Dober alibi...

tony

Guru
23. jul 2007
9.664
1.482
113
Citat:
Uporabnik SmirastoNastrikanPulover pravi:
Po vsej verjetnosti bi morala njegova druzina placat zadevo, oz. vdova.

Ti si usekan
cheer.gif

Citat:
Uporabnik synthman pravi:
Citat:
Uporabnik der_Alte pravi:
Čakaj, ta tvoj recept ne deluje. Kazen dobi lastnik avtomobila. Ne moreš kar reč, da je vozil nekdo, ki je umrl.
stupid-1.gif
V ZVCP piše, da se kaznuje voznik, ki je prekršek naredil. Če pa država pošlje položnico umrlemu, ki se ga ne da izterjat, je pa njen problem.

Tale tvoja določba (če res obstaja?
confused-1.gif
) se seveda uporablja za primer, ko bi se LASTNIK vozila pritožil, da ni on vozil - ker bi lastnik avtomatsko dobil kazen! V tem primeru pa je mrtev.

Komu bodo torej poslali položnico? Po defaultu mrtvemu lastniku. Ta pa seveda ne more in mu ni treba nič plačati...
hysterical-1.gif

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik tony pravi:
Tale tvoja določba (če res obstaja?
confused-1.gif
) se seveda uporablja za primer, ko bi se LASTNIK vozila pritožil, da ni on vozil - ker bi lastnik avtomatsko dobil kazen! V tem primeru pa je mrtev.

Komu bodo torej poslali položnico? Po defaultu mrtvemu lastniku. Ta pa seveda ne more in mu ni treba nič plačati...
hysterical-1.gif
Vse kazni v ZVCP so naperjene proti vozniku, ki je zagrešil prekršek. Če pa država pošlje položnico lastniku, ker se policaji niso toliko potrudili, da bi našli tistega ki je prekršek storil je pomoje goljufija. Če pa jo ta ne more plačat, in ga država ne more olupit ker je mrtev je problem države.

primer iz zakona:
Citat:
(7) Voznik, ki prekora i s prometnim pravilom ali prometnim znakom omejeno hitrost na
cesti v naselju, se kaznuje za prekršek z globo:......

der_Alte

Fizikalc
21. jul 2007
2.063
10
38
Zemlja
alte.aufbix.org
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Je registriran, ampak mu mislim da čez 14 dni poteče registracija. Foter upa, da bo lahko sam podaljšal registracijo, če ne bodo potem še kje problemi na novo registrirat. Na zapuščinsko čakamo že 2 meseca, foter pa itak vse podeduje, ker je edinec (mož/dedek je tudi mrtev).

Se da. Obstaja obrazec, lahko pa tudi na roke vsi dediči napišejo pooblastilo. Vendar se registracija lahko samo podaljša! Nikakor ne zamudite roka za podaljšanje, ker drugače res imaš samo več kot tono železja na kolesih s katero ne moreš nič.

PS. Čakamo že več kot tri leta. Nazadnje smo dobili obvestilo, da so izgubili spis.
uf-1.gif

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.245
4.808
113
Bo država že počakala do zapuščinske razprave in takrat pokasirala vse z mastnimi obrestmi vred...

tony

Guru
23. jul 2007
9.664
1.482
113
Absolutno nemogoče. Si kdaj slišal za spremembo lastništva?
aplauz.gif

Nazadnje urejeno:

VAG

Majstr
11. avg 2007
1.748
218
63
Citat:
Zakaj pa? Saj ni vozila ona. Država torej ve, da lastnik tega ni mogel naredit. Ali kje piše, da se lahko potem kazni pošljejo kar svojcem, če lastnika ni?
bonk.gif
Nisem pravnik, zato laično ugibam: če ima pokojnik kake dolgove (recimo davkarija ali podobno) gre zadeva v zapuščinsko obravnavo in kdor podeduje pokojnikove stvari, mora potem plačati tudi morebitne dolgove.
Morebitni dediči pa se lahko odpovejo dedovanju, če je imel pokojnik npr. več dolgov kot dobrin.

V praksi za prometne prekrške pa verjetno zgornja teorija šepa.

Earnhardt

Fizikalc
18. avg 2007
1.352
0
36
Citat:
Zakaj pa? Saj ni vozila ona. Država torej ve, da lastnik tega ni mogel naredit. Ali kje piše, da se lahko potem kazni pošljejo kar svojcem, če lastnika ni?
bonk.gif

Po navadi je tako, da pokojnikove "grehe" placa druzina, ki je intitulirana oz je bila identificirana kot beneficer oporoke. Ce je tako, od pokojnika dobis tako dobrine, kot tudi "grehe". Lahko se seveda temu odpoves, ampak izgubis tudi pravico do sredstev, ki ti jih je pokojnik zapustil.

