Doktorji bi višje plače?

nacek

Guru
13. okt 2012
2.958
605
113
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Citat:
Uporabnik nacek pravi:
pa ponovimo

Preberimo to zahtevo: "Če delodajalec zdravnika toliko obremeni, da bi postalo njegovo delo pri drugem delodajalcu zaradi tega nevarno, mu mora zagotoviti enak finančni položaj, kot če bi delo drugje opravil. Slednje naj se uredi v kolektivni pogodbi za zdravnike ali v aneksu h kolektivni pogodbi." (vir) FIDES odgovarja, da ta zahteva ni v končni verziji predlogov, in potrdi, da je bila v osnutku (vir).

Povejmo jo še enkrat, bolj preprosto: če zdravnika dopoldansko delo v javnem sektorju tako utrudi, da ne more popoldne delati v zasebnem sektorju, mu davkoplačevalci dajo plačo, ki bi jo sicer zaslužil s svojim popoldanskim delom. Kar verjetno pomeni, če je dopoldne zdravnik in ne le dispečer, potem mu pripadata dve plači.

Konkurenčne klavzule pozna ves svet, slovensko zdravstvo ne. Pravkar pa smo izumili tudi neverjetno plačilno formulo: če nekdo v redni službi ne dela, dobi plačo. Če dela, dobi dve!

http://siol.net/siol-plus/kolumne/zdravje-je-njihovo-najvecje-bogastvo-430117

Ta "pogoj" je baje izmišljen in ni v pogajanjih.

so si pa močno želeli

V Fidesu pa so v sporočilu za javnost zapisali, da njihov približevalni predlog sindikata take dikcije ne vsebuje, v interni komunikaciji pa se je izmenjalo "nič koliko osnutkov". Dodali so, da njihova zahteva ostaja, da se za vprašanje dela pri drugem delodajalcu uporablja izključno zakon o delovnih razmerjih.

"Kot mogoča kompromisna rešitev pa je po uradnem in končnem predlogu, ki smo ga poslali vladi v nedeljo, 13. novembra, ta, da bi lahko delodajalec popoldansko delo zdravniku prepovedal zaradi preutrujenosti. Znotraj Fidesa smo zaradi slabih izkušenj proučevali različne pravne varovalke za primer zlorab ali preširokih interpretacij teh prepovedi delodajalcev. Vendar v končnem uradnem približevalnem predlogu z dne 13. 11. 2016, poslanem vladni pogajalski skupini, te varovalke niso omenjene," so še pojasnili.

http://www.rtvslo.si/slovenija...-predlog/407786

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.168
1.142
113
Citat:
Uporabnik nacek pravi:
...so si pa močno želeli...
Jaz si tudi močno želim višje plače.
Ali mi lahko na podlagi te moje želje FURS že kar višjo dohodnino obračuna?

"močne" želje so na vseh straneh.
Ministrica si "močno" želi, da bi nehali stavkati, ZZZS si "močno" želi skrajšati čakalne vrste, ...
Ampak samo zato, ker si nekaj "močno" želiš, se še ne uresniči.

nacek

Guru
13. okt 2012
2.958
605
113
Citat:
Uporabnik jurek1973 pravi:
Citat:
Uporabnik nacek pravi:
...so si pa močno želeli...
Jaz si tudi močno želim višje plače.
Ali mi lahko na podlagi te moje želje FURS že kar višjo dohodnino obračuna?

"močne" želje so na vseh straneh.
Ministrica si "močno" želi, da bi nehali stavkati, ZZZS si "močno" želi skrajšati čakalne vrste, ...
Ampak samo zato, ker si nekaj "močno" želiš, se še ne uresniči.

a je zdaj vredu
evil.gif

Neodposlani mejl
Miran Lesjak
19. november 2016 21. november 2016 9:57
Iz tiskane edicije

Spoštovani gospod doktor Kuštrin! V sredo sem od pravnega svetovalca vašega sindikata Fides prejel zahtevo za objavo popravka v zvezi s kolumno »Je Fides ob zdravo pamet?«, ki jo je v torek v Dnevniku objavila moja kolegica Tanja Lesničar - Pučko. Sporočam vam, da zahtevanega popravka ne bomo objavili. Prosim vas, da si tega ne ženete preveč k srcu: zdravniki zagotovo veste, kam je treba pičiti, da injekcija prime, mi, novinarji, pa vemo, kako je treba pičiti, da javna kritika zaboli po črki zakona. Vi, zdravniki, veliko bolje od nas poznate zakon o sistemu plač v javni upravi ter standarde in normative v zdravstvu, mi pa bolje od vas oziroma od vašega pravnega svetovalca poznamo zakon o medijih. Čisto vsakega prostega spisa pa nam res ni treba objaviti, celo po tem trapastem medijskem zakonu ne.

https://dnevnik.si/1042754862/mnenja/glosa/neodposlani-mejl

https://dnevnik.si/1042754562/mnenja/kolumne/je-fides-ob-zdravo-pamet

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.168
1.142
113
Citat:
Uporabnik nacek pravi:
a je zdaj vredu
evil.gif

Neodposlani mejl...
...
No ja, toliko o nepristranskem novinarstvu. O objavi argumentov obeh strani.

