Delilniki na radiatorjih

sad

Guru
24. avg 2007
21.197
9.834
113
Moja poloznica in se od enega je cca. 30% poloznice pred vgradnjo.
cool-1.gif

Imajo pa nekateri tudi 100% visje
evil.gif

Ti si ocitno tudi prej placeval priblizno svojo porabo.

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.611
4.564
113
50
Na sončni strani ALP
Banda ciganska. Eno leto smo plačevali precej nižje, kot pred montažo. Sedaj pa so ogrevanje podražili.
Očitno so ugotovili, da so precej v minusu s temi delilniki in seveda morajo ta minus sedaj dobiti nazaj.

Na poračunu sem bil kakih 14€ v preplačilu. Me skrbi kakšna bo položnica, ko bojo zaštartali ogrevanje?!
Za 63m2 stanovanja plačujem toliko kot bi z oljem ogreval družinsko hišo!

Mare77

Fizikalc
13. feb 2009
1.327
8
38
47
Okolica južne LJ.
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Po moje topel zrak bolj svoh greje radiator. Razen, ce imas prizganega 24 ur na dan.

Topel zrak presenetljivo dobro ogreje radiator, vsaj zgornji del in cevi v bližini. Moral bi pogledati, če se števec sedaj kaj spreminja, ko še ni sezona ogrevanja...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.164
6.974
113
pri taščici
danes zvedel da tudi mi dobimo delilnike in ne kalorimetre na cevi v hodniku. Probal bom zapreti radiatorje in da vidim porabo.
to mi je prejšnja leta precej uspevalo.

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.369
89
48
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Moja poloznica in se od enega je cca. 30% poloznice pred vgradnjo.
cool-1.gif

Imajo pa nekateri tudi 100% visje
evil.gif

Ti si ocitno tudi prej placeval priblizno svojo porabo.
Kaj imate v sporazumu napisano? Kako se vam delijo stroški? A računate 100% na delilnike ali imate tudi vračunano pasivno gretje?

Pri nas npr. bo 70% ogrevanja šlo na delilnike, 30% pa na kvadraturo, glede na račun pasivnega gretja. Torej če bi imel celo sezono zaprte radiatorje, bi plačeval 30 % ogrevanja, zaradi tega ker se grejem na "račun sosedov".

sad

Guru
24. avg 2007
21.197
9.834
113
100% ne mores imeti variabilno ravno zaradi pasivnega gretja.
Mi imamo 25 ali 30% fiksno (najmanjsi mozni dovoljen fiksen %) ostalo variabilno.

asko

Fizikalc
22. jul 2007
2.565
3
38
Saj 100% v bloku ne moreš imeti. Po blokih so sporazumi večinoma 30:70, nekateri celo 40:60. Bo tale zima zelo pestra
evil.gif

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.369
89
48
Aha, tnx za info., ker mi smo ravno v teku podpisovanja sporazuma, tako da trenutno "študiram" pravilnike in zakonodajo.

Nazadnje urejeno:

sad

Guru
24. avg 2007
21.197
9.834
113
Ce imate dosti "vikendasev" kateri ne zivijo stalno v bloku je za stalne najboljsi cim visji fiksen %.
wink-1.gif

Dushan

Pripravnik
11. apr 2008
274
0
16
Skladno s pravilnikom je fiksni del lahko od 20-40%, variabilni del pa od 60-80%.

Mi smo recimo podpisali sporazum v razmerju 20% fiksni stroški (na osnovi ogrevalne površine) in 80% variabilni stroški (na osnovi porabe).

Glede na to, da so nam delilnike ravno vgradili, pa bomo šele naslednjo sezono videli, če bo dejansko sploh kaj prihranka...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.164
6.974
113
pri taščici
vsaj v lj je toplota od tetola šorazmerno poceni. ogrevanje me stane cca 10e/m2 letno.
smo dobili obvestili o faktorju "energijske varčnosti"stavbe ali nekako tako . kdo ga je naračunal 119 ne vem.