As simple as that. Pokojnik ti je zapustil avto -> ko avto sprejmes .... sprejmes tudi "njegove" grehe. In to kar deluje!

Earnhardt

Fizikalc
18. avg 2007
1.352
0
36
Citat:
Citat:
Čakaj, ta tvoj recept ne deluje. Kazen dobi lastnik avtomobila. Ne moreš kar reč, da je vozil nekdo, ki je umrl.
stupid-1.gif
V ZVCP piše, da se kaznuje voznik, ki je prekršek naredil. Če pa država pošlje položnico umrlemu, ki se ga ne da izterjat, je pa njen problem.

Kazen dobi lastnik avtomobila. Ce je lastnik pokojni, se kazen izterja iz premozenja, ki ga je zapustil. Ce se je premozenje razdelilo med (npr) tri dedice v isti porciji pomeni, da bo drzava terjala in (verjemite) izterjala od vsakega 1/3 kazni.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.185
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Earnhardt pravi:
Citat:
Citat:
stupid-1.gif

Kazen dobi lastnik avtomobila. Ce je lastnik pokojni, se kazen izterja iz premozenja, ki ga je zapustil.
Če je lastnik pokojni, lahko dediči mirno obvestijo policijo, da je bil v času storitve prekrška lastnik že mrtev. Potem se morajo lepo policaji potrudit in najti voznika ...
Enako, kot če bi bil lastnik živ, a b lahko dokazal, da takrat ni bil za volanom avta ... Kdo je potem bil, je problem policajev, ne lastnika.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik Earnhardt pravi:
Citat:
Citat:
stupid-1.gif

Kazen dobi lastnik avtomobila. Ce je lastnik pokojni, se kazen izterja iz premozenja, ki ga je zapustil. Ce se je premozenje razdelilo med (npr) tri dedice v isti porciji pomeni, da bo drzava terjala in (verjemite) izterjala od vsakega 1/3 kazni.
Ni tako preprosto.
Kaj pa če je poleg kazni še 18 točk zvestobe? jih dediči dobijo vsak po 6?
Pa je kazen lahko pravnomočna, če ni bila vročena? Kdo ima pravico pritožbe na nevročeno kazen? do kdaj velja polovička?
Kaj pa če je pokojni bil kriminalec in je dobil 6 let zapora? a dediči odsedijo vsak po dve leti?

Pomoje se država v takih primerih obriše pod nosom, tako kot se za kazen, če povzročitelj v nesreči umre.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Če je lastnik pokojni, lahko dediči mirno obvestijo policijo, da je bil v času storitve prekrška lastnik že mrtev. Potem se morajo lepo policaji potrudit in najti voznika ...
Enako, kot če bi bil lastnik živ, a b lahko dokazal, da takrat ni bil za volanom avta ... Kdo je potem bil, je problem policajev, ne lastnika.
Kako pa naj bi dediči vedeli, da je pokojnik dobil kazen? Naj hodijo samoinciativno spraševat na vse policijske postaje v Sloveniji? Kazni se izročajo osebno, poštar pa tud ne sme dajat tujim v roke, sicer je pa odpiranje tujih pisem kaznivo.

timecop

Fizikalc
22. jul 2007
1.312
0
36
Citat:
Kako pa naj bi dediči vedeli, da je pokojnik dobil kazen? Naj hodijo samoinciativno spraševat na vse policijske postaje v Sloveniji? Kazni se izročajo osebno, poštar pa tud ne sme dajat tujim v roke, sicer je pa odpiranje tujih pisem kaznivo.
Mar res mislite, da država kar pozabi na neplačano kazen oz. bivše grehe pokojnika?
hysterical-1.gif

