DIY pametna hiša software in hardware

2. okt 2007
3.795
2.280
113
Vidim, da večina uporablja HomeAssistant. Je kdo uporabil OpenHab, ali je bistveno slabši od HA?

Ocene na netu so marsikje v prid OH.

damirj

Guru
9. maj 2012
5.244
2.379
113
Meni tudi OpenHab ni bil všeč, ampak to je bilo pred več leti, lahko je zdaj kaj drugače, ampak dvomim. HomeAssistant se razvija bliskovito.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.848
681
113
Jaz imam dva. Imam pa ESP32, katerei deluje kot hub.
Katero integracijo uporabljaš za branje? Si dal na senzor vrat custom FW?

Sam se tudi nagibam da bi jih par nabavil, tako da me zanima kako jih je najbolje zvezati skupaj.

Na temperaturnih senzorjih imam custom FW in noro dobro vlečejo (do garaže 20+m skozi X zidov)

Maiden

Fizikalc
7. nov 2007
766
183
43
Katero integracijo uporabljaš za branje? Si dal na senzor vrat custom FW?

Sam se tudi nagibam da bi jih par nabavil, tako da me zanima kako jih je najbolje zvezati skupaj.

Na temperaturnih senzorjih imam custom FW in noro dobro vlečejo (do garaže 20+m skozi X zidov)
Ne mislim, da imam kar originalni FW gor, sem samo bind key našel preko modane xiomi aplikacije (če se prav spomnim) in nato v ESPhome vpisal potrebne nastavitve (platform: miot_mccgq02hl ), imam pa še temperaturne senzorje kar zraven (platform: xiaomi_lywsd03mmc).

Jaz sem drugače v stanovanju, tako da nimam velikih razdalj.

verma

Pripravnik
2. nov 2011
257
10
18
Zdravo, nabavil sem napačni senzor (Zigbee Temperature & Humidity Sensor ), šele sedaj sem opazil da ni WiFi verzija, ampak Zigbee.
Kateri Tuay Zigbee gateway je pametno nabaviti? Ali senzor deluje smo preko tega gatewaya?

Maiden

Fizikalc
7. nov 2007
766
183
43
Zdravo, nabavil sem napačni senzor (Zigbee Temperature & Humidity Sensor ), šele sedaj sem opazil da ni WiFi verzija, ampak Zigbee.
Kateri Tuay Zigbee gateway je pametno nabaviti? Ali senzor deluje smo preko tega gatewaya?
Jaz uporabljam Sonoff zigbee 3.0 s custom FW in Home assistant.

majaron

Majstr
28. mar 2009
1.038
401
83
Tudi js imam tale Sonoff: https://www.amazon.de/-/en/SONOFF-Zigbee-CC2652P-Assistant-Zigbee2MQTT-black/dp/B09KXTCMSC/ref=sr_1_3?keywords=sonoff+zigbee+3,0+usb+dongle+plus&qid=1668629404&sprefix=sonoff+zigbee+usb,aps,303&sr=8-3

so šle pa cene v nebo vidim ... js sm dal zanj 15€, manj kot leto nazaj

drugače nimam pripomb, dela, edino nekoliko zoprn je firmware upgrade, ker je treba ključ razšraufat in pa potrebuješ windows mašino - vsaj za čas ko sm js to počel, lahko da so že kaj spremenili

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.892
633
113
Če bi se še dalo naročiti …
Sem na hitro pogledal pa ne vidim nekih hudih prednosti tega modula...
Če rabiš sezor gibanja v HA lahko vzameš ESP8266 ali ESP32 + PIR senzor daš gor ESPHome in imaš pametni senzor gibanja za 10€...

Ali pa če imaš zigbee network, potem samo kupiš zigbee pir senzor za 10€...
Ali pa kupiš wifi PIR senor:

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

Maiden

Fizikalc
7. nov 2007
766
183
43
Jaz sem si naredil PIR senzor is HC-SR501 in ESP01, ohišje pa sem 3D natisnil, edino kar mi ni všeč je slaba wifi razdalja samega ESP01. Uporabljam ga za reset izklopa luči v predsobi. Drugače nisem ljubitelj PIR senzorjev za namen prižiganje luči po stanovanju/hiši.

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.892
633
113
Jaz sem si naredil PIR senzor is HC-SR501 in ESP01, ohišje pa sem 3D natisnil, edino kar mi ni všeč je slaba wifi razdalja samega ESP01. Uporabljam ga za reset izklopa luči v predsobi. Drugače nisem ljubitelj PIR senzorjev za namen prižiganje luči po stanovanju/hiši.
To lahko enostavno urediš tako, da nabaviš en ESP8266/32 ki ima zraven zunanjo anteno.
Pa če še ta ne lovi dovolj dobro jo zamenjaš z eno od kakega starega routerja...

mcn

Majstr
3. sep 2007
1.909
262
83
Slovenija
poanta je mikrovalovni senzor, PIR je temu samo dodatek. Drugače zanimiva zadeva. Imam doma 2 mw senzorja za luči, pa sta dosti boolj natančna in hitra kot PIR. Ne vem pa, če to kaj "vznemirja" wifi signal po prostoru, nimam pojma na katerih frekvencah to deluje.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.572
2.618
113
še v SLO - ampak komaj
In bistvo tega senzorja (me) ni “vklop - izklop”, ampak predvsem zaznavanje prisotnosti osb v prostoru in krmiljenja avtomatizacije na osnovi tega.
Recimo imaš vklop luči v dnevni sobi - ampak ne želiš, da se vklopijo, ko je nekdo pred televizijo ali si je nekdo nastavil “dimmed sceno” in je še v prostoru. Dodaš pogoj, da mora biti soba “prazna” - in to gre najbolje s mw in ne PIR.