>>novinarji, pa vemo, kako je treba pičiti, da javna kritika zaboli po črki zakona
>>mi pa bolje od vas oziroma od vašega pravnega svetovalca poznamo zakon o medijih

Torej izkoriščajo svojo premoč (v možnosti objavljanja za širši krog ljudi) nad šibkejšim, ki tega ne more.
Ampak za novinarje je to OK, da počnejo, za zdravnike pa ne?
Sicer pa tudi zdravniki delajo po zakonu (40 ur na teden), tako da ne vem v čem je problem?

Kaj te sploh moti?
Da zdravniki delajo samo 40ur/teden, da si ne bodo več izplačevali nadru in deurstev, ...
Saj to je glavni očitek forumskih "zdravnikov". Ki kar naprej lepijo tiste lestvice plač v JS.
Da "kako je mogoče delati 300 ur na mesec?". No, zdaj tega ni. A nisi vesel?

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.712
397
83
Kras
www.mtl.si
A to je vse, kar te je zbodlo v njegovem pisanju?
Povej mi samo tole: koliko izgube stika z realnostjo in koliko samovšečen moraš biti, da to zahtevo spraviš sploh na papir, pa tudi, če je samo za interno ''usklajevanje''? Jaz si ne predstavljam normalnega človeka, ki bi mu kaj takšnega padlo na pamet. Predstavljam si pa priskledniške svinje, ki živjo na tuj račun in jim nikoli ni dovolj.
POSEBEJ POUDARJAM, DA POD PRISKLEDNIŠKE SVINJE NE RAZUMEM VSEH ZDRAVNIKOV. Da ne bo pomote, je z veliko zapisano.

nacek

Guru
13. okt 2012
2.958
605
113
pa še en iz foha
evil.gif

Vesna ni ena od tistih žensk, ki v zadnjih letih polnijo medijski prostor: praviloma z zastrtimi obrazi in spremenjenim glasom, da jih znanci in sodelavci v službi ne bi prepoznali, ko razgaljajo svojo bedo in ko se ob njihovih zgodbah zapisuje telefonska številka, kamor lahko nakažete enega, pet ali deset evrov, če vas je njihova zgodba dovolj ganila. Vesna je stara štirideset let, zaposlena je kot strežnica v bolnišnici in živi z dvanajstletnim sinom, ki ima blažjo obliko astme; za najemnino garsonjere daje tretjino plače in svoj prosti čas namenja iskanju načinov, kako naj preživi vsak dan sproti. Njena zgodba ne vsebuje bolj srhljivih elementov revščine: ni težko bolna, ni brezposelna, ne preti ji deložacija, nima otroka s posebnimi potrebami, ki bi povzročale dodatne stroške, je zgolj običajno revna.
Predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin na pogajanjih z vlado pobesni, če kdo pripomni, da gre zdravnikom samo za denar. Po njegovih besedah jim gre za boljši zdravstveni sistem in za dobro bolnikov. Že hip zatem spet govori samo o denarju. Izključno samo o denarju govori tudi Fidesovih osem stavkovnih zahtev. Tudi prva zahteva, ki je na prvi pogled drugačna, ker govori o ugodnejših normativih in standardih, ne pomeni nič drugega: ker te zahteve ni mogoče izpolniti, saj bi bilo treba takoj zaposliti vsaj tisoč zdravnikov, bo služila kot argument, da so zdravniki preobremenjeni in jih je treba dodatno plačati. To še ni vse: Fides med pogajanji dodaja nove in nove zahteve. Delirij nezmernosti je zahteva po nadomestilu izpadlega dohodka, ker zdravnik zaradi preutrujenosti popoldne ne more delati pri drugem delodajalcu. Fides je tako prepričan v svojo moč in popustljivost države, da je povsem prenehal krotiti apetite. V sozvočju s to aroganco je zahteva, da mora ministrstvo za zdravje poskrbeti za sistem, ki bo onemogočal (!) opredeljevanje prebivalcev in omogočal zdravniku odklonitev dodatnih pacientov, potem ko se je zanj že opredelilo tisoč dvesto ljudi. Država naj torej prepreči, da bi vsak tretji državljan sploh lahko obiskal javnega zdravnika, in drži vrečo zasebnemu zdravstvu.

https://www.dnevnik.si/1042754860/mnenja/kolumne/dusan-keber-izstop-iz-druzbe

Nazadnje urejeno:

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.168
1.142
113
Citat:
Uporabnik IbizaDriver pravi:
Sem ravnokar bral tole. Dobro napisano in to od zdravnika.
A to je tisti minister, ki je za 2 leti zamrznil vse specializacije?
In se potem čudil, da ni zdravnikov?

