Dobra kava doma

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.415
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Kako pripravit kar se da dobro kavo doma? Brez nakupa aparata za par 100 EUR.
smile-1.gif


Nabavil sem bakreno džezvo pred meseci (tuška kava mi je vseeno najboljša), zadnje čase pa sem začel probavati malo "boljšo" kavo od klasike Barcaffe. Od Illy, Lavazza, pa do premium uvoženih zadev, ki jih dobiš v Sparu in Mercator centrih.

Najbolj me je navdušila kava kupljena v kavarni v Moderni galeriji, izbiraš med 4-5 okusi. Sami jo uvažajo, sami pražijo sproti...pred tabo zmelje kavo in ti jo lično zapakira. 10dag pride med 2,5 in 3,5 EUR, odvisno od sorte. Ker doma pijem kavo samo ob vikendih, mi to ni nek strošek, če bi jo vsak dan, se tega ne bi šel.

Zdaj gruntam, da bi si kupil še ročni mlinček in bi kupoval kar v zrnju kavo. Če kavo skuhaš takoj, ko je zmleta je precej boljša.


1. Kako pa vi delate kavo doma? Aparat, tuška, kaj tretjega?

2. Recept za turško kavo? Vsak pravi po svoje, eni daj v vrelo, eni daj v hladno, eni pregrej, eni ne pregreti... Sam sem opazil, da mi je najboljša če vzamem 150ml vode, dam v džezvo. Dodam 12g kave in segrejem, da se kava speni, vendar ne zavre čisto. Takoj prelijem v skodelico in počakam kake 2 minuti preden začnem piti. Zelo fajn.
zmaga.gif


3. Priporoča kdo kak mlinček za kavo?

4. Priporoča kdo še kakšno kavo za testirati?



PS: Nehal kadit pred 2 mesci, pa sta se mi okus in vonj ful ojačala.
aplauz.gif
 
mi smo iz Goriške pa valda da pijemo ekspreso. Kavo nakupimo ko je orng znižana in to čim več različnih zadev, ker si jih mama potem zmeša. Ita kave so ji premočne. Kupimo pa vse od Bristot Lavazze do mattioni (ma tam pražarnico), Gorizianr (ma glih tko pražarnico takoj čez mejo).

jaz pijem espresso iz kavomata (ni nek bavbav nekaj čez 100 € od saeca) in bristot classic, ali pa segafredo, lavazza (oba rdeča) sta top

jaz bi pri mlinčku pazil to da ima keramična rezila. vsak pošten kavomat ki ga ma vgrajenega, ima keramična rezila.

cafe vergano je tud okej, Pelini top tud menda (sam je hudičevo draga). Hausbrandt, segafredo,lavazza..nimaš kaj falit. Prosi koga ki je ob meji z Ita naj ti jih nabavi ko so znižane.
 

baldrick

Fizikalc
27. mar 2012
951
24
28
Citat:
Uporabnik visek_izobrazbe pravi:
mi smo iz Goriške pa valda da pijemo ekspreso. Kavo nakupimo ko je orng znižana in to čim več različnih zadev, ker si jih mama potem zmeša. Ita kave so ji premočne. Kupimo pa vse od Bristot Lavazze do mattioni (ma tam pražarnico), Gorizianr (ma glih tko pražarnico takoj čez mejo).

jaz pijem espresso iz kavomata (ni nek bavbav nekaj čez 100 € od saeca) in bristot classic, ali pa segafredo, lavazza (oba rdeča) sta top

jaz bi pri mlinčku pazil to da ima keramična rezila. vsak pošten kavomat ki ga ma vgrajenega, ima keramična rezila.

cafe vergano je tud okej, Pelini top tud menda (sam je hudičevo draga). Hausbrandt, segafredo,lavazza..nimaš kaj falit. Prosi koga ki je ob meji z Ita naj ti jih nabavi ko so znižane.

A mi lahko prosim bolj podrobno to razložiš z keramičnimi rezili in zakaj so ta boljša kot nerjaveča, ker tole prvič slišim al pa vidim, si pa pravkar kupujem mlinček za kavo. Ker sem nehal piti vse te pred pakirane mletance.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Kako pripravit kar se da dobro kavo doma? Brez nakupa aparata za par 100 EUR.
smile-1.gif


Nabavil sem bakreno džezvo pred meseci (tuška kava mi je vseeno najboljša), zadnje čase pa sem začel probavati malo "boljšo" kavo od klasike Barcaffe. Od Illy, Lavazza, pa do premium uvoženih zadev, ki jih dobiš v Sparu in Mercator centrih.

