Debata o tehnologijah

miha72

Pripravnik
29. jul 2008
848
1
18
Zaradi kompliciraosti oz. težav pri izdelavi, cene izdelave ter nima potenciala za nadaljni razvoj.
PD je eden najveæjih mimosunov VW koncerna.. Niti slučajno ne porabi tako malo kot pišeš.

miha72

Pripravnik
29. jul 2008
848
1
18
Multiair so razvijali od pamtiveka zaradi slabe tesnosti in cene, Alfin VVT sistem je samo zasuk faze in še s tem je bilo precej težav. Kjlub sistemu je avto še zmeraj ogromno porabil na dano delo_Obstajajo še starejši in bistveno kompleksnejši sistemi.
Vendar kdo je spravil v možično proizvodnjo je pa druga zgodba. In ne samo v 3 % svojih avtov.

Stvar je potrebno množično izdelovati in najti ekonomsko upravičenost in ne samo dati v npr. en avto in reči da si prvi. kakšno korist imajo od tega drugi ??

miha72

Pripravnik
29. jul 2008
848
1
18
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik mac77 pravi:
NSX ispred 20 let, jaz sem rekel kdo dela alu karoserijo?..tudi iz nerjaveče pločevine so ze narejeni avto pa me ravno ne zanima kdo ga je najprej naredil...pa imajo sedaj kak Alu avto?;,,še skonstruirat ne morejo karoserije da nebi prerjavela,

Landrover (defender) je bil še prej in je še sedaj z aluminjasto karoserijo!
grims-1.gif

Ampak ni avto praktično v "celoti" izdelan iz Aluminija.
grims-1.gif

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Citat:
Uporabnik miha72 pravi:
Multiair so razvijali od pamtiveka zaradi slabe tesnosti in cene, Alfin VVT sistem je samo zasuk faze in še s tem je bilo precej težav. Kjlub sistemu je avto še zmeraj ogromno porabil na dano delo_Obstajajo še starejši in bistveno kompleksnejši sistemi.
Vendar kdo je spravil v možično proizvodnjo je pa druga zgodba. In ne samo v 3 % svojih avtov.

Stvar je potrebno množično izdelovati in najti ekonomsko upravičenost in ne samo dati v npr. en avto in reči da si prvi. kakšno korist imajo od tega drugi ??

What, what? Multiair so razvijali od pamtiveka zaradi slabe tesnosti?
hysterical-1.gif
Na teh področjih sem zaključil s tabo, ker očitno nimaš pojma o zadevah.

Mimogrede - ali sploh veš, zakaj je VW razvil PD sistem?

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Zato ker jim je bilo pod častjo uporabljati CR, ki so ga razvili yebeni Italijani?

Tako verjetno razmišlja večina "pametnih" alter uporabnikov tukaj.

Italijani oz. Alfra Romeo/Fiat je razvil CR sistem, nažalost pa so bili takrat v prehudi krizi, da bi ga bili sami sposobni splaviti na trg. Tehnologijo so prodali Boschu, pod pogojem, da jo lahko nudi za katerega koli proizvajalca, razen za VW, ki se smatra za njihovega glavnega konkurenta.

VW CR tehnologije do pred kratkim zato NI SMEL uporabljat.

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Citat:
Uporabnik mac77
NSX ispred 20 let, jaz sem rekel kdo dela alu karoserijo?..tudi iz nerjaveče pločevine so ze narejeni avto pa me ravno ne zanima kdo ga je najprej naredil...pa imajo sedaj kak Alu avto?;,,še skonstruirat ne morejo karoserije da nebi prerjavela,,moj 20l star golf nima prerjavene karoserije..
DSG menjalnik je popolnoma nekaj drugega kot jajce od Priusa..
štirikolesno krmiljenje pa je res nek izum,,zelo funkcionalno..

Honda NSX je prvi serijski aluminiasti avtomobil. Get over it.

4kolesni volan danes nudita recimo BMW serie5 in 7, ali to pomeni da je nefukcionalno?

DSG menjalnik? Nudita ga mitsubhishi (SST) in nissan.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.154
4.132
113
Citat:
Uporabnik miha72 pravi:
Zaradi kompliciraosti oz. težav pri izdelavi, cene izdelave ter nima potenciala za nadaljni razvoj.
PD je eden najveæjih mimosunov VW koncerna.. Niti slučajno ne porabi tako malo kot pišeš.

