 kili moke, 1,3l vode, štart, eno zvrhano čajno žličko soli na kilo vse moke, v tem primeru cca šest in pol. In gasa. Ko ti začne zadeva delat, beri zraste na dvojno količino, pregneteš in rukneš v hladilnik.
No tole je blo spot on, tko k dons pica z drozmi. Hvala kalbo
 
  • Všeč mi je
Reactions: kalbo in dentex