Najbolj me je navdušila kava kupljena v kavarni v Moderni galeriji, izbiraš med 4-5 okusi. Sami jo uvažajo, sami pražijo sproti...pred tabo zmelje kavo in ti jo lično zapakira. 10dag pride med 2,5 in 3,5 EUR, odvisno od sorte. Ker doma pijem kavo samo ob vikendih, mi to ni nek strošek, če bi jo vsak dan, se tega ne bi šel.

Zdaj gruntam, da bi si kupil še ročni mlinček in bi kupoval kar v zrnju kavo. Če kavo skuhaš takoj, ko je zmleta je precej boljša.


1. Kako pa vi delate kavo doma? Aparat, tuška, kaj tretjega?

2. Recept za turško kavo? Vsak pravi po svoje, eni daj v vrelo, eni daj v hladno, eni pregrej, eni ne pregreti... Sam sem opazil, da mi je najboljša če vzamem 150ml vode, dam v džezvo. Dodam 12g kave in segrejem, da se kava speni, vendar ne zavre čisto. Takoj prelijem v skodelico in počakam kake 2 minuti preden začnem piti. Zelo fajn.
zmaga.gif


3. Priporoča kdo kak mlinček za kavo?

4. Priporoča kdo še kakšno kavo za testirati?



PS: Nehal kadit pred 2 mesci, pa sta se mi okus in vonj ful ojačala.
aplauz.gif


Tvoj recept je po mojih informacijah pravi, saj kave ni dobro zavreti, ker izgubiš arome. Tam okrog 95st. C naj bi bilo super.

Svetujem da poskusiš še escobar: http://www.escobar.si/
meni je to top kava, je tudi cena top, sam če piješ tako kot si omenil, se splača
wink-1.gif
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.941
6.984
113
Tako je, če ima človek čas, da pripravi tako kot je napisano v OP, potem vsekakor kvalitetne znamke, to kar se dobi v trgovinah je krš. Escobar, ipd, je prava izbira.

Če je mleta kava, kupljena, drži nekje 1 teden, če pa je sveže pražena, zrnje torej, pa 1 mesec.
 

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.268
1.903
113
Jaz turško tako pripravljam (in kuham, ter pijem...edino zdaj sem nabavil instatnt, da imam za vmes med kavo
wink-1.gif
).

Vodo dam gret. Tip predno zavre dam noter kavo (niti ne odmikam od ognja, sliši po glasu kdaj je pravi trenutek). Kavo premešam od gladine proti dnu (in ne po dnu) da dobim svetlo rjavo peno - kar je tudi pokazatelj da nisi kave dal v vodo prepozno (ko že vre) oz. ne prekmalu). Nato počakam do točke vretja, ko se ob robovih začne delat temnorjav venec in tik predno 'požre' svetlo rjavo sredino umaknem. Pustim cca. dve minuti da se zorc usede (in kava zbistri) ter natočim v skodelice.

(bosanski način priprave...da daš najprej kavo v džezvo brez vode, ter nato preliješ mi ne paše...ker ni več tisti pravi okus).
 

pikovit

Pripravnik
3. feb 2008
402
2
16
53
kamnik
No ne vem..Ampak jaz kavo kuham že 30 let po tem načinu....Zavrem vodo, odstavim, dodam kavo , premešam in dam nazaj na štedilnik da se dvigne...In to je to...
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.941
6.984
113
Načinov kuhanje kave je ogromno, bolj bistvena je sama kava, kot pa način priprave, tu so lahko ogromne razlike.
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.722
6.732
113
pri taščici
Pa kot vidim jih se vedno vecina prisega na barcaffe.
Tukaj ne bom podal mnenja, ker je ne pijem. Vcasih sem jo obcasno, sedaj pa res mogoce samo nekajkrat letno.
Veliko užitkov ob pitju kave vam privoscim.
 

tomi

Guru
1. sep 2007
18.592
9.815
113
40
MB
Citat:
Uporabnik pikovit pravi:
No ne vem..Ampak jaz kavo kuham že 30 let po tem načinu....Zavrem vodo, odstavim, dodam kavo , premešam in dam nazaj na štedilnik da se dvigne...In to je to...

