Delovna nesreča

EmptyHead

Pripravnik
15. apr 2013
889
1
18
Hm, ravno berem ta članek, da je balirka nekoga potegnila v notranjost. Niti najmanj si nočem predstavljati, kaj je naredilo z njim.

http://www.rtvslo.si/crna-kron...nje-sena/348014

Pred mesecem ali dvema pa ona novica, kako je slovenec padel v avstriji v mešalnik za meso ...

Ljudje, očitno, zaradi tempa, sploh več ne sledijo varnosti.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
To se je dogajalo 30, 50 let in več nazaj.

V ličkalniku vsako leto komu zdrobi roko, pa narodu še ni jasno...

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Tragično in žal se to dogaja že stoletja dolgo.
Stroj poškoduje ali ubije človeka, zelo redko pa je to krivda stroja.

Ker pa sem po stroki lesar, lahko zapišem, da je nesreč v 'tišlariji' krepko manj, kakor pred desetletji. Seveda ne v "garažnih" pogojih, ampak resnih delavniških.

Strinjam pa se, da je tempo dela velik krivec za nesreče, po želji za večjimi zaslužki se prehitro pozabi na možnost nesreče.

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.523
1.109
113
No, jaz vidim velik problem tudi v tem, da so marsikje zaščitna sredstva na voljo, pa se jih ne uporablja...

EmptyHead

Pripravnik
15. apr 2013
889
1
18
Saj so se takšne nesreče dogajale že nekoč in se še danes, pač je problem, da ljudje pač nimajo pasko. Največji problem pa je, da nekdo nekaj popravlja ob prižganem motorju. Tu dobesedno tvegaš življenje ali organ. Ne moreš se pri nekih večjih napravah (predvsem kmečkih), ki lahko ubijejo človeka, igrati s prižgano mašino, med tem, ko popravljaš. A je tako težko ugasniti stroj in ponovno zagnati po popravilu oz. vzdrževanju? Razumem, da na primer na traktorju traja nekaj časa ali minut, da ga vgasne, prižge nazaj in ostal priključek vklopi itd, ampak tako pa ne moreš biti časovno omejen, da nimaš časa bolj varno početi.
Ne razumem tega kmeta, kaj je šlatal s prižganim motorjem tam okoli. Tako kot že več kot 10 let nazaj, ko je en trosilec za gnoj čistil, med tem, ko ga je imel vklopljenega, pol pa ga je razcefralo. Sem na kmetih odraščal in marsikaj slišal skozi leta, od raznih nesreč, ki jih sploh ne bi smelo biti. Mojemu sosedu je silos kombajn - priključek za traktor - odtrgal roko pri komolcu stran, ker je med tem, ko se je vse lepo vrtelo, čistil nabrano koruzo in ostalo nesnago iz strani valjev, med tem je preblizu vrgel smeti med valja, pa ga je zagrabilo, da o nesrečah od kožuhačev za koruzo, motornih žag in ostalih niti ne govorim.

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Ahhh,tragedija,sem slišal že popoldne....
shocked-1.gif

Dva meseca nazaj smo bili skupaj na neki poroki,ki je bila na Vojskem,bil je prijatelj od neveste...zdaj pa tole slišim,me je kar stisnilo,ko sem izvedel da ga je balirka potegnila v notranjost
frown-1.gif

Nazadnje urejeno:

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-381
113
Ksz...

Ja, problem je, ker je ze 20x prej nekaj pobezal v balirki, pa ni bilo nic, tokrat je bilo pa nekaj drugace...

Sej ce se napake pojavijo 1x letno se vse lepo varno popravi, ko pa napaka in njeno odpravljanje postane rutina, potem pa postane to resna nevarnost.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.548
2.937
113
v lokalni ostariji
težava je, da pač pri izklopljenem stroju velikokrat ne uspeš najti mesta kvara ... potem se pa zakurbla pa gre malo bolj zravn in je v trenutku lahko nesreča (zato mam tudi jaz rahlo presekan en prst:))

alpine

Fizikalc
22. feb 2012
2.564
21
38
Škofja Loka
[cenzura], vrjetno se mu je kej zabasal, pokavrl pa je med delovanjem stroja brkljal po balirki, če te tam notr potegne te ornk zaprime, ni pa to tolk močno, da bi te na kose dal, odvisno od število nožev, ponavad ko kej pride notr zaropota.

EmptyHead

Pripravnik
15. apr 2013
889
1
18
Človek ni tako močan oz. trd, kot seno ali slama, ko se nabaše oz. nabije, tako da, težko rečem, da je balirka upočasnila delovanje, ko je bil že enkrat notri.
Zaropota že, ampak stroj še vedno dalje dela. Na kose ga verjetno ni dalo, je pa ga pošteno zmečkalo.

