Dober šampon/poliranje?

Company

Pripravnik
7. okt 2007
787
6
18
Fantje, rad bi za spremembo avto dobro očistil, da spet zasije, kot bi moral, brez, da ga peljem na kakšno poliranje. Kaj mi priporočate, kakšen dober šampon? Ali kakšno polirno pasto, ki je tudi za delo na dvorišču bajte? Ali kaj drugega? Ne bi ga peljal na kakšno poliranje, saj strošek nekako ni upravičljiv (avto bo šel v 2-3 mesecih v prodajo, najbrž staro za novo, če ne bo drugega kupca, pa nanj ne bi investiral kaj preveč). Lak ni preveč zmatran, saj je avto star 5 let, tako da bi se najbrž kar nekaj dalo iz njega narediti.
Kaj bi mi predlagali?
LP!

Stupo

Fizikalc
28. mar 2009
1.334
0
36
Ljubljana
Jaz sem bivši avto pral s Fructis šamponom za lase, pa se je svetil bolje kot z vsakim avto šamponom - resno.
smile-1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
potem ga enostavno dobro operi, kupi kak vosek. in to je to (Pa ko voskaš se izogibaj črni plastiki..ali drugače..nanašaj ga zgolj tam kjer je avto barvan).

Če se ti a ne da zafrkavat pa skoči v avtopralnico izberi še voskanje..in bo tipi topi...seveda bo najbolje da to narediš tik pred prodajo (Ker v avto pralnicah že v samem procesu pranja do dajejo zadeve, ki kratkoročno poskrbijo za sijaj pleha (pa to niso voski).

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.127
113
Če je pleh OK oz. je lak na njem brezhiben potem kupi eno "kvazi" polirno pasto, en paket polirne vate in je to to. Sonax vem da ima ene take simple izdelke, ki jih naneseš na površino z gobico in potem samo spoliraš z vato. Efekt je na dobrem laku kar profi. Jasno od profi se loči po tem da ti ne zakrije raz, da ni toliko obstojen .. dobiš pa "sijaj".

Druga opcija je šampon brez voska, dvakrat oprat avto v nulo in potem ločeno "voskanje". S tem dobiš tudi kratkotrajen sijaj.

Najslabše pa je pranje z voskanjem v kompletu .. če že, potem v avtomatski avtopralnici, tam je efekt še najboljši. Doma pa spet, najbolje prej oprat s šamponom brez voska in potem še enkrat z voskastim.

... pa pozimi je tole vse bolj sizifovo delo ki drži do prve vožnje po mokri popeskani in soljeni cesti. Potem se itak nabere plast svinjarije in avto izgubi sijaj. Ko ponovno opereš pa gre s soljo dol tudi precej voska. Torej edino dolgoročno smiselno je poliranje - za dobro poliranje pa spet bolje dat cekine profijem.

Maci

Fizikalc
18. jan 2010
2.989
0
36
Pri polirni pasti je treba biti zelo pozoren pri tem, kar kupiš, ker hitro kupiš napačno in pregrobo. Tudi samo poliranje zahteva veliko dela in natančnosti, ker zaradi takšnih home made poliranjih hitro pride do tega, da je avto poln flekov in krogov in narediš prej slabše kot boljše, sploh pa ves avto polirati z vato...
rolleyes-1.gif

Za pločevino je najbolje, da se pere čim manj s kakršnimikoli šamponi, razni praški za pranje posode, šamponi za telo&lase ipd. niso dolgoročno vredu za pločevino.

Ker se ti gre za to, da bo avto "spet" lep, ga dobro operi z vodo (če je potrebno z šamponom) in nato, kot je nekdo rekel v temi, povoskaj. Pa tudi vosek ni vsak glih dober.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.127
113
Citat:
Uporabnik Maci pravi:
Pri polirni pasti je treba biti zelo pozoren pri tem, kar kupiš, ker hitro kupiš napačno in pregrobo. Tudi samo poliranje zahteva veliko dela in natančnosti, ker zaradi takšnih home made poliranjih hitro pride do tega, da je avto poln flekov in krogov in narediš prej slabše kot boljše, sploh pa ves avto polirati z vato...
rolleyes-1.gif

Tukaj govorim za "home" made vstopni razred polirne paste, ki niso nič drugega kot nek sintetični "premaz" ki doda lesk (odbija vodo, svinjarijo, itd.) in so po definiciji bolj podobne voskom. Tukaj ne moreš nič falit, ker nikoli ne boš dobil profi izgleda (sijoči lak brez raz in prask) .. so narejene tako da četudi razmašeš narobe oz. slabo ne bo posledic. Laka tudi ne moreš uničit ker gre za površinski namaz in ne "brušenje" kot je to klasika pri polirpastah.