pač že 30 let kuhaš narobe, vsak dan je nova priložnost da začneš hodit v pravo smer
evil.gif
 
Citat:
Uporabnik baldrick pravi:
Citat:
Uporabnik visek_izobrazbe pravi:
mi smo iz Goriške pa valda da pijemo ekspreso. Kavo nakupimo ko je orng znižana in to čim več različnih zadev, ker si jih mama potem zmeša. Ita kave so ji premočne. Kupimo pa vse od Bristot Lavazze do mattioni (ma tam pražarnico), Gorizianr (ma glih tko pražarnico takoj čez mejo).

jaz pijem espresso iz kavomata (ni nek bavbav nekaj čez 100 € od saeca) in bristot classic, ali pa segafredo, lavazza (oba rdeča) sta top

jaz bi pri mlinčku pazil to da ima keramična rezila. vsak pošten kavomat ki ga ma vgrajenega, ima keramična rezila.

cafe vergano je tud okej, Pelini top tud menda (sam je hudičevo draga). Hausbrandt, segafredo,lavazza..nimaš kaj falit. Prosi koga ki je ob meji z Ita naj ti jih nabavi ko so znižane.

A mi lahko prosim bolj podrobno to razložiš z keramičnimi rezili in zakaj so ta boljša kot nerjaveča, ker tole prvič slišim al pa vidim, si pa pravkar kupujem mlinček za kavo. Ker sem nehal piti vse te pred pakirane mletance.

keramika je kovina + nekovina po sestavi.

http://www.gurman.eu/index.php?S=1&Article=459 tu maš opise nože oz sestave rezil

http://www.mizs.gov.si/fileadm...riali_Kisin.pdf stran 58 točka keramični materali


razlika je od tega da se rezila manj segrejejo do življenjske dobe. Pri nerjvanih rezlih je/so potem potem še dodtaki za nerjavenje, katerih pa če jih je malo in če se rezila mehansko poškodujejo lahk zadeve začno rijat. Pač kavna zrna majo/vsebujejo kisline tud kako bazo verjento ni to zna nagajat če pride recimo do mehanskih poškodb rezil. Keramika je v takih primerih inertna - odporna na vse živo

kar se toplote (gretja rezil tiče) ti zna toplota glih tko negativno vplivat na zmleto kavo (možnost razpada različnih komponent (od aminoklislin naprej) v kavi in to spet zna vplivat na okus. Dobro kave glih prav dolgo ne mrcvariš samo vseeno

kermaika ti na nič ne vpliva, nič je n emore poškodovat itd. zato je tolk fajn
 

spenstar

Fizikalc
2. sep 2007
966
119
43
pijem Segafredo, vodo in kavo v dzezvo, prizgem plin in odstavim minuto pred zavretjem. Pocakam par minut in serviram.
Imam tudi kafitiero Bialeti, pride ven bolj blaga kava, naredim jo takrat, ko ne rabim mocne kave.
 

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.415
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik baldrick pravi:
Citat:
Uporabnik visek_izobrazbe pravi:
mi smo iz Goriške pa valda da pijemo ekspreso. Kavo nakupimo ko je orng znižana in to čim več različnih zadev, ker si jih mama potem zmeša. Ita kave so ji premočne. Kupimo pa vse od Bristot Lavazze do mattioni (ma tam pražarnico), Gorizianr (ma glih tko pražarnico takoj čez mejo).

jaz pijem espresso iz kavomata (ni nek bavbav nekaj čez 100 € od saeca) in bristot classic, ali pa segafredo, lavazza (oba rdeča) sta top

jaz bi pri mlinčku pazil to da ima keramična rezila. vsak pošten kavomat ki ga ma vgrajenega, ima keramična rezila.

cafe vergano je tud okej, Pelini top tud menda (sam je hudičevo draga). Hausbrandt, segafredo,lavazza..nimaš kaj falit. Prosi koga ki je ob meji z Ita naj ti jih nabavi ko so znižane.

A mi lahko prosim bolj podrobno to razložiš z keramičnimi rezili in zakaj so ta boljša kot nerjaveča, ker tole prvič slišim al pa vidim, si pa pravkar kupujem mlinček za kavo. Ker sem nehal piti vse te pred pakirane mletance.

Imaš kak mlinček že ogledan? Tudi sam kupujem.

gledal sem npr. tole: http://espressomento.si/collections/rocni-kavni-mlincki