Dobra pizza na dom - Ljubljana

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Hm, pa to je toliko dela, da imas prej narejen nov hlebcek ?
smile-1.gif
Pri meni vzhaja enih 45 minut, potem pa se toliko kolikor traja, da vse razvlecem. Prej je se 15 minut dela s testom in nabiranjem robe. Edino kar je, kvasa gre vsakic 1/3 ali 2/3 v smeti, sicer ni noben strosek, ampak ce bi se pa lepo izslo z zmrzovanjem, bi pa raje naredil vse naenkrat.
 

Bitch_inside

PEPCA 2007
18. jul 2007
3.608
1
36
Ljubljana
Po katerem receptu delate testo? Prosila bi za natančna razmerja in katero moko uporabite. Pri meni zgleda vse OK, ko dam pa za pečt pa kar zraste na cca 3 cm debeline, kar je čisto preveč. :/
Če imate kakšen recept za "polnozrnato" testo ali pirino, bi pa tudi prav prišlo :=)
 

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Jaz dam za eno pico, ki je tako velika, da pride ravno do roba kroznika za pico:

1/3 kocke kvasa
en jogurtov kozarcek mlacne vode (napolnjen do pregiba v plastiki)
250g moke, zdaj imam "fino", prej sem imel "za pizzo", pac navadna moka za peci stvari, samo da ni "ostra"
en masiven scep soli (vsaj ravna jedilna zlica)
nekaj malega olja (mogoca eno ali dve cajni zlicki)

Najprej kvas nadrobim v vodo, potem dam notri malo sladkorja, premesam, pustim kaksnih 10 minut, da nastane pena (da se vidi da je kvas zacel funkcionirat), potem pa vse skupaj v skledo in z mikserjem z vilicami za testo zmesam. Ko gre mesanje proti koncu, probam ce je morda prevec suho ali vlazno testo (tega ne mores nikoli vedeti vnaprej, ker je moka vsakic malo drugacna). Ce se testo prevec lepi na steno posode, potem rabi se malo moke, ce je prevec suho (kot radirka), potem rabi vec vode. Ko je ravno prav (kot plastelin, malo se hoce prijeti na suho roko), je OK. Potem gre na 40 stopinj v pecico na vzhajanje za ~45 minut. Ko je to opravljeno, ga ponovno pregnetem, da gre CO2 ven, potem pa samo malce naraste medtem, ko ga pripravljam in polagam stvari gor. Ko je peceno, je debelina tocno taka kot v piceriji, mogoce 5 mm na najdebelejsih delih, ce ne stejem krajca.

Moras ga narediti precej na tanko, pomagaj si kar z valjarjem (pazi da pustis malo roba), ce ti ne gre drugace. "Tanko" je cca. 2 mm, preden ga zacnes oblagati (potem samo narase, ker kvas spet dela naprej).

Ce ne bom prej pojedel, ti slikam danasnjo
smile-1.gif
 

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Evo, se opravicujem za kilavo sliko, je bilo slikano proti svetlobi (okno) in s slabo osvetlitvijo, zato so barve cudne, namenoma pa je nisem popravljal, da ne bo kdo rekel da goljufam:

2077tac.jpg


Druga slika je v malo boljsi svetlobi (stran od okna), zato so barve malo bolj kredibilne, ampak delam jaz senco, telefon pa nima flesa. Tukaj vidis dimenzije:

2qs5vue.jpg


Ker kuhinjska pecica ni kvadratna, je pica namenoma malce podolgovate oblike, bolj elipsa s porezanimi robovi kakor krog. Kolikor je manjka po sirini (glej na prvi sliki - gre za kaksnih 10 mm), je minimalno gleda cez rob kroznika po dolzini (skrito na zadnji strani in ze odrezano na sprednji, lahko to uganes tudi iz druge slike, kjer kroznik izgine precej prej, kot je zmanjka).

Kroznik na sliki je normalen za pico (33 cm premer), ceprav je morda na sliki videti vse (pre)majhno. Rob od pice je cca. 1.5 cm v visino, na sredini je bila malenkost debelejsa, kot bi bilo idealno, a vseeno ni bilo tezav in je bila uspesno demolirana
smile-1.gif
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Jaz sem nekje našel tole in mislim da je kar ok:
500g moke
25g kvasa ali 1 zavitek suhega kvasa
1 žlička sladkorja
1 ščepec soli
4 žlice olja
250-300ml tople vode

Kar se pa tiče vzhajanja... ja, definitivno je dobro da se ga malo pusti, ampak tudi nevzhajano ni tak slabo
smile-1.gif



Lp

p.s.: takole pa izgleda moja pica, nisem 100% ampak mislim da je iz ene polovice testa.
996589-pica.jpg
 

Priponke

  • 996589-pica.jpg
    996589-pica.jpg
    65,9 KB · Ogledi: 449
Nazadnje urejeno:

markomarko

Zelenc'
15. jan 2011
1
0
1
Vsem, ki naročate hrano na dom lahko priporočim novo spletno stran ehrana.si, tuki je zbranih več dostavljalcev in potem samo poklikaš po menuju kaj bi rad naročil in naročiš preko neta. Prejšnič sem naročil pri pizzeriji Svetilnik in je bilo super.
link : Dostava hrane na dom
 

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.450
3.765
113
Citat:
Uporabnik markomarko pravi:
Vsem, ki naročate hrano na dom lahko priporočim novo spletno stran ehrana.si, tuki je zbranih več dostavljalcev in potem samo poklikaš po menuju kaj bi rad naročil in naročiš preko neta. Prejšnič sem naročil pri pizzeriji Svetilnik in je bilo super.
link : Dostava hrane na dom
En si nekaj izmisli: http://dostavi.si/ ... pa pride 1424 klonov.
 

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik markomarko pravi:
Vsem, ki naročate hrano na dom lahko priporočim novo spletno stran ehrana.si, tuki je zbranih več dostavljalcev in potem samo poklikaš po menuju kaj bi rad naročil in naročiš preko neta. Prejšnič sem naročil pri pizzeriji Svetilnik in je bilo super.
link : Dostava hrane na dom

Na koliko forumov skupaj si se pa ti pravzaprav prijavil in nasmetil to o tvojem "priporocilu" in reklami za Svetilnik ?
confused-1.gif