Tam 15 let nazaj mi je sosed, težek kmet, pripovedoval o enem človeku, ki ga je kombajn dobil, baje za njim ni dosti ostalo, ampak to je samo en rekel, tako da ne vem, če je res bilo kdaj to. Tistega glede trosilca pa je bilo čisto blizu nas, kakih 5km stran. Je stal na trosilcu, pa očitno bil s hrbtom obrnjen proti nožem (ali kako se reče temu), očitno je stal na traku, ki pa ga je počasi peljal k nožom. Še vsak, ki sem se kdaj o tem pogovarjal, je rekel, da ga je raztrgalo.

Res je, ko ti prvič uspe, ti bo drugič, tretjič, četrtič tudi, petič pa so že lahko hude posledice.

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.774
548
113
42
povsod malo
So bili že v tujini primeri ko ga je lepo zbalilar v balo naprej malo nog potem vsa čreva ven in potem do glave.
Pa običajno imajo najmanj eno varovalko, ki jo moraš namerno uničit ali nekako blokirat, da ne ustavi vsega skupaj.

Na trg so hoteli dat cilkularko, ki se ustavi v tisočinki sekunde takoj ko zazna prst v praksi so probavali s hrenovkami še ovoja včasih ni snelo pa ni govora več v njej ker bi bila cena od 1000€ naprej.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.548
2.937
113
v lokalni ostariji
bale se stiskajo tam nekje na 200 barov! ne vem o kakšnih varovalkah govoriš? 16A ali 20A:))) ni varovalk so pa ponekod strižni vijaki proti obremenitvi vendar ko te nekaj stisne z 200 bari (pa še kak Bar+) ti nič ne pomaga...

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Ti stroji bi morali imeti oči na ravni človeka, da bi opazili in izločili živo bitje. Danes tega še ni. Včasih rabiš delujoče stanje, da najdeš problem. Tudi avto je včasih treba testirati s testerjem med vožnjo, da najdeš napako. Kaj če je napaka ti pred tem, da pride do požara (preglodan kabel, če imamo malo domišljije)? Kaj se bo mehanik vozil okrog, če se avto čudno obnaša? Pa ne gre drugače...
Kar piše EmptyHead: Trosilko za gnoj moraš v nekem trenutku čistiti vključeno. Drugače je ne boš prav veliko očistil. Vprašanje pa je, kje stojiš in ali stojiš res tako, da tudi v primeru da se spotakneš še ne padeš med vrteče dele. To je pa že maksimalna razdalja s katere s pravim čistilcem na pritisk še sploh kaj narediš.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Citat:
Uporabnik Tenforest pravi: Na trg so hoteli dat cilkularko, ki se ustavi v tisočinki sekunde takoj ko zazna prst v praksi so probavali s hrenovkami še ovoja včasih ni snelo pa ni govora več v njej ker bi bila cena od 1000€ naprej.

To je še aktualno, čeprav jih v EU (še) ne prodajajo. KLIK
Res pa je, da je v primerjavi z ostalimi žagami te velikosti in kvalitete "SawStop" dražja.

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
Citat:
Uporabnik Tenforest pravi: Na trg so hoteli dat cilkularko, ki se ustavi v tisočinki sekunde takoj ko zazna prst v praksi so probavali s hrenovkami še ovoja včasih ni snelo pa ni govora več v njej ker bi bila cena od 1000€ naprej.

To je še aktualno, čeprav jih v EU (še) ne prodajajo. KLIK
Res pa je, da je v primerjavi z ostalimi žagami te velikosti in kvalitete "SawStop" dražja.

Zanimivo...
Kaj pa če žagaš les,v katerem so črvi,se tudi list ustavi?

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Citat:
Uporabnik SHARK1 pravi:
Zanimivo...
Kaj pa če žagaš les,v katerem so črvi,se tudi list ustavi?
Ne. Bistvo je v kontaktu med žago in delavcem. Če je karkoli organskega v lesu pa ne vpliva na zaustavitev. Hrenovka, ki jo vidimo v predstavitvi je dejansko "del" delavčeve roke.

http://www.sawstop.com/why-sawstop/the-technology

Edini problem je, da je potrebno po vsakem zaustavljanju na takšen način zamenjati zavoro, vendar je to vsekakor ceneje od prsta
wink-1.gif

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.049
3.564
113
41
Lj
Ceneje ni, ker delavec pri nas itak dela na črno pa mu ne pripada kakšna odškodnina. Zavora in žaga pa stane.