Delilniki na radiatorjih

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.839
-9
38
Ljubljana
Zanima me, če je to res, da se teh delilnikov ne da pretentati kot nekateri pravijo, da moraš ogrevati okolico? Slišal sem, da naj pa bi bilo učinkovito, če zaviješ celotni delilnik z recimo alu-folijo, ali oviješ z brisačo?

Kdo kaj več ve? Sej ne mislim goljufat, ker ne vem če se splača za 1-2€ na mesec, met vse v brisačah, samo zanima pa me vseeno, ker eni so pametni na kvadrat okol tega
bonk.gif

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
sem pred dnevi poslušal to dvoje kar navajaš menda pomaga ker naj bi delilnik meril temperaturo in če je na delilniku nižja boš plačal manj.
Sicer pa je to problem s katerim se ne obremenjujem ker kurim sam

sad

Guru
24. avg 2007
21.197
9.834
113
Citat:
Uporabnik dsf pravi:
sem pred dnevi poslušal to dvoje kar navajaš menda pomaga ker naj bi delilnik meril temperaturo in če je na delilniku nižja boš plačal manj.
Sicer pa je to problem s katerim se ne obremenjujem ker kurim sam
Če jaz kaj vem delilnik ne meri zgolj temperature temveč temperaturno razliko. Kar pomeni, da bo kazal isto ali segreje od 20 na 22 stopinj ali od 28 na 30 stopinj. Torej, ti mu moraš preprečit, da bo kazal razliko. Kako? Pojma nimam, ker jih nimam po stanovanju.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Meni so razložili, da delilnik meri razliko med temperaturo radiatorja in temperaturo v sobi. Ker bi z brisačo to razliko lahko precej zmanjšal (posledično bi odmeril manj porabljene toplote), ima kao neko varovalko, da se delilnik preveč ne segreje (kar se pri vročem radiatorju bod brisačo lahko).

Zdaj, da ne bi prekrival delilnika z brisačo, lahko so kake finte, da ne bi premalo odmerjalo, ali pa dejansko lahko kaj crkne.

jendomen

Pripravnik
30. apr 2008
357
11
18
Domžale
Lp
Pri nas so ravno ta teden montirali delilnike. Monter mi je ob tem dejal da temperatura v prostoru delilnik ne zanima, saj on meri spremembo temperature radiatorja, oziroma vode v njem. Ko sem gledal delilnik pred montažo, sem tudi opazil, da ima na zadnji strani stikalo, tako da če ga snameš se verjetno sproži kakšen signal.
Mogoče pa delilnik pretentaš tako da radiator zaviješ v alu folijo ali v brisačo.
evil.gif

Nazadnje urejeno:

forgot1

Fizikalc
7. feb 2010
1.615
88
48
Sicer ne vem, kateri delilnik imaš, vendar to, da bi meril razliko temperature radiatorja in sobe, fizično enostavno ni izvedljivo.
Vsaj pri teh, katere imam sam je tako (Enerkon)

Kolikor sem uspel ugotoviti, zadeva meri koliko enot (časovno, interval ne vem kakšen naj bi bil) je temperatura radiatorja višja od prednastavljene.

Možnosti goljufanja ni, razen, če ga snameš in predelaš tipalo, da bo kazalo manj od realne temperature.
Za ponovno montažo rabiš nov zatič (varovalko).
Kje bi jo dobil ne vem, mi je pa grozno žal, da jih nisem drpnil več montažerju ob montaži.
Za testiranje jih bom imel dovolj ...

LP

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.425
5.661
113
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Meni so razložili, da delilnik meri razliko med temperaturo radiatorja in temperaturo v sobi. Ker bi z brisačo to razliko lahko precej zmanjšal (posledično bi odmeril manj porabljene toplote), ima kao neko varovalko, da se delilnik preveč ne segreje (kar se pri vročem radiatorju bod brisačo lahko).

Zdaj, da ne bi prekrival delilnika z brisačo, lahko so kake finte, da ne bi premalo odmerjalo, ali pa dejansko lahko kaj crkne.

Nam so tud tako rekli da deluje na principu delta T...

sam pol lepo izrežeš eno škatlo od čevljev pa jo gor natakneš pa mu nardiš mikroklimo....se prav da bo temperatura okolice (v škatli ) enaka temperaturi radiatorja.....pa si po tej logiki zmagal
sprasujem se.gif

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.425
5.661
113
Citat:
Uporabnik softi pravi:
sami filozofi in doktorji.

radiator odšraufaš, odneses v klet, recimo, drugega daš gor.

se pač ne ogrevaš.

Sam mi mamo take da sami sporočajo porabo na zunanjo enoto v hodniku.......se prav ne bo delilnika ne bo signala in bodo vedl

Enako če maš drug sistem da nekdo fizično odčita porabo na delilniku vsak mesec......najbrž tega ne bo mogu narest brez delilnika na radiatorju
sprasujem se.gif

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
delilnikov toplote ki so ti jih montirali na radiatorje NE BOSTE NIIIKOLI PRETENTALI !!! ste pa eni res zelo pametni in samo študirate koko manj plačevati kurjave.
Če že hočete šparati pri kurjavi zaprite vse radiatorje ,kupite si ruksake pa v jih naložite nekaj kaj vaga 30 kg pa nosite po stanovanju sem prepričan da vas e bo zeblo. pa brez zamere vsem !!!
bonk.gif

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.839
-9
38
Ljubljana
Citat:
Uporabnik jurga pravi:
delilnikov toplote ki so ti jih montirali na radiatorje NE BOSTE NIIIKOLI PRETENTALI !!! ste pa eni res zelo pametni in samo študirate koko manj plačevati kurjave.
Če že hočete šparati pri kurjavi zaprite vse radiatorje ,kupite si ruksake pa v jih naložite nekaj kaj vaga 30 kg pa nosite po stanovanju sem prepričan da vas e bo zeblo. pa brez zamere vsem !!!
bonk.gif

Ma ne govori tega, ker se da! :D

igi

Guru
13. okt 2007
5.643
1.226
113
Celje
Citat:
Uporabnik jurga pravi:
bonk.gif

Ne pametuj!

VSE se da, če se le hoče in je dovolj denarja v igri
evil.gif

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
če si pa tak pameten ja ka pa te šprašuješ tolko ??
na pa ne bom več o totih delilnikih tolko razmišljo kak jih z****** bom jih rajši montiro po totem mesti
da bo lehko TOM kasiro ogrevanje

pa lep TOTI POZDRAV PA ŠE ENKRAT BREZ ZAMERE TA DOLTA NA DRUGO STRAN LEPE SLOVENIJE
nahrung002.gif
.