V bistvu PD niti ni tako slab, medtem ko so se ostale znamke lomile na CRju in rabile 15 let da so izdelala en uporaben motor, je VW s TDIji prevzel zelo velik tržni delež dizlov. Ko je bil čas so šli na CR ...

PD ima eno slabost, to je "ekologija" .. druga slabost je pa cena. CR je cenejša tehnologija tako za izdelat kot tudi za vzdrževanje. Poraba je pa na strani PDja, tudi tehnološko ... je pa res da se sodobni CR dizli in na splošno vozila razvijajo dalje in nem oreš primerjat 20 let stare tehnologije z najnovejšo!

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.154
4.132
113
Citat:
Uporabnik der_Alte pravi:
Aha, 1.9 JTD je bil neuporaben motor?
confused-1.gif
Saj najbrž je še vedno neuporaben. So ga zanič zasnovali in samo bedaki ga že 13 let kupujejo. To bo...
hysterical-1.gif

Tam je drug problem, saj veš kateri (hint: napačen avto okoli motorja)!
evil.gif

miha72

Pripravnik
29. jul 2008
848
1
18
PD sistem je brez potenciala zaradi cene in brez potenciala za nadaljni razvoj. Upam ,da si prebral kaj sem napisal. Investicija v PD je bila gromozanska ( sploh nakup Scania, da so dobili pravice ), vrnilo pa se jim ni.

TDI je pa nekaj drugega-je tudi še prejšnji sistem., PD sistem je VW stal veliko več kot so od njega dobili. Normalno je, da tega ne bodo javno priznali.

Dizli od VW so uspeli zaradi pritiska politike in ne zaradi tehnične superiornosti, je drag, zelo je onesnaževal, da so solidno odpravili saje pa je še dražji in bolj zakompliciran.
Če ne bi kupci bencinskih motorjev subvenciaonirali nafte skozi ceno bencina potem se dizel ne bi razmahnil. Seveda se potem najdejo ljudje , ki za 10.000 km letno kupijo dizla.
Realno gledano je cena dizel motorja 30 % višja od benc motorja. Če se upošteva še realno ceno nafte ali bencina zadnjih 20 let potem je jasno, da je bil dizel sforciran brez prave ekonomske računice, ampak s pomočjo trošarin in cenovne politike nekaterih tovarn.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.154
4.132
113
Sej ne oporekam, ampak še vedno so bili PD dizli dober in zgleden naslednik klasičnega "bosh-pumpa" dizla in so dostojno nosili ime TDI. No do poloma z 2.0 motorji ...

Pa bodi dovolj offtopica, ker tole prerekanje nikamor ne vodi!
tongue-1.gif

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.453
113
Tako je, vsem vam dam prav, zato pa bom jaz kupil VOLVO. Ni Japonc ni Nemec, da se ne bomo kregali!

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.642
4.374
113
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Tako je, vsem vam dam prav, zato pa bom jaz kupil VOLVO. Ni Japonc ni Nemec, da se ne bomo kregali!

Je pa KITAJC, da se ne boš prehitro veselil
evil.gif

der_Alte

Fizikalc
21. jul 2007
2.063
10
38
Zemlja
alte.aufbix.org
No, da ne bom samo smetil. Jaz bi v tem trenutku, če bi izbiral, vzel Mazdo 6. Insignia je grozna in nepraktična (kako ima lahko Astra karavan ob podrtih sedežih večji prtljažnik od Insignie s podrtimi sedeži?!?), Passat bo pa zdaj zdaj prenovljen v salonih. Sicer bi izbral ljudsko vozilo.

Najbrž bi se pa zapeljal do Škodinega salona in odpeljal v novem Superbu Combi. Lep avto z ogromno prostora. Sedel sem že v njem, armaturno ploščo se da preživet. Pelje se pa najbrž slabše kot moje trenutno vozilo.
tongue-1.gif

scott

Pripravnik
1. sep 2007
405
1
18
Citat:
Uporabnik miha72 pravi:
PD sistem je brez potenciala zaradi cene in brez potenciala za nadaljni razvoj. Upam ,da si prebral kaj sem napisal. Investicija v PD je bila gromozanska ( sploh nakup Scania, da so dobili pravice ), vrnilo pa se jim ni.