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.624
3.079
113
v lokalni ostariji
kilakhan tudi ti ne znaš brat (funkcionalno) un mazini je napisal da je bilo v osnutku in to so potrdili (da je bilo v osnutku) tudi na sindikatu. ne pa da je to sedaj dejansko med zahtevami.

drugače pa, sevede se gre za dnar...

najprej so miličniki začeli s štrajkom (dosegli bolj tak tak) zdej dohtarji... naprej pač tisti ki lahko... težko bo pa štrajkalo gospodastvo, kakšne sestre, čistilke... vsi v J skupini...

nacek

Guru
13. okt 2012
2.958
605
113
komentar

Mnogi od njih so fantje pri šestdeset in čez. Sam sem, kot zasebnik, mlajši, športnik, kakovostno obdelal štiri do maksimalno šest strank oz. pacientov ( 2 – 2,5 ure/obravnava), pa sem bil zvečer zbit kot kanta. Tile fantje pa so pravi supermeni. Obdela 30 in več pacientov v javnem zavodu, popoldne v svoji ambulanti pa še kakšnih deset. Dan za dnem. Poleg tega pa mu ostane še čas za pisanje strokovnih člankov, študiranje mednarodnih raziskav ipd. Hm nekaj tu ne bo šlo skozi.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
kilakhan tudi ti ne znaš brat (funkcionalno) un mazini je napisal da je bilo v osnutku in to so potrdili (da je bilo v osnutku) tudi na sindikatu. ne pa da je to sedaj dejansko med zahtevami.

drugače pa, sevede se gre za dnar...

najprej so miličniki začeli s štrajkom (dosegli bolj tak tak) zdej dohtarji... naprej pač tisti ki lahko... težko bo pa štrajkalo gospodastvo, kakšne sestre, čistilke... vsi v J skupini...

Niso potrdili. Vsaj iz tistega kar je Mazzini citiral kot vir.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
A to je vse, kar te je zbodlo v njegovem pisanju?
Povej mi samo tole: koliko izgube stika z realnostjo in koliko samovšečen moraš biti, da to zahtevo spraviš sploh na papir, pa tudi, če je samo za interno ''usklajevanje''? Jaz si ne predstavljam normalnega človeka, ki bi mu kaj takšnega padlo na pamet. Predstavljam si pa priskledniške svinje, ki živjo na tuj račun in jim nikoli ni dovolj.
POSEBEJ POUDARJAM, DA POD PRISKLEDNIŠKE SVINJE NE RAZUMEM VSEH ZDRAVNIKOV. Da ne bo pomote, je z veliko zapisano.

Ja, sem še malo preletel naprej, ampak se mi ni dalo litanij brat.

Za ostalo se boš moral pa na Kuštrina obrnit, jaz nisem, niti nikoli ne bom, član FIDESa, niti ne delam v javnem sektorju ali za javni sektor, niti ne sodelujem z njim.

darko11

Majstr
21. jul 2007
1.231
216
63
No ja, malo smo nefer... 12k bruto je res prag revščine, to je komaj za vzdrževanje DB9, kje je pol še ostalo.
grin1.gif

brane_new

Guru
10. feb 2008
16.817
2.609
113
Tole je preraslo moje razumevanje. Za kaj gre? Kaj je kreg?
Ali jim nižajo osnovo ali ne dovolijo dodatkov, ukinjajo doatke onemogočajo redno delo ali nadurno delo?
So imeli kaj zamrzneno?
Sam imam neto 750€ + sociala. Ja sam sem si kriv!!.
Vendar v gospodarstvu štrajkajo z 1% - iz 750 na 757
NE iz 2000 na 2500 NETO! Pol me pa K.U.R.B.. še zašuštra, da ne morem s svojim otrokom plavat namorju!

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.168
1.142
113
Citat:
Uporabnik darko11 pravi:
No ja, malo smo nefer... 12k bruto je res prag revščine, to je komaj za vzdrževanje DB9, kje je pol še ostalo.
grin1.gif
Ja, res je. Aston nama toliko denarja požre, da za ta drugi avto nimava za porihtat.

Malo bolj resno: imamo 6 let starega renoja, edini avto pri stanovanju (ne hiši), je bil lani zamenjava za 12 let starega.
Vsak malar se v boljšem okol vozi, pa manj vrtca plačuje.