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
KSZ in 1x za vselej

Ta debata o delilnikih vsako leto enaka..ne da bi kdo prebral staro temo

V starih blokih, ki nimajo vsak svojega dovoda toplote in so vsi na isti vertikali, se na radiator namestijo DELILNIKI. Delilnik ne meri neobenega DELTA T ampak meri samo določeno temperaturo. Recimo, ko se radiator segreje na 32 stopinj zacne ta zadeva stet...točne cifre ne poznam. Zato ni razlike ali je radiator segret na 100 stopinj ali pa na 35...delilnik bo to stel kot delovanje in ena ura delovanja na 35 stopinjah ali pa na 100 stopinjah vas bo stala enako. delilni faktor pa se izracuna na podlagi vasega radiatorja in nekih faktorjev, ki pa jih izracuna monter delilnika glede na vas radiator.

kalorimetri so pa druga zadeva, ti merijo vstopno temperaturo ogrevalne vode in izstopno temperaturo vode. Glede na ostale parametre (fi cevi, pretoka, debeline materiala ipd) izračuna koliko kw toplotne energije ste porabili.

evo to je to, zapomnite si preberite stare teme pa ne dalje pametovat.

ovijanje z brisaco ipd finte naceloma ne pomagajo...edino kar pomaga da odstranite radiatorje v celoti in namestite nove...ce pride pregled pa namontirate nazaj stare.

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.308
824
113
jst upam, da bom dubu bistveno manjšo položnico. 30m2 je blo za zimo povprečno 115€ brez delnilnika, prej sm mel pa za 45m3 novogradnji po porabi povprečno 65€. me pa res zanima kaj bo prinesla zima. mi gre pa straššno na k..., ker men je blo celo zimo prevroče tko da sm mel odprt okn pa zaprte radiatorje.

lp

sad

Guru
24. avg 2007
21.197
9.834
113
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
vsaj v lj je toplota od tetola šorazmerno poceni. ogrevanje me stane cca 10e/m2 letno.
smo dobili obvestili o faktorju "energijske varčnosti"stavbe ali nekako tako . kdo ga je naračunal 119 ne vem.
Jah, ne vem če je to ravno poceni. Kot sem zgoraj zapisal jaz plačam cca. 4 EUR/m2, je pa res, da je v vukojebini
grin1.gif
.

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.839
-9
38
Ljubljana
Citat:
Uporabnik HEPAN pravi:
KSZ in 1x za vselej

Ta debata o delilnikih vsako leto enaka..ne da bi kdo prebral staro temo

V starih blokih, ki nimajo vsak svojega dovoda toplote in so vsi na isti vertikali, se na radiator namestijo DELILNIKI. Delilnik ne meri neobenega DELTA T ampak meri samo določeno temperaturo. Recimo, ko se radiator segreje na 32 stopinj zacne ta zadeva stet...točne cifre ne poznam. Zato ni razlike ali je radiator segret na 100 stopinj ali pa na 35...delilnik bo to stel kot delovanje in ena ura delovanja na 35 stopinjah ali pa na 100 stopinjah vas bo stala enako. delilni faktor pa se izracuna na podlagi vasega radiatorja in nekih faktorjev, ki pa jih izracuna monter delilnika glede na vas radiator.

kalorimetri so pa druga zadeva, ti merijo vstopno temperaturo ogrevalne vode in izstopno temperaturo vode. Glede na ostale parametre (fi cevi, pretoka, debeline materiala ipd) izračuna koliko kw toplotne energije ste porabili.

evo to je to, zapomnite si preberite stare teme pa ne dalje pametovat.

ovijanje z brisaco ipd finte naceloma ne pomagajo...edino kar pomaga da odstranite radiatorje v celoti in namestite nove...ce pride pregled pa namontirate nazaj stare.

Ti si pameten.

Če bi bio potem tako, ne bi nobeden sploh razmišljal o "zapiranju" radiatorjev na recimo pol(kar je sigurno več kot 35 C), ampak bi vsi imeli na "FULL" plačali bi pa vsi enako.

Ta tvoja teorija je popolnoma zgrešena, potem ne bi sploh bilo nobenega "bavbava" kod ga je sedaj, potem bi bile samo 2 možnosti-radiator popolnoma zaprt(pod 35) in radiator odprt nad 35(tam je pa po tvoje vseno ali je na pol ali na full)
17758-icon_confused.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.164
6.974
113
pri taščici
Sad: od te-tola dobis poloznico za 4e/m2. A zivis v sotoru kot gadafi? Jaz mislim da se nisem bistveno preko 2/m2/mesec placal. Pa ogrevanje placujem samo pozimi.