deblo ki gori od znoter

pikec85

Pripravnik
24. jul 2007
840
0
16
38
www.lajsta.si
zanima me, če kdo ve, kje kupit taka debla približno 1m visoka (mislim, da je smreka), kjer ogenj gori od znoter s pomočjo smole ... je to že kje kdo videl al sm bil to sam jst ... sam ne da bi takrat vprašal, to pa ne, zato sprašujem vas
wink-1.gif
-

dekca

alter gentleman
25. jul 2007
3.964
0
36
123
to je pravzaprav navrtano poleno s stenjem in voskom. Od strani prižgeš in potem gori od znotraj na ven. Reče se mu pa lesena peč al nekaj takega (švedska pogruntavšna, če se ne motim).

edit: aja, videl sem pa v Obiju.

Nazadnje urejeno:

Gox

1.200. registrirani uporabnik
24. sep 2007
1.979
71
48
44
www.citroenar.com
Kje pa se to uporablja? Kot bakla recimo? Ali samo kot dekorativni okrasek? Nisem še slišal o tej zadevi, :) .

LP

Kara_Demz

Pripravnik
7. avg 2007
506
0
16
A misliš "Švedski ogenj" ? Les je Bor, čim bolj suh. Čisto na vrhu vtakneš luciferja in prižgeš. Če nimaš luciferja, vtakneš zgoraj za pest oblancev in poliješ s parafinom.

(bom zvečer prilepil risbo, zdele me zajeb... pa nimam več cajta )

Krasno za ambient zvečer na vrtni zabavi. Gori tudi 1 uro
smile-1.gif
.

Nazadnje urejeno:

leni

gps navigator
17. avg 2007
1.549
0
36
S46.2296732 V14.5190865
www.sajko.com
Kot bakla in dekorativni okrasek, stric jih je namreč zelo lično obdelal, visoki so bili okoli 30 cm in pa okoli 15cm kvadrat, kar nam jih je ostalo ( ne malo) smo jih porabli na raznih feštah za dekorativni ogenj recimo ob poti al pa kaj takega.

Kara_Demz

Pripravnik
7. avg 2007
506
0
16
Tko, zdej pa bo !

Če misliš "Švedski ogenj", je to to.

Vzameš borovo deblo, ki je bolj pri vrhu (drevesa). Prvoklasni les boš menda za kaj boljšega ponucal, a ne
evil.gif
.

To je komad okoli 1 m visok in širok ene 20 cm. Potem ga z motorko zažagaš trikrat po vertikali po celi višini, do spodnjih 10 cm. Dobiš deblo, razdeljeno na šestinke, spodnjih 10 cm ga pa še skupaj drži. V sredini je nastala nekakšna luknja, ki služi kot dimnik. Zgoraj v to luknjo vtakni konec lesa, da bo lamele narazen držal in pusti zadevo kakšen mesec, da se posuši.

Ko to zvečer prižgeš na trati, gori od zgoraj navzdol, lahko tudi eno uro ! Prečudovit ambient, pa še komarji te pustijo pri miru
grin1.gif
.

Aja, prižgeš ga pa na vrhu z luciferjem ali pa z malo oblancev in parafina. Pa s fajercajgom !

Fajn, če bo letos še kaj indijanskega poletja ...
cheer.gif

Nazadnje urejeno:

Kara_Demz

Pripravnik
7. avg 2007
506
0
16
Citat:
Uporabnik sass pravi:
zdaj pa povej še, kaj je to lucifer?

Ja, lucifer je pa tista naftalinska kocka (al pa iz nitroceluloze), ki je za podkurit a ne. Menda jo poznaš, če si povprečen Slovenc.
Imam pa znanca, ki zna zakurit s posmrkanim papirnatim robčkom v vlažno vejevje, pa ni še nikol nazaj pogledal, če je zagorelo. Ta pa ni več povprečen za zadnjih 30 let. Pa ni cigan, zanesljivo. (Ups, Rom !) Je pa Slovenc.

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Pobereš en kos debla ki naj bo takih dimenzij da trdno stoji (ne sme biti preveč suh). Z vrha z motorko zarežeš križ tolko globoko kot je dolg meč motorke. Zarežeš še ob strani, da pride do kroženja zraka.

Prižgeš na vrhu in to je to. Lahko si pomagaš s pospeševalniki gorenja.

jgfd

Pripravnik
7. sep 2007
348
0
16
nekaj mi ni jasno
kako prizges na vrhu in potem gori od noter navzven?
in sploh kako prizges, saj je luknja zgoraj na sredi?

Kara_Demz

Pripravnik
7. avg 2007
506
0
16
Naredi tako, kot sem narisal in poročaj.
Tisto od Pediatra ne vem, po moje je preveč zaprto. Tudi mi smo v začetku razrezali deblo samo malo čez polovico višine, pa takoj vidiš izkoristek. Tisti kos lesa, ki ni prerezan, ne zgori in je ostanek. Zato ga prerežeš do dna, kakih 10 cm nad dnom.
Saj to ni moja pogruntacija, zato se mu pa reče Švedski ogenj.

Ambient je pa oornk !

Zanimivo je tudi to : ko je bil les bolj frišen, je ogenj pogorel v 20 minutah. Ko je bil pa suh kot poper (eno leto ), je pa gorel več kot eno uro ! Nimam pojma ampak tako je.

Vsekakor vredno poizkusiti, ker je res lepo.

pikec85

Pripravnik
24. jul 2007
840
0
16
38
www.lajsta.si
lepa hvala šele zej sem pogledal kašno debato ste naredil ... ful zanimiva ideja je tole in bi se jo splačalo probat ... sam da motorko najdem pa en bor tle pr men ... dnevi so mu šteti
wink-1.gif