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.185
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik timecop pravi:Potem bi vsak, ki domov dobi obvestilo o prekoračeni hitrosti z radarja rekel, da itak ni on vozil, pa ne bi nič plačal. Naivnost primerna možganski kapaciteti povprečnega alter šoferja...
bonk.gif
Ni dovolj, da rečeš, da nisi vozil, moraš dokazat, da nisi vozil. In če se potem voznika ne vidi na sliki, je zgodba končana.
Za primer: avto, ki ga uporablja moja žena, je pisan name. Če jo slikajo (in se na sliki ne vidi, kdo vozi), jaz pa sem bil takrat v službi (priče) ali na službeni poti (kar ni problem dokazat), se lahko država obriše pod nosom za kazen.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Samo se moraš it papirologijo in od države dobiti odločbo, da ti ni treba plačati (v tem smislu). V nasprotnem primeru (da si mnenja da ne boš plačal ker ti niso uspeli dokazati) in ti prekrškovni organ (oz. institucija v tem smislu) ne izda odločbe se bodo pa dacarji lepo vsedli na tvojo plačo in ti odtrgali celoten znesek kazni... Kako se je pa z dacarji pregovarjati pa mislim da veš... Njim moraš pa TI dokazovati da nimaš obveznosti...

Tusi

Fizikalc
3. sep 2007
1.234
1
38
Točno tako kot si napisal. Sam sem imel primer, kateri je zelo podoben primeru, o katerem se pogovarjamo, da opišem.
Vozil sem avto, sem imel v riti glih ene dva pirčka (pač po košarki sta sedla), mladi voznik in vidim, da me ustavlja en policaj, kater me sploh ne mara. Pač sem bil pripravljen tvegat in mu nisem ustavil, ampak gladko odpeljal (avto je bil napisan name). Čez čas dobim domov pošto, da mi določajo kazen po skrajšanem postopku (od sodišča), kazen pa je bila pol manjša od minimalne za ta prekršek, kakor neke vrste, priznaj da si vozil, pa plačaj polovico. No, pa sem napisal pritožbo, in sva se s policajem soočila pri sodnici. On je rekel da me je prepoznal v avtu, jaz sem rekel, da nemogoče, ker sem bil na nekem žuru in da imam priče, pa da je takrat vozil moj avto star ata, kateri pa je v tem času postal pokojen. In sem zvozil. Hvala bogu.

Pač mislim, da je teh primerov, da je avto pisan še na pokojnega in da se delajo prekrški, tako malo, da se sodstvu s tem ne splača ubadat, saj bi verjetno stroški iskanja storilca, sodstva, pisarjev, poštarjev in vseh ki bi imeli vsaj malo opravka z iskanjem pravega storilca presegli korist pridobljeno s plačilom kazni.

LpTuši

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Citat:
On je rekel da me je prepoznal v avtu, jaz sem rekel, da nemogoče, ker sem bil na nekem žuru in da imam priče, pa da je takrat vozil moj avto star ata, kateri pa je v tem času postal pokojen. In sem zvozil. Hvala bogu.
Hehehe, pravljičar.....
In to zelo zelo slab.

Tusi

Fizikalc
3. sep 2007
1.234
1
38
Lej, tako je bilo. Nekatere okoliščine sem pač spustil (bila je tema in z atom sva bila podobne postave, če avto vozi proti tebi ponoči, verjetno ne vidiš kdo vozi). Se pa ne mislim pričkat s tabo, sem napisal kako je bilo.

LpTuši

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
.......za devetimi gorami, devetimi dolami in devetimi rekami sta živela.......
in odpujsala sta naprej.....do konca svojih dni.
Pika.
Lahko noč.

sass

Guru
1. sep 2007
5.211
851
113
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Ni dovolj, da rečeš, da nisi vozil, moraš dokazat, da nisi vozil. In če se potem voznika ne vidi na sliki, je zgodba končana.
Za primer: avto, ki ga uporablja moja žena, je pisan name. Če jo slikajo (in se na sliki ne vidi, kdo vozi), jaz pa sem bil takrat v službi (priče) ali na službeni poti (kar ni problem dokazat), se lahko država obriše pod nosom za kazen.

v izogib takim primerom bi bilo mogoče smiselno uvesti, da je kazen vezana tudi na vozilo, s katerim je bil prekršek storjen. in dokler kazen ne bi bila poravnana, se tudi vozila ne bi dalo registrirati (ob poteku registracije). na ta način bi se država izognila dokazovanju, kdo je bil takrat za volan in kdo ne. država bi preprosto rekla "Ti kot lastnik vozila si odgovoren, komu ga posojaš. ti dobro veš, kdo je to vozilo v trenutku prekrška vozil in dokler se ne bo našel voznik, se tudi tega vozila ne bo dalo registrirati."
kazenske točke se v tem primeru ne bi podeljevale. mislim, da bi tak sistem omogočil precej boljšo izterljivost prekrškov, ker po synthmanovih izračunih naj bi iblo tega denarja za nekaj milijonov € mesečno.