Jst sem že parkrat uporabil sonaxov premaz (imaš za nove lake in za stare ter obledele lake) in je bil efekt čisto OK oz. precej boljši kot ga lahko dosežeš skakršnimkoli pranjem. Obstojnost pa je cca. 3-6 mesecev (se vidi efekt ker na površini voda tvori kapljice) ...

Kar se tiče vate in ročnega dela pa imaš manjši avto narejen v 2h urcah, malce večji v 3h, terenca pa v 4h urah. Roka malo boli, ampak če si kaj aktiven tudi drugače (ostala ročna dela) ni sile!
cheer.gif

Maci

Fizikalc
18. jan 2010
2.989
0
36
smile-1.gif

pozabila sem dodat KZS Utiševalec, da ne boš mislil, da sem kaj tebi negirala.

Company

Pripravnik
7. okt 2007
787
6
18
Hvala vsem, bom probal Sonaxov premaz, pa da vidim. Na profi varianto pa ne bom šel, ker se mi zdi brez veze.
LP!

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik Company pravi:
Fantje, rad bi za spremembo avto dobro očistil, da spet zasije, kot bi moral, brez, da ga peljem na kakšno poliranje. Kaj mi priporočate, kakšen dober šampon? Ali kakšno polirno pasto, ki je tudi za delo na dvorišču bajte? Ali kaj drugega? Ne bi ga peljal na kakšno poliranje, saj strošek nekako ni upravičljiv (avto bo šel v 2-3 mesecih v prodajo, najbrž staro za novo, če ne bo drugega kupca, pa nanj ne bi investiral kaj preveč). Lak ni preveč zmatran, saj je avto star 5 let, tako da bi se najbrž kar nekaj dalo iz njega narediti.
Kaj bi mi predlagali?
LP!

Leska se neda rešit z nobenim šamponom. če že hočeš prat doma, pol je Pril za posodo zakon.

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik Maci pravi:

Za pločevino je najbolje, da se pere čim manj s kakršnimikoli šamponi, razni praški za pranje posode, šamponi za telo&lase ipd. niso dolgoročno vredu za pločevino.

Pri novih lakih (zadnjih 5 let recimo) pa res ni važno kako pereš avto.

Jaz svojega perem vsak teden (ali dva) na krtače pa je glihtak vredu.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.010
11.131
113
ja, fail 2, čistila za posodo so preveč agresivna.. al pa boh nedi kopalnico.

jas prisegam na Maguire... tudi naredi lep film potem... je pa mal drazja avtokozmetika.

Company

Pripravnik
7. okt 2007
787
6
18
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:

jas prisegam na Maguire... tudi naredi lep film potem... je pa mal drazja avtokozmetika.

Kje se pa tale Maguire dobi?
LP!

cresh

Fizikalc
2. sep 2007
1.137
6
38
Litija
Meguairs se dobi tudi pri nas v Trzinu

Sicer pa @Malcom krtače naredijo škodo na tako starem in novem laku. Samo da to škodo pri svetli barvi(srebrna, bela) težji opaziš kot pa pri temnih.

Gamero

Majstr
13. avg 2007
5.092
138
63
okolica mesta
Malo offtopic:
Katero sredstvo priporočate za premaz gumjastih preprog po pranju le teh, da imajo taki temen malo svetleči videz? Pa ne želim, da mi potem drsi
smile-1.gif

Lp

Nazadnje urejeno:

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik Gamero pravi:
Malo offtopic:
Katero sredstvo priporočate za premaz gumjastih preprog po pranju le teh, da imajo taki temen malo svetleči videz? Pa ne želim, da mi na preprogah drsi
smile-1.gif

Lp

Dober bo vsak sprej za armaturo, pogojno tudi kak pronto za les (enkrat pograbil po pomoti, pa se je dobro obneslo)

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.010
11.131
113
Citat:
Uporabnik malcomX pravi:
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:

Epic fail;

Čisto super je Pril balzam (beli), ima Aloevero, dermatološko testiran in prijazen do kože.

Sicer pa kdo še avto pere doma.

oprosti, mikro genij.
bonk.gif