TDI je pa nekaj drugega-je tudi še prejšnji sistem., PD sistem je VW stal veliko več kot so od njega dobili. Normalno je, da tega ne bodo javno priznali.

Dizli od VW so uspeli zaradi pritiska politike in ne zaradi tehnične superiornosti, je drag, zelo je onesnaževal, da so solidno odpravili saje pa je še dražji in bolj zakompliciran.
Če ne bi kupci bencinskih motorjev subvenciaonirali nafte skozi ceno bencina potem se dizel ne bi razmahnil. Seveda se potem najdejo ljudje , ki za 10.000 km letno kupijo dizla.
Realno gledano je cena dizel motorja 30 % višja od benc motorja. Če se upošteva še realno ceno nafte ali bencina zadnjih 20 let potem je jasno, da je bil dizel sforciran brez prave ekonomske računice, ampak s pomočjo trošarin in cenovne politike nekaterih tovarn.

PD tehnologija je bila konec 90-ih najbolj napredna dizel tehnologija. Dosegali so najvišje tlake vbrizga nafte, motorji so v primerjavi s CR tehnologijo imeli več moči in nižjo porabo. In PD tehnologija je kriva, da so TDI-ji uspeli v zadnjih desetih letih, v 1.9 TDI motorjih, nekje od 115 konjskega 1,9 leta 1999. Še danes jih prodajajo v nekaterih VAG-ih.

V VAG grupi so istočasno razvijali tudi CR tehnologijo. Take motorje pa so vgrajevali v Audije že okoli leta 2000 (A8 TDI CR 3.3, A8 TDI CR 4.0 ...l), potrem so šli v razvoj še pri manjših motorjih. V isti hiši razvijat dve tehnologije je nesmiselno in predrago. Drugi razlog, da so opustili PD je ekološki, težje doseganje standardov Euro 5 in pa dražje vzdrževanje, kot so ti že zgoraj napisal.
PD vbrizgavanje odlično dela v kombinaciji z 1.9 TDI motorjem, napaka je bila le 2.0 16 V TDI, pa tu ni kriv sistem vbrizgavanja.

predator

Fizikalc
20. jul 2007
5.141
0
36
Ausland
Citat:
Citat:
Aha, 1.9 JTD je bil neuporaben motor?
confused-1.gif
Saj najbrž je še vedno neuporaben. So ga zanič zasnovali in samo bedaki ga že 13 let kupujejo. To bo...
hysterical-1.gif

Tam je drug problem, saj veš kateri (hint: napačen avto okoli motorja)!
evil.gif
hint: Bosch-eva elektronika
tongue-1.gif

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.453
113
Citat:
Uporabnik CLIO15 pravi:
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:

Je pa KITAJC, da se ne boš prehitro veselil
evil.gif

Saj to je point, da ne bo šlo določenim forumašem v nos da je nekvaliteten precenjen NEMEC! Konec koncev pa je Kitajska blizu Japonski tako da že ne druga čez lužo diši po kvaliteti
smile-1.gif

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.476
449
83
Citat:
kako ima lahko Astra karavan ob podrtih sedežih večji prtljažnik od Insignie s podrtimi sedeži?!?

To je pri Oplu klasika že kakih 15 let (vsaj). Že prva Astra karavan je imela večji prtljažnik od Vectre - bolj delavski avto, neudobna in pokončna klop, podrejena funkcionalnosti... Vectra pa dizajnu.

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
Citat:
Citat:
Uporabnik mac77 pravi:
NSX ispred 20 let, jaz sem rekel kdo dela alu karoserijo?..tudi iz nerjaveče pločevine so ze narejeni avto pa me ravno ne zanima kdo ga je najprej naredil...pa imajo sedaj kak Alu avto?;,,še skonstruirat ne morejo karoserije da nebi prerjavela,

Landrover (defender) je bil še prej in je še sedaj z aluminjasto karoserijo!
grims-1.gif

tam se mi zdi da je kovičena ..
Samo ne velja ker ni samonosna karoserija, tu pa je največji problem pri karoseriji,,
wink-1.gif